Akvaariolasi kaarella?

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
-make-
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 22:16, 02.11.2005

Akvaariolasi kaarella?

Viesti Kirjoittaja -make- »

Hopsan,

Mitenkäs paljon akvaarion etulasi saa taipua, tai oikeammin pullistua ulospäin?
Huomasin täysin vahingossa vasta eilen, että 8 vuotta vanha akvaarioni, 120x40x45cm etulasi on pullollaan. Lasin paksuus on 8mm.
Lasi on pullollaan 2-3mm. Tuskin lasi väsyy, eli oletan että pullotus on ollut ominaisuus alusta alkaen. Siitä huolimatta alkoi hieman hermostuttamaan.

Eli onkos kellään kokemusta vastaavasta? Ja paljonkos tuosta aiheutuu rasitetta silikonisaumoille? Akvaario on ilman kehyksiä, eli vain seinät on kiinni vain silikonilla.

Ainakin omasta mielestäni saumat ovat kunnossa, mutta kuinkas usein noita saumoja pitäisi uusia, vai pitäiskö unohtaa saumat ja vaihtaa akvaario sellaiseen jossa on paksummat lasit?

/Markku
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Ei tuo altaasi ainakaan mielestäni liian ohuesta lasista ole rakennettu. Tuon pullistelun saisi ihan helpoiten ojennukseen siten, että tyhjäis altaan ja liimaisi molemmille pitkille sivuille muutaman sentin levyiset lasisoirot 8mm lasista.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jumase »

Juu, eihän tuo ole vielä pullistunut juuri lainkaan. Itselläni tuo Giantin 317 litrainen pullistuu lähes sentin reilun metrin matkalla. Siinä on keskellä allasta alumiinisoiro, jonka olisi kai tarkoitus pitää pullistelu minimissä, mutta kerran unohdin siivoustöiden jälkeen soiron ruuvaamisen paikalleen, jolloin pääsin mittaamaan tuon pullistuksen.
joppe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1358
Liittynyt: 00:33, 13.04.2002

Viesti Kirjoittaja joppe »

Lasi materiaalina ei ole mun erikoisalaani joten en osaa sanoa kuinka paljon etulasi voi virua ennenkuin napsahtaa,mutta itse en kyllä viitsisi lähteä urheilemaan tuossa lajissa.Tuskin niitä poikittais tankoja siihen altaaseen ihan täysin huvikseen asenneta.
-make-
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 22:16, 02.11.2005

Viesti Kirjoittaja -make- »

Joo, pitää käydä kyselemässä vaikka Hgin akvaariokeskukselta paljonko ne saavat, tai on tavallista, että pullistelevat. Ja onhan noita poikittaistukia tosiaan olemassa. Yleensä vain pikkaisen isommissa kuin vain 120 leveissä.

No, jos pysyn suunnitelmissani niin tuosta altaasta voi tulla ala-allas haaveilemaani meriakvaarioon. Silloin siihen tulee poikittaislaseja pystyyn ja veden pinta lienee paljonkin alempana kuin nyt.

/Markku
Lunni
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 16:51, 09.11.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Aura
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lunni »

Hmm... minulla akvaario on 130 pitkä ja siinä on keskellä poikittainen alumiini isojen lasien välillä. Olen tähän asti luullut että se on sen takia että peitinlasit saavat tukea mutta onko siis tämä tuki myös tuota pullistumista vastaan?
kirjo
Member
Member
Viestit: 332
Liittynyt: 17:00, 24.11.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kirjo »

