Hätätapaus: Klepon (pleko?) pyrstöevässä haavoja!

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Hätätapaus: Klepon (pleko?) pyrstöevässä haavoja!

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Tänään koulusta tullessani huomasin että n. 25-30cm pitkässä klepossani on haavoja ja evä on muutenkin riekaleina. Kuinka tätä pitäisi nyt hoitaa? Kala on apean näköinen ja ei liiku paljoakaan mutta eiväthän ne liiku kuin öisin. Haavat ovat sattuneet yöllä. Muita klepoja tai isoja kaloja minulla ei ole. Muita kaloja minulla on keskenkasvuinen lehtikala, 3 keltabarbia, panssarimonninen, 2 mustaatetraa, 2 intiaanisulkaa ja 2 rihmakalaa. Akvaario on 160l. Toista akvaariota minulla ei ole johon voisin klepon laittaa karanteeniin. Jossain akvaarion hoitoon liittyvillä sanottiin että kalaa olisi siveltävä jodiliuosta mutta se edellyttäisi kalan pois ottamista akvaariosta ja ei kyllä hirveästi huvittaisi sitä rääkätä kun muutenki näyttää olevan tuskia. Vesiarvot ovat ihan hyviä. Vastauksia kokeneilta harrastajilta ja pian, en haluaisi menettää akvaarion aarrettani :cry:
mustaneon
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 14:09, 11.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja mustaneon »

Mikä on klepo? Tarkoitat kai plekoa?
Vaihdetaan 240l kokolasiakvaario isompaan.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Nillitämpä heti alkuun: Tuon mittainen pleko (sehän tässä on kyseessä?) ei kuulu noin pieneen altaaseen! Hyvin paljon isompaa kotia ostamaan tai sitten kala myyntiin, hopi hopi.

Suurin osa pyrstön haavaumista ja repeämisistä korjaantuu itsekseen. Jos pyrstö verestää niin sitten voi jo hiukan huolestua, vaihtele vettä ja laita vaikka vedenparannusainetta ja vitamiiniliuosta. Jos ei muuta niin ainakin rauhoittaa sinua. [;)]
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Vastaan nyt tähän jonka jälkeen jäät odottelemaan vielä fiksumpien mielipiteitä. Onko altaassa jotain johon plekosi olisi voinut itsensä teloa(ymmärtääkseni klepolla etsit tuota sanaa) kuulostaisi kuvailusi perusteella että se olisi jäänyt johonkin jumiin ja repinyt itsensä. Karanteenista ei tässä tapauksessa varmaan olisi hyötyä, koska sillä ei ole mitään tarttuvaa tautia toistaiseksi. Älä toistaiseksi jodiliuoksien kanssa tee mitään. Pahin pelko tuossa on että haavoihin iskee joku ikävä bakteeri tulehdus tai vastaava. jos sinulla ei vielä ole vesi testejä niide n hankkiminen on ainakin nyt tarpeellista tärkeimmät ovat nitriitti ja ph, nitraatti olisi myöskin hyvä tietää. Veden vaihto välit kuinka usein kuinka paljon? kun olo suhteet on hyvät niin vois parantua itsestäänkin. 160litrainen on muuten aivan liian pieni lehtikaloille ja kun siinä on vielä rihmakaloja mukana joista et kerro mitä rihmakaloja ne ovat niin paikat ovat aika ahtaat.jos on sini tai helmirihmakaloja niin allas on niille liian pieni. Plekosikin on kasvanut varsin suureksi 160litraiseen akvaarioon. Tetrojen parvet ovat liian pieniä eli fiksaamisen tarvetta olisi, mutta ei nyt niin tarrauduta siihen missä kohdin pelkossa on haavoja plekoilla ei ole suomuja vaan luulevyjä joten en usko että mikään toinen kala on saanut mitään sellaista aikaan ovatko nämä luulevyt irtoilleet?..onko sinulla mahdollista laittaa kuvaa potilaasta? mikä evä riekaleina? onko sisustuksessa muovirihkamaa huterasti kassattuja kivikasoja tai vastaavaa mikä moisen on voinut aiheuttaa? niin pitkäksi venähti että tänne jo kerkeskiin hyviä neuvoja tulemaan..=)
Tallulah
Senior Member
Senior Member
Viestit: 637
Liittynyt: 14:59, 01.07.2005
Akvaarioseurat: Akvaarioharrastajien nettiseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Hätätapaus: Klepon pyrstöevässä haavoja!!!!!!!

