valkoisia platyja?

Synnyttävät ja kutevat hammaskarpit. Miljoonakalat, mollit, platyt, killikalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
tinkero
Junior Member
Junior Member
Viestit: 62
Liittynyt: 12:39, 10.05.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Joensuu

valkoisia platyja?

Viesti Kirjoittaja tinkero »

Meille tuli eilen akvaario, jonka mukana tuli platyja ja osa on niiden omia poikasia mm. nämä valkoiset platyt, mistähän tämä niiden väri mahtaa johtua?
Fiu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 20:36, 19.08.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Riihimäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fiu »

En tiedä tarkkaan mistä valkoinen väri johtuu, mutta sen voin sanoa että valkoiset (siis aivan sellaiset helmenvalkoiset) ovat tavallisia platyja huomattavasti "harvinaisempia". Itse kävin juuri noutamassa kaksi helmenvalkoista mikkihiirinaarasta Tallinnasta asti.

Onko nuo poikasten vanhemmat aivan normaaleita oransseja / punaisia? Ja kuinka kauan ovat päässee lisääntymään sukulaistensa kanssa?

Voi olla, että tuo valkoinen geeni on piilevänä jo vanhempien suvussa ja tulee sitten aika-ajoin esille. Eli toisinsanoen kyseinen geeni olisi hyppinyt joidenkin sukupolvien yli.

Tai sitten yksinkertaisesti poikasilta puuttuu tuo punaisen värin geeni, jolloin jäävät siis valkoisiksi (eli niillä ei ole sitä geeniä, joka vaikuttaa esimerkiksi melaniinin tuotantoon).

Yleensähän kaikilla lajeilla (en tosin itse vielä tiedä tarkkaan miten kaloilla, koska vasta pari päivää sitten hankin nämä omat valkoiset platyt) puhtaan valkoinen on sellainen väri, jonka pitäisi syrjäyttää kaikki muut värit, eli se on dominoiva. Mutta en todellakaan vielä tiedä, miten se kaloilla oikein periytyy.
tinkero
Junior Member
Junior Member
Viestit: 62
Liittynyt: 12:39, 10.05.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja tinkero »

punaisia ovat kaikki muut, eivät ole tehneet kuin 2-3 poikuetta.. luultavasti
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Fiu kirjoitti: Yleensähän kaikilla lajeilla (en tosin itse vielä tiedä tarkkaan miten kaloilla, koska vasta pari päivää sitten hankin nämä omat valkoiset platyt) puhtaan valkoinen on sellainen väri, jonka pitäisi syrjäyttää kaikki muut värit, eli se on dominoiva. Mutta en todellakaan vielä tiedä, miten se kaloilla oikein periytyy.
Kyllä musta on useimmiten se dominoiva väri, näin ainakin kissoilla, koirilla, vuohilla ja kaneilla (heh, näistä omakohtaista risteytyskokemusta). Ja veikkaanpa että myös muilla nisäkäslajeilla on useimmiten näin. Mutta kaloista en todellakaan tiedä.
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Jos kaksi punaista voi saada valkoisen jälkeläisen, täytyy valkoisen olla peittyvä geeni. Tällöin molemmat vanhemmat voi geeniä kantaa ollen itse ulko-asultaan punaisia. Valkoinen ulko-asu esiintyy vasta kun valkoisuus geeni on saatu molemmilta vanhemmilta.

Albinismi on taas käsittääkseni eri tavalla valkoinen. Eli ei valkoinen vaan ei minkään värinen eli pigmentitön, jolloin esim koiran ja kanin silmät ovat siniset normaalin ruskean sijaan.
"Ostetaan sit rapuja, ja juksataan mummolle ettei meillä ole haavia, niin se ei voi syödä niitä" SANNA 4-v
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Platyjen värien periytymistä en tunne kovin hyvin, mutta Sanin vastaus oli vähän pielessä muiden eläinten kohdalla. Koirilla umpimusta on tavallisesti dominantti lähes kaikkien muiden värien ja kuvioiden suhteen, mutta lähes kaikilla muilla eläimillä musta on väistyvä luonnonvärin tai vastaavan suhteen. Näin mm. kissoilla ja kaniineilla.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Liisa S kirjoitti:Koirilla umpimusta on tavallisesti dominantti lähes kaikkien muiden värien ja kuvioiden suhteen, mutta lähes kaikilla muilla eläimillä musta on väistyvä luonnonvärin tai vastaavan suhteen. Näin mm. kissoilla ja kaniineilla.