Yli metrin pituisissa altaissa on oltava keskituki. Vakuutusyhtiöt eivät korvaa, jos metrin pituinen tai sitä pidempi allas posahtaa, eikä siinä ole tarvittavia tukia. En yhtään ihmettele että pullistuu... [;)]
En ymmärrä, että -make- olettaa keskituen olevan vain "pikkasen isommissa kuin 120 leveissä". En ole koskaan nähnyt metrinkään pituista uutta allasta (alle 10v vanhaa) jossa tukea ei olisi, enkä IKINÄ uskaltaisi sellaista käyttää. Tuki ei ole mikään lisävaruste, vaan estää altaan hajoamisen. Akvaarion lasi ei saa pullistua veden paineesta lainkaan, sanoohan sen järkikin... eikä pullistu, jos se on oikein rakennettu eli keskituki ja mahd. sivutuet löytyvät.
Elämä on sitä mitä meille tapahtuu silloin kun teemme muita suunnitelmia.
-Thomas La Manee-
Anuski
Junior Member
Junior Member
Viestit: 145
Liittynyt: 13:55, 21.11.2005
Paikkakunta: Anjalankoski
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anuski »

Minulla on akvaario joka on 5 vuotta vanha ja hiukan yli metrin ja siinä ei ole sitä tukea 8O . Olen muutenkin hermoraunio tuon akvaarion kanssa kun pelkään sen vähintään räjähtävän (akvaario harrastuksenko pitäisi jotenkin rauhoittaa hermoja?). Millähän ilveellä saisin siihen tuollaisen tuen?
Heli69
Junior Member
Junior Member
Viestit: 77
Liittynyt: 11:32, 28.07.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Heli69 »

Auts! Piti lähteä kesken kaiken tarkistamaan, että kaikissa altaissa varmasti on keskituki. 8O Oli, huh!

Minun kohdallani todennäköisin vesivahinkotilanne on kyllä vedenvaihto: lorotan letkulla uutta vettä altaaseen ja hommaan samalla jotain muuta. Dementia iskee ja ....
YV:llä tavoittaa tai heli(ät)styrkka(piste)fi
Varmimmin/nopeiten FB:n kautta yksärillä https://www.facebook.com/heli69
kirjo
Member
Member
Viestit: 332
Liittynyt: 17:00, 24.11.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kirjo »

Me olemme asentaneet yhteen, ikivanhaan ja tasan metrin pituiseen 250 litraiseen keskituen jälkeenpäin. Ikävä kyllä purkki oli jo ehditty täyttää, kun tajusin, että herrajumala tuo etulasihan on kaarella...Tällöin en vielä tiennyt asiasta etukäteen.

Homma toimii näin: Jos altaassa on alumiinikehys, ostetaan rautakaupasta tms. täsmälleen akvaarion sisään poikittain mahtuva pala alumiinilistaa, mielellään L-muotoista (kestää paremmin, veto jakaantuu tms., sanoi remonntimies). Tyhjennetään allas, tai hätätapuksessa jätetään n. 10cm vettä, kunhan pullistuma on täysin kadonnut eikä veden painetta ole.

Mitataan että lista on täysin keskellä, ja siis täsmälleen Ei-pullistuneen altaan sisäreunojen kokoinen tai hieman lyhyempi. Porataan yläkehykseen ja listaan reiät, 2 kpl sekä etu että takakehykseen, yhteensä 4kpl, ja ruuvataan lista kiinni pienillä, ruostumattomilla ja jämäköillä ruuveilla. Se on siinä. Pitää purkin läjässä ja auttaa sitä selviämään veden paineen kanssa. On myös olemassa raja, olisko 140 tai 150cm, jonka jälkeen keskitukia on oltava useampia tasaisin välein.

Kokolasialtaissa nuo tuet, aina useampia, pitää silikoonata tukevista lasinpaloista sekä keskelle, että päätyihin.
Elämä on sitä mitä meille tapahtuu silloin kun teemme muita suunnitelmia.
-Thomas La Manee-
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Täältä löytyy 2 metrin mittaista allasta (127 ja 70 litraa) ilman keskitukia. Ei pullota, ei, etenkään tuo hupaisa 70l "tuulitunneli" :mrgreen: .
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Anuski
Junior Member
Junior Member
Viestit: 145
Liittynyt: 13:55, 21.11.2005
Paikkakunta: Anjalankoski
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anuski »

Kiitos kirjo ohjeista. Ei muuta kuin listan ostoon tästä. Hyväksyyhän vakuutusyhtiö, että keskituki on itse värkätty, eikä tehtaan asentama.

