Kalojen joukkokuolema - kun kaikki menee metsään

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Kalojen joukkokuolema - kun kaikki menee metsään

Viesti Kirjoittaja itaki »

Parin päivän tuskailun jälkeen ajattelin kirjoittaa tännekin, josko asiaan saisi jotain tolkkua.

Parin viimeisen päivän aikana noin 60 L altaassa on kaikki mennyt ihan huolella metsään eikä loppua näy.

Tapahtuma alkoi torstai illalla kotiin saavuttuani, kun huomasin kaksi albimarginata naarasta huonossa kunnossa. Toinen oli hiukan piestyn näköinen (haava pyrstössä), muuten ihan voimissaan olevan näköinen ja toinen roikkui veden pinnassa vatsa turvonneena ja värit haalistuneena. Ensin ajattelin että on ollut kyse jostain tappelun tapaisesta, mutta selvisikin, että kyse on jostain ihan muusta.

Turvonnut kala kuoli melko pian, samoin kaksi koirasta sekä lopulta tuo vahvin albinaaraskin. Vettä aloin vaihtamaan saman tien oireet huomatessani, kahdessa erässä illan aikana sekö seuraavana aamuna vielä uudestaan.
pH:ta mitatessani luulin testin vanhentuneen, tulokset näyttivät jotain aivan käsittämätöntä ja arvot olivat kivunneet todella korkeiksi. Jonkinlaisesta myrkytystilasta kalat näyttivät kuitenkin kärsivän, ei vain aavistustakaan mistä se johtuisi. Rauta-arvot sekä sähkönjohtavuus ovat myös todella korkeat.

Seuraavana päivänä parin vedenvaihtokerran jälkeen akvaarioliikkeessä mitatut tulokset:
pH 7,3 (tämä oli edellisiltana todella korkealla)
KH 3
GH 4
No2 <0,1
No3 15
CO2 4,6
S 310
Fe 0,7

Tapahtumaa ennen hoitorutiinit ovat olleet säännölliset, vettä vaihdan yleensä ainakin kerran viikossa, nyt vaihtoväli oli poikkeuksellisesti viikko + pari pvää. Välissä kuitenkin lisätty jonkin verran vettä akvaarioon.
Käytössä turveuute, AquaSafe,PMDD sekä aktiivihiilarilevitin.
Katastrofiin vaikuttavia asioita joita mieleeni tuli voisivat olla PMDD, kivet tai musta hiekka. Mustasta hiekasta edelleen olen saanut vakuutuksia, ettei vaikuta vesiarvoihin, PMDD:tä lisäsin reilu viikko sitten, en sen jälkeen. Harmaat kivet poistin akvaariosta saman tien, niihin en osaa sen enempää kommentoida.

Seuraavan päivän tuloksia muutaman veden vaihdon jälkeen:
pH 7,3
KH 4
GH 3
NO3 <10
NO2 0
CO2 6,1
Sähkö 478
Fe 0,5
PO4 0

Tämän jälkeen lisätty aktiivihiilisuodatus ja muutama turvepaakku, pohja lapottu lähes kokonaisuudessaan ja vettä vaihdettu runsaasti.

Kaloja tippuu toisensä jälkeen ja ruumiita saa kerätä kokoajan. Tähän mennessä kaikki aikuiset albit ovat kuolleet, ilmeisesti 2 ottoa, rasboroita ainakin 4 (ruumiita varmaan löytyy taas lisää...)
Albien poikaset ovat myös eilisen aikana alkaneet kuolemaan, reilusta 15 (jo survaria syövän kokoisesta) jäljellä aamulla enää 3. Lähes sukukypsistä jäljellä 2, näitäkin oli noin 6 alunperin....

Mitä ihmettä vielä voisi tehdä? Mistä tämä kaikki johtuu ja miten saisin nuo pari jäljellä olevaa kalaa pelastettua? Miten ylimääräisen raudan saisi pois vedestä, kauanko jatkan aktiivihiilisuodatusta, onko normaalia että vesi on tämän seurauksena todella tummaa, lähes mustaa?

