Giant + Giant = yksi valaisin?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
partis<3
Senior Member
Senior Member
Viestit: 673
Liittynyt: 14:08, 24.03.2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Giant + Giant = yksi valaisin?

Viesti Kirjoittaja partis<3 »

Kysyn tyhmiä kun en löydä vastausta haulla. 128-litranen allas, 3x18W loisteputket. Valaisimina Giantin kaksiputkinen ja yhden putken perusvalaisimet. Tällä hetkellä nuo peittävät koko akvan pinnan, joka vähän vaikeuttaa hoitotoimia. Etualaa pystyy hyvin hoitamaan nostamalla ensin pois yksiputkisen (lattialle) ja sitten poistamalla kansilasin, mutta jos suodatinta tms. taka-alalla olevaa pitää alkaa säätämään, pitää nostaa kaksiputkinen yksiputkisen päälle ja taiteilla kansilasi niiden välistä pois ennen kuin pääsee hommiin (johdot ei muuten riitä).

Voisiko nuo kaksi valaisinta yhdistää jotenkin yhdeksi valaisimeksi, jolloin tarvitsisi vain siirtää sitä yhtä valaisinta vähän että pääsisi altaassa jotain säätämään? Tuossa kaksiputkisessahan on kahden loisteputken välissä ihan hiton leviä metallimöhkäle, joka ilmeisesti kätkee johdot sun muut. Toimisiko ihan näillä osilla tai toimisiko niin että repii tuosta valaisimesta kaiken irti ja pistää kuoreen valaisinrunkoja 3 kpl?

Ajatuskulku lähti siitä kun minulle väitettiin että loisteputkien olisi paras olla samassa tilassa niin akvaarioon ei tulisi "raitoja" kasvilamppujen kohdalle. Mutta: jos putket valaisevat vain akvan keskiosaa, riittääkö valoa reunoille?
40l, 65l, 128l (80x40x40) ja 300l (120x50x50)
Blogi
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Ottaisin kyllä kansilasit pois altaasta. Itselläni 128 litraisessa kolme erillistä loisteputkivalaisinta ja homma toimii hyvin ilman kansi laseja.
-riff-
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1299
Liittynyt: 18:04, 15.05.2005
Akvaarioseurat: TAS, HAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Tampere

Re: Giant+Giant=Yksi valaisin?

Viesti Kirjoittaja -riff- »

partis<3 kirjoitti:Voisiko nuo kaksi valaisinta yhdistää jotenkin yhdeksi valaisimeksi, jolloin tarvitsisi vain siirtää sitä yhtä valaisinta vähän että pääsisi altaassa jotain säätämään? Tuossa kaksiputkisessahan on kahden loisteputken välissä ihan hiton leviä metallimöhkäle, joka ilmeisesti kätkee johdot sun muut. Toimisiko ihan näillä osilla tai toimisiko niin että repii tuosta valaisimesta kaiken irti ja pistää kuoreen valaisinrunkoja 3 kpl?
Olen itse muuttanut kaksi Giantin tuplarunkoa kolmeputkisiksi siten että otin "metallimöhkäleen" irti ja laitoin sen tilalle ohuen vanerin palan, johon mustat päädyt tulivat kiinni. Sitten asensin kolme Arcadian kosteussuojattua loisteputkirunkoa heijastimineen vaneriin, ja kiinnitin kuristin yksiköt altaan kaapin kylkeen taakse. Valaisimesta tuli kevyt ja tehoa irtoaa mukavasti.
Jos käyttää valaisimen omaa tekniikkaa, niin muutama juttu on otettava huomioon. Kuristimet eivät mahdu valaimen sisälle, vaan ne täytyy laittaa esim. altaan kaappiin. Alkuperäiset johdot eivät silloin riitä, vaan ne täytyy vaihtaa pitempiin. Kuristimet olisi hyvä jotenkin koteloida etteivät johdot jää paljaiksi. Mustien päätypalojen kiinnitys täytyisi jotenkin ratkaista, samoin loisteputkien kiinnitys.
Homma on aika monimutkainen toteuttaa, en suosittele.

