Apua! T. suvattii ei syö!

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Apua! T. suvattii ei syö!

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Toivoisin pikaisesti apua. Hankin jonkin aikaa sitten T. suvattiin ja T. abein ja ne asuvat samassa altaassa. T. abei syö kuin hullu, ja koska se voi niin hyvin, en usko että ongelmani T. suvattiin kanssa johtuisi vesiarvoista.

Eli kala EI reagoi mitenkään ruokaan! Olen heittänyt sen päälle surviaista ja pakastekatkaa, olen heilutellut langanpäähän sidottua katkaa sen nenän edessä, jättänyt sitten katkan sen viereen ja sammuttanut altaan valot ja seurannut mitä se tekee. T abei ei huomannut katkaa joten T. suvattii sai rauhassa möllöttää sen vieressä puolisen tuntia.

Ei mitään muuta reaktiota ikinä kuin silmien pyörittelyä. Se ei selvästikään TAJUA, että sille tarjottava on ruokaa. Tämä on kamala tilanne. Yritän nyt etsiä kalastustarvikeliikkeen jossa myytäisiin eläviä kastematoja, muutenhan kaveri kuolee kohta. Auttakaa kaikki palloexpertit, olkaa kilttejä!
Pallokala
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1700
Liittynyt: 00:31, 02.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Pallokala »

Mulla ei kalasta ole omakohtaista kokemusta, mutta mjalavan 2 T.suvattiita syövät kalaa, koska jostain (?) oli löytynyt tieto että ovat pääasiassa kalansyöjiä. Kalanpala laitetaan pitkän puutikun päähän ja pallot nappaavat sen siitä hetken tuijoteltuaan. Kuinka kauan kalat ovat olleet sinulla? On ihan normaalia jos kalat eivät syö parina ensimmäisenä päivänä siirron jälkeen, eikä ne nälkään kuole viikon paastollakaan.
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Jep just kuten Pallokala tuossa mainitsi, kala maistuu paremmin kuin muu ruoka. Kyllä ne syö simpukkaa ja katkarapuakin mutta näyttää siltä että moiset sapuskat oksentavat ulos muutaman tunnin kuluttua toisinaan.

Meillä toinen kaloista, "Suvi" (arvaa vaan mistä nimi) ei syönyt pariin viikkoon meille tultuaan. Hautasi vaan itsensä hiekkaan ja möllötti päivät siellä, yöllä ajeli ympäri allasta ja asettautui välillä toisen kalan, "Pertsan" viereen. Aamulla taas takaisin. Sitten se vaan lopetti paaston aivan yhtäkkiä. Suvilla oli tullessaan purema poskessaan, voi olla että se vaan halusi toipua rauhassa ennen lihotuskuuriaan.

Niin siitä kalasta, helpoin kalaruoka voisi olla neulamuikut kun löytäisi jostain kaupasta. Yksi sintti per pallo menisi mukavasti ateriana. Ostin silakoita ja pakastin ne kokonaisina, jäisenkin saa veitsellä mukavasti leikattua poikki ja sulatettua vain tarvittavan määrän kerrallaan. Ei kannata sulattaa liian kuumassa vedessä ettei kala kypsy, yllättävän helposti riittää ihan kuuma hanavesi kypsentämään kalanlihan ja se ei maistu näille ihan niin hyvin kuin raaka. Toinen kala jota olen syöttänyt on hauki, meillä kun sitä sattumoisin on tässä mittakaavassa ajatellen "rajattomasti" tarjolla. Kaikki kala menee pakastimen kautta, kaiketi vähentää loistartuntojen vaaraa. Olen yrittänyt mahdollisuuksien mukaan tarjoilla kalansyöjäkaloille mahdollisimman monipuolisia kalanosia, että olisi nahkaa ja ruotoja mukana kun kerran luonnossakin näin olisi. En tiedä kuinka tärkeää se on, mutta esim. käärmeillehän ei saa syöttää pelkkää lihaa vaan kokonaisia jyrsijöitä yms. Kaupasta löytyy kovin huonosti kaloja sisälmyksineen, mutta keväällä taas pitää lähteä pikkukalanpyyntiin merelle ;)

Mika
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Kiitos neuvoista!