Täysin neuvoton olo, eikä tälle näy loppua. Tuntuu niin turhauttavalta kun yrittää tehdä kaikkensa mutta kalat vain kuolevat, eikä syystäkään tarkkaa tietoa. Joudunko vain katsomaan vierestä itkien kun loputkin kalat kuolevat vai mikä neuvoksi...?
Koskaan aiemmin ei ole tälläistä tilannetta tullut vastaan.
Kiitos jo heille, joilta muutaman neuvon sain.

Muok: 100 litraisessa altaassa on kaikki vesiarvoja myöten kunnossa. Joku siis altaan sisältäpäin ilmeisestikin aiheuttanut nuo vesiarvonmuutokset ja myrkytyksen.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5538
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Moi!

Eipä noissa vesiarvoissa ihan katastrofaalisia muutoksia ole. Ainakaan mistään myrkytyksestä ei voi puhua.
Muutama lisäkysymys kuitenkin:
Minkä ikäisestä akvaariosta on kysymys?
Onko kalat ja kasvit hankittu samasta paikasta?
Kuinka usein ja millä ruokit kalojasi?
Millainen suodatus?
Mitä hiekkaa se on? Muistatko yhtään mitä pussin kyljessä luki?
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Valitettavasti en huomannut ottaa ihan alkuperäisestä vedesta kaikkia testejä - sen verran hätä ja kiire tuli.... pH:n mittasin kyllä ja luulin testin vanhentuneen, sen verran tummansiniselle hyppäsi. Eikös tämäkin jo voi aiheuttaa harkille albeille ongelmia? Samoin rauta-arvojen epäilen olleen todella korkeat, kävin aiheesta pitkät keskustelut mm akvaariokauppiaan kanssa... Nitraatti sen sijaan näytti olevan raadoista huolimatta kunnossa.

Nyt tosiaan paria kalaa lukuun ottamatta KAIKKI kuoleet. Yhden rasboran näin kuolevan hyvinkin nopeasti, sitä ennen jokin aikaa roikkui pinnan tuntumassa kunnes heitti henkensä. Varsinaisia ulkoisia merkkejä ei ole ollut tuota yhtä pyrstön haavaa ja lukuunottamatta. Yhdellä rasboralla vatsan kohdalta värit olivat haalistuneet lyhyessä ajassa.
Tätä tapahtumasarjaa ennen kalat ovat kuteneen useamman kerran, enkä aiemmin ole minkäänlaisia oireita huomannut.

Mikäli rauta ja pH arvot ovat nousseet hyvinkin korkeaksi, voivatko vaurioita saaneet kalat enää toipua, ts onko mitään tehtävissä?

Akvaario on ollut toiminnassa alle puoli vuotta. Tätä ennen huolellinen kypsytys, laitevalinnat, arvojen tarkkailu jne.... Ph pidetty alle seiskan tuntumassa kunnes nyt paukannut tuonne tähtitieteelisiin lukemiin.... miksiköhän? Kalat ja kasvit hankittu pääasiassa samasta paikasta + yhdeltä kasvattajalta. Kyselyjen perusteella ei mistään taudista luulisi olevan kyse ( en tietysti 100 varma voi olla) - ja tuskin mikään tauti tuota pH:ta ja sähkönjohtavuutta noin noistaa...?

Kaloja ruokin kohtuudella. Elävää artemiaa poikasille sekä muillekin, muutama hippunen Dupla Rin:ia sen mukaan mitä syövät, survaria välillä, ei joka päivä. Etenkin kuluneella viikolla ruokintaa vain sen verran mitä hetkessä syövät. Joskus muitakin pakasteöttiäisiä, mutta kuluneella viikolla niitä en tarjonnut.
Suodatuksena Aquaball 2210 jossa tällä hetkellä mukana aktiivihiilisuodatus yhdessä korissa, kauanko annan olla? Suodatin ei ollut tukossa kuolemien tapahtuessa, tämänkin tarkistin. Lisäksi aktiivihiilarilevittimen yhteydessä erillinen kiertopumppu, hiilaripullon korkki oli tosin unohtunut pariksi päiväksi kiertää takaisin kiinni, eli kierrätti vain vettä..

