Kylpyamme akvaarioksi

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
aco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 242
Liittynyt: 11:53, 23.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Kylpyamme akvaarioksi

Viesti Kirjoittaja aco »

Päätinpä kuvata lauantaina akvaariokaloja uudella fiinillä kamerallani. Huomasin että akvaariokaapin päällyslevy (näkyy n. 0,5 cm) kiilsi komeasti. Kokeilin sormellani pieni huolestunut ryppy otsassa. Märkä. Tarkistin koko pituudeltaan. Märkä. Akvaario oli alkanut vuotamaan!

Ei muuta kuin kauppaan apua etsimään: silikoonia ja sympatiaa löytyi. Kotimatkalla kekkasin minne laitan kalat akvaarion kunnostuksen ajaksi: Kylpyammeeseen! Tarpeeksi tilava kaloillekin. Kalojen metsästys oli aluksi helppoa, äyskärillä sain ne uteliaimmat ämpäriin. Sitten alkoi haavimetsästys, kahdella haavilla piti hakea ettei stressi mene ihan kamalaksi. Darionuoliaiset eivät ollenkaan tykänneet ideasta, varsinkaan ne kaksi pientä joita olin kolme päivää aiemmin hankkinut... Selkäuimarimonni oli helpoin: nostin vain sen piilopaikan (tynnyri) ja laitoin ämpäriin. Se oli siinä!

Uusi kylppäriakvaario olikin sitten fisuille aika järkytys, pohja valkoinen, seinät valkoisia. Piilopaikat tuli tosin mukaan sinne, kuten sorakin omissa kipoissa, vesikin osaksi tuttua. Hätääntynyttä vipinää oli, joku onneton miekkapyrsty yritti hypätä ammeen seinälle. Amme on puolitäynnä. Kun jätin ammeen ja tyhjensin loput vedet akvaariosta kuulin yhtäkkiä kylppäristä loiskeen ja fläpytifläpyti-ääntä. Leväbarbi oli yrittänyt itsaria. Hirveä hakeminen, lopulta löytyi ämpäristä, joka oli täynnä pesusieniä ja sen semmoista. Leväbarbi oli ihan kankea monta tuntia sen pelastuksen jälkeen, kokemus ei selvästi ollut hauska. Nyt se on jo virkeä ja paremmalla tuulella.

Akvaarion remppa on jo loppusuoralla, uusi silikooni on kuivumassa vaikka lopputulos ei ole kovin kaunis. Vanhalla kanta-asiakaskortilla sain muuten näppärästi tiukoista paikoista silikonia irti. Haju oli kyllä aikamoinen kokemus... 8O Elixair on taas vaihteeksi käytössä.

Hauskaksi on tullut kylppärissäkäynti! :D Olen vetänyt suihkuverhon eteen (missä on kalakuvia!) niin ettei kalat kovin helposti hyppää ammeesta pois ja verho antaa samalla mukavasti hämärävaloa kaloille, jotka ovat alkujärkytyksen jälkeen innostuneet isommasta tilasta. Varovaisesti kun kurkistaa verhon taakse niin näkee miten kalat innokkaasti vipeltävät uutta paikkaa ihmetellessä. Katsovat aina kurkkijaa sillen hauskasti viistosti ylöspäin, kun huomaavat katselijan. Muistuuttaa kesällä rannallaoloa, missä katselee kalanpoikasia rantavedessä. Aivan eri näkökulma tavalliseen, kalojen suojaväritkin pääsevät paremmin pohdittua. Kaloille maistuu ruoka ihan hyvin, mikä on ollut helpotus. Suurin darionuoliainen tosin on jo kaksi kertaa yrittänyt liian pieneen "roomalais"ruukkuun, jolloin se jäi kiinni. Tuli kyllä itsestään ulos, kun otti ruukusta kiinni. Nyt ruukku seisoo eri asennossa ja pelastuksia ei ole tarvinnut harjoittaa. Nuoliaisen vanha piilo ei oikein ole kelvannut evakkoaikana tai sitten se on ollut liian kaukana.

