KtMan kirjoitti:Eikös ne bakteerit lisäänny rajattomasti niin kauan kun niille riittää 'tartuntapintaa' happea ja ravintoa?.
Jos verrataan siihen kun kalasto on saapunut altaaseen, ammoniakkia on kokoajan tarjolla. Tietty ravintomäärä kasvattaa tietynsuuruisen eliöstön
KtMan kirjoitti:
Kuitenkin lisäsin ammoniakkia päivittäin (jopa paristi) pitäen sitä kokoajan arvossa ~0.5mg/l, ruokaa oli siis tarjolla jatkuvasti enemmän kuin ne pystyivät käyttämään (+lisätty kalanruoka).
JA! Jos ravintoa oli tarpeeksi nitriitiksi muuttaville bakteereille (en jaksa luntata nimeä
) ja ne toimivat nopeammin kuin 'nitraattihemmot', niin taatusti heillekkin oli tarpeeksi (?
Nitrosomonas muuntaa ammoniumia nitriitiksi. Kyllä kummallekin bakteerityypille silloin riittää purtavaa, jos kerran nitraattiakin ilmestyy. Ei sitä nitraattia taivaasta tipu, bakteerit sitä tekevät.
Poikkeuksen ja huomioitavan tilanteen tekevät kasvit kypsytyksessä, jotka käyttävät kaikkia typpilähteitä suoraan ravinnokseen, ammoniumista alkaen. Jos nitraattipitoisuus ei ala nousta kypsytyksessä voi syynä olla kasvien toiminta (kasvu) ja silloin on lisättävä annostusta.
Kypsytyksessä on hyvä antaa enemmän ammoniumia kuin kaloista tulisi, jotta bakteereita varmasti ruokitaan vähintään saman verran kuin altaaseen tuleva kalasto ruokkisi. Jos annetaan vähemmän ammoniumia, käy niin kalojen saapuessa, että bakteerikanta alkaa silloin lisääntymään
nopeimmillaan kaksinkertaiseksi 18 tunnissa. Tilanne ei ole toivottu, koska tänä aikana on vaarana nitriitin ilmestyminen veteen.
Kuitenkin, kun kalattomassa vaiheessa ruokitaan isommin, niin kalojen tulon jälkeen bakteerikanta alkaa pienentyä. Ylimenevä osa on varmuuden vuoksi ja useimmiten periaatteessa ja käytännössä turhaa. Siksi vertailulukujen saaminen kalojen erittämästä ammoniakista olisi hyödyksi mietittäessä mikä riittää.
Saattaa olla että se tunnettu ohjeistus pitää 5mg/l ammoniumpitoisuutta kypsytyksen alussa perustunee johonkin teoreettiseen havaintoon missä bakteerit lisääntyvät optimaalisesti. Lulltavasti ei kuiitenkaan., sillä alussa bakteereita on vähän ja niitä ei voi ruualla hoputtaa, koska ne tarvitsevat oman määrätyn aikansa jakautuakseen.
Siksi alkaisin hyvin pienellä annostelulla ja lisäisin sitä kun nitriittiä alkaa ilmestyä. Kuinka suureksi annostelu kannattaa kunkin nostaa, on siis hyvin olennaista. Griffin puhuu: 'Tank is cycled' , kun huolimatta ammoniumin päivittäisestä lisäyksestä nitriitti laskee nolliin. Tätä tapaa on syytä käyttää vaikka ei nostettaisi päivittäistä annostelua aivan niin ylös kuin hän neuvoo (2-3mg/l siinä loppuvaiheessa).
Kuitenkin alkuperäinen ohje toimii tarkasti kontrolloituna (ammoniummittaus!) hyvin sekin, mikäli vain altaassa on biologiselle suodatukselle hyvä pohja ('kotitilaa' bakuille). Sen vain voi tehdä lyhyemmänkin kaavan mukaan, mutta ilman tarkempaa tietoa kalojen erittämästä ammoniummäärästä mitään lukuja ei tässä voi antaa. Kokemukset puhukoon puolestaan.