Viesti Kirjoittaja Tallulah »

AquaStar kirjoitti:Tänään koulusta tullessani huomasin että n. 25-30cm pitkässä klepossani on haavoja ja evä on muutenkin riekaleina.
Kuten jo Mustaneonkin kysyi, mikä on klepo? Jos kyseessä on pleko, olisi hyödyllistä tietää myös, mikä pleko.
AquaStar kirjoitti:Kuinka tätä pitäisi nyt hoitaa?
Seurailemalla, että alkavatko haavat homehtua tms. ja useilla runsailla vedenvaihdoilla. Mikäli haavoihin iskee bakteeritulehdus tai hometta, lääkitsemällä.
AquaStar kirjoitti:muita kaloja minulla on keskenkasvuinen lehtikala, 3 keltabarbia, panssarimonninen, 2 mustaatetraa, 2 intiiaanin sulkaa ja 2 rihmakalaa... akvaario on 160l.
Onhan altaasi vähintään 50 cm korkea? Lehtikalan altaan minimikorkeus kun on tuo 50 cm. Lehtikalan altaan kooksi suositellaan vähintään 250 litraista. Mistä panssarimonnisesta on kyse? Täplämonninen, albiino- vai ehkä kuparimonninen? Vai joku muu? Monniset ovat parvikaloja ja parven minimikoko on 5-6 yksilöä. Lisäksi monnisille olisi hyvä olla hieno hiekkapohja, koska sorapohjassa ne voivat rikkoa itsensä. Toki myös pyöreä englanninjokisora käy monnisille.

Keltabarbit, mustatetrat ja intiaaninsulat ovat parvikaloja kaikki ja nekin tarvitsevat parvekseen 5-6 yksilöä. Mustatetrat ovat myös kovia nyppimään eviä ja koska sinulla on niitä vain kaksi, enpä pitäisi ihmeenä, vaikka olisivat klepoasi nyppineet ja näin aiheuttaneet sille haavoja. Rihmakaloista en kommentoi mitään, kertokoon joku tietäväisempi.
AquaStar kirjoitti:vesiarvot ovat ihan hyviä.
Eli mitä vesiarvot ovat? Lukuina kiitos.

Edit: Sinua on opastettu jo hyvin, myös niiden asioiden saralla, joihin en puuttunut (plekon koko esim.).
400 litraa vettä, 2x saksanpaimennin, 2x jättiläistuhatjalkainen, 1x viljakäärme, mies ja poika
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

plekosta

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Juu tuli kirjoitusvirheitä plekoa tarkoitin kun katson sormiani niin en huomaa tekstiä välillä. Klepo on yhden ihmisen käyttäjätunnus. En tiedä on se saattanut pyrstöeväänsä hajoittaa juurakoissa. Joo ei oo mun vika että tetroja on liian vähän. Mustatetrat eivät ole koskeneetkaan muihin kaloihin. Kyllä on yli 50 cm korkea akvaario. Sain akvaarion ja siihen oli kasattu kaloja eri akvaarioista kun remontti oli tulossa niille joilta sen sain, joten olen yrittänyt antaa niitä pois mutta täällä korpikunnassa ei hirveaästi akvaarioharrastajia ole. Lehtikala viihtyy ihan hyvin rihmakalojen seurassa ja rihmakalat ovat jo löytäneet uuden kodin ja hakijat tulevat viikon päästä että rauhoittukaa nyt kauhistelijat. Arvasin että negatiivistä palautetta lentää. Hyvin ne viihtyvät, kukaan ei kökötä yksinään nurkassa. Kaikki ne kalat olisivat jo kuolleita jos en olis ottanut vastaan. Ei ole minun vika miten he ovat sen koonneet. Kai ne kalat olisi pitänyt lopettaa.