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Kiitoksia paljon, lähden nyt huomenna ostamaan jotain kalaa mitä voin koettaa antaa. Mutta mitähän jos kalanpalatkaan eivät mene? Jääkö silloin ainoaksi vaihtoehdoksi jonkin elävän antaminen, mieluiten jonkin madon jos saisin niitä hommattua.

Todella pelottava on tilanne koska tässä on jo kohta pari viikkoa mennyt ja kala on laihtunut. Mutta kiva kuulla että ihmiset ovat onnistuneet tämän lajin kanssa, you tubessa olen nähnyt ulkomaisten harrastajien videoita, jotkin antavat ihan surviaista ja muuta, valitettavasti jenkit antavat näköjään kultakaloja ja muita, vaikka varmasti voisi opettaa kuolleeseenkin ruokaan..
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Mulla ei kyllä ole mitään vaikeuksia syöttää kuollutta ruokaa, elävää en ole edes kokeillut. Luulen kyllä että se on akvaariopallon mielestä ihan täysin elävä sapuska kun kepinnokassa heiluu.

Pari viikkoa ja laihtumista ei minusta vielä kauhean huolestuttavalta kuulosta, meidän Suvi oli ihan tikku ennenkuin alkoi syödä. Siis takaosastaan, edestä tietenkin pää oli muuten normaalin muotoinen, nahka vaan näytti kovin ohuelta. Huolestutti se toki silloin, olin ihan varma että tuo kuolee, mutta sitten se vaan alkoi syödä juuri niin ahneesti kuin kunnon pallon kuuluukin.

Syöhän nuo kaikenlaista, mutta tosiaan tuntuisi olevan se kalaruoka mieluisinta ja parhaiten sulavaa.

Mika
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

KIITOS neuvoista!

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

En ole aiemmin kerennyt vastaamaan, mutta losseroni todella söi HETI kun minä tyhmä omistaja älysin antaa kalanlihaa! Kiitos todella neuvoista. Kala iski kuin hullu kiinni ja sillä on älytön puruvoima.

Kalanpala oli sidottu karhunlankaan, jota en saa käsilläni kiskomalla poikki. Kala puraisi kerran ja karhunlanka katkesi! Se on mahtava otus ja tykkään sen erikoisuudesta nyt todella kun huoli sen elämästä on poistunut :)

Laitan kuvia palloistani mielelläni kun opimme käyttämään uutta kameraamme ja jahka kerkeämme. :)
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Hienoa! Ja kyllä se purukalusto on ihan vakuuttava, karhunlangan lisäksi coctailtikku menee ihan siististi jos oikein kunnolla hampaiden väliin sattuu vaikka kala on sellainen reilun tulitikkuaskin kokoinen :)

Mika
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Semmosta vielä ajattelin...

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Miten muuten luulette palloihmiset että noi T. abei ja T. suvattii tulevat toimeen pidemmän päälle samassa altaassa? Litroja on pari sataa, piilopaikkoja useita. Millaisia ´kokemuksia ko. kalojen luonteesta jos altaassa joko lajitovereita tai muita samankokoisia palloja.
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Abeita en tunne, suvattii on kalansyöjäpeto joten harmia saattaa olla luvassa. Tosin lajitovereiden kanssa pärjää hyvin ja voi olla että muut pallot ovat riittävän samankaltaisia, monet lajit jättävät hyökkäämättä jo kohtalaisesti itseään muistuttavien kimppuun. Yllättävän isoon maaliin suvattii kyllä iskee, ei näytä haittaavan vaikka kalankappale olisi sen itsensä kokoinen. Terävillä hampailla kun voi järsiä siitä sen minkä haluaa.

Piilopaikkoja tietenkin on hyvä olla, suvattii tosin käyttää mielellään piilona pohjahiekkaa. Silmät vaan näkyvät kun se odottelee yli kulkevaa pahaa aavistamatonta kalaa.

