Karpeille talviallas, ei akvaario

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
jessesa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 536
Liittynyt: 22:33, 04.01.2003
Paikkakunta: Suomi

Karpeille talviallas, ei akvaario

Viesti Kirjoittaja jessesa »

No niin karpistit mistä olette ostaneet/väsänneet itsellenne talvialtaita kaloillenne? Muistelisin että Siniriutasta olisi saanut joskus ainakin vuokrata niitä, pitääkö paikkansa? Nyt puhutaan sitten jo useiden kuutioiden kokoisesta altaasta ei mistään parinsadan litran tynnyristä. Olisi hallitilakin jo valmiina ja lämpötila siellä talvella siinä 3-5 asteen paikkeilla mutta vielä isohko allas puuttuu. Olisi niin kätevää saada kaikki isommat karpit samaan altaaseen ettei täydy pieniä purkkeja jokapuolella pitää. Poikaset talvehtivat lämpimissä tiloissa ensimmäisen talvensa, koska olen huomannut että ne varttuvat paljon nopeampaa sisällä lämpimässä kuin kylmässä vedessä.

Mistään allasmuovista en todellakaan ala mitään väsäämään, pitäisi olla helppo ja siisti ratkaisu. Iso valmis palju olisi paras vaihtoehto. Mutta mistä sellaista kannattaisi lähteä kyselemään? Pohjapinta-alaa saisi olla enemmän ja syvyyttä ei tarvitsisi olla huimasti. Yv:lläkin saa pommittaa jos jollakulla vaikkapa ylimääräinen allas löytyy. Mielelläni ostaisin itselleni vaikkei vuokrauskaan mikään mahdottomuus ole.

Pitää varautua jo hyvissä ajoin. 8-)
Raid
Junior Member
Junior Member
Viestit: 112
Liittynyt: 15:46, 24.10.2004

Viesti Kirjoittaja Raid »

kerroin aikaisemmin hankkineeni alkukesästä jyskistä 5,6 kuutiota vetävän ulkoaltaan. halkasijaa sillä on 3.6m ja syvyyttä n 70 cm. muksut uiskenteli siinä alkukesän. Syksyllä laitan saman altaan sisälle varastoon jonne sijoitan kalat. Allas maksoi jyskissä 79 egee ja siinä on jo valmiina erääänlainen paperisuodatin Laitan kuitenkin samoihin liitäntöihin Eheimin 1020 pumpun ja 10 kuution altaaseen tarkoitetun suodattimen.

http://www.vapaa-aika.com/aspsivut/Tied ... nnus=83160

tässä kuva altaasta . tuolla on näköjäs tuplahinta samalla altaalla.. :)
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Itsekin näin jossakin tuollaisen noin 70e hintaisen uima-altaan myynnissä ja nyt saattaa saada jostakin halvalla, kun kesäroinaa myydään alennushinnoilla.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
NiiLi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 22:15, 27.10.2002

Viesti Kirjoittaja NiiLi »

Jos Loppi ei ole liian kaukana niin minulla on takapihalla pari 1000 l konttia (1m x 1m x 1 m muovinen alumiinisella ulkopuolisella tukikehikolla).
Kunnon pesulla ja vielä tehokkaammalla huuhtelulla näistä kai saisi kaloille talvisäilytys altaat. Toisessa ei pohjan hana ole ehjä ( pysyvästi kiinni asennossa) mutta ei vuoda, toisen hana pelittää mainiosti.
Saa käydä hakemassa pois nimellistä korvausta vastaan... Tietysti jos karppisi ovat jo 30+ cm kokoisia voi tuo metri kanttiinsa olla hiukan nafti ;) vaikka tuo lämpötila säilytys paikassasi vastaakin "horros" vaatimuksia
*****************
Vain kuolleet kalat uivat virran mukana.
jessesa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 536
Liittynyt: 22:33, 04.01.2003
Paikkakunta: Suomi

