Lipeä vesijohtovedessä

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
tuijahj
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 19:39, 13.11.2007

Lipeä vesijohtovedessä

Viesti Kirjoittaja tuijahj »

Jyväskylän maalaiskunnan vesilaitos ilmoitti ripeästi ja ystävällisesti sähköpostiviestillä vastauksen kysymykseeni vesijohtoveden alkupaikasta ja pH:sta. Siitä kiitos!
Laitokselta ilmoitettiin, että vesijohtoveteen lisätään lipeää pH:n nostamiseksi 8,5:teen. Näin estettään putkien korroosio. Käytäntö on yleinen koko Suomessa.
Haluaisinkin nyt kysyä asiasta mahdollisesti tietäviltä, miten tuo lipeä-prosessi käytännössä toimii? Minkälainen aine on? Jääkö se veteen ja nostaa pH:ta myöhemminkin,vaikka se kerran on jo hapolla laskettu. Peruskemia on nyt minulta hukuksissa tämän suhteen. Mikä vaikutus aineella on akvaarioon?

Olen kuullut vahingoista tällä alueella, että lipeää on päässyt putkistoon niin paljon, että suihkussa käyneille on tullut palovammoja. Ovat joutuneet maksamaan korvauksia. Tämä tietysti poikkeuksellista. Silti pH tuntuu välillä vaihtelevan hanavedessä runsaastikin, joten lipeän määrä systeemissä ei tunnu olevan vakio.
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Kyllähän lipeeä varmsti lisätään vesilaitoksella veteen, mutta että joku saisi siitä palovammoja, sitä pitäisi olla vesijohtovedessä järkyttäviä määriä. Varmasti ovat kuulopuheita nuo kuulemasi tarinat palovammoista. Ei ne siellä vesilaitoksella niin tolloja sentään ole, vaikka tapahtumapaikkana olisikin jyväskylän seutu.
In numbers of ten the power is in one.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

Tuukkis kirjoitti:Kyllähän lipeeä varmsti lisätään vesilaitoksella veteen, mutta että joku saisi siitä palovammoja, sitä pitäisi olla vesijohtovedessä järkyttäviä määriä.
Ja jos tuollaista vettä sattuisi vaikka juomaan, niin johan siitä henki lähtisi.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
tuijahj
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 19:39, 13.11.2007

palovammat

Viesti Kirjoittaja tuijahj »

Saattaapi tietysti olla urbaanilegenda. Tuon isännän juttuihin kun ei oikein kannattaisi turhan paljon luottaa. Toisaalta olihan täällä bakteerejakin juomavedessä eikä kukaan huomannut viikkoihin, että UV-suodatin oli hajonnut vedenpuhdistamolta. Sitten puoli kaupunkia keitteli vettä ja osa oksenteli. Tiedä häntä mikä tuossa lipeäjutussa on totuus.
JKE
Senior Member
Senior Member
Viestit: 607
Liittynyt: 12:41, 26.09.2006

Viesti Kirjoittaja JKE »

Lipeähän on kyllä "yliannosteltuna", tai sitä on helpompi yliannostella, pH:n säädössä huomattavasti vaarallisempi kuin kalkki, jota enemmän tähän tarkoitukseen käytetäänkin.
Paccio
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 14:22, 02.06.2005
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Paccio »

Tuukkis kirjoitti:Kyllähän lipeeä varmsti lisätään vesilaitoksella veteen, mutta että joku saisi siitä palovammoja, sitä pitäisi olla vesijohtovedessä järkyttäviä määriä. Varmasti ovat kuulopuheita nuo kuulemasi tarinat palovammoista. Ei ne siellä vesilaitoksella niin tolloja sentään ole, vaikka tapahtumapaikkana olisikin jyväskylän seutu.
Voi olla, että kyseessä on hyvinkin urbaanilegenda. Tosin, kannattaa muistaa myös se, että veden kemikaloinnissa suurin osa prosesseista on automatisoituja ja todennäköisesti laitteet pettävät jossain välissä.
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Lipeän kanssa lähes päivittäin tekemisissä olevana voin kyllä sanoa että sen kyllä huomaa kun sitä pääsee iholle, kylmänä lähinnä tulee kutinaa, kuumana polttaa välittömästi. Ennen muuten saippuassa oli lipeää jonkin verran ja puhdasta tuli paremmin kuin nykyisillä saippuoilla.
Rautakaupoista on ilmeisesti ostettavissa viemärinavaajaa mikä on tätä natrium lipeää raemaisessa muodossa. Sillä kyllä viemäriputken tukokset aukeaa, kunhan vain noudattaa ohjeita hyvin tarkasti. Joskus pentuna myös mopojen karstoja poltettiin kuumalla vesi-lipeäseoksella.
Epäilen että sitä lipeää annostellaan lähinnä "tipottain" siihen vesilaitoksen veteen.
In numbers of ten the power is in one.
PimpBot9000
Member
Member
Viestit: 274
Liittynyt: 18:57, 29.09.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lipeä vesijohtovedessä

Viesti Kirjoittaja PimpBot9000 »

tuijahj kirjoitti: Jääkö se veteen ja nostaa pH:ta myöhemminkin,vaikka se kerran on jo hapolla laskettu. Peruskemia on nyt minulta hukuksissa tämän suhteen. Mikä vaikutus aineella on akvaarioon?
Jos kerran olet hapolla laskenut pH-arvoa ei se lipeä (NaOH) enää kykene pH-arvoa nostamaan.

Tässä vähän yläasteen kemiaa:

Lipeä + rikkihappo

2 NaOH + H2SO4 -> 2 H2O + Na2SO4

Eli jos lasket pH-arvoa rikkihapolla sinulle jää natriumsulfaattia akvaarioveteen. Se ei nyt varmaan vaikuta millään tavalla mihinkään. Nostaa veden sähkönjohtavuutta.

(Jos nyt joku kemisti haluaa selittää että Rikkihaposta "tulevat" HSO4- -ionit eivät kaikki dissosioidu, niin ei tarvitse)
Hamsterini synnytti 10 poikasta. Kun aamulla menin katsomaan, emo oli syönyt niistä kaksi. No hemmetti - minäkin vedin pari!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”