Perhoskirjoahventen kosintarituaalit

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Tinttu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 21
Liittynyt: 19:09, 01.09.2007
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Perhoskirjoahventen kosintarituaalit

Viesti Kirjoittaja Tinttu »

Miten perhoskirjoahvenet kosiskelee kutupuuhissa? Kalat on myyty mulle koiraana ja naaraana, mutta en ole enää ollenkaan varma, ovatko sittenkin kaksi koirasta. (Valitettavasti en omista digikameraa, joten en saa kuvia kaloista nähtäville) Sillä, jota olen pitänyt naaraana, on kans evät kasvaneet, eikä sillä kyllä ole ollut missään vaiheessa punaista vatsaa. Ovat kuitenkin uineet yleensä aina lähekkäin, ihan sulassa sovussa.

Äsken kun tulin kotiin, altaassa oli sellainen meno päällä, että... Uivat evät levittettyinä ja hyökkivät toistensa päälle. "Taistelivat" suut vastakkain ja välillä hyökkivät kohti toistensa kylkiä. Hetken tilannetta seurailtuani, toisen suun seutu näytti verestävän ja toinen kadotti värinsä ja ui pakoon jahtaavaa kaveriaan. Siinä vaiheessa pelastin "haalistuneen" kalan toiseen altaaseen (toivottavasti ei ala repiä siellä taistoa!)

Kummasta on kyse, koiraiden taistelusta vai kutupuuhista? Etsin tietoa hakusanalla, niin jossain ketjussa tuli ilmi, että tekevät kuopan, johon laskevat kudun. Kuopantyylinen on kyllä tuonne ilmestynyt.
318L, koira ja 4 ravihevosta
vallumaarit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1601
Liittynyt: 14:45, 26.03.2007
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja vallumaarit »

Kyllä meillä rouvan masu on selkeästi punainen. Siitä ne erottaa jo nuorempana, kun ei vielä evistä oikeen näe.

Uros kyllä jahtaa ja ajaa takaa myös rouvaa, mutta eivät koskaan tappele.

Joten veikkaan että sulla on kaksi ukkoa!
amanda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 964
Liittynyt: 11:04, 27.08.2004
Akvaarioseurat: LAS
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja amanda »

Kosiorituaalit ovat kyllä erityyliset, vaikka ukko saattaakin välillä löylyttää vaimoaan jos sattuu saamaan rukkaset.

Yleensä kosiomenoissa naaras keimailee koiraalle kääntämällä punaisen mahansa koirasta päin ja värisyttämällä itseään. Samalla koiras pullistelee äijämäisesti. Tätä saattaa kestää päivänkin, kunnes pari vetäytyy kutukoloonsa.

Jos naaras ei jostain syystä suostu, niin silloin saattaa tulla selkään. Suut vastakkain tappelu on kumminkin enemmän koiraiden välistä riitelyä, eli veikkaan myös että sinulla on kaksi koirasta.
Ken kuuseen kurkottaa, se käpyjä poimii
nirppu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1268
Liittynyt: 14:20, 05.11.2006
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja nirppu »

amanda kirjoitti:Tätä saattaa kestää päivänkin, kunnes pari vetäytyy kutukoloonsa.
Kuteeko nämä koloihinkin? Ajattelin vain, että pitäisiköhän näille lisätä tuonne kookospähkinänpuolikas, jossa on reikä, jos sellaiseenkin voisivat kutea...
Tinttu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 21
Liittynyt: 19:09, 01.09.2007
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Tinttu »

No joo, sitä epäilinkin. Ovat vielä sen verran nuoria, etteivät sukupuolierot ole selviä. Kokeilin vielä uudelleen laittaa ne samaan altaaseen, niin kyllä sama meno jatkui, hiukan laimeampana kuin eilen.

Toinen ukko lähti sitten takaisin liikkeeseen. Valitettavasti naaras valitsi sen haileamman värisen uroksen, palautettu oli tosi komea... Altaassa kun oli vielä kolmaskin nuori perhoskirjoahven, jonka pitäisi taas olla naaras (sillä ainakin on ollut vatsa koko ajan punainen). Edellisen kerran, kun mulla oli perhospariskunta, koiras jahtasi naaraan hengiltä, joten meinasin laittaa haaremin, että naaraat saisi välillä rauhaakin. Mutta vaikuttaisi siltä, että täytyy tyytyä pariskuntaan ja toivoa, että naaras jaksaa suosionosoitukset...
318L, koira ja 4 ravihevosta
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”