Viesti Kirjoittaja jessesa »

Ei, en kelpuuta tuollaista uima-allasta. [;)] Pikkuveikalta löytyy pihasta juuri tuollainen enkä sellaista uskalla kyllä hommata noihin tiloihin joihin altaan olisin sijoittamassa. Tuostahan haihtuu vettäkin jo aikas paljon ellei jotain sydeemiä siihen päälle kehitä. Vesivahinkokin tulisi olevaan aikas riski tuon kanssa. Varsinkin kun kalat joutuvat olemaan pidempiä aikoja "oman onnensa nojassa" eikä allasta tarkasteta.

Ja muistelisin tuon altaan suodattimen sisältävän sinkittyjä osia joten kannattaa se tarkistaa.

Ikävä kyllä NiiLi:n tarjoamat kontit ovat liian pieniä, mutta juuri sellaista haeskelen suuremmassa mittakaavassa! Saisi olla kovaamuovia ja pohja pinta-alaa saisi olla enemmän. :)
Raid
Junior Member
Junior Member
Viestit: 112
Liittynyt: 15:46, 24.10.2004

Viesti Kirjoittaja Raid »

CresCent kirjoitti:. Tuostahan haihtuu vettäkin jo aikas paljon ellei jotain sydeemiä siihen päälle kehitä.
Juu varmaa haihtuu mutta miten meinaat saada vaatimasi altaan ettei siitä haihtuisi vettä. Jos puhut usean kuution altaasta ja kuitenkaan ei syvyyttä saisi /tarvitse olla, ei sellaista yhdistelmää olekaan miten nuo kaksi asiaa kumotaan. Iso pinta-ala ja pieni haihtuminen.

Kirjoitit: Pohjapinta-alaa saisi olla enemmän ja syvyyttä ei tarvitsisi olla huimasti.

Jos olisi päinvastoin siin silloin haituminen on vähäisempää.

Minulla oli viime talven toisen tyyppinen allasviritys varastossa ja ainoastaan silloin tapahtui selvää haihtumista kun ilman lämpötila nousi äkisti yli +5 asteen mutta sitä tapahtui vain muutamia kertoja keväällä.
keskimääri vettä haihtui n 100l /viikko n 3 neliön altaasta. Tilavuutta siinä oli n. 2,5kuutiota
jessesa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 536
Liittynyt: 22:33, 04.01.2003
Paikkakunta: Suomi

Viesti Kirjoittaja jessesa »

Ei kun tuumin vaan sitä että tuohon on aikas hankala viritellä mitään siistiä esim. lasi/pleksi sydeemiä päälle koska tuo reunahan on melko ohkasta ainetta ja se pumpataan täyteen. Kyllä sitten jos itselleni jostain sopivan tankin löydän niin siihenkin toki väsään jonkunlaisen lasituksen päälle.

Pohja pinta-alaa tahtoisin sen takia enemmän että kun kevät koittaa ja kalat lähtevät kunnolla liikkeelle niin olisi hieman tilaa uida. Lammikkoon kalat toki siirtyvät hetimiten keväällä mutta kun aina ei ole mahdollisuutta siirtää niitä heti sinne.

Tuolla että pohjapinta-alaa pitäisi olla enemmän en tarkoita vertailukohtana tuota uima-allasta. Pienempikin käy.
JeepKimmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 20:33, 15.03.2006
Akvaarioseurat: http://p1.foorumi.info/koijarit/
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JeepKimmo »

Motoral valmistaa mittatilaustyönä pvc:tä sellaisen kuin haluat ja onhan noita muitakin muovifirmoja. Hinta kylläkin pompsahtaa...