Hiekka ei ole basaltti tms hiekkaa vain sellaista kovaa "kristallimaista" josta ei pitäisi irrota mitään. Akvaariokauppias ei ole kuullut muilta ongelmia liittyen hiekkaan, kun sitä kovasti kysyin. Alustavissa testeissä hiekasta ei ollut irronnut mitään haitallista. Lopulliset tulokset saanen myöhemmin.
Nyt möyhin hiekkapohjan sen verran kun uskalsin, mikäli olisi tukkeutunut. Kovin paksulti tätä kuitenkaan ei ole.

Epäilykseni onkin siirtynyt kiviin, mutta miten saisin niistä mahdollisesti liuenneet aineet varmuudella poistettu?

Mielessä kävi hiekan vaihto, mutta mikäli se ei olekaan syyllinen (niinkuin kommentit nyt antavat ymmärtää) tulisi siitä vain turhaa suurta stressiä jäljellä oleville muutamalla kalalle.

Mitä ihmettä voisin vielä tehdä...? :| Harmittaa niin paljon ettei tosikaan, tämä allas kun piti olla niin huolella suunniteltu ja silmäteräni, en ymmärrä mikä menee nyt vikaan.
Carmila
Member
Member
Viestit: 491
Liittynyt: 02:12, 19.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Carmila »

Vähän turha kommentti tämä, mutta kun ollaan kuitenkin yhteyksissä noiden albiemme tiimoilta olleet, niin kyllä harmittaa puolestasi. Suorastaan järkyttää. :cry:
Toivottavasti viisaammat osaavat selittää tuon mitä tapahtui.
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Kiitos Carmila :( Kovin on neuvoton olo ja vähä väliä nenä kiinni altaassa.
Ensin kaikki ollut niin hyvin kuin toivoa voi, poikaset kasvoivat huimaa vauhtia eikä edellisestä poikueesta ennen tätä yksikään menehtynyt. Nyt sitten melkein kaikki menetetty, eikä tietoa mikä neuvoksi. Kunpa nyt tuo komea nuori koiras ja seuraavasta poikueesta oleva naaras selviytyisivät, niin olisi edes jonkinlainen mahdollisuus saada kalasto tokenemaan. :|

Uskallanko vielä tänään vaihtaa pohjaa lappoamalla ämpärillisen vettä vai tulisiko odottaa huomiseen?
Bongasin altaasta tänään vielä kaksi hengissä olevaa sukarapua. Sekin sentään jotain :|
Chrystal
Member
Member
Viestit: 369
Liittynyt: 11:07, 17.01.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: H-vesi

Viesti Kirjoittaja Chrystal »

Voi sinua ressukkaa! Sori, minullakaan ei ole tuosta tietoa, mutta... Meilläkin oli alussa akvaario epätasapainossa ja kaloja tippui varmaan 10. Mutta nyt akva on taas tasapainossa, tosin että loisteputket pitäisi vaihtaa, lääkitys saada loppuun, kasveja ostaa lisää(kaikki haihtuneet suurinpiirtein veteen) ja muutama kala ottaa vielä lisää. Mutta olisi aivan karmeaa jos minun rakkaalle kalakannalleni kävisi noin! (oma akva paras akva!) :mrgreen: :cry:
Kuka sanoikaan akvaarioita rentouttavaksi ja huolettomaksi harrastukseksi?
Carmila
Member
Member
Viestit: 491
Liittynyt: 02:12, 19.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Carmila »

