Levä "vouhotus"

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Levä "vouhotus"

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Valitsin oikein provosoivan otsikkon ;)

Hirveästi monissa keskusteluissa kiinnitetään huomiota altaan levättömyyteen. Onko se sitten loppupeleissä hyvä vai huono?Koralliriuttoja voisi ehkä oikeammin kutsua leväriutoiksi, kerran enitenhän siellä kasvaa levää.

Levien häviäminen altaastakin taitaa monasti johtua siitä, että levä käyttää loppuun tietyn aineen. Synteettisillä suolasekoituksilla saa kai melkoisen hyvää merivettä aikaiseksi. Pitäisiköhän vettä vaihtaa 100% päivässä, että kaikki ravinteet pysyisivät kuten meressä?

Tietysti leväviidakkona kasvava akvaario ei ehkä ole hirveän vetävän näköinen, mutta onko se terveempi, kuin kliininen nykyisen kaltainen akvaario? Onko kellään osunut tämän suuntaisia pohdintoja käsitteleviä artikkeleita silmiin?
rambi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1149
Liittynyt: 12:11, 10.02.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja rambi »

Minua kiinnostaisi myös tiettää jo pitemmän ajan harrastaneilta että millaiset levät on ollu riesana altaan kypsymisen jälkeen, miksi ne on tullu ja miten niistä päässy eroon.
Kaloja kun ruokkii ja erilaista planktonia lisää niin onko yleensä mahdollista pitää allasta levättömänä. Maailmalta kun kuvia katselee niin on kyllä paljon altaita missä ei ole leväonkelmia ja hiekka on melkein yhtä valkoinen kun sen uutena sinne laittaa, vai puhdistetaanko aina allas ennen kuvaamista ja pieni kerros uutta hiekkaa pohjalle [;)]
brittlestar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 83
Liittynyt: 13:25, 16.10.2002
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja brittlestar »

Levätöntä akvaariota ei ole. Esim. kivien päällä aina kasvaa jotain (usein punainen kalkkilevä, tai ruskeat levät). Pahimmat ovat ne levät joista irtoa myrkkylisiä aineita veteen (esim. sinilevät). Itse asiassa systeemissa on jopa hyödyllistä piitää vähän vihreä makrolevä (esim Caulerpa sp.) joko akvaariossa tai sumpussa biokuormituksen vähentämiseksi. Jos ns. hyödyllistä levä on paljon sitä ongelmallista ei ole. Pohjahiekan päällä usein kasvavat vain erilläiset hiuslevät. Niitä pidetään pois voimakkaalla valaistuksella. Olen vakuttunut, että jopa esillä olevissa akvaarioissa vaikka hiekka on puhdas on aina jotain pimeässä nurkassa.
KR
Hynde
Junior Member
Junior Member
Viestit: 77
Liittynyt: 12:56, 13.09.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hynde »

leviä on kaikenlaisia joo, mutta mulla tuli viimekesän lämpöhalvauksen jälkeen sellaista tummanvihreää/mustaa "huopamaista" paksuhkoa levämattoa sinne tänne joka lähtee suht helposti irti, mutta kasvaa jonkin ajan kuluttua uudelleen.... ei sitä nyt paljon ole, mutta kuitenkin.
Kiinnostaisi vaan tietää mikä levä mahtaa olla kyseessä.... sinileväkö?... mitään vahinkoa en ole sen huomannut aiheuttaneen.
jos jollakin on tietoa ko. levästä, niin kertoisitko minullekkin.
leväperäinen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 16:21, 25.02.2003
Paikkakunta: Helsinki

Levistä

Viesti Kirjoittaja leväperäinen »

Meillä on pieni merivesiakvaario, jossa asustaa yksi erakkorapu ja joukko elävän kiven mukana tulleita selkärangattomia.

Politiikka on se, että kaikki mitä sinne kasvaa, on tervetullutta. Tosin suurempia levämassoja pyritään aika ajoin harventamaan.

Voinpa sanoa, että verrattuna ylihygieenisiin riutta-akvaarioihin lajirunsaus on huomattavan suuri ja vaihteleva. Ehkä lähempänä valtameren rannan vuorovesilammikon ekosysteemiä kuin riuttaa.

Kiva on altaan vieressä istua ja tutkia, mitä kaikkea näkyy 8)
Ei olisi elämää ilman leviä!
markusd
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 14:58, 29.09.2002

Levariutta

Viesti Kirjoittaja markusd »

Hei,

leväriutta on tosiaan parempi termi koralliriutalle, koska leväthän ovat perustuottajia eivätkä korallit. Korallien symbioosilevät puolestaan eivät yllä lähellekkään pohjan levien tuotantotasoa. Paikoin korallilevät ("kalkkilevät") muodostavat myös enemmän kalkkikiveä kuin kivikorallit konsanaan, ja laguunin pohjasedimenteista 90% saattaa olla esimerkiksi vihreän kalkkilevän (Halimeda) kappaleita, jopa 1000 metria paksuna patjana!

Ja vielä: Jos tietty alue riutasta eristetään niin, etta herbivorit eivat pääse sinne, peittyvat korallit rihmalevämaton alle melko nopeasti.

Miksi levää ei nay riutoilla: Se on parturoitu sileäksi, energia siirtyy suoraan ravintoketjussa yllättävan korkealle, suuriinkin välskäri- ja papukaijakaloihin. Oletteko nähneet Itämeressä 50 cm pitkää kalaa, joka syö levää? Englanninkielellä termi "turf algae" viittaa juuri näihin leviin.

Sitten onkin ihan eri asia, ovatko ne akvaariossa hyvä vai huono juttu. Itse tykkään levistä kovasti, mutta kun ne kasvavat vähitellen hirvensarvikorallien yli, alkaa touhu potuttaa. Sitäpaitsi levänkasvu on aina merkki siita, että ongelmia on luvassa...

Markus

Edit: Ääkköset lisätty
Lentsu
Member
Member
Viestit: 263
Liittynyt: 16:54, 06.06.2002
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lentsu »

Japanilaisilla varsinkin tuppaa olemaan (kuvien perusteella !! ei muuta kokemusta) ylisiistejä altaita, kiliinisä jopa sanoisin...
Ei levässä mitään vikaa ole, kunhan sitä ei ole häiritsevissä määrin.
Beati pauperes spiritu
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”