Vedenvaihtojen tiheys ennen ja nyt + muuta uutta

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
ellaf
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 13:12, 10.01.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Vedenvaihtojen tiheys ennen ja nyt + muuta uutta

Viesti Kirjoittaja ellaf »

Kymmenisen vuotta on siitä kun myin akvaarioni opiskelemaan lähdön takia. Nyt mietin, aloittaisinko uudestaan vanhan hyvän harrastuksen ja miten, makeavesi- vaiko merivesiakvaariosta jne. Mutta asiaan.

Kun lueskelin näitä sivuja, huomasin, että muutamat asiat ovat muuttuneet "poissaollessani". Paitsi että panssarimonnit ovat tällä välin muuttuneet monnisiksi, myös harrastajat ovat muuttuneet - ovat alkaneet vaihtaa vettä joka viikko tai joka toinen viikko! Ja mitä vanhentuneet silmäni lukivatkaan - jopa 50% kerralla! 8O

Ymmärrän sen, että tämä ala niin kuin kaikki muutkin kehittyy ja sehän on vain hyvä. Mutta sitä en ymmärrä, miksi vettä nykyään vaihdetaan niin usein ja tekevätkö niin kaikki nekin harrastajat, joilla on ollut akvaario koko tämän 10 vuotta? Jos, niin missä vaiheessa heille on syttynyt lamppu pään päälle: "Heureka! Nyt minä tiedän! Alankin tästä päivästä alkaen vaihtaa vettä joka perkuleen viikko kun muuten ei tekemistä piisaa tarpeeksi tuon altaan kanssa!" ?

Olisi kiva kuulla etenkin pitkään ja keskeytyksettä alaa harrastaneiden kommentteja. Mihinkä uuteen olette kiinnittäneet itse huomiota? Onko joku muukin taivastellut tätä uutta vedenvaihtointoa?

Kun tätä ongelmaosiota lukee, niin eivät ne kalat taida olla sen terveempiä kuin ennenkään, tiuhoista vedenvaihdoista huolimatta.... :( Miksi siis moinen vaivannäkö?
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Harrastanut olen vasta noin 58 vuotta. Jatkuvasti on vedenvaihtorytmi tihentynyt ja vaihdettava määrä kasvanut. Johtuu sekä kokemuksen että tiedon lisääntymisestä. [;)]

Mitään heurekaa en ole kokenut, mutta kalojen laatu on muuttunut. Markkinoille on tullut uusia ja herkempiä lajeja.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Kalajaakko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 76
Liittynyt: 22:17, 08.03.2004
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kalajaakko »

jarvij kirjoitti:...vedenvaihtorytmi tihentynyt ja vaihdettava määrä kasvanut.
Se mihin näistä on helpoin vaikuttaa on vaihdettavan veden määrä. Se mihin ei itse asiassa kovin paljoa voi aina vaikuttaa on vedenvaihtorytmi.

Kaloillasi on luxus-oltavat. Itse olen joutunut taiteilemaan käytettävissäolevan aikamäärän ja sen tiheyden kanssa. On ajanjaksoja, jolloin voi käytää aikaa (ja innostusta riittää) vaikka kuinka paljon akvaarioon ja on ajanjaksoja, jolloin aikaa tai innostusta ei ole. Olen huomannut, että silloin kun innostusta riittää kannattaa tehdä aika paljon, vaihtaa vattä tiheämin ja enemmän kuin se keskimäärin olisi tarpeen. Mielestäni uutteran vedenvaihtovälin jälkeinen akvaario kestää lyhytaikaisia laiminlyöntejä paremmin kuin ohjeiden mukaisen hoidon jälkeinen akvaario.

Kun olen lähdössä kahden viikon työmatkalle vaihdan vettä niin paljon että lahtikalat tai kiekkoset joutuu uimaan vinossa tai muten hermostuu.
Palataan myöhemmin ...
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Vedenvaihtojen tiheys ennen ja nyt + muuta uutta

Viesti Kirjoittaja 111na »

ellaf kirjoitti: Mutta sitä en ymmärrä, miksi vettä nykyään vaihdetaan niin usein ja tekevätkö niin kaikki nekin harrastajat, joilla on ollut akvaario koko tämän 10 vuotta?