Huomenna alkaa akvaarion sisustaminen ja kalojen palauttaminen kotiinsa, lisäsin tänään aamulla silikonia. Ja sitten kylppäri on taas sama vanha tylsä kylppäri kuin ennen. Joku kuva on toki otettu muistoksi. Vaikka tämän hetken tilanne kovasti rajoittaakin suihkun käyttöä niin tulee pieni ikävä tuota piristettä. Ei valitettavasti mahdu sinne akvaarioita... Pitäisikö jättää uusi ilmapumppu ammeeseen: oma poreallas! :D
Akva_Boy
Starting Member
Starting Member
Viestit: 38
Liittynyt: 14:28, 01.02.2005
Paikkakunta: Imatra

Viesti Kirjoittaja Akva_Boy »

toi leväbarbi-juttu oli hyvä :D, kyllä meilläkin on vuotanut akvaario :D
Aina se tyhmäkin oppii.
höntti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 907
Liittynyt: 19:24, 12.11.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja höntti »

Mulla on aina tehny mieli tehä meijän poreammeesta akvaario. Ainakin sitten kun vanhemmat lupuu tuosta ammeesta mä otan sen sitten( kun olen aikuinen) omaan kotiin akvaarioksi. Siitä saa varmasti hauskan pienellä vaivalla.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Hauska juttu. :) Itse olen suunnitellut tekeväni akvaarion eräästä pöytälevystä, joka on peräisin jostain puretusta virastosta. Se on 160*80cm kokoinen ja viisisenttistä jalopuuta. Siitä tulisi pohja matalaan akvaarioon, vedensyvyyden ollessa 35 tai 40 cm. Pohjalle riittäisi ohutkin lasi, eikä sivulasitkaan tarvitsisi olla kuin kuusimillisiä. Yksi pöydän reuna on pyöreä ja pöydänreunaa jättäisin tietenkin sopivasti ympärille. ;)
doriani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1579
Liittynyt: 13:06, 07.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Kylpyamme akvaarioksi

Viesti Kirjoittaja doriani »

aco kirjoitti:Huomenna alkaa akvaarion sisustaminen ja kalojen palauttaminen kotiinsa, lisäsin tänään aamulla silikonia.
Suosittelen kuitenkin testaamaan altaan vedenpitävyyden parin päivän ajan (ilman kaloja ja hiekkoja). Ei nimittäin ole mukava huomata taas parin päivän päästä että se vuotaa sittenkin ja taas tyhjentää koko allas.

Meillä on altaat saaneet olla silikonien vaihdon jälkeen 2-3 päivää vedet sisällä jotta varmasti tulee huomatuksi mahdolliset vuotokohdat. Ekan allaspaikkauksen jälkeen nimittäin opin sen :mrgreen: Ekalla kerralla täytin altaan, annoin olla 5 minuuttia ja totesin että ei vuoda. Kolmen päivän päästä oli sit vettä lattialla......
aco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 242
Liittynyt: 11:53, 23.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja aco »

Buaah! Meinaatteko että allas voisi taas vuotaa noin suuren työn jälkeen? Välillä on ollut masennuskin että on enemmän silikoonia kuin lasia näkyvissä... Kaikki paikat kolottaa, ergonomiasta kun ei ole tietoakaan työn aikana. Miehellekin on luvattu että tänään elämäntaso lähtisi nousemaan, eli suihku olisi taas käytössä. :(

Ajattelin laittaa styroxlevyn lisäksi altaan alle jonkinlaista kangasta tai paperia. Ajatuksena että, jos/kun kastuu ensi kerralla niin sen huomaisi aika nopeasti verrattuna vienosti kiiltävään puuhun. Onko kenelläkään mitään muuta toteutumiskelpoista vesivuotopaljastussysteemiä käytössä?? [;)]
Susamka
Member
Member
Viestit: 339
Liittynyt: 11:13, 24.03.2003
Paikkakunta: Turku/TAY ry