Giantin valaisimien kanssa peitinlaseja pitää ehdottomasti käyttää, muuten on vaarana että tiivistyvä kosteus aiheuttaa valaisimissa oikosulun ja ne syttyvät palamaan.
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

-riff- kirjoitti:Giantin valaisimien kanssa peitinlaseja pitää ehdottomasti käyttää, muuten on vaarana että tiivistyvä kosteus aiheuttaa valaisimissa oikosulun ja ne syttyvät palamaan.
Ai, no eikös kaikissa valaisimissa sitten ole tuota samaa vaaraa? Itse olen pitänyt juuri Giantin valaisinta nimenomaan kansilasittoman akvaarion päällä. :? Tai siis en ymmärrä, miksi Giantissa on moinen vaara kerta se nimenomaan on akvaariokäyttöön tarkoitettu valaisin? Eikö tuosta kansilasillisuudesta täytyisi jossain mainita, varsinkin jos uutena ostaa? (Itse ostin uutena eikä missään lipuissa tai lapuissa tai kaupassakaan sanottu että täytyisi olla kansilasillinen akvaario jonka päälle valaisimen laittaa.)
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

lafe kirjoitti:Ai, no eikös kaikissa valaisimissa sitten ole tuota samaa vaaraa?
Minulla on valaisinkansissa olevissa valaisimissa (jotka on ilmeisestikin tarkoitettu pidettäväksi ilman muita altaan peittelyjä) loisteputkien päissä semmoiset kierrettävät hmm.. holkit vai miksi noita nyt kutsuisi. Muoviset kierrettävät osaset, joissa muistaakseni ainakin Aquastabilissa ja mp:ssä on jonkinlainen tiivistekin. Kuitenkin, luulen että osaltaan estävät kosteuden kertymistä putkien kiinnityskohtiin ja sähköosiin. Noissa valokansissa ei myöskään putkien sytytin törrötä avoimesti esillä kuten Giantissa (en edes tiedä missä se niissä on, vai onko sitä lainkaan [:I] ).
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
karihe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1532
Liittynyt: 17:08, 06.09.2006
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja karihe »

lafe kirjoitti:Ai, no eikös kaikissa valaisimissa sitten ole tuota samaa vaaraa? Itse olen pitänyt juuri Giantin valaisinta nimenomaan kansilasittoman akvaarion päällä.
Ilman kansilaseja tarkoitettuihin valaisimissa on putkien päissä kosteussulut joka estää vesiroiskeiden pääsyn lampunkantoihin missä virtakoskettimet.

Giantin valaisimen pitäminen ilman kansilaseja on venäläistä rulettia. :(
Omistan itsekkin muutaman muuten hyvän Giant valaisimen mutta ilman kansilaseja ei ole yksikään. :D
Altaat 530L+300L+250L+250L+180L+128L
Micke
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1899
Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Micke »

Ellei valaisimessa ole suojaa loisteputken päällä on se tarkoitettu kansilasien kanssa akvaarion päälle.
Koskee kaikkia valaisimia joihin on mahdollisuus roiskua vettä.

Jos loisteputki hajoaa ja palat tippuu akvaarioon kuolee kalat melko nopeasti myrkytykseen.
Loisteaina on myrkyllistä valkoista jauhoa jolla loisteputken sisäpinta on päälystetty, se on hyvin helposti irtoavaa pölyä.
Ja lisäksi monissa lampuissa löytyy vielä pieni määrä elohopeaa.
Eli jos loisteputki tai esim. elohopealamppu hajoaa akvaarioon on myös pohjamateriaali vaihdettava.

On aika harvinaista että lamppu hajoaisi akvaarion päällä.
Itsellä on hehkulamppu hajonnut kerran akvaarion päällä ihan vesiroiskeesta.

Jos olet sähköalan henkilö niin voit rakennella valaisimia uuteen uskoon.
Se pitää aina muistaa että rakentelemalla itse olet 100%:sti aina vastuussa jos vahinkoja tapahtuu.
Sinun tarvitsee olla 100%:n varma mitä teet ettet rakenna itsellesi surman loukkua. Maadoitukset ja niiden käyttö täytyy tuntea hyvin.

