Onko miljoonakalat heikompia kuin platyt?

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Tosina
Junior Member
Junior Member
Viestit: 158
Liittynyt: 13:45, 01.11.2005
Paikkakunta: Joensuu

Onko miljoonakalat heikompia kuin platyt?

Viesti Kirjoittaja Tosina »

Onko akvaarioliikkeissä myynnissä olevat miljoonakalat heikompia jostain syystä nyt talvella.

Ostettiin uusia miljoonakaloja ja platyja noin kuukausi sitten. Liikkeessä ne olivat pehmeässä vedessä, mutta kuulemma eivät kuitenkaan mitään pehmeän vedenkantaa. Molemmat "erikoisempia" väri muunnoksia.

Nyt sitten ovat olleet karanteenissa meille tultuaan ja miljoonakalat ovat mystisesti yksi kerrallaan kuolleet. Mitään oireita niillä ei ole ollut, ei myöskään platyilla. Liikkeessä olivat kaikki samassa altaassa.

Liikkeen vesi oli siis pehmeää (5dH), pH 8, lämpöä 24 astetta. Meillä kovanveden altaassa dH 20, joten aloimme varovasti pikku hiljaa kovettamaan karanteeni altaan vettä, jotta niiden kotiutuminen muiten kovan veden kalojen sekaan olisi helpompaa. Miljoonakaloja rupesi heittämään henkensä jo ennen kovettamista. Platyt koko ajan virkeitä, poikasiakin tehneet, miljoonakalat myös ihan normaaleja, mutta eivät tehneet poikasia.

Nyt kuukauden jälkeen 20:stä miljoonakalasta (5 urosta, 15 naarasta) enää hengissä on 2 urosta ja 7 naarasta.

Osaako kukaan sanoa mikä mättää? Ovatko vaan olleen sattumalta heikompi erä, vai mitä ihmettä?

En ole uskaltanut platyjakaan siirtää pois karanteenista, jos niillä jotain sairautta kuitenkin on mukana. Kuolleetkin ovat olleet ihan normaalin näköisiä, ei mitään pullistumia, mulko silmiä tms. ole ollut. Platyja ei ole kuollut yhtään. Ruoka on maistunut kaikille.
Maaliskyy
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1201
Liittynyt: 21:21, 09.08.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Maaliskyy »

Oliko karanteeniallas kypsä, mittasitko vesiarvoja? Miten paljon vaihdoit vettä? Siellä on kuitenkin ollut aika paljon kaloja.
Tosina
Junior Member
Junior Member
Viestit: 158
Liittynyt: 13:45, 01.11.2005
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Tosina »

Meidän karanteenialtaalla on kuitenkin kokoa 220 litraa, vettä vaihdemme 1/3-1/2 kerran viikossa kuten muistakin altaista.

Ja allas on ollut kypsä noin 2,5 vuotta, toimien säännöllisesti karanteenina ja poikaskasvatusaltaana. Myös "ylimääräiset" kasvit asustelee siellä aina altaiden karsimisen jälkeen.

Suodattimina Brio3 sisäsuodatin ja projektin 501 ulkosuodatin, jotka ovat olleet toiminnassa kys. altaassa reilun vuoden.

Minusta tuohon altaaseen ei ollut ylikansoitettu, kun oli 20 miljoonakalaa ja 10 platya.

Vesiarvot aluksi samat kuin kaupan altaassa (dH 5, pH 8, 24 C). Yritimme rueta vettä pikkuhiljaa kovettamaan, tällä hetkellä dH 12. Muita vesiarvoja ei ole tarvetta muuttaa. Ainiin nitriitti 0 ja nitraatti 10 tienoilla.
toivo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 16:16, 20.10.2005
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja toivo »

Kato kun pihalla on pakkasta. Ei kannata ostaa talvella saatta kalat jäätyä, ja muutenkin se lämpötila laskee oli millaset jutut tahansa. Ollaan testattu, mutta vain tyhjillä kalapusseilla.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

Tosina kirjoitti:Ja allas on ollut kypsä noin 2,5 vuotta, toimien säännöllisesti karanteenina ja poikaskasvatusaltaana. Myös "ylimääräiset" kasvit asustelee siellä aina altaiden karsimisen jälkeen.
No tuohan ei sitten virallisesti ole puhdas kalojen bakteereista. Itse miellän karanteeniksi pytyn, jolla on tarkoitus estää myös niitä uusia kaloja sairastumasta, ei vain vanhoja.

Mutulla voisin heittää tuohon että kummat ovat heikompia, miljoonakalat vai platyt, että platyt ovat ainakin luonnollisemman mallisia verrattuna jalostettuihin milliskoiraisiin. Tiedä siis siitä heikkoudesta, mutta huntupyrstöiset milliskoiraat ovat varmastikin herkempiä jo sen takia että ylisuuren pyrstön kantaminen tarvitsee eri tavalla kuntoa. Voisi myös kuvitella, että millien perimä olisi haperompaa, sillä ovat ehkä suuremman jalostuspaineen alla?
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
Tosina
Junior Member
Junior Member
Viestit: 158
Liittynyt: 13:45, 01.11.2005
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Tosina »

Tuo allas on "karanteeni", eli siellä kalat oleilevat kuukauden-pari meille tultuaan ja siinä varmistellaan, etteivät vie tauteja muihin altaisiin, jos semmoisia sattuu ilmenemään.

Ihan sisustuksellisista syistä tuo allas ei ole paljas, kun näyttäisi kurjalta eteisen nurkassa 50 litrainen (vielä kamalammalta tuo 220 litrainen) allas jossa ei ole mitään sisustusta. Ja mielestäni myös kalojen viihtyvyyden kannalta parempi.

Niin ja nuo kalat on tuotu ihan asiallisesti pakattuina pusseihin, sanomalehteen ja kylmälaukkuun lämpimässä autossa. Veden lämpötila pääsi matkalla tosin laskemaan 1-2 astetta, mutta se ei liene kuitenkaan syy kalakuolemiin joita on tapahtunut neljän viikon aikana yksi kala kerrallaan.

Miljoonakalat olivat ihan normi lyhyt eväisiä (ei huntueviä), vain värimuunnoksia, koska haluttiin uutta kantaa meidän altaassa olevien huntuisten ja lyyraisten sekaan..
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

toivo kirjoitti:Kato kun pihalla on pakkasta. Ei kannata ostaa talvella saatta kalat jäätyä, ja muutenkin se lämpötila laskee oli millaset jutut tahansa. Ollaan testattu, mutta vain tyhjillä kalapusseilla.
Miten ne kalat jäätyy vaikkapa 15min bussimatkalla, kun ovat hyvin pakattu? Eli tarkoitan nyt esim. styrokslaatikoita enkä vain sanomalehtiä. Miten ne tuodaan talvella maahan jos ne kerran jäätyvät?
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”