Viljellyt malawit "normaalissa" vedessä?

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
dicentra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 16:22, 18.12.2002
Paikkakunta: Halikko

Viljellyt malawit "normaalissa" vedessä?

Viesti Kirjoittaja dicentra »

Kävin viime viikolla Turussa eläinkaupassa ja löysin sieltä muutamia malaweja. Myyjä kertoi, että koska ovat viljeltyjä, pärjäävät vesijohtovedessä ilman mitään suolan lisäyksiä/johtavuuden mittauksia. Ihan perus akvaario kaloja siis... Onko näin?
~Behind you. What? Behind you. No, all is ahead in my life~
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Saattavat pärjätä, mutta eriasia viihtyvätkö ja kuinka pitkään elävät vääränlaisessa vedessä. En usko että nämä olisivat niin viljeltyjä että pärjäisivät matalemmassa pH:ssa ja kovuudessa. :roll:
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Kuulostaa myyjän puheilta minusta. "Kyllä marsua voi pitää kenkälaatikossa kunhan vahvistaa sen niin ettei hampaat kasva pahvin läpi" :roll:
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Tokihan niitä tavallisessa hanavedessä voi pitää, jos hanasta tulee malawin arvoja vastaavaa vettä.

Nämä hanat taitavat vain olla valitettavan harvassa.

Toisaalta, kuinkahan moni pitää kardinaalitetrojaan riittävän pehmeässä vedessä? Taitaisi aika monella paikkakunnalla olla käänteisosmoosilaitteen paikka.
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Ilmeisesti väärä pH on noista vesiarvoista vaarallisin. Jostain on lisäksi tarttunut ainakin minulle sellainen käsitys, että yleisesti ottaen kalat sopeutuvat paremmin hieman liian alhaiseen kuin liian korkeaan pH:hon. Eli tarkista ensin, minkälaista vettä paikallinen vesilaitos tarjoilee. Monessa paikassa veden pH:ta nostetaan johonkin 8:san pintaan, esimerkiksi Oulussa pH on jotain 8.5 luokkaa. Ongelmana malaweiden kanssa on, että veden kovuus on silti alhainen, eli vesi pitää puskuroida jollain pH:n romahtamista vastaan.

Itse säädin aluksi malawialtaan kovuudet "kohdalleen" ruokasoodalla. Kyllästyin tähän kuitenkin, koska suhteellisen pienessä altaassa soodalla sai vesiarvot heittelemään aika rajusti ja toisaalta neljässä altaassa oli puuhaa muutenkin ihan riittävästi. Eli vaihdoin osan altaan hiekasta kalkkikivihiekaksi ja lisäsin altaaseen tufakiviä.

Vedenvaihdot hoituu nykyisin viikoittain ilman mitään lisäyksiä. Kun muissa altaissa pH tippuu vedenvaihdon jälkeen muutamassa päivässä sinne lähemmäs kuutta, malawialtaassa se pysyy siinä 7.5-8 pinnassa. Kalat voi hyvin, joskin jos vedenvaihtoväli tulee kovin pitkäksi (yli 2 viikkoa), kalat muuttuvat aroiksi ja muuttuvat aktiivisemmiksi taas vedenvaihdon jälkeen.

Tunnen myös muita oululaisia malawiharrastajia, jotka eivät lisää suoloja altaaseen vedenvaihdon yhteydessä. Eli jos raakavesi on sopivaa, "tavallisen veden" malawit ovat mahdollisia. Kannattaa myös muistaa, että yleisesti ottaen äkilliset muutokset ovat niitä kaikkein hankalimpiä kalojen kannalta. Soodalla ja kipsillä huolimattomasti pelaava saa aikaan melkoisen kovuuksien ja pH:n vaihtelun, joka ainakin mun malawit sai voimaan huonommin kuin tasaisen alhainen sähkönjohtavuus.
/jari
Juissi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 09:06, 23.03.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Juissi »

En oikein usko, että vesiarvot heittelehtivät soodan tai kipsin käytöllä. Kun määrät on saanut kerran kohdilleen, jatkaa vain samaa rataa joka viikko. Yleensä altaatkin on malaweilla niin isoja, ettei pienet soodamäärän heilahtelut käytännössä mitään vaikuta. Normaali tarkkuus riittää, minä käytän yskänlääkemittaa ja siinäkin tyyliin "suunnilleen saman verran kuin viimeksi". Silloin tällöin tulee mittailtua vesiarvoja eivätkä ne juuri heilu. Sähkönjohtavuus varsinkaan.

Pelkässä vesijohtovedessä on niin vähän puskuroivia suoloja, että pH:n luulisi heiluvan enemmän kuin "soodatulla" vedellä. En ole mikään kemisti, joku asiantuntevampi voi ottaa kantaa tähän lausuntooni ja korjata, jos olen väärässä.

-Juissi
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Joo tuo altaan vesimäärä toki vaikuttaa, mulla kun nuo ovat edelleen "väliaikaisesti" 180l altaassa, ja senkin tilavuudesta varmaan puolet vie kivet.
/jari
temexi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 13:05, 10.09.2005
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja temexi »

Itse sorruin ostamaan myyjän kehoituksesta sinihuulia normaaliin seura akvaarioon eli pehmeään veteen ja ph seiskan alapuolella... Kalat kun ovat mukavan näköisiä ja kiva piristys altaaseen.
Muina kaloina oli alkuun vaan lehtikaloja. Kalat pärjäs ihan hyvin, ei mitään ongelmia ja näyttivät viihtyvän hyvin. Värit olivat kirkaan keltaiset.

Mut nyt kuitenkin kun hommasin parven pilkkuantennimonneja... Niin sinihuulet ovat vetäytyneet piiloon värjöttelemään ja eilen aamusta sain haavata ensimmäisen ylös altaasta. Kaikin puolin terveen näköinen, mut silti kuollut :( Loput näyttävät kanssa nykyään aika heikoilta.. Värit alkaa haalistua ja eivät todellakaan enään ui näköisällä normaaliin tapaan.

Monnien tulo ilmeisesti stressas niitä liikaa ja enään ei edes ruoka maita.

Joten kyllä kannattaa kahteen kertaan miettiä ennen kun ottaa normaaliin seura-akvaarioon näitä hauskoja kaloja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”