Mika
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Tuota abeita pidetään vähintään yhtä äkäisenä, useimmissa lähteissä kummastakin sanotaan että ovat äärimmäisen aggressiivisia- ja kasvavat vielä tasan yhtä isoiksi. Siksi ajattelin että joko tulevat toimeen juuri siksi tai sitten eivät, ja olen varautunut erottamaan ne. Täytyy seurailla tilannetta, toistaiseksi tosiaan kaikki hyvin kun ilmeisesti niillä on mielestään tarpeeksi tilaa elää rauhassa.
RoopeB
Akvaariokuvaaja 2005
Akvaariokuvaaja 2005
Viestit: 708
Liittynyt: 21:54, 21.07.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja RoopeB »

Moi,

itselläni on ollut myös molempia kaloja. En voi suositella, että näitä kahta lajia pidettäisiin samassa altaassa vaikka piilopaikkoja olisi kuinka paljon. Suvattii on "vaanija" ja Abei "laiduntaja", joten jossain vaiheessa tulee aika varmasti ongelmia. Molemmilla raateluvoima on aika vakuuttava. Suvattii tuhoaa isommankin vastuksen pienessä ajassa, eikä Abei jää tästä yhtään jälkeen. Suvattia sanoisin myös kohtuu nopeaksi, silmä ei ehdi mukaan kun Suvattii hyökkää kolostaan. Kaverilla tästä muistuttaa arpi kämmenessä, ei siis käsiä lähelle. Aibeit puolestaan kävivät keiken kimppuun, mitä ikinä altaaseen laitoikaan. mm levämagneetit ja raapat saivat puremea.

Muistelen että omat Suvattini olivat usieta viikkoja vieraskoreita, joten tämä kannattaa ottaa huomioon tuodessa kaloja uuteen pyttyyn. Aikoinaan pidin turgidusta suvattii parin kanssa, eikä tämä yhteiselo onnistunut kovinkaan kauan.

Molemmat Suvattii ja Abei ovat kotoisin Mekong-joesta, vesiarvojen puolesta pärjäisivät kaiketi hyvin yhdessä. Oletko ajatellut jonkinlaista väliseinän (tukeva muoviverkko tai reijitetty pleksi) rakentamista altaaseen? Suvattii ei kovinkaan suurta tilaa makoiluunsa tarvitse, kunhan vettä vain on runsaasti ympärillä.

Omat Suvattiini eivät myöskään alkuun kelpuuttaneet mitään muuta kuin elävää. Kalaa en antanut, mutta eläviä suuria toukkia ja matoja, ne tuntuivat kelpaavan aika kivasti. Sitten vähitellen rupesi kelpaamaan simpukka ja rapu.

Abeita minulla oli myös kaksi, joista toiselta irtosi tappelussa silmä ja jonkin ajan kuluttua eristämisestä huolimatta kalat pääsivät toistensa kimppuun. Seurauksena lopetin toisen pisaman. En ollut tehnyt eristystä tarpeeksi hyvin pinnan yläpuolelle, vaan veisitilaa plexin yläpuolle jäi muutamia senttejä. Toinen pisama kuoli sitten paljon myöhemmin yhtäkkiä viikon syömättömyyden jälkeen hyvin mystisesti.

Myös toinen Savattii akoinaan lopetti syömisen ja kuihtui todella mystisesti pois. Näin jälkikäteen ajattelen syynä olleen stressin joka saattoi aiheutua kovasta kutemisesta ja altaasta toiseen siirtelystä (poikasten takia).

Onnea kalojen johdosta, upeita lajeja molemmat!

Roope
" Ich habe mich an mich gewöhnt ", Karl Lagerfeld
-_Antti_-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 15:44, 13.10.2006
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja -_Antti_- »

Kuvasarja noin sivun puolivälissä jossa T.suvattii nappaa kalan. Taitaa muuten olla akvaariossa.

Piiiiitkä linkki

(Linkkiä en saa lyhentää :roll: )


Linkki lyhennetty -ylläpito
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Juu aika karskin näköistä puuhaa kuolleenkin kalan syöminen. Suvattiilla on myös vähän samantyylinen mielenkiintoinen tapa jauhaa saalis kuin kyhmypallolla, se "kierrättää" palasiksi purtua kalaa kidustensa kautta ulos ja taas takaisin suuhun, saattaa mennä parikin kierrosta sama tavara ja aina hienommaksi.
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Mielenkiintoista!

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Tosiaan, olen you tubessa nähnyt videoita, missä suvattii syö itseään isomman kultakalan, aika kuvottavaa mutta toisaalta niinhän ne luonnossa tekevät, vaikka hyvä ettei elävien kalojen syöttö ole suomessa laillista. Hassua, olin juuri itsekin miettinyt jonkin verkon laittamista! Tosin vielä ei ole ollut tarvetta, täytyy katsoa vielä. Nämä ovat oikeasti todella kiehtovia otuksia, lineatus olisi haaveena myös jossain vaiheessa.
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Re: Mielenkiintoista!

