Lehtikala törmäilee

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
aqua-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 97
Liittynyt: 20:08, 18.12.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: kuopio

Lehtikala törmäilee

Viesti Kirjoittaja aqua- »

Mullla on 3-vuotias lehtikala. Syksylllä sen päähän, silmän viereen tuli joku kasvaimen tapainen patti, joka kuitenkin hävisi siitä lääkityksen avulla. 2 viime kuukauden aikana kalan liikkeet ovat hidastuneet, ja ruoka-aikoina muut kalat syövät sen edestä kaiken ruuan :? . vasta kun aivan sen eteen tipauttaa ruokarakeen, se tajuaa tulla hakemaan sen.

Lehtikalalla on ilmeisesti jotain koordinaatio vaikeuksia, koska 2 kertaa kuukauden aikana se onakvaarion valojen sammuttua säikähtänyt jotakin ja törmännyt päin akvaarion lasia 8O

Eilen illalla hieman akvaarion valojen sammuttamisen jälkeen akvasta kuului loiskahdus ja ja kansilasin paukahdus. Lehtikala oli ilmeisesti hypännyt ja lyönyt itsensä akvaarion kansilasiin. sen seurausksena sen selkäevän yläosa on jotenkin haljennut osittain :cry:

Mitä kalalle kannattaisi tehdä?? Voiko selkäevä enää parantua ennalleen??
Inia
Akvaariosisustaja 2005
Akvaariosisustaja 2005
Viestit: 1133
Liittynyt: 11:54, 07.02.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Inia »

Kyseessä voi olla tosiaan jotenkin vaurioitunut yksilö. Onko sinulla muita lehtikaloja? Ne kun tykkäävät ainakin yhdestä kaverista seuranaan. Tuo säntäily saattaa johtua ihan kaverin puutteen aiheuttamasta pelkäämisestä, toisaalta se, ettei se tajua syödä taas viittaa joko näköhäiriöön tai johonkin neurologiseen vikaan. Selkäevä paranee kyllä ennalleen, mutta jos kala alkaa laihtua niin kannattaa miettiä onko sen elämän jatkaminen enää mielekästä. Luonnossa kun tuollaiset yksilöt joutuvat nopeasti petokalan ruuaksi.
Aqvaristi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 71
Liittynyt: 15:17, 06.08.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Aqvaristi »

Itselläni on lehtari,joka ui välillä hieman vinosti.Tämä taitaa johtua siitä,että se sai pienempänä silmäänsä bakteeritartunnan.Lääkitys auttoi mutta nykyään silmä on täysin sokea ja tuhoutunut.Ruoka-aikana syötän muut kalat ensin oikeasta päästä ja tipautan sen jälkeen vasempaan päähän lehtarille ruokaa ja kyllä se niitä ainakin syö,tai ne mitkä se näkee.

Tuo silmä alkoi vaivata,kun sen kaveri kuoli.Voisikohan se johtua mitenkään siitä?
Lopettanut a-webissä käynnin. Hyvinhyvinhyvin harvoin satunnaisesti vierailen.
aqua-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 97
Liittynyt: 20:08, 18.12.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: kuopio

Viesti Kirjoittaja aqua- »

Aqvaristi kirjoitti:
"Itselläni on lehtari,joka ui välillä hieman vinosti.Tämä taitaa johtua siitä,että se sai pienempänä silmäänsä bakteeritartunnan.Lääkitys auttoi mutta nykyään silmä on täysin sokea ja tuhoutunut. "

Samantyyppinen tapaus saattaa olla meidän lehtikalallakin kyseessä. Ruoka-aikoina kala tulee lähelle pintaa ja yrittää napata ruokaa, mutta osuu aina oli ( kuulostaa hullulta, mutta näin se on)

Kala asustelee ilman lajitoveria, mutta ei ole ennen ollut näin säikky. Nyt heti kun akvaarion oli hävelee, se ui aktaan takaosaan pelästyessään :(
randy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 16:00, 28.07.2004

Viesti Kirjoittaja randy »

Meillä taas yksinäinen lehtikala, joka muuten on todella rauhallinen, säntäilee aivan hermona pitkin allasta kun olen vedenvaihtohommissa. Kerran törmäsi täysiä lappoon ja sai vekin otsaansa. Toinen lehtikala ei sille kaveriksi kelvannut. Kohta kyllä koitan tarjota sille pienempien lehtisten parvea seuraksi. Saapa nähdä miten käy...
Hermen
Senior Member
Senior Member
Viestit: 909
Liittynyt: 16:26, 21.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Rantasalmi

Re: Lehtikala törmäilee

Viesti Kirjoittaja Hermen »

Jatkan vanhaan viestiketjuun omine aiheeseen liityvine ongelmineni. Eli ostamani akvaariopaketin mukana tuli yksinäinen lehtikalakoiras, joka on ollut ilmeisesti aiemmin toisten lehtikalojen sortama ja huonolle ruualle jäänyt yksilö. Sillä oli tullessaan myös vaurioita ihossaan joten se vietti pari viikkoa karanteeniakvaariossa lääkeliemessä. Kokeilin yhdistää rassun muiden lehtareiden kanssa, mutta se jäi jalkoihin eikä saanut syötyä.

Siirsin rassukalan 340-litraiseen yksiöön, jossa on muuta kalastoa, mutta ei toisia lehtikaloja. Rassu on piristynyt, ruoka maistuu erittäin hyvin. Kalan toinen silmä on samea ja ilmeisesti myös sokea. Rassu syö kädestä, sillä tavalla saan varmistettua, että se saa varmasti syötyä. Nyt sitten pohdiskelinkin, että kunhan tässä syöttelen ukkoa ja annan sille aikaa ja resursseja vähän kasvaa sekä vahvistua, uskaltaisinkohan siirtää sen muiden lehtareiden kanssa samaan altaaseen. Onko muilla kokemuksia puolisokean kalan pidosta, pärjääkö se lajitovereidensa kanssa? Vaihtoehtoina toki on kalan pito itsekseen (onko reilua?) tai lopetus.
seura-akvaariot 350l + 112l. Akvaarioharrastuksessa mukana myös kissarouva ja labradorilapsi.
akiholm
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 11:05, 20.01.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lehtikala törmäilee

Viesti Kirjoittaja akiholm »

On reilua! Lehtikala koiras pärjää vallan hyvin itsekseenkin kunhan ei ole altaan ainoa kala "suojakalat" tärkeitä, en suosittelisi vammaista kalaa terveiden seuraan ,saattaa tulla sorsituksi :?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”