Alan olla ihan [}:)] tuon akvaarioprojektin kanssa, kun kaikki menee ihan käteen. Kun pitäisi olla iloinen asia joka toteutuu pitkän suunnittelun jälkeen tulee vain ongelmia. Toivottavasti tuon keskituen asentamisen jälkeen kaikki olisi reilassa tai sitten minun saunan takaa saa tulla noutamaan yhden 200litraisen tankin...

Niin siis tuo toosa on 5vuotta vanha, mutta minulla ollut vajaan viikon. Mielestäni selvittelin asioita ennen akvaarion ostoa, mutta ina löytyy uutta.
Kapa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 21:42, 17.01.2005
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja Kapa »

Minun tyhmään kaaleeni ei nyt uppoa, mikä se keskituki on. Ei kenelläkään satu olemaan kuvaa missä se näkyisi? Itsellä vielä tyhjänä 240l allas, eikä mitään hajuu löytyykö tästä sellainen vai ei. Mitään listoja siinä ei ole, eli pelkällä silikonilla on kasassa. Etulasi on kaareva, miten tämä vaikuttaa? Kestääkö tuo allas tuolla pelkällä silikonilla? Lasit siinä on varmaan jotain sentin luokkaa.
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jumase »

Keskituki on akvaarion taka- ja etulasin välissä oleva lasisoiro. Eli kun laitat sormesi akvaarion yläreunan nurkaan ja taivutat sen koukulle. Niin että sormen pää on akvaarion sisällä. Ja lähdet kuljettemaan sormea akvaarion toiselle laidalle. Puolen välin kohdalla matkasi pitäisi pysähtyä, koska sormesi ottaa kiinni keskitukeen. Se siis sijaitsee akvaarion yläreunassa yleensä keskellä akvaariota taka- ja etulasin välillä. Keskituki voi olla joko alumiinilista, joka on kiinnitetty kehykseen. Tai sitten se voi olla lasisoiro, joka on silikoonattu akvaarion etu- ja takalasin yläreunan välille.

Sinun tapauksessani keskituki varmasti puuttuu, koska 240 litraisessa akvaarion pituus on luultavasti max. metrin. Ja koska käytetty lasi oli 1 sentin paksuista, niin akvaariossa ei tarvita keskitukea. Noin paksut lasit eivät pääse pullistumaan noin lyhyellä matkalla ja tuki on tarpeeton. Itselläni on 80 senttinen 8 millin lasista kasattu ja pullistumaa ei ainakaan mitattavaksi asti ole.
Kapa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 21:42, 17.01.2005
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja Kapa »

^ Tässä tapauksessa altaan pituus on sen 120cm. Eikä tätä tukea tosiaan ole. Edelleenkin mietityttää että pysyykö tämä allas kasassa tuolla pelkällä silikonilla... Kerrostaloon vielä tulee, niin en edes uskalla ajatella mitä se voisi saada aikaan 8O
joppe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1358
Liittynyt: 00:33, 13.04.2002

Viesti Kirjoittaja joppe »

Kyllä se silikoni siellä paikallaan pysyy jos on pysyäkseen mutta keskituen puutteeseen ei silikonit vaikuta. Silikonit pitää vaikka lasi halkeaisikin ja lasi kyllä halkeaa jos pänni kasvaa liian suureksi, kuinka suuri pänni pitää olla jotta lasi halkeaa niin on kovin vaikea sanoa.
Eli keskituki olisi hyvä olla olemassa jo tuossa 120 cm. pituudessa. Tarvittaessa allas voidaan kyllä rakentaa ilman keskitukiakin mutta se pitää ottaa rakennusvaiheessa huomioon ja poisjäävä keskituenta korvata muilla rakenneratkaisuilla esim. ylivahvalla lasilla tai pituussuuntaisilla yläjäykistäjä listoilla. Keskituen tarpeellisuuteen vaikuttaa tietenkin vielä altaan korkeus, ymmärrettävästi tukien merkitys kasvaa allaskorkeuden kasvaessa.
Eli laita siihen altaaseen jonkinsortin keskituki ohjeita tuossa jo olikin.
Leky
Starting Member
Starting Member
Viestit: 15
Liittynyt: 19:32, 26.11.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Leky »

Minulla on 21 vuotta vanha kokolasiakvaario 430 l, pituus 110 senttiä, lasin paksuus 1 cm. Molemmissa päissä on 15 senttiset poikittaistuet, keskellä ei mitään. Minkäänlaisia pullistumia ei ole (akvaario on 'puukaapissa', joten pullistumat huomaisi helposti) eikä mieleeni ole juolahtanutkaan, että se voisi jotenkin brakata.

