Eheimiin ei kannata luottaa sokeasti

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
sonja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 20:53, 31.12.2002
Paikkakunta: Nastola

Eheimiin ei kannata luottaa sokeasti

Viesti Kirjoittaja sonja »

Minulla on Eheimin sisäsuodatin. Ajattelin sen olevan laatumerkki enkä osannut pelätä kalamenetyksiä sen johdosta. Tiesin kyllä, että poikaset suurella todennäköisyydellä joutuisivat sinne. Minulla on pieni keltakääpiöahven naaras ja se oli kadonnut. Katsoin kaikki kannot ja puskat. Ajattelin tarkistaa myös suodattimen. Tyhjensin massat ja kaadoin ämpäriin vedet suodattimesta. Sieltä lumpsahti ahven parka. Haavin sen takaisin akvaarioon. Se lähti uimaan. Oli laihtuneen näköinen, mutta muuten kunnossa. Nyt on mennyt muutama päivä eikä se tule lainkaan syömään. Piilottelee vain. Tänään havaitsin sen painautuneena toista sisäsuodatinta vasten imuun. Sammutin suodattimen ja kala pääsi taas uimaan. Eheim joutui nyt sukkahousuun, kunnes saan mattosuodattimen tillalle.

Akvaariosta katosi aiemmin pikkumonnisia, liekö nekin joutuneet suodattimeen. Samoihin aikoihin ahvenen kanssa katosi seepranuolimonni. Sitäkään en ole löytänyt mistään. En usko kalojen hypänneen ulos akvaariosta, koska on kansilasit ja valaisinkotelot peittävät syöttöaukot.
Tuukkah
Senior Member
Senior Member
Viestit: 633
Liittynyt: 12:44, 09.07.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Tuukkah »

No huhhuh... Mielestäni kyllä terveelle kalalle ei ole kummoinenkaan homma pysyä erossa sisäsuodattimen imusta (joka on kyllä melko mitätöntä luokkaa jos sitä vertaa kalan liikkumiskykyyn omaan kehonsa kokoon ja painoon nähden). Intiaaninsulkia on ollut mulla aikaisemmin runsaasti (pikkukaloista) ja lisäksi lehtikaloja (suuri pinta-alaisia) jotka vieläpä viihtyvät suodattimen kanssa samassa nurkassa... mitään vastaavaa ei ole mulla sattunut.
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Jos toisaalta sinulla olisi kyllä sama tilanne muunkin merkkisillä suodattimilla. Suurin osa sisä- ja ulkosuodattimista imee vettä melko pieneltä alueelta jolloin imu on tuossa kohtaa voimakas. Pienet kalat eivät välttämättä jaksa pinkaista imusta irti ja toisaalta ne myös saattavat mahtua imuritiän aukoista.

Tosin juuri Eheimillä on ainakin 2048 ja 2052 (vai nykyään 2248 ja 2252), joissa imu hoituu isommalta alueelta. Lisäksi noihin on saatavana lisämoduuleita, jolloin virtausnopeus per pinta-ala pienenee entisestään.

Mattosuodatin on hyvä vaihtoehto kun halutaan varmistaa, ettei kalanpoikasia joudu suodattimen sisään. Lisäksi maton pinnalla kasvaa äkkiä sellainen määrä pieneliöitä, että niistä on riittää poikasille hyvin syötävää. Ainakaan minä en ruokkinut sen enempää kardinaalikalan kuin töyhtökääpiöahvenen poikasiakaan erikseen, molempia on tullut yli yhden kerran altaissa, jossa suodatuksena on mattomalli.

Toisaalta jos kalat ovat kohtuullisen kookkaita ja vahvoja, on selvä imu joskus hyvästäkin. Maton pinnassa kun ei ole voimakasta virtausta, ei kaikki pieni hitula jää siihen yhtä tehokkaasti kuin sisä- tai ulkosuodattimen pistemäiseen ja voimakkaaseen imuun. Jos sottaavia kaloja on paljon, saattaa sisäsuodatin toimia tehokkaampana roskankerääjänä kuin mattosuodatin.