En minä tiedä olen koiraihmisiä mutta en voinut uutta koiraa ottaa kun äiti on allerginen ja entisen pennun, no miten ny tän selittäs, ilkeitä ihmisiä kun on täällä korpikunnassa, hautajaisia joulun alla vietettiin. Arvatkaa siitä, että ei voi mitään jos akvaario on pieni. Luulin pelastavani henkiä. Ihanaaa kuulla näin posiitiivista palautetta, että kiitos vaan. Testejä minulla on vaikka millä mitalla, arvot on hyviä mutta sen lappusen hävitin vahingossa eikä tässä nyt voi uusia akvaarioita ostelemaan. Pussi on kärsinyt ihan tarpeeksi kun koirakin meni hukkaan. En saanut pitää sitä edes kauaa. No kaipa minun täytyy tässä lopetella rauhassa akvaarioharrastustani kun olen niin kokematon ja ei rahat riitä :cry: Kaloja tarjolla joten en periaatteessa ole harrastaja vaan kesähoitaja. Eiköhän tässä ole vastauksia niille jotka virheistäni ovat nalkuttaneet jos on vielä jotain nalkuttamista niin ystävällisesti pyydän että ette sanoisi enää mitään koska en voi tehdä asialle mitään.

EDIT: Korjattu mm. välimerkkejä ja yhdyssanoja, Ylläpito
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Eläs nytten, vaikka täällä tiukkaan sävyyn joskus vastaillaan niin nou hätä. Hyväähän nämä ihmiset tarkoittavat ja asiallisiahan nuo palautteet on olleet, kirjoituksessa kun ei näy ihmisten ilmeet ja tulee helposti varsin raaka käsitys :) siis onko sillä kalalla haavaumia evien reunoissa vai ihan kyljissä?..Itse olen pienellä paikkakunnalla akvaariota pitänyt ja tiedän ettei helppoa ole kun eläin kaupat on pitkien matkojen päässä, on hyviä kotimaisia nettikauppoja, mistä kannattaa tilailla nuita vesitestejä, vedenparannusaineita, ja vastaavia. Nyt vaan ahkeria vedenvaihtoja ja puolet altaan vedestä per viikko voisi olla aika napakka, jaettuna kahteen vaihto kertaan. Itselläni on monniset sorapohjalla syyttäköön ken tahtoo ja loskaa niskaan urakalla, hyvin mupeltavat, eräältäkin kasvattajalta kuulin että urbaani legenda että viikset kuluu. Nuitten monnisten suhteen koita selvittää mitä monnisia ovat googlen kuvahaku on ystävä. Tetraista valihe kummista tykkäät ja lisäät sitä porukkaa. Monnisista kun tiedät mitä ovat niin lisäät samoja. Lehtikaloille ja plekolle kunhan nyt ensin saat sen plekon parantumaan ja selvität mikä pleko se on. Eij kannata suuttua hyvää täällä tahdotaan otat vaan kaiken tiedon oppimis mielessä vastaan. Ei ne kalat maksa paljoa ja muutenkaan nuo jutut niin kalliita ole kyllähän se koirakin syö pitää rokottaa, madottaa jne.. halvemmalla pääsee akvan kanssa..
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Ku en ees halunnu ylipäätäsä akvaariota. Halusin vaa autaa. Oon kyllä iteki huomannu että joskus vois olla parempi ja olla auttamatta... Sukulaisiahan ne on. Oisin vonu siis sanoo, että en halua sitä saakelin tankkia. Kyllä mä kaloista kuiteki tykkään. Ja pahalta tuntuu taas luopua eläimistä. Se panssarimonninen on raitamonnien. En muistanu sitä sanoo...
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Jos et sitä halua niin myy se pois, jos se on sinulla vain "lainassa"/hoidossa niin palauta. Simppeliä [;)] .
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Raitamonnista eij vissii oo olemassa. Oisiko kaarimonninen? http://akvaariokeskus.com/images/kalat/ ... nninen.jpg
Otit kuitenkin akvaarion hoitoon jonka jälkeen olet ollut vastuussa elävistä eläimistä mitkä vaativat hoitoa. En usko että siun kannattaa nyt seti alkuunsa luovuttaa on vähän sen tapanen harrastus että kun tieto kasvaa niin alkaa vaan kiinnostamaan enemmän. Nuo kalat mitkä ei siun akvaarioon sovi kannattaa varmaan koittaa saada myytyä mahdollisimman hyviin koteihin esim tällä foorumilla myyntipalstalla sen sijaan että veisi eläinkauppaan voivat joutua vaikka vielä pienempään altaaseen. Onko ne lehtikalat jo täysi ikäisiä ja minkä mittaisia? jos ne on olleet koko ikänsä pienessä altaassa ovat saattaneet jäädä kitukasvuisiksi. Plekolle tuo allas on vaan auttamatta liian pieni, se voinut ihan sen takia kolhia itsensä. :|
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Joo, oiski nii simppeliä. Enhän mä sitä voi palauttaa, ku remontti on alkanu. Tetroja ja monnisia hankin ku rahaa tulee lisää. Ja ku muita on myyty. Joo, oli jollain keskustelujutussa järkevä vinkki joskus aikoja sitte "tapa ne jotka vaatii tilaa ja jotka ei sovi sun akvaarioos". Joo tappajakshan tässä ruvetaan. Koira jo kuollu ni kestäähän kalojenki menetyksen. Ei varmaa se tyyppi oo akvaariota nähnykkää. Sitäpaitsi laki suojelee akvaariokaloja yhtä hyvi ku koiria. Joten jos täällä joku tulee sellasta ehdottelee, ni jätä vastaamatta tänne.