Luulen, että Itakin altaassa kyse ei ole mistään perusepätasapainosta, sillä albimarginatat eivät ole sellaisen altaan kaloja.
Mietin, että josko nuo selviytyjät pitäisi onkia toiseen purkkiin, kunnes syy selviää?
Tuolla meidän hyllyssä olisi kyllä Easy-Lifen nestemmäistä suodatinta, jos tarvitset/kuvittelet siitä olevan apua. Ollaan käytetty silloin "lomahoitokatastrofin" yhteydessä, mutta tiedä häntä oliko apua. Mari sitä kovasti kuitenkin suositteli, niin ostettiin koepullo. :) Taitaa aktiivihiili olla tehokkaampaa kyllä.
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Ei hyvältä näytä :cry:
Kolmesta 1,5 - 2cm pituisesta poikasesta suurin on tekemässä ilmeisesti kuolemaa, nuokkuu sen näköisenä poikasboksin reunassa. Värit hiukan haalistuneet, muttei muita ulkoisia merkkejä.

Poistin nyt altaasta pienen käkkyräisen puunoksankin. Oksa on itse keräämäni läheiseltä kivikkoiselta rannalta, liotettu ennen altaaseen laittoa, eikä puhdistessa sisältänyt pihkaa (havupuun oksa se silti oli). Samalla lapposin vajaa pari ämpärillistä putsaten pohjaa. Voiko oksa olla osasyyllinen, mikäli se on alkanut lahoamaan? Mitä lahonnut oksa voi aiheuttaa? Tuskin sentään pH:n nousua, rautapitoisuutta ja sähkönjohtavuutta... :roll:

Altaasta siis poistettu harmaat kivet ja nyt oksa. Jäljellä musta hiekka, lisätty turveuutepaakkuja (kuinka paljon näitä uskaltaa laittaa?), kivihiili/hiilikivi ja kasvit hujan hajan mylläyksestä...

Paljonko uskallan vielä tuolta vettä vaihtaa ja kuinka usein?
:cry:
klorofylli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 00:31, 09.12.2005
Akvaarioseurat: TAY
Paikkakunta: Naantali

Viesti Kirjoittaja klorofylli »

Ovatko oksat, hiekka ja harmaat kivet olleet altaassa alusta asti, vai oletko niitä sinne viimeaikoina lisännyt?

Oletko mitannut hanaveden arvot, tuleeko vesi omasta kaivosta vai kunnallisesta verkosta? Nythän on ollut vähän outoja kelejä ja täällä meillä on ainakin hanaveden pH ja KH selvästi alhaisempi kuin yleensä.

Melkeimpä epäilisin, että hanasta on tullut jotain töhkää altaaseesi, oireet siis alkoivat vedenvaihdon jälkeen?
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Ei oikein ole todennäköistä, että johtuisi hanavedestä. Vesi tulee kunnallisesta verkosta, samasta kuin akvaarioliikkeen vesi, jossa olen käynyt asiasta keskustelemassa.
Tapahtumia ennen ollut noin viikon vedenvaihtoväli, ei siis ole johtunut uudesta vedestä, ellei oireet sitten ole tulleet viikon jäljessä näin yhtäkkisenä. Ennen kuolemia nuo lähes täyskasvuiset albit pörhentelivät toisilleen ja olivat oikein ilo silmälle :cry:

Hiekka, kivet ja oksa ovat olleet suurin piirtein alusta asti.
Vesiarvot eivät siis ole ainakaan pH:n puolesta "romahtaneet" vaan nimenomaan nousseet vaikka altaaseen olen lisäillyt turveuutetta ja muuta.

Ehkäpä tässä on kyseessä monen yhteensattuman summa, tietäisi vain mitä ne on ja miten niistä selvitä.
Listalla tällähetkellä:
• Kivet, jotka poistettu, olisiko niistä irronnut rautaa yms.
• Oksa, joka myös nyt poistettu
• Tukkeutunut pohja? Lapposin varmuuden vuoksi lähes kokonaisuudessaan läpi muutamassa erässä, huomenna lappoan lisää.
• Hiekka, josta kukaan muu ei ole huomannut oireita.
• Liian iso lurautus PMDD:tä, tästäkin olisi reilu viikko aikaa, on toki mahdollista että epähuomiossa tuota olisi liikaa joukkoon mennyt.

