Levän kasvu

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Mare
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 15:23, 03.03.2003

Levän kasvu

Viesti Kirjoittaja Mare »

Akvaariossamme kasvaa vihreää pitkää levää, sulkalevän näköistä. Sitä saa viikkottain harventaa kovalla kädellä. MIten pääsen siitä eroon? Osmoosisuodattimen vaihdollako?Vaikdoin sen viisi kuukautta sitten ja halogeenilamput ovat vielä hyvät. Arvot ovat hyvät ca on 450mg/l,mutta rautaa on hieman.
Akvaaro on ollut tominnassa jo kaksi vuotta, mutta silti sinne tulee peräjälkeen erilaisia leviä. Miten saisin kivet kalkkilevänpeittoon? Sitkeällä kalkin lisäykselläkö?
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Kuvaile vähän tarkemmin systeemiä ja hoitorutiineja. Ihan suoranaista poppaskonstia ei taida olla.
jusa
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 20:58, 17.09.2001
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jusa »

Akvaarioni vanhalla omistajalla oli ongelmia kuitulevän kanssa, mikä johtui vaahdottajasta (ei toiminut), kiertovesipumpuista (osa kalkkeutunut tukkoon ja akselit poikki) sekä huonosta suolasta. Muuton jälkeen korjasin erheet ja parissa kuukaudessa levä hävisi pikkuhiljaa.

Itsellä ainakin kuitulevän suhteen nyppiminen oli pahasta koska levisi sen jälkeen joka puolelle, parempi oli vaan antaa olla.

Kaikki mahdollinen informaatio altaasta auttaisi jossain määrin.
mikkokoo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 14:23, 07.02.2002
Akvaarioseurat: FOMA (nro4)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkokoo »

Itsellä ainakin kuitulevän suhteen nyppiminen oli pahasta koska levisi sen jälkeen joka puolelle, parempi oli vaan antaa olla.
Kun ostin aikanaan 'käytettynä' elävää kiveä, osassa oli aika paljon kuitulevää. Suurin osa hävisi pikkuhiljaa, mutta muutama puska pysyi sitkeästi kivissä kiinni. Olin siinä uskossa, että nyppiminen on pahasta ja annoin olla rauhassa pari kuukautta. Levä ei hävinnyt. Sen jälkeen nypin sen pois ja tämä hävitti kasvustot kokonaan.
Lentsu
Member
Member
Viestit: 263
Liittynyt: 16:54, 06.06.2002
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lentsu »

No mahdollisia syitä (allekirjoittaneen mielestä) voivat olla :
-Raakavesi (jos kunnallisessa niin arvot selviävät vesilaitokselta) tyypillisesti jos on kaivovesi niin RO ja/tai DI laite käyttöön
-Väärä värilämpö valaisimen polttimossa (pitäisi olla 6.500K tai yli)
-Huono vedenkierto, liian alhainen peruskierto (min. 10x altaan tilavuus / tunti) tai sitten detritusta pääsee kertymään joihinkin tiettyhin kohtiin enemmän
-Liian vähän levänsyöjiä, biologinen tapa torjua leväähän on toki lisätä populaatiota jotka sen syövät pois esim. turbo kotiloita tai punajalkaisia erakkorapuja
Beati pauperes spiritu
Mare
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 15:23, 03.03.2003

levän kasvu

Viesti Kirjoittaja Mare »

Purimme akvaarion ala-altaan. Pesin vaahdottimet, tarkistin pumput. Huomasin, että vaahdottimien ilma letku oli taittuneena. Toivottavasti levä rupeaisi nyt häviämään :)
markusd
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 14:58, 29.09.2002

Rihmaleväongelmia

Viesti Kirjoittaja markusd »

Moi,

asiaton kommentti mutta saanen silti valistaa, että (sori ääkköset puuttuu) mitään kuitulevää ei olekaan, kyseessä on rihmalevä :)

Todennäköisesti muuten Derbesia -sukuinen kasvi tuo.

Tarkistaisin ensin vesiarvot, eli karbonaattikovuuden, pH-arvot aamulla ja illala, kalsiumpitoisuudenkin voisi katsoa, fosfaatit ja nitraatit.

Koita myos huljutella kädelläsi kivien lahella. Jos polahtaa pahasti, vedenkiertoa tarvitaan lisää. Detritus on suurimpia ravinnelähteitä, jos se pääsee kertymään altaaseesi

Derbesiasta on vaikea päästa eroon, mutta kylla se kovalla työllä onnistuu.

Markus

Edit: Lisätty ääkköset
Mare
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 15:23, 03.03.2003

levä kasvuun

Viesti Kirjoittaja Mare »

Miten erottaa kuitulevän ja rihmalevän toisistaan?
Silakka
Senior Member
Senior Member
Viestit: 611
Liittynyt: 15:54, 23.01.2003
Paikkakunta: Helsinki

Re: levä kasvuun

Viesti Kirjoittaja Silakka »

Mare kirjoitti:Miten erottaa kuitulevän ja rihmalevän toisistaan?
Markus taisi tossa sanoa, ettei kuitulevää ole olemassa...

Siis, yks maailman suurimmista mysteereistähän on toi levän kasvu :D No ei vaineskaan, onhan siihen aina yleensä joku syy...

Mä tsekkaisin tota sun rautaa.. ja sitä, mistä sitä sun purkkiin joutuu. Ei kai kauheasti ole muita vaihtoehtoja kuin vesijohtovedestä.

Mulle on tullut parina kesänä ihan yhtäkkinen levä buumi. Ja sitten syksyä kohti häviää. Melkein veikkaisin, että vika on vesijohtovedessä.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Re: levä kasvuun

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Silakka kirjoitti:Mä tsekkaisin tota sun rautaa.. ja sitä, mistä sitä sun purkkiin joutuu. Ei kai kauheasti ole muita vaihtoehtoja kuin vesijohtovedestä.
Aika epätodennäköistä, että rauta aiheuttaisi leväongelman. Jos näin olisi, itselläni olisi pitänyt olla oikein mieletön ongelma.

Vesi tulee porakaivosta joka on rautapitoista (1mg/l). Normaali ionivaihtosuodatin pudottaa raudan määrän talouskäyttöön siedettäväksi mutta ei riittävän hyväksi akvaarioon. Siispä minulla oli aluksi lisäksi Nerox suodatin jonka läpi laskin vettä koskausvesiastiaan ja tietysti käytin samaa vettä vedenvaihdon yhteydessä. Korvausvesiastian pohjalle kerääntyi kuitenkin saostunutta rautaa koska osa raudasta on liuenneessa muodossa ja saostuu vasta kun pääsee kosketukseen ilman hapen kanssa.
Kun hommasin Saksasta kaksivaiheisen ionivaihtosuodattimen näiden kahden suodatuksen lisäksi on korvausvesiastian pohja pysynyt puhtaana.

Siis, minulla on allasta täytetty 8-9kk rautapitoisella vedellä eikä sieltä silti löydy haitallista levää. Kypsymisvaiheessa tietysti tuli käytyä läpi nuo normaalit levävaiheet mutta sanoisin, että ehkä aika mietoina sellaisina.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”