Viesti Kirjoittaja Susamka »

Silikonienkin olisi hyvä antaa kuivua enemmän kuin vuorokauden ennen veden laittoa. Vuorokaudessahan silikoni kuivuu noin millin eli jos vaikka sauma on 5mm paksu sen kokonaan kuivuminen vie viisi päivää. Minä annoin kuivua viikon silikonien vaihdon jälkeen ja sen jälkeen testasin vedenpitävyyttä vielä viikon.
"Eikö sen huulet kulu?", ystäväni tokaisi katsoessaan etulasia 'imppaavaa' plekoa
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Ikävä olla taas vastarannankiiski, mutta:
Omat kokemukseni kylpyammeista noin yleensä rajoittuvat sukulaisten ja kavereiden asuntoihin. Yhteisenä tekijänä on ollut se, että niitä saippuajäämiä ei saa pois kirveelläkään. Kyseessä on kyllä ollut vanhoja ammeita muuta silti...

Nimim. Kateellinen ammeeton rutisija [;)]
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
aco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 242
Liittynyt: 11:53, 23.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja aco »

Tuosta silikonin kuivumisesta, sanoivat kaupassa että kuivuu vuorokaudessa. Se on sitä JBL:n kamaa. Eikö se sitten kuivukaan??? Olen hukannut ohjeet, joten tarkistus niistä on juuri nyt vaikeata. Haku on päällä kovasti, toivottavasti löydän ohjeet jostakin. 8O

Pesin tietenkin ensiksi sen kylpyammeen ennen kuin kalat sinne joutuivat. Mielestäni saippua ja pesuaineet kyllä irtoavat helposti, kalkki sen sijaan jää maanvaivaksi vaikka onkin Helsingin pehmeä vesi. Amme on kyllä vanha, varmaan alkuperäinen, eli n. 40 v.
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

Mä olen välillä ajatellut että olisko kiva, jos olis sellainen iso saavi kala-altaana? Kaloilla olisi tavallaan kaikkialla seinät vastassa, siis tummat sellaiset, eivätkä ne pyörisi seinillä niinkuin akvaariossa. Lasistahan näkee läpi. Eiväthän ne luonnossakaan pyöri rantaan ja yritä päästä siitä läpi siitä hiekasta tai mitä ikinä onkaan. Joten tuota voisi soveltaa?

Toisaalta sittenhän ei näkisi niin hyvin niitä kaloja, mutta voisihan tuollaista pitää vaikka poikasaltaana? Vai olisiko tällainen idea parempi maaduttaa kokonaan?
avain
Senior Member
Senior Member
Viestit: 589
Liittynyt: 18:36, 31.05.2004
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja avain »

Olisi kiva nähdä niitä kuvia kun "pikkuiset" siellä ammeessa polskivat?
:mrgreen:
Tässä seurassa on parempi olla hullu kuin tervejärkinen, silloin on paljon helpompaa.
Zelda
Member
Member
Viestit: 271
Liittynyt: 20:29, 21.06.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Zelda »

Akvaristin elämä ei ole yksitoikkoista :mrgreen:
Minä kuskasin toiselta harrastajalta kotiin pieniä tetroja, ajattelin fiksuna valuttaa pussista vähän ja *tietty* varoen vettä keittiön altaaseen ennen kuin laitan pussin kellumaan altaaseen.
No.. kaksi tetraa ottikin ja loikkasi pois pussista suoraan viemäriin. Ja tsissos sitä vipinää kun tämä nainen lähti hakemaan ruuvimeisseliä huutaen samalla miestä apuun! Altaan sihti irti.. siellä näkyi pari pyrstöä sätkimässä. Millä ne sieltä putken mutkasta kaivat ellei ala purkamaan putkiliitoksia altaan alta :roll: huh, sanon minä. Mies purki putket ja minä sain kaiken töryn *yök* keskeltä pelastettua kaksi sinttiä. Ja hengissä muuten ovat vaikka tuli varmaan kiduksiin aikamoista p..vettä.
Ette muuten ikinä usko mitä akvaristin vesiputkissa on? Hiekkaa, pikkukiviä, kasvien suikaleita...
iiputti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 672
Liittynyt: 16:05, 24.08.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, Niipperi

