Lannoituksen ja CO2-lisäyksen tarpeellisuudesta

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Ponni
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 23:58, 29.11.2005
Paikkakunta: Oulu

Lannoituksen ja CO2-lisäyksen tarpeellisuudesta

Viesti Kirjoittaja Ponni »

Tässä keskusteluja lueskellessani mieltäni on alkanut askarruttaa akvaariokasvien lannoittaminen + CO2-lisäys ja niiden tarpeellisuus. Luonnon ekosysteemeissähän ravinteiden ja CO2:n tuotto tapahtuu kierron kautta, eli yksinkertaistetusti tuottaja-kuluttaja-hajottaja-tuottaja.. jne -periaatteella. Jos ylimääräisiä ravinteita tulee, se johtaa rehevöitymiseen.

Näin aloittelijana en ymmärrä sitä, miten akvaarioekosysteemi eroaa luonnon vastaavasta. Kalat kakkivat ja kasvien lehdet kuolevat vanhetessaan, siitäpä siis hajottajille hommaa ja sitä kautta kasveille ravinteita. Kasvit tuottavat sitten edelleen happea kaloille. CO2:n kohdalla samankaltainen homma, mutta vähän toisin päin.

Jos akvaarion ekosysteemi on tasapainossa, eli kasvien ja kalojen määrät ovat sopivat toisiinsa nähden, niin miksi raviteita ja CO2:a pitää lisätä? Jos kaikkea hajoavaa orgaanista materiaalia ei aina lapottaisi pois, niin siinähän olisi oivaa "luonnonmukaista" ravinnetta kasviksille. Eikö? Minä en ymmärrä. Selventäisittekö? :D
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Ajatus on hyvä mutta: Lähes aina kalat tuottavat enemmän fosfaatti yhdisteitä kuin kasvit pystyvät käyttää ja sen takia tehdään veden vaihtoja jotka hävittävät ravinteita vedestä. Luonnon vesistöissä pohjassa on aina ravinteita enemmän kuin puhtaassa akvaario pohjassa, jos siis et ole lisännyt pohjalannoitetta. Vesi kulkee monesti kivennäis aineiden läpi ja ottavat mukansa siitä ravinteita, näitä ei vesijohto vedestä löytdy niin paljon. Enpä muita syitä tiedä mutta, kertokaa muutkin. :mrgreen:
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Tavallisissa akvaariolannoitteissa ei ole rehevöitymistä aiheuttavia makroravinteita, ne yleensä saadaankin kalankakasta ja syömättömästä ruuasta. Sen sijaan ne sisältävät mikroravinteita, joita ei muutoin akvaarioveteen ilmaannu riittäviä määriä mistään.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”