Edit: väärä tyyppinumero korjattu. Sormet lipes, anteeks...
Viimeksi muokannut saurama, 14:01, 29.08.2003. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
greippi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 198
Liittynyt: 12:20, 03.04.2003
Paikkakunta: PKS
Viesti:

Re: Eheimiin ei kannata luottaa sokeasti

Viesti Kirjoittaja greippi »

sonja kirjoitti:Minulla on Eheimin sisäsuodatin. Ajattelin sen olevan laatumerkki enkä osannut pelätä kalamenetyksiä sen johdosta. Tiesin kyllä, että poikaset suurella todennäköisyydellä joutuisivat sinne.
Ja sekö oli sitten nimenomaan Eheimin vika merkkinä? 8O

Veikkaisin kyllä kaloillasi olevan jotain ongelmia voimiensa kanssa jos joutuvat sisäsuodattimen imuun. Esimerkiksi nuolimonnit kun ovat kotoisin virtaavista vesistä, ei terveelle yksilölle pitäisi olla mikään ongelma uida virtauksessa.
saurama kirjoitti:Tosin juuri Eheimillä on ainakin 2028 ja 2052 (vai nykyään 2248 ja 2252), joissa imu hoituu isommalta alueelta.
Eh, tuota. 2028 on ulkosuodatin, proffa II. 2048 sisäsuodatin. 2252 (vanha malli 2052) sisäsuodatin, isompi malli tuosta 2048:sta. 2248:a ei tietääkseni ole olemassakaan.
Citrus paradisi
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Re: Eheimiin ei kannata luottaa sokeasti

Viesti Kirjoittaja saurama »

greippi kirjoitti:Eh, tuota. 2028 on ulkosuodatin, proffa II. 2048 sisäsuodatin. 2252 (vanha malli 2052) sisäsuodatin, isompi malli tuosta 2048:sta. 2248:a ei tietääkseni ole olemassakaan.
Äh, kun no, eiku... Kele. Typotin. Sormet ristissä ajatusten lisäksi. 2048:a tarkoitin tietenkin.

En ole seurannut sisäsuodattimien tarjontaa kun minulla ei sellaiselle oikein ole enää ollut tarvetta. Eli onko siis nykymallisto 2048 ja 2252 vai onko 2048 jäämässä kokonaan pois? Harmi, jos on. Toisaaltahan se on teoreettisen pumpputehon suhteen samoissa kuin 2212 Aquaball [tavaa numerosarjaa eestaas moneen kertaan ja miettii, menikö se oikein] eli tavallaan hassu kilpailija omassa mallistossa.

Vaan ainakin omat kokemukseni Aquaball Powerheadista, joka on sama kiertovesipumppu kuin 2212-sisäsuodattimen kuulapää, ovat osoittaneet sen erittäin herkäksi kuormitukselle - jota 2048 tai 1048-powerhead eivät olleet. Samaa kertovat itse asiassa tekniset tiedotkin, 2212:n nostokorkeus on olematon verrattuna vanhoihin powerheadeihin tai uuteen Compact-mallistoon. Eivät pidä paineesta vaan kyykkäävät heti. Ilmeisesti tuon takia Aquaballien imu- ja puhalluspuolen röörikootkin ovat samaa sarjaa teinikorollien pakorännien kanssa.
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
kirjo
Member
Member
Viestit: 332
Liittynyt: 17:00, 24.11.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kirjo »

Aina kalanpoikasten ollessa kyseessä on mikä tahansa suodatin peitettävä sukkahousuilla.
Ja kuten sanottu, terve kala ei koskaan jumitu suodattimen imuun, taisi tämä suodattimeen joutunut olla jo niin pahasti hakkelusta että jäi imuun tekemään kuolemaa. Ymmärtääkseni ainoastaan piikkisilmät tunkevat itseään suodattimiin ihan tarkoituksella, ja nekin selviävät sieltä hengissä luikeroisuutensa tähden. Eivät nämä menetyksesi siis liity Eheimiin millään tavalla, vahinkoja sattuu. Meillä 2010 tuulettaa 60 litraista aika lujaa, ja jokainen pikkusintti vain nauttii siitä.
Elämä on sitä mitä meille tapahtuu silloin kun teemme muita suunnitelmia.
-Thomas La Manee-
vemkki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 07:10, 29.12.2001
Paikkakunta: Espoo