Mikä on sitten kissojen "luonnonväri tai vastaava"? Musta sileäkarvainen kissani (jonka isä musta sileäkarvainen, äiti punamustankirjava puoliangora), sai useaan kertaan pentuja raidallisen kollimme kanssa -> ensimmäissä pentueessa 5 mustaa, yksi kirjava, muissa vain mustia. Seuraavien pentujen isää en voi varmaksi tietää koska kissamme ei silloin enää ollut sisäkissa eli pääsi näkemään monia kissoja mutta naapuristossa ei ollut kuitenkaan yhtäkään mustaa kissaa, punainen ja valkoinen mustin merkein todennäköisimmät isät. Ja pennut olivat mustia. Joukossa oli kuitenkin myös pitkäkarvaisia silloin kun kissa teki raidallisen kollin kanssa ensimmäiset pennut. Ja jos kiinnostaa niin raidallisen kollin äiti oli kolmivärinen ja saman pentueen muut kisuliinit punainen, punavalkoinen, musta valkoisin tassuin ja sitten pikimusta :mrgreen:

Valkoisen vuohen omistaneena tiedän myös miten kävi kun se astutettiin mustalla pukilla. Samoin muistan minkä värisiä karitsoita tätini valkoinen lammas sai... eli siksi sanoin mitä sanoin. Kanijutusta en ole enää varma koska uroskani saattoi olla albiino--> eli ei tavallinen valkoinen joten albinismi kun on resessiivinen niin peittyy.

Niin tosiaan... oli puhe kaloista :mrgreen:
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Taas kerran off topic, sorry. Siis pelkkää ei-kalaista väriasiaa.

Kissojen "luonnonväri" on hyvin lähellä tiikeriraitaista - olethan toki nähnyt kuvia eurooppalaisista ja afrikkalaisista villikissoista, ja noita ensinmainittuja löytyy Korkeasaarestakin. Tiikeriraitainen (ja muut raitasukuiset kuviot, kuten tabby, pilkullinen ja abessinialaisen kuvio) ovat kissoilla täysin dominantteja mustan suhteen. Noita sinun kissapentueitasi ei oikein voi laskea mukaan kun et kerran tiedä pentueiden isiä ekaa lukuunottamatta - ja siinä pentueessahan oli myös raidallinen (vai tarkoitatko "kirjavalla" jotain muuta?).

Vuohijuttu oli taas vain yksi tapaus, sen perusteella et voi päätellä dominanssia tai väistyvyyttä. Kumpi vaan, musta tai valkoinen, voi ihan yhtä hyvin olla dominantti tämän tapauksen perusteella. En muista vuohien väreja ulkoa mutta lampailla (normaali) valkoinen on selkeästi dominantti mustan suhteen.

Kaniinien "tavallinen valkoinen" on juuri sitä albinismia. Albinismi on väistyvää ei-albinismin (ei siis vain mustuuden) suhteen. Kaniineilla on harvinaisena myös sinisilmäinen valkoinen, mutta sekin on enimmäkseen väistyvä, ja sitten on pearl (genotyyppi cchlcchl ee, en tiedä mitä on suomeksi) joka on melkein valkoinen ja yhtä lailla väistyvä sekin tummempien värien suhteen.

Värit periytyvät useiden eri geeniparien avulla. Jokaisella lemmikkieläimellä, jolla tunnetaan mustia yksilöitä, löytyy aina joku väri tai kuvio joka on väistyvä sen mustan suhteen mutta kaikilla on useita värejä/kuvioita jotka ovat selkeästi dominantteja sen suhteen. Jopa koiran dominanttimustan voittavia geenejä löytyy; merle ja G-hopea.

Kaikista näistä voin esittää todisteiksi useita laadukkaita nettisaitteja, jos kaipaat muutakin kuin minun sanaani.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Jos raidallinen olisi dominoiva, niin luulisi sitten että kaikki pennut olisivat olleet raidallisia eikä vain se yksi. Ja siis seuraavassa pentueessa KAIKKI olivat mustia. Ja isä siis todellakin 100% varmuudella se raidallinen noissa kahdessa ensimmäisessä pentueessa.
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Esimerkkinä siitä, että näkyvään väriin vaikuttaa useita geenejä, kerron ihan vähän koirien väreistä.