Kun tätä ongelmaosiota lukee, niin eivät ne kalat taida olla sen terveempiä kuin ennenkään, tiuhoista vedenvaihdoista huolimatta.... :( Miksi siis moinen vaivannäkö?
Tuo viimeinen on hyvä huomio. Mutta kyllä jo 70-luvun lopussa sain akvaarioseuran ohjeita vaihtaa vettä joka toinen viikko ja niin teinkin. Ja Markku Varjo kirjoittaa Elävässä Akvaariossa 1982: Veden vaihto on parasta suorittaa pienissä erissä viikon tai kahden välein, sillä suuret muutokset ovat epäedullisia kaikille akvaarion eliöille.

Vaihdan vettä yleensä viikon välein, mutta harvoin kolmasosaakaan kerrallaan. Kuormitus määrää kertamäärän. Pienellä kuormituksella kahden viikon välein toimisi yhtä lailla, mutta viikottain kun muutenkin karsii pintakasveja pois, se menee siinä samalla. Ja aina parempi, mitä useammin.

Mikä on hyvä määrä vaihtelee. Akvaariot ovat kovin erilaisia kuten hanavesikin, alkaen jo kaasujen määrästä vesijohdossa.

Nythän ihan matematiikalla voidaan huomata, että vesi pysyy myös tasaisena kun sitä vaihtaa usein ja paljon! :) Sehän ei taas sovi esimerkiksi kasviakvaristille, jollei nitraattia erikseen lisätä. Kiekkopuolelta usein kuulee myös että suuri vedenvaihto tuo ongelmia ja oireita. Eilen kirjoitin jotain aiheesta (Vuotuinen kalakuolemien määrä http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=38510 ) .. jospa toisin sen tähän:


"Stressin käsitettä ja sitä miten sairaus vaanii kaloja koko ajan, kuvataan hyvin kirjoituksessa 'Terve kiekkokala', mikä löytyy AW:n artikkeleista.

Toisaalta mantra mitä enemmän ja useammin vaihtaa vettä voi johtaa myös sairauteen, kun vesijohdosta tuleva vesi ei aina ole kaloille parasta. Vettä on vaihdettava sopivasti kussakin tapauksessa eikä mekaanisen säännön mukaan: jokainen akvaario on erilainen.

Vaikka 50+ vedenvaihdolla saavutetaan joittenkin potentiaalisten taudinaiheuttajien vähyys vedessä, voi vastapuolella olla hyvienkin ominaisuuksien vähyys - vähintäänkin hanaveden kaasukuplat, kloramiini ja pH:n hyppelyt. Kiekot lienevät helppoja kaloja lukea vaikutukset ja yleistä niillä näyttääkin olevan 1/3 vedenvaihto, sillä muuten tulee vaikeuksia.

Myös hyvä biologinen suodatus parantaa veden laatua ja se kannattaisi käyttää hyödyksi. Tietoa siitä on saatavilla.

Vanhaa vettä en toki lähde puolustamaan, vaan peräänkuulutan sopivia ominaisuuksia ja kalojen hyvinvoinnin parempaa lukemista ja hyvän veden parametrien monipuolisempaa määrittämistä. Veden ja ravinnon ominaisuuksista ei akvaristeilla ole riittävästi tietoa. Vitamiinit, hivenaineet - mineraalit. Kasvitkin muuttanevat vettä monin tietämättömin tavoin ja onkohan kalojenkaan erittämät aineet pelkästään jätettä: eikö joukossa voisi olla myös suojaavia aineita?

Usein vain kuulee että ennen oli terveempiä ja kestävämpiä kaloja. Lieneekö lainkaan perustetta sillekään.

Ihan vain mietintämyssyyn! icon_wink.gif Ei kannattaisi myöskään koota kalastoja lukemalla ilmoitettuja rajoja kovuudelle, happamuudelle ja lämpötilalle kuin lakia, vaan koota täysin saman veden kaloja vain. Se helpottaa ja vasta silloin voi paremmin miettiä vielä parempaa vettä."
lilo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 719
Liittynyt: 21:50, 19.02.2004
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja lilo »

Ja jostain muistan;
olemassaolevat kalat saattoivat tottua kasvavaan nitraattipitoisuuteen,
mutta jos toi uusia kaloja, niin kato kävi.
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi. (Lapsen kouluaineesta poimittu)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Nitraattipitoisuus kasvaa jos vettä ei vaihdeta. Säännöllisellä vedenvaihdolla saavutetaan myös yläraja, joka ei enää nouse ja joka saavutetaan aina ennen vedenvaihtoa. Nitraatti itsessään ei kuitenkaan ole juurikaan haitallista kaloille. Ainoastaan jossain +100mg/l voidaan nähdä kehityshäiriöitä poikasilla, jos oikeaa tietoa olen kuullut. Sopiva nitraatin määrä on 0-30mg/l riippuen tarpeesta.