Tuo kuristimien siirto erilliseen koteloon on muuten hyvä idea !!
Esim 4x36W loisteputkivalaisin keveneee jopa 2,5 kiloa eli noin 40-60% painostaan.
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Voi hyvänen aika sentään, miksei kukaan kertonut tyhmälle naisihmiselle ettei akvaariovalaisinta saakaan pitää akvaarion päällä jos siinä ei ole kansilaseja. Mitäs ihmettä mie nyt teen? Kansilaseja en voi pitää akvan päällä koska muuten veden lämpötila nousee yli 30 asteeseen valaisimien vaikutuksesta (lämpötila on tarkoitus pitää siinä 24-26 asteessa). Onko kellään tietoa onko BigBoy-valaisimet sellaisia että niitä voi pitää ilman kansilaseja? Tuo Giantin vieressä oleva valaisin on nimittäin sellainen.

muoks:
karihe kirjoitti:Ilman kansilaseja tarkoitettuihin valaisimissa on putkien päissä kosteussulut joka estää vesiroiskeiden pääsyn lampunkantoihin missä virtakoskettimet.
Ja anteeksi partis<3 että tungen vielä kysymään tähän samaan ketjuun, mutta itseäni alkoi huolettaa tämä asia. Osaisiko joku sanoa mitkä valaisimet sitten ovat turvallisia käyttää ilman kansilaseja? Valaisinkantta ei ole tarkoitus hankkia, vaan ihan akvaarion päällä pidettävä valaisin.
toivo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 16:16, 20.10.2005
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja toivo »

Mulla on akvaarioissa vanhojen omistajien tekemät valaisimet, eikä tietysti mitää roiskusuojattuja :D Ja en myöskään pysty käyttämään kansilaseja, kos muuten lämpö nousee liikaa. Voiko tollasta ''normivalaisinta'' modata mitenkään tiiviiksi?
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

lafe kirjoitti:Osaisiko joku sanoa mitkä valaisimet sitten ovat turvallisia käyttää ilman kansilaseja? Valaisinkantta ei ole tarkoitus hankkia, vaan ihan akvaarion päällä pidettävä valaisin.
Katosta roikkuvia valaisimia, kuten esim. Livalin monimetallit.
Täytyy kyllä tuohon todeta että itselläni on ollut monessa altaassa akvaariovalaistukseen tarkoitetut loisteputkivalaisimet(Giant) ilman peitinlaseja altaan päällä, eikä mitään "kauheaa" ole tapahtunut.
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Rupesinpa ihan miettimään noita monimetalleja ja selasin tekniikkaosiotakin monen monta sivua taaksepäin... Mutta köh, mitä eroa on monimetalleilla ja elohopeapurkauslampuilla? Eikös nuo ole aika hinnakkaita?

Nuo kattoon tai seinään asennettavat valaisimet olisivat kyllä 100x kätevämmätkin kuin akvaarion päällä makaavat loisteputkihököttimet.
Osaisitko VesiEläin, tai joku muu, suositella, minkälaiset monimetallit tai elohopeapurkauslamput olisi sitten hyvät? Allas on 240l, 120cm pitkä ja 45cm syvä. Eikös tuo syvyyskin vaikuta siihen kuinka voimakkaan valaistuksen tarvitsee, 45cm ei kai ole hirveän syvä. Varmaan ainakin 2 tai kolme lamppua tarvitsee? Hurja uteliaisuus iski :mrgreen: .

Toisaalta, varmasti aika monella on kansilasittoman altaan päällä valaisimia joita ei ole siihen tarkoitettu.. hmm.