Viimeksi olen tyhjentänyt tämän merilasiakvaarion pöpöjen myrkytystä varten vuonna 1988, kerran sen jälkeen oli kohtalainen sinileväongelma, mutta muuten hoito on ollut pelkkää hermolepoa. Voisi olla tietysti aika kurkata akvaarion taaksekin, mutta stressiä en siitä meinaa ottaa. Vai pitäisikö? Voivatko silikonisaumat syöpyä ajan kanssa?
Kapa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 21:42, 17.01.2005
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja Kapa »

Muistin juuri että tuossa altaassa on etulasissa kiinni n. sentinvahvuinen lasi, jonka on ilmeisesti tarkoitus myös tukea tuota valaisinkantta. Leveyttä sillä on varmaan joku 5cm. Ei ole ihan yhtä pitkä kuin itse allas. Onko tuosta mitään hyötyä? Ja etulasihan oli kaareva, kuten tämä "tukikin".
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jumase »

Kyllä siitä on hyvinkin paljon apua. Kaareva lasi ei muutenkaan pääse pullistelemaan samalla tavalla kuin suora. Eli etulasista en olisi lainkaan huolissani. Ja jos sinulla on takalasissa niinikään 5 senttiä leveä tukilista, niin akvaariosi kestää takuuvarmasti. Tuon tuennan voi siis rakentaa joko poikittain akvaarion yli menevällä tuella tai sitten pitkittäin lasiin koko matkalla liimatulla soirolla. Olen nähnyt yli 2 metrisiä toista tuhatta litraa vetäviä kokolasialtaita joissa ei keskitukea ole. Ne on tuettu samaan tyyliin paksuille suht leveillä soiroilla, jotka kulkevat altaan ympäri lasin yläreunassa. Hyvin ovat kestäneet.
Kapa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 21:42, 17.01.2005
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja Kapa »

Kiitoksia :D Eipähän tarvi tuotakaan enään murehtia, seuraavana onkin jalustan teko takuuvarmasti kestäväksi :mrgreen:
-ozkuz-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 507
Liittynyt: 17:39, 22.01.2006
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja -ozkuz- »

minula oli uudessa vanhassa altaassa 3-4mm pullistuma (120'40'50). Ostin sopivan lasin poikkitueksi ja liimasin sen silikoonilla siihen. Ei tarvinnut edes allasta tyhjentää kun laitoin n.30cm puut puristimen väliin ja puristin sen ruotuun. Hyvin pysyy eikä pullistele enää. Suosittelen.
TeePapu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 165
Liittynyt: 17:49, 15.08.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja TeePapu »

Mulla pullistelee jonkin verran kaksimetrinen allas kahdesta välituesta huolimatta. Onneksi on kuulemani mukaan kattavaksi havaittu kotivakuutus.
Rottweiler - probably the best breed in the world
murmeliotus
Member
Member
Viestit: 360
Liittynyt: 09:46, 06.01.2004
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja murmeliotus »

miten on? tarvisko 125cm pitkä akvaario keskitukea? jos sellaista ei siis altaassa ole? [akva ei ole siis minun ainakaan vielä :P ]
-ozkuz-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 507
Liittynyt: 17:39, 22.01.2006
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja -ozkuz- »

Kyllä tarvitsee. Saumat joutuvat koville pullistuessaa ja saattaa johtaa pahimmassatapauksessa saumojen vuotoon. Mutta sivutuen kiinnitys on helppoa ja melko halpaa...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”