Nitraatin ohella kertyy muitakin aineita veteen, jotka poistuvat vain vedenvaihdolla. Veden ominaisuudet muuttuvat vettä vaihtamatta - siis vaikka nitraattia saataisiin esim. denitrifikaatiolla pois vedestä
Kai
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 13:33, 11.01.2004
Paikkakunta: Pälkäne

Viesti Kirjoittaja Kai »

Ei tuohon vedenvaihtoon välttämättä niin kauan aikaa mene. Riippuu tietenkin altaan koosta, mutta itselläni kuluu 300 l:n altaan osittaiseen vedenvaihtoon max. 15 minuuttia ja kannan veden ämpärillä. Vettä vaihtuu kerralla noin neljännes. Tietenkään tällöin ei tehdä muita huoltotoimenpiteitä, kuten kasvien karsimista jne.

Muistelen jostain lukeneeni miten joskus ennenmuinoin oltiin sitä mieltä että mitä vanhempaa vettä kaloilla oli, sitä parempi. Jopa ylpeiltiin sillä kuinka vanhaa vettä itsellä sattui olemaan. Nämä olivat niitä "kultakala lasimaljassa"-aikoja. Hyvä osoitus kalojen sopeutumiskyvystä. Sitten kun joku erehtyi vaihtamaan kalalleen vettä, tämä yllättäen kuoli. Siitä sitten pääteltiin että puhdas vesi on kaloille haitallista vaikka todellisuudessa kyseessä tietenkin oli liian nopeasta olosuhteiden muutoksesta aiheutunut shokki.
ellaf
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 13:12, 10.01.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja ellaf »

Kiitoksia vastauksista. Kyllä tässä on sulattelemista ollut, mutta nyt alan jo tottua ajatukseen, että jos akvaarion hankin, vettä on syytä sitten vaihtaa. :D Hienoahan se on, että sillä tavoin saadaan herkätkin kalat menestymään. :)
Morrgan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 22:03, 31.08.2003
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Morrgan »

Harrastanut olen vuodesta 1993 ja alussa vedenvaihdot tehtiin noin kerran pari kuukaudessa ja korkeintaan 25% kerralla. Tässä pari-kolme vuotta sitten eksyin tälle palstalle ja ensireaktio oli sama kuin sinunkin, tuntui turhan tiheältä vaihtaa joka viikko! Sitten kuitenkin vähitellen aloin kokeilla vaihtaa vettä useammin ja kyllä muutoksen huomasi kalojen käyttäytymisessä. Nykyään vaihtuu noin kolmasosa viikossa. Tärkein muutos taitaa olla että nykyään kalat kutevat säännöllisesti, ei vain silloin tällöin.
Miikku
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 17:18, 18.02.2004
Paikkakunta: Jyväskylä, JAS

Viesti Kirjoittaja Miikku »

Vuonna miekka ja kivi vedenvaihtoja seuranneet kalakuolemat johtuivat useasti hanaveden heikosta laadusta, esim. putkista liuenneesta kuparista ja muista raskasmetalleista. Enpä ollut silloin vielä itse syntynyt, mutta näin olen antanut itseni ymmärtää [;)]

Itsellä harrastusta on takana 18 vuotta (oho 8O ) ja viimeisten vuosien aikana sitä on pikkuhiljaa siirtynyt isompiin suodattimiin ja tiheämpiin vedenvaihtoihin. Kyllä sitä jo nyt kauhulla miettii takavuosien 60-litraista, johon vaihdot tehtiin kerran kuussa.
saram
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 23:30, 02.05.2005
Paikkakunta: HML
Viesti:

Viesti Kirjoittaja saram »

Itse olin poissa alalta muutaman vuoden, palaten piireihin kaksi vuotta sitten. Hiljattain löysin tämän foorumin ja muutenkin katselin päivitettyä infoa intternetistä ja kaikki on kyllä muuttunut.

