Kokemuksia ruusutetroista?

Tetrat, seisojakalat, piraijat, tapparakalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Kokemuksia ruusutetroista?

Viesti Kirjoittaja marinum »

Ostin eilen 12 kpl ruusutetroja 464 litraiseen akvaarioon 20 neontetran lisäksi ja ne tuntuvat olevan kovia jahtaamaan ja uhittelemaan toisiaan (varsinkin naarat)? Yhdellä naaraalla on selkäeväkin jo mennyt yön aikana halki. Onko niille normaalia käytöstä? Koiraita on vain 3 ja ne tuntuvat paljon rauhallisimmilta.
Mahtavatko ne nyppiä muita kaloja? Mitä muita tetroja voisi vielä harkita noiden seuraksi? Lisään ehkä noita ruusujakin vielä muutaman.
Hehkutetra, punapäätetra ainakin kiinnostaisivat.
Mitä muilla harrastajilla mahtaa olla näiden ruusutetrojen kavereina?
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Meillä on 8 ruusutetraa 310-litraisessa ja sellaista seuraa mikä ruusuja kiinnostaa ovat akvaariossa lehtikalat, 13 kynäkalaa, 1 punakääpiöahvennaaras, 3 pikkukirsikkatetraa ja muutamia taistelukalan poikasia.
Ruusut uiskentelevat samassa parvessa pikkukirsikkatetrojen kanssa...tai siis oikeastaan päin vastoin, koska ennen ruusujen tuloa eivät puskatetrat suostuneet näyttäytymään ollenkaan, vilahtivat vaan äkkiä ruokinta-aikaan.
Ruusutetrojen päivärytmiin kuuluu aamulla ruoan kyttäily ja toistensa jahtaaminen, päivällä toistensa jahtaaminen oman alueen puolustus ja illalla ruan kyttäily ja toistensa jahtaaminen. Välillä siinä päivän töitä tehdessä menee evä vähän ruvelle, mutta paranevat äkkiä ja aika harvinaista se oikeasti on. Alussa ruusut riehuivat enemmän, mutta nyt siellä on vissiin välit selvitetty ja löydetty omat taistelukumppanit. Ei niin tarvi ihan kaikkien kanssa aina olla sodassa.
Meillä on nyt 5 koirasta. En tiedä kummat niistä ovat kipakampia, naaraat vai koiraat. Koirailla näyttäisi olevan tapana pysyä paremmin omalla läänillään. Naaraista taas ei yhtään osaa ennustaa mitä saavat päähänsä.
Ruusuja ei kiinnosta tasan pätkän vertaa muiden kalojen touhut. Pikkukirsikoita ajetaan välillä takaa tai ne ajavat ruusuja, mutta siinä ei ole mitään vakavampaa kyseessä, kunhan nyt liikunnan ilosta jahtailevat. Kynäkalat eivä niitä kiinnosta, eikä pieniin taistelukalan poikasiinkaan osoiteta minkäänlaista kiinnostusta. Siitä tosin olen aika varma, että täysikasvuisen taistelukalan ihanaiset huhtuevät tulisivat hetkessä syötyä pois. En ole tietenkään kokeillut koska pojat on eristetty siinä vaiheessa kun niiden evät on niin pitkät että niihin voisi tulla vaurioita.
Kiiki74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 581
Liittynyt: 23:09, 26.05.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Kiiki74 »

Meille tuli yksi ruusutetra pikkukirsikoiden matkassa. Kaveri oli ensimmäisestä illasta lähtien omien teidensä kulkija, tai ainakin melkein. Se kierteli ja touhtotteli ympäri allasta, tutkien uutta ympäristöään. Välillä palasi pikkukirsikoiden luo ja taas meni omia menojaan. Jossain vaiheessa jahtasi kyllä pikkukirsikoita, mutta ei mennyt heillä touhu mitenkään rajuksi. Pidin kalan luonteesta, että oli utelias ja touhukas. Harmitti vain, että joutui armeliaimmille laitumille myöhemmin, ehdin siihen kiintyä. Ei kiusannut altaassa olleita lehtikaloja eikä viisiraitabarbeja.
Tyhjänä ja myynnissä on 90 ja 412 litraiset jalustalliset kehysakvat.
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Kiva kuulla muistakin Ruusuista:)
Joo,kovin tuntuvat uteliailta ja rohkeiltakin,varsinkin naaraat.
Ihmettelen vaan kuinka nuo koiraat näyttävät niin paljon rauhallisimmilta.
Naaraat puolestaan jahtailevat aika usein toisiaan.
Melkoisia ahmattejakin tuntuvat olevan.
Helinä79
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 20:32, 05.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Merilappi

Viesti Kirjoittaja Helinä79 »

Varmistelen tässä omaa päätöstäni asuttaa allas ruusutetroilla: eivät siis nypi esim. lehtikalaa/rihmakaloja? Ja ovat vilkkaita ja kauniita? Kutevatko herkästi? Kävin eilen katsomassa eläinkaupassa näitä, ja ainakin ne kaksi, jotka siellä uivat, olivat minulle mieleen... Parin viikon sisällä niitä tulee lisää, ja silloin pitäisi altaan olla kypsä.
Sitä luulisi kysymysten jossain vaiheessa loppuvan kesken, mutta totta on, että mitä enemmän saa tietää, sitä enemmän osaa kysyä.
Helinä79
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 20:32, 05.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Merilappi

