Hyttysentoukkien kerääminen ja käsittely - rautalankaversio

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

PaulaP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 19:33, 23.09.2003
Paikkakunta: Ruovesi

Hyttysentoukkien kerääminen ja käsittely - rautalankaversio

Viesti Kirjoittaja PaulaP »

Opastakaapas nyt kädestä pitäen, että miten pääsen ilahduttamaan kalasiani herkullisilla hyttysentoukilla.
haxa87
Senior Member
Senior Member
Viestit: 610
Liittynyt: 14:05, 04.02.2004
Paikkakunta: vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haxa87 »

Kalattomasta lammesta/ojasta jossa ei käytetä myrkkyä kovin lähellä niin sinne sit vaa haavin ja jonku pienen purkin kans istuu ja haavimaan hyttysentoukkia :mrgreen: ja sitten vain sieltä kiposta kaloille... tai ainaski näin mä oon tehny (paitsi mulla oli erillises purkis vähäsen aikaa ennenkuin syötin kaloille)
Vinski
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 20:14, 27.04.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Vinski »

Juuri eilen uskaltauduimme ensimmäistä kertaa toukkajahtiin ja kyllä tiikeribarbit tykkäs :D

Etsittiin siis ensin se pieni lammikko missä ei ole kaloja ja jossa vesi seiso. Sieltä sitten niitä metsästeltiin. Menevät vain piiloon pohjaan heti kun säikähtävät, joten paikkaa joutuu vaihtamaan aika usein. Siitä haavista sitten huuhdellaan puhtaaseen veteen(sisältä mukaan)ämpäriin. Kotin päästyä syötettiin kaloille vähän noita toukkia ja loput pakkaseen.
Pakastaminen kuulemma on paras tehdä veden kanssa. Jotkut suosittelivat minigrip-pusseja, toiset jääpalaastioita. No me pistimme vanhan jäätelöastian kannelle jolle saimme oikein hyvän levyn jonka sai jo tänään pienittyä sopiviksi paloiksi.
No kuitenkin, joku valitti että oli hankala saada vedet ja ne toukat erilleen, mutta mepä kaadoimme koko sotkun ohuen kankaanpalan läpi. Toukat jäi ja vesi meni viemäriin. Siitä sai sitten helposti kaadettua öttiäiset kannelle ja kantaa kansi pakkaseen.
PaulaP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 19:33, 23.09.2003
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja PaulaP »

Haavin? Siis ihan tavallisen akvaariohaavin vai tartteeko olla tiheämpi? Purkissa pitänee olla vettä... Pitääkö ne toukat jotenkin "huuhdella" ennen altaaseen pulauttamista?

Ehkä minä teen vaan yksinkertaisesta asiasta turhaan monimutkaista... 8O
Viimeksi muokannut PaulaP, 19:48, 05.05.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Oikeaan (tai vasempaan, riippuen kumpaa kättä käyttää) käteen otat haavin, vasempaan (tai oikeaan, jos vasemmassa on jo jotain) sangon, sinne vettä vähän, kävelet lammikolle tai ojalle ja haavit niitä hyttysentoukkia vikkelin liikkein ja sitten laitat haavimasi toukat sankoon (mieluiten lehdet ja muut ylimääräiset samalla poistaen).

Ensimmäisestä lammikosta ei löydy hyttysiä - sammakonkutua ja kovakuoriaisia vain. Toisessa lilluu kenkä, mutta kolmannessa saattaa olla jo pari hyttysentoukkaa. Hyvä muistisääntö on se, että toukkien määrä on suoraan verrainnollinen paikalla saatuihin hyttysenpistoksiin (tai sitten kaikki toukat ovat jo kehittyneet hyttysiksi). Saatuasi riittävästi hyttysenpistoja voit lähteä takaisin kotiin sangon kanssa, johon tässä vaiheessa toivoisit ottaneesi kannen mukaan.