Nyt lähinnä kiinnostaisi, mitkä eri asiat saattavat nostaa veden pH:ta sekä rautapitoisuutta. Näissähän oli tapahtunut huimia muutoksia.
klorofylli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 00:31, 09.12.2005
Akvaarioseurat: TAY
Paikkakunta: Naantali

Viesti Kirjoittaja klorofylli »

No ei sitten varmaan johdu vedestä, jos vaihdosta oli viikko aikaa. Oudolta tuntuisi myös jos kivistä ym. yhtäkkiä puolen vuoden jälkeen olisi alkanut liueta jotakin.

Niin onko sinulla lapsia, eläimiä tai onko näitä käynyt asunnossa? Jos sinne akvaarioon olisi laitettu jotain ylimääräistä.

Jos hanavesi on nyt täysin kunnossa ja hyvää, vaihtaisin altaaseen varmaan lähes kaiken veden tai siirtäisin kalat toiseen altaaseen puhtaaseen veteen. Lämpötila ja muut arvot tietysti mahdollisimman kohdalleen, ettei kaloille tule ylimääräistä stressiä.
Sitten vesiarvojen testaus vaikka huomenna, jos arvot pysyvät kunnossa
akvaariossa tuskin on enää mitään haitallista.

Kalat voivat kyllä kuolla kaikki, koska myrkytystila on voinut vahingoittaa sisäelimiä, eikä tilanne korjaannu enää, mutta toivotaan että loput selviävät
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

klorofylli kirjoitti: Niin onko sinulla lapsia, eläimiä tai onko näitä käynyt asunnossa? Jos sinne akvaarioon olisi laitettu jotain ylimääräistä.
:D Ensimmäistä kertaa tänä viikonloppuna alkoi hymyilyttää. Ei ole lapsia, koiruus löytyy, tosin tällä hetkellä hoidossa, mutta ei tuollainen patukanmallinen staffityttö yletä kurkottamaan altaaseen, saati pudottamaan sinne mitään ylimääräistä :mrgreen:
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Aamulla taas sain noukkia viimeisistä pienemmistä kolmesta poikasesta kaksi kuolleena :( Vielä eilenillalla uiskentelivat normaalisti.
Mikä ihme tätä allasta vaivaa?
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Mainitsit, että hiilidioksidinlevitin ei hetkeen toiminut (jos ymmärsin oikein?) - eikös hiilari alenna pH:ta, ja jos se ei ole toiminut kunnolla, niin pH on päässyt nousemaan? Sitten taas kun huomasit ongelman, vaihdoit vettä ja pH laski erittäin nopeasti.

Tällöin kalasi olisivat altistuneet kahdesti voimakkaalle pH:n vaihtelulle - ensin nousulle (parinko päivän aikana?), sitten nopealle laskulle (hetkessä). Jos muutos on vielä ollut monta yksikköä, kuten ymmärsin, niin se on ollut aikamoinen rasitus ja voisin kuvitella sen aiheuttavan vahinkoa herkille betoille.

Itse sain tapettua pari betta coccinaa laskemalla pH:n liian nopeasti, vaikka teinkin sen usean päivän aikana. :x

Tämä on ainoa asia mikä minulle pistää silmään luettuani kaiken mitä tässä ketjussa kirjoitit. Voi olla että olen täysin väärässä, mutta halusin tuoda tämän kuitenkin esille kun kukaan muu ei ole siitä maininnut.
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Kiitos vastauksesta,
Toki tuotakin olen tässä miettinyt, varmasti on osa syynä kuolemiin. :( Voiko hetken toimimattomana oleva hiilarilevitin nostaa pH:n yli kraanaveden arvojen? Vai olisiko niistä kivistä sittenkin lisäksi irronnut "jotain".
Pelkästä pH:sta ei kuitenkaan ole kyse, sillä rauta-arvot lähentelivät huippuaan, ne kun olivat vielä vedenvaihtojenkin jälkeenkin hyvin korkealla.