Oon edelleenki sitä mieltä, että koiran kaa menee vähemmän rahaa. Rokotukset ja madotukset, ei niitä tarvii joka kuu tehä toisiku akvaariossa. Suodattimet ja muut vehkeet pauhaa yötä päivää. Ja vedet ja kaiken maailman vesimönjät. Kertokaa joku mitkä ois hyviä aineita joita kannattaa käyttää? Tietääkö joku mistä saa kasveja halvalla? Sitte nettisivujen osotteita joissa ois edullisia akvaario juttuja. Ni ois iha kiva. Se oliki kirjomonni. En muistanu sen nimee, mut kirjassa luki että "panssari raita monni". Lehtikala ei oo täyskasvunen. Kasvaa koko ajan.

-------------------

Näillä aineilla on ihan liikaa ominaisuuksia. En tiiä mitä ostaisin. Pleko näyttää jo paremmalta. Pyrstöevä ei enää verestä. Tietääkö joku paljo vesi maksaa litralta suurinpiirtein Etelä-Savossa tai Itä-Suomessä?
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Noh tetrat maksaa 1-2euroa suunnilleen kipale nuo tavllisimmat ja monniset on 3-4euroa..eli kalliiksi niiden lisääminen ei tule. Kunnollinen parvi lähtee kuudesta yksilöstä. tuolla linkit listassa on verkkokauppoja seachemin vedenparannus ainetta olen itse ostanut akvaarioon.fi verkkokaupasta yksi pikkupurtilo riittää 4000litraan vettä. Akvaarion suodattimet lämmittimet ja valaisin eivät paljoa virtaa vie, lämmitinkin on päällä vain silloin kun sitä tarvitaan, jos siulla ei lämmitintä ole niin joudut semmoisen hankkimaan niin pian kuin mahdollista torooppiset kalat palelevat huone lämmössä ja lämmön pitäisi olla tasaista lämmittimet ei paljoa maksa alle 30euroa reilustikin. Altaan tekniikka vie vissiin aika paljon vähemmän sähköä kuin televisio. Tippatestit tulee pitemmän päälle edullisemmiksi kuin tikku testit joilla saa heittää ves lintua ne näyttävät päin honkia, jos olet semmoisilla mitannut niin tilaileppa tippatestit PH, NO2 ja NO3. Nii ihmetellään lukuja. Kyllä vaan edelleen väitän että koira tulee kalliimmaksi kuin akvaario kolmas akvaario tässä hankittuna ja yheksän koiraa on ollut (eri aikaan). =) Kasveja saa edullisimmin toisilta harrastajilta, ja jos altaan päädyt myymään niin myy semmoselle, joka akvaarioista jo jotain tietää, ja pystyy tarjoamaan enemmän tilaa tarvitseville kaloille paremmat olot. Vesi ei tosiaankaan maksa paljoa joten turhaan sitä kauhistelet.
tappajatäti
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 17:37, 26.02.2006
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja tappajatäti »

Ei pahalla, mutta tekstiäsi on tuollaisena tosi vaikea lukea!

Jos mietit halpoja vedenparannus yms. aineita, ainakin http://www.akvaarioon.fi oli helppo ja nopea, tulee paljon halvemmaksi kuin kaupasta ostetut Tetran aineet, koska esim. Seachemia menee äärimmäisen vähän litraa kohden.