Re: Eheimiin ei kannata luottaa sokeasti

Viesti Kirjoittaja vemkki »

sonja kirjoitti:Minulla on Eheimin sisäsuodatin. Ajattelin sen olevan laatumerkki enkä osannut pelätä kalamenetyksiä sen johdosta.
Kyllähän osat voivat olla laadukkaita, vaikka härveli söisikin kaloja. :mrgreen: Itse asiassa Eheimin pickup-suodattimista (eli se 2006-2012 -sarja) olen kuullutkin, että joillakin on kaloja joutunut pinteeseen. Tuon seuraajassa eli Aquaball-sarjassa (2206-2210, oisko myös 2212 olemassa) vastaavaa ei pitäisi tapahtua, koska imuaukot ovat koko patruunan ympärillä, jolloin suurempaa pistemäistä imuvirtausta ei pitäisi syntyä. Lisäksi suodatin ei ole kovin tiviisti seinässä kiinni (vain yläreunastaan), joten taaksekaan ei pitäisi jäädä fisuja jumiin.

Tuntuu siltä, että vähänkin monimutkaisemman suodatinmallin suunnittelu ei ole ihan triviaalia, kun kömmähdyksiä sattuu... Sitten seuraavassa versiossa mokat on korjattu ainakin jossain määrin.
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

Minulla tuo Eheimin 2048 on ainakin osoittautunut vaarattomaksi. Vastaavankaltainen ongelma oli Hdorin sisäsuodattimen kanssa (en muista mallia, mutta teho n. 600 l/t. Suodatin oli huono, sillä imupinta-ala oli siinä liian pieni: tuntui, ettei imuta tarpeeksi laajalta alueelta ja sitten se imu oli pienellä alalla ihan hillitön. Poistin suodattimen, kun täysikasvuinen lehtikala jäi imuaukon suulle jumiin. Onneksi selvisi hengissä! Toisaalta lehtikalat ovat kai aika heikkoja uimareita (?).
-Satu
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Re: Eheimiin ei kannata luottaa sokeasti

Viesti Kirjoittaja saurama »

vemkki kirjoitti:Tuntuu siltä, että vähänkin monimutkaisemman suodatinmallin suunnittelu ei ole ihan triviaalia, kun kömmähdyksiä sattuu... Sitten seuraavassa versiossa mokat on korjattu ainakin jossain määrin.
Jep. Eikä asiaa varmaankaan helpota se, että osa vaatimuksista on ristiriitaisia. Esim. juuri tuo, että siinä ei saa olla voimakasta virtausta, jotteivat kalat jää jumiin ja että siinä pitää olla voimakas virtaus, jotta se kerää vähän isommatkin töhnät pohjalta pyörimästä. Onneksi en ole suodatinsuunnittelija.
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
Tuukkah
Senior Member
Senior Member
Viestit: 633
Liittynyt: 12:44, 09.07.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Tuukkah »

Mitenkäs kokemukset tuosta Eheimin sisämallien Mersusta, eli 2252:sta? Tuohan imee 1200 l/h. Itse juuri tilasin moisen töhkäimurin aquaristic:istä, mutten ottanut samaan pakettiin jatkokappaletta... onko aivan hirrrmuinen imu ilman lisäosaa? :?
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Tuukkah kirjoitti:Mitenkäs kokemukset tuosta Eheimin sisämallien Mersusta, eli 2252:sta? Tuohan imee 1200 l/h. Itse juuri tilasin moisen töhkäimurin aquaristic:istä, mutten ottanut samaan pakettiin jatkokappaletta... onko aivan hirrrmuinen imu ilman lisäosaa?
No, ei todellakaan. Ihan kelpo peli, eikä mullakaan yksikään kala ole joutunut sen imuun, vaikka välistä ruokailevat sen edessä/tonkivat survareita ritilästä :)
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