Kotiin päästyäsi vaihda vaatteet, käy suihkussa ja unohda hyttyssanko pariksi päivää jonnekin. Sitten saat oman hyttysparven.

Tai sitten putsaat vielä ötökkäsangosta kaikkea ylimääräistä, menet keittiöön perheenjäsenten vastustuksesta huolimatta, otat esiin jonkinmoisen purkin ja laitat sinne vähän vettä (määrä riippuu hyttysten määrästä, mutta mitä vähemmän vettä, sitä pienempään tilaan hyttyset sitten menevät). Haavit hyttyset taas sieltä sangosta ja tiputat purkkiin. Etsit kaapista jääpalamuotteja ja kaadat niihin tiheää hyttysvettä sen paksuisiksi paloiksi kuin nyt näet tarpeelliseksi.

Laitat ne muotit pakkaseen ja sitten otat esiin sen talouspaperirullan läikkynyttä muottia toisessa kädessä pidellen, putsaat hyttysvedet pois pakastimesta, siirrät pakastevihannespusseja että saat tasaisen alustan ja laitat sen jääpalamuotin siihen.

Sitten kun ötökät ovat pakastuneet jääkuutioiksi, ruokit kaloja niillä. Palat ovat tietenkin hyvä mitoittaa sellaisiksi että niistä saa aina yhden annoksen pilkkomatta palaa.

Eläviäkin hyttysiä voit toki antaa kaloille, silloin kannattaa muistaa se hyttysefekti ja olla antamatta liikaa ötökköjä kerralla. Itsekasvatetut hyttyset ovat ihan mukavia, mutta inisevät kuitenkin korvasi vieressä yöllä. Pientä määrää voi säilyttää vesiastiassa jääkaapissa päivän-parin verran ja antaa elävää ja kohmeista ötökkää verenhimoisille kaloille.

Kalat oikeasti erottavat elävän ja pakastetun ruoan. Eläviä hyttysentoukkia saavat rauhallisetkin kalat muistuttavat siinä vaiheessa piraijoja. Muista poimia innostuksissaan lattialle hypänneet kalat takaisin altaaseen.

Satun hyttysentoukan metsästys, lyhyt oppimäärä [;)]
Vinski
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 20:14, 27.04.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Vinski »

No me teimme haavin sifongista joka on pehmeää, ohutta ja ainakin tiheää. Niitattiin se kiinni vanhaan akvaariohaaviin 8-)
Ja hyvin toimii.
Korva
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1053
Liittynyt: 07:18, 22.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Korva »

Rain-:
Toi ohje pitäis saada kyl oikeesti jonnekkin paremmin näytille [;)]
Täytyy varmaan ehdottaa modeille, toi on oikeesti hyvä!
" Peurat ovat huomattavasti kookkaampia kuin myyrät.
Silti molemmat mahtuvat samaan metsään ja vielä samaan aikaan.
- Onkohan niillä ikinä kiistoja? "
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Unohtui mainita että tuon retken jälkeen kaikki sinut nähneet pitävät sinua tietenkin pöpinä ellet ole keksinyt jotain erinomaista syytä siihen miksi aikaihminen kykkii haavin ja sangon kanssa ojan reunalla itsekseen mumisten.

No, itse ainakin mumisin tuossa noille tyhmille vesimittareille jotka pomppivat veden pinnalla säikytellen hyttysentoukkia. Sitten ne vielä jäävät haaviin ja purevat! Ryökäleet.

Oman sepustukseni innoittamana läksin hyttysmetsälle tuohon lähiojalle. Tällä kertaa keräsin noin tusinan ihmisen ihmettelevät katseet ja sangollisen toukkia kymmenessä minuutissa. Tässä kuva sangosta.

Hattivatteja.