Viesti Kirjoittaja Helinä79 »

Ensi perjantaina tulee kauppaan ruusutetroja, ja olen alustavasti varannut niitä 20 kpl. Jotenkin alkoi tuo määrä jo hirvittää, tuleeko parvesta liian iso? Allas 240l. Muita kaloja ei vielä ole, mutta suunnitteilla joko ryhmä pikkulehtikaloja tai lehtikalapari sekä jotain pohjalle, monnisia ja pari nokka-/noitamonnia tms. Muuta pikkukalaparvea ei tule.
Sitä luulisi kysymysten jossain vaiheessa loppuvan kesken, mutta totta on, että mitä enemmän saa tietää, sitä enemmän osaa kysyä.
J-K
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 23:38, 31.03.2007
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Ruusutetrat

Viesti Kirjoittaja J-K »

Minullakin on kokemus ( vasta lyhytaikainen), että ruusutetranaaraat ovat aika aktiivisia reviiritaisteluissa. Selkäevät ovat välillä halki, vaan se ei tahtia haittaa! Urokset ovat hieman rauhallisempia, ainakin meillä. Kaikenkaikkiaan aivan ihania kaloja!

Suunnittelin näille kavereiksi musta-aavetetroja; onko kenelläkään kokemusta näiden yhteiselosta? Ovat käsittääkseni hieman samantyyppisiä kaloja?
Pipsu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 12:42, 04.01.2007
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Pipsu »

Mulla on 20 ruusutetraa 400 litraisessa altaassa ja ovat kyllä mielestäni todella kauniita ja näyttäviä kaloja. Mulla kyllä urokset ovat selkeästi niitä taisteluhaluisempia kuin naaraat. Osa uroksista hehkuu välillä tosi kauniin punaisinakin, johtuneeko osittain valaistuksesta?

Parveilevat välillä tiiviisti, välillä ovat levittäytyneet koko altaan mitalle. Eivät vielä ainakaan ole kuteneet...

Eivät nypi lehtikalan eviä, eivätkä muutenkaan häiritse muita eläjiä (mm. safiiritetroja ja monnisia), vaan elävät sopuisasti!

Ovat kyllä mun suosikkeja toisen altaan puna-aavetetrojen ohella. Pidän punaisesta väristä ja se näkyy akvoissanikin :mrgreen:
Pipsu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 12:42, 04.01.2007
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Pipsu »

Ruusutetroillani on hauska "ajanviete". Kun pohjakalojen ruokalistalla on Tetran WaferMixiä, ruusutetrat alkavat pelata uppopalloa. Yksi nappaa waferin pohjalta, syö siitä ehkä vähän ja kun tiputtaa sen suustaan seuraava nappaa waferin jne. Tätä saattaa jatkua minuuttitolkulla :mrgreen:

Tämän vuoksi tekis mieli tiputella wafereita ruusutetroille vähän väliä. Toistaiseksi olen kuitenkin pystynyt pitämään käteni kurissa...
Miikku
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 17:18, 18.02.2004
Paikkakunta: Jyväskylä, JAS

Viesti Kirjoittaja Miikku »

Täällä myös yksi "ruusufani" :D . Kerrassaan hienoja tetroja, minulla on niitä ~20 pyrstöä 450-litraisessa. Parveilevat kunnolla lähinnä ruoka-aikaan ja jotain pelästyessään, muuten pojilla on omat vakioreviirinsä ja tytöt hengailevat keskenään nahistellen jonkinlaisessa parvimuodostelmassa. Ahneita ovat kuin pienet possut, ja harrastavat myös pohjaruuilla kopittelua :mrgreen: Paikallaolo ruoka-aikoina myös näkyy, varsinkin naarailla on ihan mahdottomat pötsit ja vanhat koiraat ovat todella suuria evineen.

Kutevat myös herkästi, yleensä vedenvaihdon jälkeisenä aamuna on ennen valojen syttymistä ihan hillitön ralli meneillään. Silloin tulee upeasti kyllä väritkin esille, varsinkin pojat ovat tumman viininpunaisia, siinä silmä lepää. Välillä tekisi mieli pyydystää muutama kutemaan erilliseen altaaseen mutta enpä ole vielä saanut aikaiseksi. Olisi vaan hauska koittaa kasvatella, seura-altaassa ei ole jäänyt kyllä ainakaan tähän mennessä lapsosista mitään jäljelle.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Kokemuksia ruusutetroista?

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Ketjun viimeisestä viestistä on jo näköjään aikaa mutta kai muillakin vielä ruusuja on...

Jotenkin tuntuu noita muiden viestejä lukiessa, että ruusut saattaisivat käyttäytyä enemmän "aggressiivisesti" jos niitä on kovin vähäinen parvi. Meinaan vaan sitä kun itselläni on reilu 40 ruusua (380l) eikä meillä ole minkäänlaista nahistelua ollut, ainoastaan sellaista urosten pörhistely ja "viuhahtelua" ( :mrgreen: ). Kaikilla on siistit ja ehjät evät ja iho ja ovat niin kauniin ruusunpunaisia vartaloltaan, että voi...Siellä ne hallitsevat koko allasta keskenään kun muita kaloja ei tällä hetkellä ole kun pohjalla...toistaiseksi. Olisikin hienoa pitää koko allas täynnä pelkkiä ruusuja, vaikka puolet noita nykyisiä ja osa niitä valkoeväisiä...ihanaisia ovat todella. :D
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tetrat”