Viesti Kirjoittaja iiputti »

Zelda kirjoitti:Ette muuten ikinä usko mitä akvaristin vesiputkissa on? Hiekkaa, pikkukiviä, kasvien suikaleita..
Just näitä, ja Kodin putkimies ei auta näihin... :roll:

Tein juuri tänään ällöhavainnon: kylppärin lattiakaivo(kylpyammeen alla) on aivan suhteettoman tiukan jaavansammalpuskan käsissä! Se hiivatin rehu kasvaa näemmä sielläkin....ja kaivon ympäristö täynnä hiekkaa(akvaarion ja kissan sellaista), kierteisten kuoria ja ylipäätään moskaa. Yök, yök, yök...
Suojele mastiffia pienenä, niin se suojelee sinua suurena.
aco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 242
Liittynyt: 11:53, 23.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja aco »

Voin kertoa että muka loppusuoralla oleva akvaremontti on vieläkin kesken. Eli fisut polskii onnellisina ammeessa vieläkin. Emäntä sen sijaan repii hiuksia epätoivossa. "Koeponnistin" akvaarion neuvojenne mukaisesti :), hyvä että sain unesta kiinni yöllä uuden vuodon pelossa. Laitoin paperin styroxin päälle vesivuotopaljastimeksi, paperihan tummuu mukavasti kosteana. Sitten tyhjensin altaan ja rupesin kiinnittämään taustastyroxin (ettei lämpö karkaa) taustakuvineen, jolloin onneksi huomasin että vanhan kaapin pyörien rullauspinnat olivat haljenneet... Ihan vain varmuuden vuoksi mainitsen etten minä koskaan ikinä milloinkaan siirrä akvaariota kun siinä on sisältöä, vain tyhjänä. SIlloin ovat erittäin kätevät nuo pyörät. Kaappi on alkuperäisen rautakehikkoakvaarion mukana tullut ja on oikein tukeva. Ihan oikeasti!

Joten siinä minä sitten pohdin minkälainen kohtaus olisi paikallaan. Tyydyin soittamaan miehelleni onnettomuutta uikuttaen. Sitten uljas ratsuni (auto siis) kantoi minut isoon rautakauppaan mistä ostin neljä uutta rengasta tilalle. Vastaavia raskaansarjan pyöriä. Uutuutena lukot! Jonka jälkeen oli hirveä riehuminen irroittamisessa ja uusien kiinnittämisessä. Lopultakin pääsin jatkamaan siihen mihin jäin, kun huomasin haljenneita renkaita. Sora on suurimmaksi osaksi pohjalla, allas puoleksi täytetty, suurin osa kasveista leijuu vedessä, ulkosuodatin saatu pyörimään. Nyt voin alkaa suunnitella sisustamista?

Eilen (tänään) lopetin akvahommia yhdeltä yöllä ja rupean kohta uskomaan että uuden ammeen/suihkun asennus olisi helpompaa kuin tuon akvaarion kanssa touhuaminen. Vedenvaihtokin ammeessa olisi kovin helppoa: tulppa irti ja hanasta uutta vettä tilalle. No, vitsi sikseen, eiköhän tuo akva ole kohta olohuoneen komistus taas. :) Ja tosi hauskaa lähteä pois pääsiäiseksi ja jättää akva omman onnensa nojaan.... :(

Liinan jalopuuakvaario kuullosti hienolta! Siitä saisi hienon nuoliaisakvan, sanoo nuoliaisfriikki!