Mitäs nää on?
Viimeksi muokannut rain-, 21:30, 05.05.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
PaulaP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 19:33, 23.09.2003
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja PaulaP »

Miten tuollaiseen toukkapuuroon lisätään toukkia haavista, ts. jos laitan haavin sankon veteen huuhdellakseni toukat siitä pois, siihenhän tarttuu sankosta kymmenkertainen määrä niitä takaisin?

Pitänee ottaa joku kippo mukaan, millä saan kaadettua vettä haavin läpi sankkoon ja silleen huuhtoa herkut haavista. Vai?

--- Joo joo, menen joku päivä kokeilemaan ihan itse, niin ei tartte kysellä täällä tyhmiä. ---
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Toukat ovat siinä haavin syvimmässä kohdassa, sopivalla kikkailulla haavin saa käännettyä nurinpäin ja toukat dipattua veteen ilman sen isompaa ongelmaa.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

rain- kirjoitti:Mitäs nää on?
Sukulaisia? :)

Mainio näkökulma. Hattivatteja kaikki tyynni!
Tapio Martimo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1040
Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
Paikkakunta: Vaasa / OAS

Viesti Kirjoittaja Tapio Martimo »

Akvaariohaavit ovat yleensä liian pieniä ja lyhytvartisia - tehotonta metsästystä siis. Toki akvaariohaavilla pärjää pienissä ja matalissa lampareissa, mutta jos lätäkkö on edes metrin levyinen ja esim 50 cm syvä, tarvitaan järeämpää aseistusta.

Itse olen tehnyt isompia haaveja seuraavista aineksista:

- Haavin "kehyksen" saa väänneltyä riittävän paksusta rautalangasta
- Havasmateriaali (eli se haavin pussi) kangaskaupasta. Sopivia kangasmateriaaleja on monia. Huom. Nk. tyllikangas ei kestä.
- Varreksi katuharjan varsi. Pidempikin voisi olla.

Näistä tarpeista ommellen, liimaillen ja teippaillen saa aikaan tehokkaan ja kestävän haavin.

Keräystä helpottaa, jos mukana on pari kannellista ämpäriä, muovinen spaghettisiivilä ja pyöräilijän vesipullo tms, jolla saa ruiskutettua vettä. Saalis pudotetaan siivilään ja vesipullolla ruiskutetaan toukat siivilän alla odottavaan ämpäriin. Tällöin siivilään jää isoimmat roskat, oksat ja lehdet jne. Parhaat saalit löytyy yleensä roskaisimmista lätäköistä. Loppupuhdistus pienenpien roskien osalta tehdään kotona.

Tällä tavalla sain toissa keväänä kahdella parin tunnin reissulla puhdasta toukkamassaa tasan kaksi litraa. Säilöin saalin pakastamalla ne yhden litran minigrip pusseihin. Kuhunkin pussiin desi toukkia ja desi vettä. Kun pussista painaa ilman pois, tulee toukkavesiseoksesta muutaman millin paksuinen levy. Näin jäätyneestä levystä on helppo murtaa sopiva annos aina tarvittaessa.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Tällä hetkellä kaupoista löytyy myös pitkävartisia perhoshaaveja jotka ovat omiaan sunnuntaihaaveiluun.
Jalapeno
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 11:58, 25.06.2002
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Jalapeno »

rain- kirjoitti:Unohtui mainita että tuon retken jälkeen kaikki sinut nähneet pitävät sinua tietenkin pöpinä ellet ole keksinyt jotain erinomaista syytä siihen miksi aikaihminen kykkii haavin ja sangon kanssa ojan reunalla itsekseen mumisten.
Jonkun kysyessä minulla on valmis peitetarina: 'tuonne yliopistolle kerään tutkimusaineistoa' :mrgreen: . Voisi kuvitella vastauksena lasittunein katsein ilmaistu 'jaa'.