Viesti Kirjoittaja mjalava »

pisamapallokala kirjoitti:lineatus olisi haaveena myös jossain vaiheessa.
Sitä rohkenen kyllä suositella, mitä mainioin kala! Tilaa tarvitsee tietysti ihan kunnolla, mutta muuten kyllä kaikin puolin helppohoitoinen otus. Ruokaa saa tavallisesta ruokakaupasta, ei ole hirmuisen herkkä veden suhteen ja eipähän ainakaan häviä kala sisustuksen kolosiin.
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Totta..

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Lineatus olisi kyllä palloharrastuksen yksiä huippuja, mutta juuri se allasvaatimus on estänyt nyt kun rahat on tiukilla, saa nähdä joskus.. Suvattii meinasi eilen napata sormeani, kun laitoin käden kalan lähelle! Ennen se ei ole reagoinut, mutta nyt kun se on kotiutunut, ja oppinut mistä ruoka tulee, se lähti kolostaan tuhatta ja sataa sormeani kohti! Sitten kun vedin käden pois, vaikka kala on kyllä vasta joku seitsemänsenttinen, se pysähtyi pyörittelemään kiukkuisena silmiään :)
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

No on se tosiaan vähän isonpuoleinen, meillä jäi 528-litrainen pieneksi ja hommattiin 1050-litrainen tilalle. Yhden hyvin onnellisen näköisen lineatuksen näin 800-900 litran altaassa. Muuten se tosiaan on hyvinkin helppo otus, ei esim. ole nappaamassa käteen kiinni kun altaassa jotain touhuaa kuten nämä pienemmät tahtovat joskus tehdä. Hyvä niin, fahakanpurema olisi pikkasen ikävämpi juttu. Mutta tosiaan kannattaa pikkuisen suvattiinkin kanssa vähän varoa, sillä tuntuu olevan kokoonsa nähden aivan järjetön puruvoima ja terävät leikkaavat hampaat.
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Suvattiin kalatainen...

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Muuten, tuli mieleen, mikä pallo on sellainen hiekkaan kaivautuva, suvattiin kaltainen mutta punainen laji? Ja ilmeisesti vastaavia, hiekkaan kaivautuvia lajeja on useampiakin? Olisin todella kiinnostunut, koska muistaakseni jokin niistä oli suvattiita isompi, ja jos en hanki lineatusta, jokin suht kookas laji olisi todella kiva. Mitä makean- tai murtoveden lajeja on joista tulisi sellaisia pari - kolmekymmentäsenttisiä? Tietysti viherpallo, mutta olisiko jotain näitä erakkoja?
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Miurus on sellainen hiekkaan kaivautuja, jopa hieman suvattiin näköinen. Myslillä on sellaisesta kokemusta. Yksi ihan kiva yksin pärjäävä erakkokala joka ei kaivaudu hiekkaan on kyhmypallokala, MarjaR:llä ja RPekalla on sellainen ja niitä on ollut monella muullakin täällä touhuilevalla. Meillä oli kolme, mutta niille iski jokin omituinen tauti joka näivetti ne vähitellen olemattomiin, eikä silloinen EELAkaan osannut tarkemmin määritellä yhtä selkeää syytä. Loisista oli jotain jälkiä, samoin bakteeritulehduksista ja vakavasta nälkiintymisestä, mutta mikä oli alkusyy jäi auki. Joka tapauksessa kivoja kaloja, melko piilottelevia tosin eli ei mitään actionfisuja.

Murtopalloissa sitten helpoimmin saatavia ovat rengas- ja pantteripallokalat. Nämä ovat varsin aktiivisia paitsi uimaan myös pureskelemaan sormia yms. Meillä on näitä jonkinmoinen lauma, toistakymmentä. Nämä kyllä näyttäisivät viihtyvän porukassa eli ei kannata yksikseen ottaa asumaan.
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Tosiaan, miurus kuulostaakin tutulta, täytyypä ottaa selvää netistä siitä. Kiitos erittäin paljon! Saisikohan sitä jostain? Entä mikä on kyhmypallon saatuvuus?
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Aika satunnaista tuo saatavuus on, mistäpäin olet? Helsingissä ainakin Akvaariokeskus ja Pieni Akvaariokauppa ovat sellaisia jotka varmaan ovat valmiita keskustelemaan tilausmahdollisuuksista. "Käytettyjä" kaloja tietty voit tiedustella vaikka täällä, mutta aika monet pallot ovat omistajilleen lemmikkejä joista ei ihan hevin luovuta. Mutta tilanteita sattuu!