Mutta tuo akvaarion huolto kävisi kyllä paljon helpommin jos ei tarvitsisi joka ikinen kerta kun haluaa kätensä työntää akvaan niin siirtää isoja valaisimia pois tieltä!
-riff-
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1299
Liittynyt: 18:04, 15.05.2005
Akvaarioseurat: TAS, HAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja -riff- »

toivo kirjoitti:Voiko tollasta ''normivalaisinta'' modata mitenkään tiiviiksi?
Ei tarvitse modata, laittaa vain valaisimen kokoisen peitinlasin altaan päälle. Silloin osa vedenpinnasta jää vapaaksi haiduttamiselle, mutta vesihöry ei pääse valaisimeen. Toinen keino on nostaa valaisinta korkeammalle esim. päätyjen alle korotuspalat. Vähentää veden tiivistymistä huomattavasti.
Vesieläin kirjoitti:Täytyy kyllä tuohon todeta että itselläni on ollut monessa altaassa akvaariovalaistukseen tarkoitetut loisteputkivalaisimet(Giant) ilman peitinlaseja altaan päällä, eikä mitään "kauheaa" ole tapahtunut.
Niin, ei vielä...:twisted:
Oikeasti, muutamat ihan kunnon liekit nähneenä käytän itsekin nykyään peitinlaseja ainakin valaisimen alla.
karihe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1532
Liittynyt: 17:08, 06.09.2006
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja karihe »

lafe kirjoitti:Ja anteeksi partis<3 että tungen vielä kysymään tähän samaan ketjuun, mutta itseäni alkoi huolettaa tämä asia. Osaisiko joku sanoa mitkä valaisimet sitten ovat turvallisia käyttää ilman kansilaseja? Valaisinkantta ei ole tarkoitus hankkia, vaan ihan akvaarion päällä pidettävä valaisin.
Valmiina ei varmasti löydy mitään jos valasin kantta et halua.
Akvastabililta noita roiskesuojattuja valasin yksikoitä ainakin saa niin voit itse sitten sellaisen rakentaa.
Ovat vaan aika hinnakkaita kun itse ostin omaan valaisin kanteen lisä valon niin yhdelle 58W:lle tuli hintaa 160€.
Altaat 530L+300L+250L+250L+180L+128L
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

lafe kirjoitti:Toisaalta, varmasti aika monella on kansilasittoman altaan päällä valaisimia joita ei ole siihen tarkoitettu.. hmm.
Omalla vastuulla. ;)
lafe kirjoitti:Allas on 240l, 120cm pitkä ja 45cm syvä. Eikös tuo syvyyskin vaikuta siihen kuinka voimakkaan valaistuksen tarvitsee, 45cm ei kai ole hirveän syvä. Varmaan ainakin 2 tai kolme lamppua tarvitsee?
Altaaseesi riittää kyllä yksi 70W:n monimetalli, varsinkin jos se olis tuota raksasarjaa(Pitkänmallinen lamppu), mitä meiltäkin löytyy.
http://www.svetotechnika.ru/images/upload/11_02.jpg
Pientä säätöä tuokin vaatii, että se saadaan roikkumaan katosta, mutta suosittelen lämpimästi.
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Vesieläin kirjoitti:Altaaseesi riittää kyllä yksi 70W:n monimetalli, varsinkin jos se olis tuota raksasarjaa(Pitkänmallinen lamppu), mitä meiltäkin löytyy.
Ai että ihan yhdellä lampulla pärjäisi? Valaiseeko se todella koko altaan vai jääkö päät hämäräksi (riippuen tietysti mihin sen sijoittaa osoittamaan)? Jos ei löydy "pitkänmallisia lamppuja" niin onko silloin parempi 2?

Mutta kiitos opastuksesta, täytyy pohdiskella! :) Helpottaisi kyllä huomattavasti huoltotöitä.
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Niin no, kahdella saisit tasaisen valon jokapaikkaan ja varmasti vaativammatkin kasvit siinä viihtyisivät. Joskin ravinteita ja hiilaria pitää pukata sitten runsaasti..
Meillä oli 130 pitkässä ja 50 korkeassa altaassa 150W:n Livali ja hyvin riitti reunoillekkin valoa(Myös valaisimen riippumiskorkeus ratkaisee kuinka leveälle se valaisee).
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Utelisin vielä VesiEläin sen verran että kuinka korkealla sinulla oli tuo 150w vedenpinnasta mitattuna? Jos siitä riitti reunoillekin valoa.
Toisaalta, voisihan sekin olla mukavaa vaihtelua ettei joka paikassa ole sitä tasaisen tylsää valaistusta jonka loisteputket tekevät nimenomaan.
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

lafe kirjoitti:..kuinka korkealla sinulla oli tuo 150w vedenpinnasta mitattuna? Jos siitä riitti reunoillekin valoa.
Puolenmetrin korkeudella suurinpiirtein, tuolla on altaasta kuva kyseisen valaistuksen kanssa;
130 cm