No, tänään löysin suon ja suo-ojan ja ei näkynyt ihmisistä kuin hiukan takinlivettä joten terinaa ei tullut testattua... Tietysti jos joku kyselisi jotakin tutkimuksesta voisi olla hankalaa, kun hyttysien elo ei kuulu biologiatietämykseen. Hmm. homma vaatii ilmiselvästi vielä pohjatyötä.

Pääasia, että kalat saavat herkkuja :roll: .
kuusistor
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 11:17, 08.04.2003

Viesti Kirjoittaja kuusistor »

Tapio Martimo kirjoitti: Toki akvaariohaavilla pärjää pienissä ja matalissa lampareissa, mutta jos lätäkkö on edes metrin levyinen ja esim 50 cm syvä, tarvitaan järeämpää aseistusta.
Näinkin se on. Itse kyllä olen parhaat saaliit saanut pikkulätäköistä. Yleensä toukat kerääntyvät jonkun ruohotuppaan juurelle lätäkön reunalle, jolloin yhdellä haavimisella saa jopa 0,5 dl pelkkää toukkaa.

Itse en käytä haavia, vaan ns. kestokahvisuodatinta, ilman vartta. Pienetkin toukat pysyvät "haavissa".

-rain
Hyvä alibi on muutama pikkupoika mukaan kökkimään lätäkön reunalle. Saa vielä jopa "hyvän" isän/äidin leiman kaupanpäälle 8-) .
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Mitä pienempi oja ja lätäkkö, niin sitä vähemmän pakopaikkoja toukille ja ne ovat samassa kasassa. Nousevat nopeammin pintaankin karattuaan.
haxa87
Senior Member
Senior Member
Viestit: 610
Liittynyt: 14:05, 04.02.2004
Paikkakunta: vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haxa87 »

Mutta siinä pienen lätäkön vieressä voi olla muutama heinä ja jos niitä hipaisee niin että sen heinän kärki vähäkin osuu veteen niin.. AARGH! :mrgreen:
PaulaP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 19:33, 23.09.2003
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja PaulaP »

Pitäisihän minun maalla kasvaneena tämäkin tietää, mutta... [:I] Onko "satokausi" koko kesän mittainen vai pitääkö ensi talven eväät etsiä nyt?

Kiitos kaikille asiaa valottaneille, kyllä minä nyt jo uskaltaudun toukkajahtiin! :P
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

kuusistor kirjoitti: Hyvä alibi on muutama pikkupoika mukaan kökkimään lätäkön reunalle. Saa vielä jopa "hyvän" isän/äidin leiman kaupanpäälle 8-) .
Tyttölapsetkin käy [;)]

Meillä tuskin maltetaan odottaa, ei ole vielä sesonki näillä palkisilla alkanut, mutta jokohan tänä iltana löytyis... ensimmäiset lentävät tulivat tervehtimään eilenillalla ajatuksissaan istuskelevaa kaasugrillailijaa, joten pakko niitä jossain on olla!
PaulaP kirjoitti:Onko "satokausi" koko kesän mittainen vai pitääkö ensi talven eväät etsiä nyt?
Kyllä se sesonki on aika lyhyt, juhannuksen jälkeen saa lipota lähinnä ylivuotisia koivunlehtiä. Haavimaan siis 8-)
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
höntti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 907
Liittynyt: 19:24, 12.11.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja höntti »

Kullä ainaski täällä kajaanissa vielä on kohtalaisesti elokuussahi niitä toukkia.

Tahtoisin vielä ihan kokemattomille kertoa että jos menet lammikolle, ojalle, purolle tai vastaavalle niin silleen et saa ainaskaan mittää ku meet lammikolle, itikat mennee piiloon, hyppäät toiselle lammelle, ruopaset, saat muutaman ja paljon roskiat, hyppäät toiselle lammikolle, säikäytät itikat, etkä saa ku roskia, hyppäät vielä sille ekalle, ruopaset.... Vaan kannattaa aina jäähä oottammaan että ne itikat säikähtettyään nousee taas pintaan ja sit ruopaset.

