Homettako kannossa?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Retuliini
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 20:54, 05.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Siuntio

Homettako kannossa?

Viesti Kirjoittaja Retuliini »

Kypsyttelen uutta akvaariota (nyt neljäs päivä). Laitoin sinne uudet hiekat ja kannon. Keitin ja pesin kannon huolella, kun on ollut käyttämättömänä useamman vuoden. Oli siis aikoinaan akvaariossa. Mutta nyt kannon päälle on ilmestynyt sellaista homeen (?) näköistä mönjää. On sellaista vaaleaa huntumaista. Pitäiskö mun ottaa kanto sieltä pois ja vaihtaa kokonaan uudet vedet vai miten toimin? Akvassa on lämmitin päällä (25 astetta) ja uusi pumppu toiminnassa. Ja kanto on ihan akvaarioliikkeestä aikoinaan ostettu. Onko tuo "höttönen" normaalia vai pitäiskö mun olla huolissaan?
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Kuulostaa jonkinlaiselta bakteerikasvustolta. Se syö happea erittäin tehokkaasti vedestä joten suosittelen poistamaan kannon ainakin tilapäisesti.
Kokeile vaikka jynssätä ja keittää/paistaa uunissa se kanto uudelleen, auttaisiko? Itsekin kaipaisin tarkennusta (jaavansammaleen peittämissä oksissa on jotain nöyhtää ja haluaisin saada sen pois) onko siis kyse siitä että kanto on hyvä alusta kasvustolle vai että kannossa on näitä bakteereja (tms.) valmiina ja ne alkavat kasvaa vedessä?
Retuliini
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 20:54, 05.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja Retuliini »

Ok, otin kannon nyt pois. Onkohan tarvetta vaihtaa tuota vettä, eli onkohan "saastunutta"?
Vilpsu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 00:53, 18.02.2007

Viesti Kirjoittaja Vilpsu »

Mulla oli myös kypsyttelyn alussa tuollaista valkoista "nöyhtää" kannon päällä ja vähän hiekassakin. Kysyin neuvoa viisaammilta ja he arvelivat sen olevan bakteerikasvustoa ja merkki bakteeritoiminnan alkamisesta. En siis tehnyt "nöyhdälle" mitään ja se hävisi ihan itsestään muutaman päivän kuluessa :)
Kiiki74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 581
Liittynyt: 23:09, 26.05.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Kiiki74 »

Tarkista vesiarvot. Eihän vedenvaihto koskaan ole pahasta. Itselläni ei ole kokemusta asiasta, mutta minun tekisi mieleni ainakin tiskiharjalla (akvaariokäyttöön) kantoa hieman hinkata. Tämän jälkeen laittaisin sen vaikka hetkeksi johonkin muualle likoamaan. Vettä pitää muistaa vaihtaa silloin useasti.
Tyhjänä ja myynnissä on 90 ja 412 litraiset jalustalliset kehysakvat.
eliinaa_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 22:35, 30.12.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pyhtää

Viesti Kirjoittaja eliinaa_ »

Itselläni oli kannossa ja hiekalla vaalean ruskeaa höytyvää, jonka tosin epäilin olevan hiekasta, joka oli jo kypsynyt ja vuoden käytössä ollut hiekka. Höytyvä hävisi kyllä muutamassa päivässä.
Piipukka77
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 18:04, 24.10.2006
Paikkakunta: Luvia

Viesti Kirjoittaja Piipukka77 »

Kun heitin kannon kypsyvään altaaseen,sitä nöyhtää tuli aika paljon,kaksi kertaa pesin sen kannon ja lopulta annoin vaan olla.

Sit kun noitamonnit tuli altaaseen,sen höttökin hävis parin päivän sisällä,eli käyttivät sen hyvin hyödyksi.
Eläimellinen emäntä;on koiraa,on kissaa ja nyt vielä allas ja karvanaamainen ihana mies <3
hamasa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 20:56, 30.01.2007

Viesti Kirjoittaja hamasa »

Mullakin tuli tuollaista valkoista höttöä kannon pintaan kypsytellessä, mutta annoin kannon olla akvaariossa, jotta bakteeritoiminta ei häiriintyisi. Ja höttökin sitten hävisi itsestään, altaan kypsyessä.
nekkis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 17:30, 03.08.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Homettako kannossa?

Viesti Kirjoittaja nekkis »

Selailin haulla näitä eri homekanto-viestejä, mutta kaikissa tuntui teema olevan sama että harjaa pois ja kaikki kunnossa.
Huomasin tänään, että 3 viikkoa pystyssä olleen altaani mopani-juuressa on tuollaista valkoista homeen näköistä kasvustoa. Nostin juuren pois, ja huomasin että se haisi aivan järkyttävän pahalta, siis todella vastenmieliseltä. Voiko olla mahdollista, ettei tällaisesta olisi haittaa kaloille? Akvaarion kalat ovat olleet useamman päivän allapäin, ei mitään erityisempiä oireita mutta hengailevat pohjan tuntumassa apaattisina. Minun järjelläni ei ole ihmekään, että kaloja masentaa, kun altaassa on tuollainen kuolemalta haiseva homekanto?
Kuitenkin kaikki viestiketjut täällä ovat yhtä mieltä siitä, ettei kannon home ole vaarallista. Mitä mieltä olette?
Toki nyt jos kannon poistamisen ja vedenvaihdon jälkeen kalatkin piristyy, niin syy on selvä.
Omega369
Member
Member
Viestit: 326
Liittynyt: 18:55, 04.12.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Homettako kannossa?

Viesti Kirjoittaja Omega369 »

Se valkoinen höttöhome itsessään ei ole vaarallista. Kun kanto kerran haisee, siinä voi olla käynnissä mätänemisreaktio tai muu lahoaminen, joka puolestaan voi aiheuttaa ongelmia. Yleensä happikatoon liittyvää. Onko kanto pehmeä ja irtoaako siitä rapsuttamalla höttöä? Kaikki pehmeä pitää saada pois, sopiva kanto on kova myös vedessä ollessaan.
Näin kristallipallosta katsoen (eli vastauksia odottamatta) suosittelen ensitoimeksi kunnollista jynssäämistä juuriharjalla tai vastaavalla kovalla harjalla. Runsaasti juoksevaa vettä, että kaikki irtotöhkä huuhtoutuu pois.
Nothing that I say or do, matters to the big machine.
nekkis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 17:30, 03.08.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Homettako kannossa?

Viesti Kirjoittaja nekkis »

Mä laitoin kannon suoraan roskiin, sen verran vastenmielinen se lemu oli ettei paljon tehnyt mieli laittaa sitä missään olosuhteissa takaisin altaaseen. Ihan kova se oli, tarkemmin en jäänyt syynäämään mutta ei ainakaan erityisesti hajonnut käsiin ja joka puolelta tuntui kovalta. Myös samasta paikasta eli zooplussasta ostetun kookospähkinäluolan pinta oli osaksi samanlaisessa homeessa ja haisi aika ällöltä sekin. Mangrove-juuri on puhdas ja nostin sen vielä erikseen akvasta ulos todetakseni, ettei se haise miltään. Homeinen kanto ja kookospähkinä on poistettu ja puhdasta vettä valuu altaaseen just, toivottavasti tässä oli ongelman syy.
Mitään varsinaista asiaa näissä mun viesteissä ei siis ollut, mietin ehkä lähinnä että onko muillakin noi kannot haisseet ihan kuolemalle ja onko niiden poistolla ollut positiivista vaikutusta kalojen vointiin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”