Mikä EHEIMin malli sinulla muuten Sonja siis on ja minkä kokoinen se kala oli? Tuntuu aika erikoiselta että aikuinen kala mahtuisi esim. sen Aquaballia edeltäneen pickup-sarjan aukoista sisään. Meilläkin taistelukalat (sekä uros että naaraat) aina silloin tällöin "lepuuttavat" 2010 pickupin imualueilla, mutta ei ne tuommoinen 3-4 senttiä pitkä kala millään mahtuisi aukoista suodattimen sisään. Ei kai sinulla nyt ole missään jotain ylimääräistä aukkoa? Ja olihan siellä takaosassakin jotain aukkoja muistaakseni, jotka piti tukkia semmoisilla pakkauksessa mukana olleilla nappuloilla (enkä nyt tarkoita imukuppeja).
Tuukkah
Senior Member
Senior Member
Viestit: 633
Liittynyt: 12:44, 09.07.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Tuukkah »

aqua2002: No huh, hyvä. Kerääkö muuten hyvin tauhkaa tuo ko. malli?
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Tuukkah kirjoitti:Mitenkäs kokemukset tuosta Eheimin sisämallien Mersusta, eli 2252:sta? Tuohan imee 1200 l/h. Itse juuri tilasin moisen töhkäimurin aquaristic:istä, mutten ottanut samaan pakettiin jatkokappaletta... onko aivan hirrrmuinen imu ilman lisäosaa? :?
Ei se imu mut se puhallus :mrgreen:...

Kati
greippi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 198
Liittynyt: 12:20, 03.04.2003
Paikkakunta: PKS
Viesti:

Re: Eheimiin ei kannata luottaa sokeasti

Viesti Kirjoittaja greippi »

saurama kirjoitti:Eli onko siis nykymallisto 2048 ja 2252 vai onko 2048 jäämässä kokonaan pois? Harmi, jos on.
Ei tietääkseni, vaan nykymallisto on juuri tuo 2048 pienempi ja 2252 suurempi.
Citrus paradisi
vemkki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 07:10, 29.12.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja vemkki »

Tuukkah kirjoitti:Mitenkäs kokemukset tuosta Eheimin sisämallien Mersusta, eli 2252:sta? Tuohan imee 1200 l/h. Itse juuri tilasin moisen töhkäimurin aquaristic:istä, mutten ottanut samaan pakettiin jatkokappaletta... onko aivan hirrrmuinen imu ilman lisäosaa? :?
Ei imu, mutta puhallus kyllä... Hommasin aikoinaan 468-litraiseen purkkiin 2252:n. Ihan alussa suodatin pumppasi vettä altaan pituussuunnassa (130 senttiä), mutta oli pakko säätää suodatin pumppaamaan kohti etulasia, kun se virtaus oli niin hillitön että esim. altaassa oleva vähän vammainen odessanbarbi lenteli virtauksen mukana holtittomasti. Noh, sittemmin virtaus rauhoittui, eli tuo oli vain uudenkarhean suodattimen käytöstä. :)

Kannattaa kyllä hommata kolmas patruuna. Menee muuten tukkoon turhan nopeasti.
sonja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 20:53, 31.12.2002
Paikkakunta: Nastola

Viesti Kirjoittaja sonja »

Suodatin on 2010 ja ehjä. Kala n. 2 cm.
Lopetin kalan, kun ei se jaksanut enää uida.
Anna-Marjatta
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1232
Liittynyt: 16:43, 10.04.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Anna-Marjatta »

sonja kirjoitti:Suodatin on 2010 ja ehjä. Kala n. 2 cm.
Lopetin kalan, kun ei se jaksanut enää uida.
2010, 2008, 2006 ja 2012 ei sovi sellaiseen akvaarioon jossa on poikasia. Tuonne joutuu myös partamonnien poikaset, mattosuodatin tai Eheim Aqua-Ball on parempi vaihtoehto poikasakvaarioon.

Minulla oli vähän aikaa kokeiluna 2210, mutta täytyy kokeilla uudelleen miten hyvä suodatin tuo on poikasten akvaarioon.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”