Nuo mainitsemani ihmiset tietävät näistä kaloista paljon, tiedän heillä olleen hyvällä menestyksellä ko. lajeja. Pallokala (siis nimimerkki) on puolestaan tainnut aikojen kuluessa tutustua useimpiin täällä saatavilla oleviin pallolajeihin, vähän sellainen suomalaisen palloilun äiti ainakin AW:n sisällä. Hakutoiminnolla löytyy paljon lisää osaavia palloharrastajia. AW on hyvä paikka keräillä kokemuksia.
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Tosiaan, saatavuus on tosi satunnaista tälläisillä kaloilla, ihan sattumaa että tuon suvattiinkin bongasin Akvaariokeskuksesta, taisitte muuten samaanaikaan myös ostaa suvattiin? Tuli vaan mieleen, kun joidenkin kanssa silloin puhuin lineatuksestakin ja siinä sitten kuvailtiin innolla noita losseroita ;)
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Ihan mahdollista että siellä tavattiin. Palloharrastajien keskusvarasto...
mysli
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1308
Liittynyt: 15:15, 06.06.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Suvattiin kalatainen...

Viesti Kirjoittaja mysli »

pisamapallokala kirjoitti:Muuten, tuli mieleen, mikä pallo on sellainen hiekkaan kaivautuva, suvattiin kaltainen mutta punainen laji?
Juu, miurushan se on tuommoinen, värivalikoimaa kyllä löytyy punaisen ja oranssin lisäksi, tuo Ebertin kirja sisältää kuvat vielä valkoisesta, ruskeasta, harmaasta ja lähes mustastakin miuruksesta. Meidän versio on semmoinen kurpitsamaisen oranssi päivällä ja vitivalkoinen yöllä, suuttuessaan menee mustaksi ja innostuessaan kehittää tummia täpliä satunnaisiin kohtiin nahkaa. Hyvin vinkeä otus joka kannattaa kantaa kotiin heti jos vain jostain löytää.

Meillä Miuruksella on jonkinlainen aktiivikausi nykyään. Kala on paljon esillä ja hyvin seurankipeä, tulee moikkaamaan altaan eteen saapujia vaikka maha olisikin täynä ja kerjäämiselle ei täten tarvetta. Tässä melkein unohtaa, että suurimman osan ajasta otus on viettänyt vain silmät hiekan alta näkyen. En sitten tiedä onko se vaikka tuo lisääntynyt valon määrä, joka saa eviin vipinää, mukavaa kuitenkin kun on esillä, mielelläänhän tuota katselee. Yleisestikkin väittäisin miuruksen olevan aktiivisempi ja enemmän esillä kuin kyhmypallokala, vaikka jälkimmäinen ei kaivaudukkaan, osaa se muuten vain pitää itsensä ainakin päiväsaikaan aika hyvin piilossa ja paikallaan. Hienoja lajeja kyllä molemmat, mutta niinhän ne palloiset kalat on aina. :D
Dixi et animam levavi.
pisamapallokala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 15:57, 31.01.2007

Viesti Kirjoittaja pisamapallokala »

Upeaa kuulla eri harrastajien kokemuksia! Nyt olen päättänyt, että miurus tulee varmaankin jos sellaisen löydän. Kyhmypallosta olisi vielä kiva kuulla jotain, lähinnä onko se aina tosiaan hyvin vähäliikkeinen, ilmeisesti on.

Hauskan kuuloista kun meidän pisama narskuttelee altaassa hampaita niin että sen kuulee vaivatta usean metrin päähän! Ja suvattii tänään lähti uimaan. Se näytti tosi makealta kun tähän asti on vaan maannut pohjassa ja syönyt. Ehkä näille pohjaan kaivautuvillekin tulee eri kausia, mikä on tosi hauskaa. Ei koskaan tiedä millä tuulella kala on!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”