Harlekiininuoliaiset

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
maximoves
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 07:52, 20.01.2004
Paikkakunta: Pukkila
Viesti:

Harlekiininuoliaiset

Viesti Kirjoittaja maximoves »

Harlekiininuoliaiset muuttivat isoon seura-akvaariooni vähän aikaa sitten. Nyt niitä on kaikkiaan 5 kappaletta. Yhteiselo on ollut rauhallista eivätkä ne hätyyttele muita kaloja lainkaan. Ne ovat eloisia kaloja, jotka jatkuvasti liikkuvat ympäri allasta etsien syötävää. Vielä en ole nähnyt niiden syövän yhtään postitorvikotiloa, mutta sehän ei vielä todista mitään ja elän toivossa, että ne kotiloita syövät, niinkuin nuoliaiset yleensä tapaavat tehdä. Muita kaloja altaassa (480 l) ovat: leväbarbit, partamonnit, helmimonniset, leopardimonniset, piikkisilmät, kardinaalitetrat, lyhtytetrat ja viisiraitabarbit.

Varsinaista parvikäyttäytymistä en ole havainnut, kaksi olen nähnyt parina liikkuvan enemmänkin, lieneekö pariskunta. Mitään havaintoa ei ole mistä sukupuolet erottaa, joten tämä pariskunta-arvailu on todella vain arvailua. Altaassani on keskellä voimakas virtaus suodatinmaton kiertovesipumpusta ja luinkin netistä, että ne pitävät voimakkaasta virtauksesta, jota ei siis tarvinnut erikseen niille järjestää.

Plecotableteista ne tuntuvat erityisesti pitävän, kuten leviksetkin. Ruoka-aikana harlekiinit tunkevat levisten kanssa samoille tableteille. Harlekiinit päästävät naksuvia ääniä taistellessaan täysikasvuisten levisten kanssa ruoasta. Taistelu on siis sitä, että harlekiinit vain yksinkertaisesti tunkevat levisten alle ja viereen syömään tablettia vähät välittäen leviksistä. Rohkeita ja reippaita kaloja, joita näkee paljon eli eivät piiloudu kuin vaaran (haavin) uhatessa.

Minulla vesi on pH 6,8 ja lämpötila nyt 26 kun helteet hellittivät eli normaali. Muita arvoja en ole mitannut ja vesiä vaihdan vajaa puolet viikottain. Kasveja on paljon ja ne voivat hyvin, mutta myös avointa vesitilaa on runsaasti.

Yhdelta harlekiinilta puuttuu toinen rintaevä, mutta se ei tunnu menoa haittaavan millään tavalla. Miten se on menetetty, en tiedä, mutta sellainen se oli tullessaan. Vaikeaa on päästä tutkimaan sitä tarkemmin kun ovat niin vilkkaita kaloja enkä turhaan ryhdy sitä pyydystämään altaasta, kun muuten voi hyvin.

-----------

Mitähän nuo harlekiinit syövät luonnossa? Olis kiva tarjota niille jotain vähän vastaavaa ravintoa, mikäli mahdollista. Olisko tietoa mitä kaikkea niille kannattaisi kokeilla normaali pakasteötököiden lisäksi.

Jos muuten sokerimurkkuja löytyy niin ne kyllä päätyy aina akvaarioon ja jonkun kalasen massuun.

Harlekiinit muuten yllättäen parveilevat levisten kanssa yhdessä, joka oli mulle vähän yllätys.
Ratsastan auringonlaskuun....

http://community.webshots.com/user/maximove
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Eikös ne nuoliaiset syö luonnossa ihan mitä vaan öttiäisiä saavat pohjasta tongittua? Liharuokaa siis.
Meillä ainakin alkaa hirvittävä naksuminen ja poksuminen kun akvaarioon laitetaan katkarapupellettejä. Myös pakastesurviaiset aiheuttavat hysteriakohtauksen. Tavallista hyvää ovat nopeasti uppoavat (purkin kyljessä kyllä lukee, että hitaasti uppoavat) ruokarakeet, jotka on tarkoitettu kiekkojen sapuskaksi.
Meillä harlekiinit mennä tohottavat ihan päämäärättömästi edestakaisin ja ihan missä vesikerroksessa vaan. Välillä uivat rusokiilojen kanssa parvessa ja välillä käyvät haistelemassa taistelukaloja, jotka kyllä silminnähden vaivautuvat moisesta toimituksesta. Parvessa eivät kulje, muuten kuin sattumalta. Ensin meillä oli yksi yksinäinen harlekiini ja sitten kun kaveri sai seurakseen lajitovereita, se suostui tulemaan luolastostaan pihalle. Eli tarvii kuitenkin parven.
Enkeli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 18:46, 15.11.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Enkeli »

Minulla on ollut myös näitä harlekiineja viime syksystä aluksi viisi, mutta yksi joutui kissan kitaan. Eivät suuremmalti liiku parvessa mutta jonkun verran pareittain tai sitten seurailevat jotain muuta kalaa, safiiripleko yksi suosikeista. Raitanuoliaisten kanssa myös "tanssivat" sellaista ympyrää toistensa ympäri hurjaa vauhtia, mikä lie sitten tarkoituksena. Ravinnoksi kelpaa kaikki mitä sinne laittaa hiutaleista pelletteihin ja pakastematoihin, kotiloita en altaassa ole aikoihin nähnyt, on tainnut nuoliaiset pistellä ne parempiin suihin. Hauska ja röyhkeä kala joka pitää kyllä ruokapöydässä puolensa ja useimmiten myös esillä ettei tarvi piiloista etsiskellä.
maximoves
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 07:52, 20.01.2004
Paikkakunta: Pukkila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maximoves »

Toi naksuminen ja poksuminen on kyllä osuvasti kuvattu, just sellaisia ääniä ne päästelee herkullisten ruokien tullessa tarjolle.

Vähän olen jännittänyt tuota eri Botia-nuoliaislajien yhteensopivuutta, josta olen jotain lueskellut täältä foorumista. Tarkoitus oli laittaa touhunuoliaisia samaan akvaarioon näiden neljän "riisimuro-nuoliaisten" (Snap, Crackle, Pop ja Poks :mrgreen: ) kanssa. Onko odotettavissa konflikteja vai ovatko sulassa sovussa keskenään? Akvassa on tilaa kyllä riittämiin kaikille, mutta silti mietin tätäkin. No aluksihan ne tulevat karanteeniin 85 litraiseen, mutta entä sitten kun muuttavat isoon, tuleeko taistelu?

Muutoin harlekiinit ovat todella kauniita ja paljon esillä. Eivät piilottele vaan pöristelevät ympäri ämpäri jatkuvasti.
Ratsastan auringonlaskuun....

http://community.webshots.com/user/maximove
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”