Sitte semmosen kysymyksen tahtosin esittää, et ku menin tännään lammikolle niin siellä oli semmosi muuten samanlaisia olioita ku itikat (poikasia) mutta ne oli vaan 2mm pitusia. Olivatko itikoita vai niitte jottain sukulaisia?
sirps
Junior Member
Junior Member
Viestit: 75
Liittynyt: 17:17, 16.03.2004
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

muita öttiäisiä

Viesti Kirjoittaja sirps »

Muakin kiinnostaa tuo hyttysjahti. Mitä ne muut öttiäiset on ja voiko niitä huoleti syöttää kaloille? Esim. sellaset punaset "kirput". Kertokaapa mitä muuta kuin roskia ja sääskentoukkia voi lammikoista löytää.
Mitä enemmän tietää sitä paremmin ymmärtää miten vähän tietää.
Tapio Martimo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1040
Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
Paikkakunta: Vaasa / OAS

Re: muita öttiäisiä

Viesti Kirjoittaja Tapio Martimo »

sirps kirjoitti:Muakin kiinnostaa tuo hyttysjahti. Mitä ne muut öttiäiset on ja voiko niitä huoleti syöttää kaloille? Esim. sellaset punaset "kirput". Kertokaapa mitä muuta kuin roskia ja sääskentoukkia voi lammikoista löytää.
Sudenkorennon, päivänkorennon ja vesiperhosen toukkia. Vesikirppuja, malluaisia, sukeltajia. Juotikkaita, korreja, katkoja ja niin edelleen. "Hyttysentoukkiakin" löytyy edelleen useaa sorttia: on horkkahyttystä, Aedes sp. hyttystä, lintuhyttystä jne.

Useimmat näistä kelpaavat kaloille mitä parhaiten. Sukeltajan kaltaiset isot ja kovakuoriset "koppakuoriaiset" kannattanee jättää jorpakkoon.

Olen tätä kirjaa aiemminkin mainostanut, mutta mainitsempa taas: kirja nimeltä "Vesikirppu ja sudenkorento - Makean veden eläimiä" on mainio kirja. Sen avulla olen tunnistanut saaliistani edellä mainitut lajit.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Re: muita öttiäisiä

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Tapio Martimo kirjoitti: Olen tätä kirjaa aiemminkin mainostanut, mutta mainitsempa taas: kirja nimeltä "Vesikirppu ja sudenkorento - Makean veden eläimiä" on mainio kirja. Sen avulla olen tunnistanut saaliistani edellä mainitut lajit.
Ääni myös tälle opukselle, löytyy kirjahyllystä :D

Toukkajahtaajille muistutetaan jälleen, suursukeltajakuoriainen on rauhoitettu laji [;)]
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
korudonna
Member
Member
Viestit: 323
Liittynyt: 16:03, 19.02.2003
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja korudonna »

Eilen huomasin, että pilvisellä säällä toukat ovat hajallaan lätäköissä.

Eli: kannattaa odottaa aurinkoista säätä, jolloin toukat kerääntyvät isoiksi ryhmiksi. Homma hoituu silloin huomattavasti nopeammin, kivuttomammin ja vähemmillä roskilla.

Sunnuntaina yllätyin, miten isoja toukat jo näillläkin leveyksillä olivat.
Onnenlinnun kotiorsi on vain heikko heinänkorsi, mutta silti ihanasti laulu kuuluu pilviin asti.
sera1
Member
Member
Viestit: 281
Liittynyt: 14:54, 21.02.2003
Paikkakunta: Savo

Viesti Kirjoittaja sera1 »

On tässä sitten itsekkin vääntäydyttävä toukkajahtiin, vaikka onkin kylmä.
Venyttänyt lähtöä milloin milläkin syyllä.
Ehtiipähän käydä vaikka useamman reissun, että saa taatusti pakastimen täydeltä toukkia.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”