Ja tuossa sama Livali 190 pitkässä, 55 korkeassa altaassa;
190 cm
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Kiitos kuvista VesiEläin, vielä sen verran että mikä polttimo tai siis minkä sävyinen siulla on tuossa livalissa? :)
partis<3
Senior Member
Senior Member
Viestit: 673
Liittynyt: 14:08, 24.03.2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja partis<3 »

Ängempäs näin pyhien jälkeen ketjun jatkeeksi kysymään että entäs sitten jos haluaisi tuohon altaaseen näin jälkikäteen valaisinkannen? Saako niitä mistään, varsinkin kun allas on kehyksellinen? Pitääkö vain itse tehdä? Monimetallit houkuttaisivat, mutta tuo hinta on hiukka suolainen opiskelijan kukkarolle :?
40l, 65l, 128l (80x40x40) ja 300l (120x50x50)
Blogi
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

lafe kirjoitti:..mikä polttimo tai siis minkä sävyinen siulla on tuossa livalissa? :)
Philipsin 942 MasterColour CDM-TD, ja näitä löytyy sitten 150W ja 70W.
neuvulla
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 18:37, 14.02.2006
Paikkakunta: etelä-savo

Viesti Kirjoittaja neuvulla »

Änkeempä minäkin nyt vielä tähän ketjuun kun huomasin ajankohtaisen aiheen omaltakin kannalta....
Voiko tollasta ''normivalaisinta'' modata mitenkään tiiviiksi?
Ei tarvitse modata, laittaa vain valaisimen kokoisen peitinlasin altaan päälle. Silloin osa vedenpinnasta jää vapaaksi haiduttamiselle, mutta vesihöry ei pääse valaisimeen. Toinen keino on nostaa valaisinta korkeammalle esim. päätyjen alle korotuspalat. Vähentää veden tiivistymistä huomattavasti.
Vesieläin kirjoitti:Täytyy kyllä tuohon todeta että itselläni on ollut monessa altaassa akvaariovalaistukseen tarkoitetut loisteputkivalaisimet(Giant) ilman peitinlaseja altaan päällä, eikä mitään "kauheaa" ole tapahtunut.
Niin, ei vielä...:twisted:
Oikeasti, muutamat ihan kunnon liekit nähneenä käytän itsekin nykyään peitinlaseja ainakin valaisimen alla.
Tietääkö kukaan minkämerkkinen voisi olla vanha 2-putkinen valaisin, 120 cm pitkä ja päällinen on tummanruskeaa puujäljitelmää ja päädyt on mustat. Katkaisimet ovat valaisimen päällä toisessa päässä??? Merkkiä kun ei näy missään.

Olen pitänyt sitä peitinlasin päällä mutta miettinyt jo jonkun aikaa voisiko lasin ottaa pois??!! Mutta nyt huomasin tämän keskustelun täällä ja olisiko kuitenkin parempi jättää lasin paikalleen....
Tai jos todellakin laittaisin akvaarion päätyihin reilun korokkeen (vaikka väh. 5cm), voisiko sitten ajatella, että lasin ottaisi pois? Vai onko vieläkin liian vaarallista?
-riff-
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1299
Liittynyt: 18:04, 15.05.2005
Akvaarioseurat: TAS, HAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja -riff- »

Minulla ei kyllä ole mitään käsitystä, mikä firma näitä puukuviopinnoitettuja lamppuja valmisti, mutta vanhoja ovat tosiaan ja enää niitä ei ainakaan tehdä. Rakenteeltaan ovat kuitenkin samanlaisia kuin nuo Giantit.

Miksi pitäisi ottaa peitinlasit pois? Lampun alle se ainakin kannattaisi jättää. Viiden sentin korotus ei asiaa paljon auta, 10 tai 15 sentin korotuksesta olisi jo jotain hyötyä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”