Olen käsittänyt, että tuo ohje on käännös, jossa ei ole muutettu mitään, vaikka syytä olisi. Olen puhunut tästä aiheesta kuukausia.
Tässä yksi versio muutoksesta alkuperäiseen ohjeeseen, Järven itsensä vahvistamana:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 4&start=90
Mutta parempi on olla laittamatta ammoniumia paljoakaan yli 5mg/l pitoisuudeksi vedessä.
Edit:
Kirjoitin:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 47#3419947
"Kyse on elämästä, bakteereista. Minulla on vain vahvistamattomia hajatietoja että suuret arvot olisivat haitallisia bakteerien toiminnalle. Sitten on iso määrä kokemuksia, että nitriitti käy piikissä ja sitten putoaa. Kun kalat ovat akvaariossa, kuinka paljon ammoniakkia niistä erittyy päivittäin? Jos tätä verrataan kypsytyslukemiin, ollaan tietenkin eri desimaaleilla, tarkoituksella kasvattaa bakteeristo isoksi nopeammin kuin 'kalojen verran' annettaessa tapahtuisi.
Kestää kuitenkin aikansa, että bakteerit kasvavat (expotentiaalisesti). Tilanne voi olla sellainenkin että bakteereilla ei tosiaan ole kotitilaa niin paljoa kuin ruokaa tulee. Tätähän emme saa tietää, jos lopetamme ammoniakin annostelun kesken kaiken.
Toisaalta lienee syytä kysellä sen perään, paljonko niitä kaloja aiot sinne laittaa, kerralla tai nopeaan tahtiin. Liian suuri bakteerikanta on monesti turha, vaikkei siitä mitään haittojakaan ole raportoitu. Liian pieni taas, no tehän tiedättekin.
Elävien eliöiden kanssa voi useinkin olla ihan paikallaan soveltaa, eikä orjallisesti noudattaa teknisiä ohjeita. Tämä siis täysin yleisellä tasolla. Päättäkää itse miten hoidatte ystäviänne bakteereita.
Minun mielipiteeni on että vähempikin ammonium usein riittää ja se on nopeampi prosessi. Mutta minulla on yhtä vähän omia varsinaisia kypsyttelykokemuksia kuin Jukallakin."
Typpibakteerit ovat sessiileitä, on syytä muistaa. Jos kypsytätte samalla mattosuodatinta, kokonaisuus pystyy syömään suurempia annoksia nopeampaan tahtiin kypsymisen edistyessä.
Nopeammaksi sanon vähemmällä ammoniumilla kypsytystä edellä siksi, että jää pois 'nitrifikaation tukkeutuminen' lisättäessä kertakaikkiaan liikaa ammoniumia suhteessa bakteerien kehittymiseen ja niille otollisiin pintoihin nähden (= 'kotitila').
Edit2.
Aihe tuntuu olevan ikuinen ja 'opillinen'. En tiedä miten on päädytty lukemaan 5mg/l. Ehkäpä isompi pitoisuus vedessä alkaa haitata kasvua? Tiedämme ettei typpibakteereita voi nopeuttaa kasvamaan lisäämällä enemmän ravintoa ja että esimerkiksi kalojen kanssa kypsymisessä menee suurin piirtein yhtä kauan aikaa, vaikka pitoisuudet ovat erittäin paljon pienempiä. Tiedämme myös että typpibakteeristo pyrkii kasvamaan kuormituksen mukaiseksi ja pienenemään vastaavasti myös. Otollisissa olosuhteissa typpibaktterit lisääntyvät jakautumalla kerran 18 tunnissa, jolloin niiden määrä tuplaantuu. Ammoniakkikypsytyksessä kasvatetaan typpibakteeristo ylisuureksi, josta näemme jotain hyötyjäkin:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=24566
Siinä kaikki.
*************
Kerta kiellon päälle: Akvaariokeskuksessa oltiin sitä mieltä, ettei tavallinen aloittelija osaa millään ammoniakkikypsytystä, ei ei, kuin kuiskaten viimeiset eit ja pään ravistukset.
Ja tilannehan oli siinä Bactozymin toiminnan esittely...