Mutta kyllä akvaario ainakin täällä päässä yksinkertaisesti voi paremmin, kun vettä vaihtaa viikottain reilusti. Uuden akvaarion hankkimisen jälkeen en ollut oikein innostunut koko touhusta melkein vuoteen, ja vaihdoin vettä kuukauden tai puolentoista välein ja voi miltä se allas sitten näyttikään.
Kuukausi pari sitten innostuin taas ja aloin luttaamaan sen veden kanssa joka viikko. Nykyään altaaseen näkee sisälle, kalat eivät enää kuolekaan vaan näyttävät jopa tykkäävän olostaan ja kasvit kasvavat roimasti.

En ole ainoatakaan sellaista muutosta tässä harrastuksessa huomannut, joka veisi hommaa huonompaan suuntaan. Eri tavalla asiat tehdään, ja ihan eri tavalla saa nykyään nauttiakin sitten altaistaan ja niiden asukeista.
Mielipuoli - se puoli joka mielii (:
saram.aamukaste.org
mightyblue
Senior Member
Senior Member
Viestit: 982
Liittynyt: 11:09, 19.03.2003
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuortane

Viesti Kirjoittaja mightyblue »

Silloin joskus 20v sitten kun olen ensimmäisen akvaarioni saanut oli meillä vedenvaihto kerran kuussa ja vaihdettiin muistaakseni vain vähän kerrallaan (pari sangollista 90-litraisesta altaasta)

Ja sitten harvemmin oli se kaikista kauhein, kunnon siivousoperaatio; kalat saaviin ja hiekka pestiin ja vanhaa vettä jätettiin vain pari sangollista..tuo tehtiin muistaakseni muutaman kuukauden välein, muttei kuitenkaan sentään puolta vuotta pidetty väliä.

Kasvien irronneet lehdet ja isot roskat otettiin haavilla pois aina kun niitä näkyi ja vettä lisättiin haihtuneen tilalle hyvin usein, lähes päivittäin.

On ne asiat siitä vain kummasti muuttunut.. 8O
-Aivot ovat ihmeellinen elin. Ne alkavat toimia kun nouset aamulla eivätkä lakkaa ennen kuin pääset työpaikalle..-
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Jo noin 30 vuotta sitten minä vaihdoin reilusti vettä parin viikon välein. Akvaarion siivoaminen tuolla tavoin ei tullut edes mieleen. Siitä tähän päivään ei isompia muutoksia ole akvaarion hoidossa tullut.

Suurimmat muutokset tulivat 1945 -19 60 vuosien aikana kun sähkökäyttöiset pumput ja suodattimet yleistyivät Suomessakin.

Tiedän tuon, koska olen aloittanut akvaarioharrastuksen joskus 1945 tai niillä main. [;)]
Helsingin akvaarioseurassa olen ollut jäsenenä jo yli 40 vuoden ajan, joten tiedän vähän laajemminkin miten akvaarioita on hoidettu.

Onhan tänäänkin toisaalta akvaarioita, joita hoidetaan kuten oli tapana joskus 1900- luvun puolivälissä. :roll:
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
mightyblue
Senior Member
Senior Member
Viestit: 982
Liittynyt: 11:09, 19.03.2003
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuortane

Viesti Kirjoittaja mightyblue »

Muutamalla tutulla on ollut se käsite että akvaariot edelleen hoidetaan sillä tavoin että ne kerran puolessa vuodessa tyhjätään kokonaan ja pestään kaikki samalla ja muuta ei sitten tehdäkään.

Ovat vain kauhistelleet omaa allastani (430-ltr, vaikkei ees ole mikään iso) että kuinka jaksan sen siivota :roll: On sitten pitänyt hieman valistaa nykyaikaisesta akvaarion hoidosta ja sen helppoudesta..
-Aivot ovat ihmeellinen elin. Ne alkavat toimia kun nouset aamulla eivätkä lakkaa ennen kuin pääset työpaikalle..-
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Mistähän tuollaiset käsitykset ovat peräisin. Eivät ainakaan akvaariokirjallisuudesta.
Minulla on Siltamaan Akvaarion värikuvina vuodelta 1958 ja Aurellin Akvaario vuodelta 1952.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”