Jälkikäteen tulee olo, että tekee kaiken väärin, vaikka kovasti koettaa tehdä oikein ja pelastaa jäljellä olevat kalat. Tuohon rautaan nyt ensin takerruttiin, ja sitä pidin ensimmäisenä pahana. Mielestäni tässä altaassa pH:n lasku on jo jonkin aikaa ollut hankalempaa kuin toisessa altaassa. Siitä huolimatta ett hiilarilevitin olisi päällä. Viittaisiko tuo johonkin muuhun tekijään, esim niihin kiviin? Ja olisiko kivistä päässyt nyt normaalia pidempänä vedenvaihtovälinä (viikko + 2pvää) liukenemaan normaalia suurempi annos "jotain"?
Pelkkää arvailua... mutta jos ei muuta enää mahda, niin josko tulevaisuudessa osaisi vältää tällaiset tapahtumat vielä paremmin.

Tänään saan uudet tulokset vedestä, oli niistä sitten apua tai ei.
:|
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Niin, minäkin jäin miettimään, että altaassa olisi "jokin ominaisuus" joka nostaa pH:ta, ja sitten kun hiilarilevitin ei toiminut, niin se pääsi spurttaamaan kauhian korkeaksi.

Tästä jatkoajatuksena tuli mieleen, voisiko altaassa ollut olla jotakin, joka sitten korkeassa pH:ssa olisi luovuttanut veteen kiihtyvästi sitä rautaa?

Heheh, oikee kemisti tässä ajattelee juu. Ei varmaan pitäisi laukoa näitä ajatuksia ääneen, mutta ehkä näistä irtoaa jollekin tietävämmälle ideoita...

Onko pmdd:ssä rautaa? Onko se sellainen neste, että sitä pitäisi ravistella kunnolla ennen käyttöä, voiko olla että siinä satsissa jota lisäsit oli jostain syystä (esim. ravistamattomuus) kertyneenä rautaa aiempaa enemmän? Pmdd:tä tuntemattomana kyselen tämmöisiäkin tyhmyyksiä.

Voi kun voisi jotenkin auttaa!
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

PMDD:ssä on rautaa, se oli akvaariokauppiaan ensimmäinen epäilys (siis se ja sen liikalurahtaminen altaaseen). Olen sekoittanut ennen laittamista, takuuseen en mene olisiko sitä juuri nyt mennyt liikaa. Mutta kuinka kauan kestää että se poistuu akvaariosta ja millä se poistuu, onko aktiivihiilestä apua? Kovin hitaasti tuntuu lähtevän vedenvaihtoilla kun on koholla vieläkin.

Parin päivän päästä varmaan vasta näkee alkaako kivien ja muiden materiaalien poisto sekä vedenvaihdot tehoamaan. Harmi vain ettei se enää noita menehtyneitä kaloja auta.

Pakko tätä johonkin purkaa, oli siitä apua tai ei. Hulluksi tulee jos koettaa yksikseen pähkäillä :)
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Oletko tehnyt 100% vedenvaihtoa? Tai ainakin 90% eli niin paljon vettä pois kuin saat. En uskoisi että siitä haittaakaan on tässä vaiheessa.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalojen joukkokuolema - kun kaikki menee metsään...

Viesti Kirjoittaja Maisu »

itaki kirjoitti:muutama turvepaakku
Mitä turvetta tämä on?

Jos teillä on helsinkiläinen vesijohtovesi niin tuo sähkönjohtavuus ei näyttäisi sopivan kuvaan.
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Vettä vaihdoin ensin hiukan maltillisemmin ja nyt viikonloppuna parissa erässä lapposin pohjan kautta niin, että vettä tuli vaihdettua reilusti. Kaikkea en kerralla vaihtanut, suurin taisi olla 50% ja sen lisäksi vielä useamman tunnin jälkeen uudestaan 50% jne....
Loput vaihdot olen tehnyt "pohjan kautta", mikäli tuonne pohjaan onkin jäänyt kivistä tms haitallisia jäämiä. Tarkoituksena olisi muutaman päivän aikana käydä tuo pohja kokonaisuudessaan uudelleen läpi, jotta varmasti mahdolliset tukkeumat yms poistuvat.

