Nyt en jummarra...
Tänään on neljäs päivä alottamisen jälkeen. Olen mittaillut vain tuota nitriittiä, kun oon aatellut että ei sitä nitraattia tule ennenkuin nitriittiä on ollut. No, tänään sitten huvikseni mittasin molemmat. Nitriitti oli edelleen nolla, mutta nitraattia olikin 5-10mg/l!
Mistähän tuo nitraatti on tullut, ei kai akvaarioni vielä tässä vaiheessa voi kypsä olla? Voiko tuosta kukkamullasta tulla nitraattia? Mitähän tässä vaiheessa tekisin? Alanko lisätä ammoniumia? Laitoin siis aluksi teelusikallisen hirvensarvisuolaa altaaseen, jonka pitäisi tehdä 5mg/l ammoniumpitoisuuden. Sen jälkeen en ole lisännyt muuta kuin kalanruokaa. Ja multa ymppiä sekoitellut veteen pari kertaa.
pvm......hirvensarvis....nitriitti.....nitraatti
9.9........1 tl (5mg/l).......0............0.......
10.9.....................................................
11.9..............................0.....................
12.9.....................................................
13.9..............................0.............5-10mg/l
Eli olen mittaillut joka toinen päivä ja 11.9. en mitannut nitraattia ollenkaan. Mitä nyt tulisi tehdä??? Oon ihan pihalla.
--------------------
Hiljaa järkeiltyäni olen tullut siihen tulokseen, että tuo nitraatti on mullasta peräisin. Olisi pitänyt ottaa ne alkuarvot multaympin laiton jälkeen, niin olisi varmaan tuo nitraatti jo silloin näkynyt... Tämä kypsytys on kyllä sellainen asia, että ei sitä mistään lukemalla opi, vaan kokemuksen (ja kantapäänkin) kautta oppimalla. Eli odottelen edelleen hillitysti vain sitä nitriittiä. En lisää mitään ammoniumia tässä vaiheessa. Kaiken järjen mukaan sitä vedessä on, koska sitä ei ole nitriitiksi muodostunut. Ja aika reilun teelusikallisen sitä tuonne laitoin. Olisi varmaan vähempikin riittänyt.
Mutta sitä soodaa aattelin hiukan laittaa, että sais ph:n tuonne seiskaan. Tuleehan tässä vedenvaihtoja vielä ennen kalojen tuontia, eli ei se sinne jää. Sitä paitsi nitrifikaatiohan on happamoittava prosessi, eli se tulee varmaan laskemaan senkin vuoksi. Bakut tykkää, kun vesi ei oo hapanta ja saavat siitä soodasta samalla hiiltä. Mutta annostelu täytyy jostain vielä kaivaa...
Laitoin tuon suodattimen ulostuloputken vedenpinnan yläpuolelle, niin hapettuu tuo vesi hiukan ja nostin yhden kansilasinkin pois. Hajottajabakteerit kun tarvivat paljon sitä happea. Tälläisiin asioihin sitä kokoajan törmää, mitä ei heti alussa ole osannut ajatella, mutta ehkä seuraavaa allasta kypsyttäessä olen jo hiukan viisaampi.