Koirilla on laimentava geeni, eli musta pigmentti laimenee siniseksi tai ruskea pigmentti laimenee aprikoosiksi. Lisäksi harmaannuttava geeni eli turkin musta väri harmaantuu harmaaksi (tai ruskeapigmenttisellä tummanruskea "harmaantuu" vaaleanruskeaksi). Tällöin pentu joka syntyy mustaa väriä turkissaan harmaantuu mustista kohdin karvan kasvaessa, joko pian syntymän jälkeen, parin kuukauden iässä tai esim. vasta vuoden ikäisenä vaihtaessaan pentukarvan pois. Pitkä- ja tuuheaturkkisissa koirissa harmaannuttava geeni on hyvin yleinen.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

http://www.tunturisusi.com/kissat/kotikissa1.html#Värit Tuolla on merkitty sekä musta että valkoinen dominoiviksi väreiksi ja siellä kerrotaan tarkemmin noista valkoisista väreistä joita on kahta erilaista. Tuon mukaan kaksi täysin valkoista kissaakin voi saada värillisiä jälkeläisiä.
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Sani: se, että raidallinen on dominoiva mustan suhteen, ei tarkoita sitä että raidallisen ja mustan kissan pennut olisivat kaikki raidallisia. Ne ovat sitä jos raidallinen vanhempi on homotsygootti, mutta jos se onkin heterotsygootti, todennäköisyys on saada puolet raidallisia, puolet mustia. Mutta koska todennäköisyys "lasketaan" erikseen jokaisen pennun kohdalla, välillä sattuu koko pesue jompaakumpaa sorttia. Sattumasta se on kiinni, ja todellinen oletusarvo alkaa näkyä vasta kun on tarpeeksi suuri otos pentueita.

Majqua: Tarkoittamasi laimennusgeeni on d eli sininen, eikä se muuta ruskeaa (bb) aprikoosiksi vaan liilaksi. Liila tunnetaan eri koiraroduilla eri nimillä kuten fawn, isabella ja siniparkki, mutta aprikoosi se ei tietääkseni ole ikinä nimeltään. Villakoirien aprikoosi on punertava ee-keltainen, bullmastiffien aprikoosi taas on maskillinen, punertava kirkas soopeli.

Sani: Kissoilla on itse asiassa ainakin kolmea eri valkoista: ylenmäärin valkokirjava (osittain dominoiva), dominanttivalkoinen (täysin dominoiva) ja sinisilmäinen albiino (täysin väistyvä). Kaksi dominanttivalkoista voi saada keskenään myös kokonaan värillisiä pentuja. Ja tuon sivun "musta on dominantti" tarkoittaa vain sitä, että musta eumelaniini on dominantti ruskean eumelaniinin suhteen. Se, mikä tekee kissasta kokomustan on tuo A-lokus ja siellä väistyvä alleeli a.

(Ylläpito: pankaas heittäen tämä ketju vaikka tuonne off-topic -viestien joukkoon! Vähän nolottaa puhua nisäkkäiden väreistä synnyttävien kalojen osastolla.)
Fiu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 20:36, 19.08.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Riihimäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fiu »

Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen: jos toinen vanhemmista olisi punainen ja toinen valkoinen ja poikasista tulisi valkoisia, niin tällöin olisi valkoinen dominoiva. Mutta tietyntyyppinen valkoinen voi olla myös väistyvä tai piilevä geeni. Sinun tapauksessasi kyseessä siis taitaapi olla kysymys piilevästä valkoisesta geenistä. Tarkistin asian eräältä tutulta eläinlääkäriltä, joka harrasteleepi akvaarioita :D

Eli "oikea" valkoinen (en nyt siis tarkoita albinismia) on dominoiva (= "suoraan periytyvä"), mutta muut piileviä tai väistyviä (tällaiset yksilöt eivät välttämättä ole täysin puhtaanvalkoisia). Näin sain vastaukseksi kysymykseeni.
Milli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 20:33, 04.10.2004
Paikkakunta: Helsinki

albiino-platyt

Viesti Kirjoittaja Milli »

ovatko sitten albiino-platyt, (jos sellaisisa edes on) sitten harvinaisia..?
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Vois veikata että ne on harvinaisia koska ikinä ei ole sattunut kohdalle edes juttua niistä.

Ja eikös albiino ole usein taipuvainen sokeuteen, eli jos valkoisen värin saa muuten aikaiseksi niin on epä-eettistä jalostaa sokeita kaloja.
"Ostetaan sit rapuja, ja juksataan mummolle ettei meillä ole haavia, niin se ei voi syödä niitä" SANNA 4-v
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Meinasin muokata viestiäni vaan en voinut. Eli albiinon silmänväriksi en tarkoittanut sinistä vaan punaista. Sini-silmäiset on tavallisen-valkoisia.
"Ostetaan sit rapuja, ja juksataan mummolle ettei meillä ole haavia, niin se ei voi syödä niitä" SANNA 4-v
Fiu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 20:36, 19.08.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Riihimäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fiu »

janecky: Itselläni on albiinoja miekkapyrstöjä, eikä yksikään niistä ole sokea [;)] . On tietenkin olemassa muutamia lajeja, joilla tuo sokeus kulkee albiinogeenin kanssa käsi kädessä.