Turve, jota akvaarioon nyt lisäsin on ihan akvaariokäyttöön tarkoitettua, pussitettu sellaisina levyinä. On siis lannoittamatonta. Sain vinkin, että turve sattaisi osaltaan auttaa haitallisten aineiden poistossa imemällä niitä itseensä. Osittain vielä kelluu pinnalla. Pitäisikö tämä koettaa imeyttää veteen vielä paremmmin tai paloitella pienemmiksi paloiksi? Olen kyllä puristellut silloin tällöin, mutta ei tuo kokonaisuudessaan ainakaan vielä uppoa.
Tämän lisäksi siis jatkuvassa käytössä ollut myös turveuute.

Sähkönjohtavuus siis saattaisi viitata niihin kiviin, tai johonkin muuhun ei tiedossa olevaan? Kivethän sieltä nyt on jo poistettu, joten luulisi että sähkönjohtavuus pikkuhiljaa alkaisi laskemaan, mikäli ne ovat olleet osasyynä?
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Eihän siellä ole missään vaiheessa käytetty mitään näitä Easy-Lifen "easy-kill" -tuotteita?
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

maisu kirjoitti:Eihän siellä ole missään vaiheessa käytetty mitään näitä Easy-Lifen "easy-kill" -tuotteita?
Ei ole käytetty "Easy-killejä" :) Hmm.... jossain veiheessa oli kokeena käytössä toinen vedenparannusaine, en nyt tähän hätään muista merkkiä. Lopetin kuitenkin käytön jo tovi sitten kun sain kuulla/nähdä, että nostaa ennemmin tuota pH:ta kun tasapainottaa. Pitää tarkastaa illalla kotona mikä aine oli kyseessä.

Rauta-arvot oli kuulema nyt hiukan laskeneet, pH edelleen vähän yli 7 tienoilla. Saan tarkemmat arvot illalla eteeni. Alkaisikohan tämä tästä pikkuhiljaa tasaantuman..?

Edit: Tässä uusia vesiarvoja

pH 7,5
kH 2
gH 3
No2 <0,1
No3 10
Co2 1,9
Fe 0,4-0,5

Joku näyttää syöneen hiilarit.. :|
karihe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1532
Liittynyt: 17:08, 06.09.2006
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja karihe »

maisu kirjoitti:Eihän siellä ole missään vaiheessa käytetty mitään näitä Easy-Lifen "easy-kill" -tuotteita?
Nythän vitsin murjasit. :P Varo vaan kohta tulee Marilta tai joltain muulta kunnialoukkaus syyte. :mrgreen:
Altaat 530L+300L+250L+250L+180L+128L
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

karihe kirjoitti:Varo vaan kohta tulee Marilta tai joltain muulta kunnialoukkaus syyte. :mrgreen:
Heh, edellisen mäyräkoiratädin lupaama syyte jäikin jostain syystä tulematta. :D

Mutta tosissaan; Betta albimarginatoja olen itse pitänyt kahteenkin otteeseen eikä niillä minusta ole mitään taipumuksia herkkyyteen. Hiekka tai kivet ovat minun arvaukseni syylliseksi, jos kerran näitä mainittuja vedenkäsittelyaineita ei ole missään vaiheessa käytetty.
itaki
Member
Member
Viestit: 357
Liittynyt: 00:03, 14.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja itaki »

Kotiin tullessani odotti pieni positiivinen yllätys. Poikasboksista, jonka yöllisten kuolemantapausten johdosta luulin olleen jo tyhjä, kurkistikin tammenlehden alta kaksi hyvinvoivan näköistä poikasta :D Toivottavasti selviävät ensi yön ylitse! :|
Lapposin hiukan pohjaa vaihtaen kaksi ämpärillistä vettä. pH tuntuu olevan edelleen liian korkea, hiilari pulputtaa melko hitaalla, mutta huomiseen mennessä on varmaan uusi hiivateseos valmiina.

Mahtaisokohan pahin katastrofi alkaa olemaan jo ohitse...? :| Tosin paljoa menetettävää ei enää olisikaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”