Tässä yks vaihtoehto, jollei toi kuution kontti käy http://www.koikarppi.fi/id85.htm
.: Elämä on :.
jessesa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 536
Liittynyt: 22:33, 04.01.2003
Paikkakunta: Suomi

Viesti Kirjoittaja jessesa »

Hinta nyt ei ole mikään kovin suuri ongelma koska oletettavasti allas kestäisi vuosia jatkossa. Laadun (joka sisältää siis kestävyyden) asetan etusijalle. Vaikkei edullisuus silti olisi pahitteeksi. 8-) Täytyy katsella ja miettiä mistä kannattaisi kysellä.

Tuo koikarppi.fi sivuston ratkaisua olen katsellut ja se on ihan kätevän oloinen. Ainoa ongelma tuossa lienee se että olisi liian hankala pystyttää ja kasata "jatkuvasti".

Karppien määrää olisi tulevaisuudessa tarkoitus ehkä kasvattaa ja kokoa noilla suurimmilla tämänhetkisillä alkaa olemaan 40cm. Tahtoisin kerralla tilavan altaan ettei joka vuosi joutuisi uutta hieman suurempaa hankkimaan.
JeepKimmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 20:33, 15.03.2006
Akvaarioseurat: http://p1.foorumi.info/koijarit/
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JeepKimmo »

Millanen ulkoallas sulla on ? Mikset pidä kaloja talvea ulkona ? Itse tulen jatkossa tekemään juuri näin ja syynä tuo kalojen koko [;)]
.: Elämä on :.
jessesa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 536
Liittynyt: 22:33, 04.01.2003
Paikkakunta: Suomi

Viesti Kirjoittaja jessesa »

JeepKimmo kirjoitti:Millanen ulkoallas sulla on ? Mikset pidä kaloja talvea ulkona ? Itse tulen jatkossa tekemään juuri näin ja syynä tuo kalojen koko [;)]
Tälläinen lammikko (muutama "tuore" 3 viikon takainen kuva):
Kuva Kuva

Olen pyrkinyt päivittelemään tänne foorumille kaikkea mitä lammikolle on esim. tämän vuotisen ehostuksen kanssa tehty, joten pitäisi löytyä lammikosta juttua ja kuvia melko paljon.

Tässä nyt tämän vuoden juttuja linkkeinä:
- Tämän keväinen puroprojekti, tekniikasta ja karppienpoikasista. Kuvia.Kliks
- Kalat siirretään lammikkoon (+kuvia lammikosta) Kliks
- Kuvia kaloista. Kalat syömässä. Kliks
- Lisäksi löytyy paljon vanhempia juttuja ja kuvia lammikosta ja kaloista. Niitä saa itse hakea. [;)]

Tiivistettynä:
Allas on pyöreän muotoinen kokoa halkaisijaltaan noin 10 metriä.
Syvyyttä syvimmiltään reilut 2,5 metriä.
Vesitilavuutta reilut 30 000 litraa.
Suodatin mekaniikka uusittiin tänävuonna helppohoitoisempaan malliin.
Kalastona tällähetkellä koikarppeja ja kultakaloja.
Kultakaloista olisi tarkoitus luopua ja karppien määrää kasvattaa.

En siis ollenkaan epäile etteikö kalat pärjäisi tuolla talvea koska lammikko on perjaatteessa tehty ajatellen sitä että kalat olisivat siellä talven. Kysymys on vaan nyt siinä etten itse ole näissä maisemissa talvea joten jos kiertovesipumppu hyytyy niin ei sitä ole ketään korjaamassa. Siksi kaikista kivuttomin ja kätevin ratkaisu olisi että kalat saisi sisätiloihin talveksi. Ja kun lammikko kuitenkin joudutaan poikasten vuoksi tyhjentämään niin isot kalat siirtyisivät sisälle siinä samalla. Tosin täysin poissuljettu vaihtoehto ei ole kalojen talvehtiminen lammikossakaan, mutta se on hieman hankalan puoleinen järjestelyineen.

Ai niin ja JeepKimmo, laitan sinulle tulemaan niitä tuoreita kuvia poikasista pikapuolin. Asia on hieman unohtunut syrjään. :mrgreen:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”