Itse en ole liiemmin törmännyt (ainakaan Suomessa) täysin albiinoihin platyihin. Muutamia sellaisia yksilöitä, jotka kantavat albinismigeeniä, on tullut vastaan. Ulkomailla (mm. Tallinnassa) olen kyllä kyseisiin otuksiin törmännyt. Eli eivät ole kauhean yleisiä, mutta toisaalta en nyt miksikään harvinaisuudeksi niitä laskisi. :mrgreen:
Mikämikä
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 21:33, 22.01.2005
Paikkakunta: Kööpenhamina

Viesti Kirjoittaja Mikämikä »

Itse ostin valkoisia kaloja molleina mutta kotona akvaristikaveri väitti niiden olevan platyja..
Isotooppi? Niin tietty joo, mullakin on pari platya ja monni..
jaanap
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 18:16, 17.10.2003
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja jaanap »

Itselläni on millispoika-altaassa albiino miljoonakala. On aivan väritön, punaiset silmät ja ilmeisesti uros. Huntupyrtöä ei ole, mutta muut urokset eivät piiritä sitä, joten ei voi olla naaras. Muuten kyllä mahtuu parveen matkaan vaikka ulkonäkö huomattavan poikkeava.
tiger
Member
Member
Viestit: 381
Liittynyt: 13:55, 13.04.2004
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja tiger »

Mulla oli vuosi sitten 10 kappaleen koralliplaty (eli kirkkaanpunaisia) parvi.

Ne teki poikasia ahkerasti ja osa teki punaisia poikasia ja osasta tuli valkoisia poikasia. Poikaset ei olleet mielestäni ihan valkoisia, vaan enemmänkin yksi oli helmenharmaa ja kaksi oli helmiäisen beigehtävää. Silti ne näytti valoissa ihan valkoisilta. Todella kauniita.

ja korallit oli mulle tullessaan ihan pienen pieniä, joten heidän ekoja poikasiaan.

Tiger
Merenneito
Starting Member
Starting Member
Viestit: 46
Liittynyt: 01:35, 26.05.2003
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Merenneito »

Meille on myös syntynyt värittömiä platyjä täysin oransseista vanhemmista. Niitä on havaintojeni mukaan 3 kpl, Yksi jo vähän isompi (1 cm) ja pari 3-5 millistä. Ovat ilmeisesti eri poikueesta. Ja kuten arvata saattaa yhteen poikueeseen kuuluu ainakin 5-8 kalaa, nuo värittömät ovat vain osa poikuetta. Selvästi ovat muita poikasia arempia. Olen näkevinäni niissä hentoa pystyraitaa.
~~~~~~~~~~~~~~~
Kauneus on pinnan alla.
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja phanny »

Lahden eläinkaupoissa on kyllä ollut valkoista mikkihiiri platyä hyvin kaupan... :D
Phanny
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja phanny »

Fiu kirjoitti:En tiedä tarkkaan mistä valkoinen väri johtuu, mutta sen voin sanoa että valkoiset (siis aivan sellaiset helmenvalkoiset) ovat tavallisia platyja huomattavasti "harvinaisempia". Itse kävin juuri noutamassa kaksi helmenvalkoista mikkihiirinaarasta Tallinnasta asti.
Lahden eläinkaupoissa valkoista mikkihiireä on esiintynyt todella usein.. Hassua kun noin kaukaa sitä on joutunut hakemaan... :roll:
Phanny
VeTa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 51
Liittynyt: 12:35, 22.06.2005
Paikkakunta: Naantali

Viesti Kirjoittaja VeTa »

meillä on yksi valkoinen mikkihiiri platy :) Ja niit näkyi tässä yksi päivä tuolla Raision Faunattaressa. Siis valkosia mikkihiiriplatyja
LEHTIKALAPARISKUNTA ostetaan/otetaan vastaan!
VeTa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 51
Liittynyt: 12:35, 22.06.2005
Paikkakunta: Naantali

Viesti Kirjoittaja VeTa »

meillä on yksi valkoinen mikkihiiri platy :) Ja niit näkyi tässä yksi päivä tuolla Raision Faunattaressa. Siis valkosia mikkihiiriplatyja
LEHTIKALAPARISKUNTA ostetaan/otetaan vastaan!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hammaskarpit”