Levä pois eläinplanktonilla?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Aquastus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 18:15, 20.04.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Levä pois eläinplanktonilla?

Viesti Kirjoittaja Aquastus »

Tämä on teoreettista pohdiskelua, mutta siivotessani rihmalevää pois akvaariosta, tuli mieleeni, olisiko eläinplankton ratkaisu ongelmaan. Luonnossahan se menee näin: Aurinko paistaa, kasviplankton eli levät kasvavat. Näistä saavat ravintoa sitten eläinplankton. Tässä onkin sitten se pieni mutta. Mistä saadaan eläinplanktonia ja miten saada se säilymään? Olisin todella ilahtunut levää syövistä pikkuotuksista altaassani, kuten aivan varmasti myös pikkuruiset kuparitetrat. Eri asia siis montako sekuntia tämä levää syövä "eläinplankton" ehtisi tehdä työtään lisääntymisestä puhumattakaan ennen kuin olisivat menneet parempiin suihin.

Mut ainakin levänsyöntipotentiaalia eläinplanktonilla on. Asia jäi mietitytämään luettuani Kotkassa (tai Kouvola, Lappeenranta tms. kaakkois-Suomen kaupunki) tehdystä levänkasvatuskokeesta bioenergiatarpeeseen. Suuri ulkoallas täyttyi odotusten mukaan levästä mutta miltei yhdessä yössä altaaseen pesiytynyt eläinplankton söi koko altaan tyhjäksi! Biologialla akvaarion kanssa pelataan joten olisko tässä yksi ratkaisu leväongelmaan?
Mika Sandell
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2027
Liittynyt: 16:20, 06.04.2009
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Re: Levä pois eläinplanktonilla?

Viesti Kirjoittaja Mika Sandell »

Taitaa olla akvaarioissa yleensä kalatiheydet (ja samalla saalistuspaine) aivan eri luokkaa kuin luonnonvesissä, joten tosiaankin eläinplankton siirtyisi leväntorjunnasta melko nopeasti levänkasvua lisäämään (kalan suoliston kautta, ravinteina veteen). Ehkä kannattaa kuitenkin yrittää saada leväongelma(?) kuriin ennaltaehkäisyn keinoin.
28.1.2012 asti MHS

CorydoradinaeFinland
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Levä pois eläinplanktonilla?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Pitäydyn teorian alueella tukevasti.. Isommissa altaissa (600+ litraa?) tuo voisi ehkä toimia, mikäli kalasto on riittävän suurikokoista. Toisin sanoen; kalasto ei syö eläinplanktonia (kuin vahingossa). Tällöin eläinplanktonille ei ole annettu suoria petoja altaaseen ja ehkä kanta ei kuolisi sukupuuttoon. Ainahan siellä altaassa jotain äyriäisiä tai matoja tms voi olla niitä syömässä.. Tuleeko tällöin ongelmaksi kasviplanktonin tuottaminen? PItääkö altaaseen annostella liikaa ravinteita ja valoa, jotta leviä riittää jatkuvan eläinplanktonkannan ylläpitämiseen?
Eiköhän tämä ollut tässä..
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Levä pois eläinplanktonilla?

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

Aquastus kirjoitti:Tämä on teoreettista pohdiskelua, mutta siivotessani rihmalevää pois akvaariosta, tuli mieleeni, olisiko eläinplankton ratkaisu ongelmaan. Luonnossahan se menee näin: Aurinko paistaa, kasviplankton eli levät kasvavat. Näistä saavat ravintoa sitten eläinplankton. Tässä onkin sitten se pieni mutta. Mistä saadaan eläinplanktonia ja miten saada se säilymään? ...
Ajatus on oikea ja menettelyä käytettiin muinoin yleisesti. Ennen tehokkaiden ulkosuodattimien yleistymistä oli tavallista kerätä niin suuri annos vesikirppuja tai hankajalkaisia, että kalat eivät kyenneet niitä syömään kerralla. Jos vedessä riitti happea ja typpimyrkyt pysyivät aisoissa, nämä pikkueläimet elivät akvaariossa päiväkausia ja söivät valtavan määrän levää.Sinä aikana kaloja ei ruokittu lainkaan, vaan ne elivät vesikirppuja syömällä.

Vesikirppuja saa helposti haavilla valtavia määriä, jos löytää sopivan lammikon. Lammikossa ei mieluusti saisi olla kaloja (tautivaaran takia) eikä hyttysen toukkia tai koteloita (nopeasti kuoriutuvien hyttysten takia). Sopivan lammikon etsiminen tuottaa vähän työtä, mutta kun sellainen on löytynyt, se on kalojen ruoka-aarre.

Nykyisin menetelmää on vaikea käyttää siitä syystä, että ulkosuodattimet kierrättävät veden niin tehokkaasti, että syömättä jääneet vesikirput väistämättä imeytyvät suodattimeen ennenkuin ovat ehtineet täyttää tehtävänsä. Eikä suodatusta oikein voi katkaistakaan riittävän pitkäksi ajaksi, koska bakteerikanta alkaa muuten heittää veiviänsä tai ainakin muuttaa prosessin sellaiseksi, että suodatuksen uudelleenkäynnistys aiheuttaa myrkyllisiä tuotteita.
Villiviini
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:02, 06.09.2010

Re: Levä pois eläinplanktonilla?

Viesti Kirjoittaja Villiviini »

Sanokaa jos olen väärässä, mutta olen aina pitänyt kasviplanktonia ja leviä eri asiana. Omassa altaassani ei ole kaloja mutta levää jonkin verran löytyy, eli tarttisko tästä suoriutua lätäkölle ja löytyisikö sieltä tähän vuodenaikaan mitään?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”