Höntin poreakvaario kuullostaa jännältä, mutta eikö tule turhan paljon puplia kalojen mieleen?

Kirjoplaty: Entäpä jos tekisit etuseinän/kolon peililaseista, mistä kalat ei näe sinua? Tummennetut, ettei peilaus häiritse kaloja. Kyllä pelkkä saavikin varmaan toimisi, mutta luulen että sivustakin olisi kiva joskus katsoa.

Avaimelle tiedoksi, että on jokunen kuva otettukin, mutta en ole ehtinyt tarkistaa tuliko niistä mitään.

Zelda/iiputti: Viemäriputken elämä voi tosiaan yllättää. Toivottavasti ei kuitenkaan löydy ihan kasveja kasvamassa, pitää tarkistaa sitten lopuksi. Meikä kun harrastaa orkideoita ja huuhtelen niitä kraanan alla niin arvatkaa tuleeko siitäkin kaikenlaista möskää. Se imukuppityökalu on usein käytössä....
TeePapu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 165
Liittynyt: 17:49, 15.08.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja TeePapu »

Sen vedenpitävyyden kanssa kannattaa oikeasti edetä hitaasti. Itse vaihdoin silikonit 500-litraiseen. Annoin kuivua viikon, eli niin kauan kun hajua ei enää tunnu (hyvä nyrkkisääntö silikonin kuivattamisen suhteen), täytin altaan ja annoin olla vuorokauden. Tyytyväisenä tyhjensin sen ja aloin lappaa hiekkaa pohjalannoitteineen. Pohjalla oli muutama sentti vettä pestyn hiekan mukana tulleena.
Hiljaisen itsetyytyväinen hetkeni päättyi dramaattiseen *tip*-ääneen. Kyllä, se voi vuotaa viikonkin jälkeen jos työ ei ole ollut huolellista. Eli ei kun hiekat lannoitteineen pois vuotokohdasta, perusteellinen kuivaus paperilla ja puhdistus imurilla, silikonit pois ja uudet tilalle. Onneksi vuotokohdan uusiminen riitti. Koko silikoniurakkaan meni minulla siis yli kaksi viikkoa.

Eli suosittelen etenemään hätiköimättä.
Rottweiler - probably the best breed in the world
aco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 242
Liittynyt: 11:53, 23.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja aco »

Tuo *tip*-pelko on kyllä repinyt hermoja. Mutta aamulla töihin lähtiessä kaikki oli kunnossa, eli akvaario on taas olohuoneen komistus torstai-illasta lähtien. Eli kaksi vuorokautta kuivumista, vuorokauden koeponnistus ja sitten lopullinen sisustus ja asuttaminen. Kävin kyllä nenä akvaariossa hyvin tarkkaan, etikkahajua ei enää tuntunut.

Olimme pääsiäisenä pari yötä Pohjammmaalla ja sanonpa vaan että kamala stressi oli päällä, kuvittelin koko ajan miten akvaario levisi/lähti vuotamaan ja kotona odottaisi katastrofi. Tiputin/kaadoin jatkuvaan menoon ruokaa/juomaa pitkin pöytiä ja lattioita, hyvä kun en pimahtanut. Oli kyllä sanoinkuvaamaton helpotus kun pääsi takaisin kotiin ja akvaario oli kunnossa. Istuin nenä kiinni lasissa ja laskin kaloja ja tutkailin oliko kaikki kunnossa. Olihan ne.

Nuoliaiset, rontit, ovat tutkailleet nurkkien silikoneja hyvin tarkasti. Laatutarkistus? Ja eilen hiukset nousi jo pystyyn kun Mustis tai Pikkupomo rupesi naksuilemaan ja selvästi näykkimään nurkassa. Se vielä puuttuisi että repisivät silikonit irti.....
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”