Kasveja voit saada halvalla muilta harrastelijoilta, katso MYYDÄÄN- palstaa, siellä aina välillä myyään isojakin kasvipaketteja.
112L
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Tänne muuten tipahti just 162,65€ neljännesvuosittais sähkölasku KSS:ltä. Ihanan kallista 8-) . Mutta tosiaan, jos akvaarionpito ei huvita tai kiinnosta ja kuitenkin allas menee takaisin tutuillesi remontin jälkeen niin hoida sitä vaan ihan tavallisesti äläkä tuhlaa rahojasi siihen. Paras lääke kaloille on puhdas vesi, turha ostella mitään tököttejä.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Vastauksia kiitos. Mitä vitamiinivalmisteita kannattaa ostaa tähän mun akvaarioon? Ja mitä vedenparannusaineita?

Lämmittimet ja sun muut laitteet on. Kaikki testit on...

Edit: caps lockit pois.
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Eläpä huuda se on töykeää ja epä kohteliasta, ei millään pahalla siis se vaan ei ole kivaa =) Tässähän on kaksikin vastausta tullut
SEACHEM Prime sitä myy www.akvaarioon.fi
Riittoisaa tetran tökötit esim on suurimmaksi osaksi vettä seachemia yksi pikkupurtilo riittää 4000 litraan.
Adriannalla taitaa olla vähäsen enemmän kuin yksi 160litrainen akvaario, sähkö kuluttamassa. Täällä on 250litrainen ja sähkölasku on ollut viidenkympin luokkaa, kokoinaisuudessaan..
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Joo vahinko oli että fontti jäi suureksi... (vammasesta mese keskustelusta... sama aihe ku täällä). Ei ollu tarkoitus huutaa.
tappajatäti
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 17:37, 26.02.2006
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja tappajatäti »

En tiedä vitamiineista.

Ehkä alkuun hyvä vedenparannusaine, säännöllinen vedenvaihto 30-50% tilavuudesta kerran viikossa ja hyvälaatuinen ruoka voisivat olla riittävät? Vedenparannusaineet yleensä sisältää kaloille hyödyllisiä aineita, ja ruuat ovat vitaminoituja.
112L
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Mulla on uusi ja hyvä dolphinnin tai mikä ny onkaa ni sen suodatin ..mut tarvitaaks vielä jonkunkaltasta ilmapummppua tai kiertovesipumppua?
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Nyt siis näihin kysymyksiin toivoisin vastauksia:

1: Onko allas sinulla lainassa, vai jääköse sinulle eli ottavatko sukulaisesi sen sinulta remontin jälkeen takaisin?
2: Kuinka kauan se on ollut sinulla?
3: Kuinka usein vaihdat vettä ja kuinka paljon?
4: Ovatko sinun vesitestisi semmoisia paperi liuskoja missä on monta testiä?
jos ovat oletko tarkistanut testin päiväyksen?
Muutenkin sen tyyliset testit näyttävät vähän sitä mitä sattuu ja tulevat itse asiassa kalliimmiksi, kuin osto hinnaltaan kalliimmat tippatestit, mitkä antavat huomattavasti oikeamman tuloksen. Jos ne on niitä tikkutestejä ja varsinkin jos on päiväyskin mennyt niin ne eivät näytä oikein. Kehotan silloin tilaamaan myös tippavesi testit PH, NO2 ja NO3
NO2 on nitriitti sitä ei saa olla yhtään se on erittäin myrkyllistä kaloille.
NO3 on nitraatti sitä saisi olla alle 25mg/l mieluusti vähemmän muttei kuitenkaan ihan nollassa, sillä kasvit käyttävät sitä ravinteenaan, se on kuitenkin suurina pitoisuuksina kaloille myrkyllinen. Sitä ei voi poistaa akvaariosta muulla tavoin kuin vaihtamalla osa vedestä.

Jos siulla on suodatin niin ilma tai kiertovesi pumppua ei tarvitse ilman pumpun merkitys on lähinne koristeellinen (miusta ne kuplat on vaan rumia, mutta mielipide kysymys). Dolphin on aika huono merkki mutta kyllä asiansa kait ajaa jos on vaan oikein mitoitettu, eli riittävän tehokas altaaseen. Sisäsuodatin pitää putsata sitten parivn viikon välein tai jos tuntuu teho hiipuvan tai tukkiutuvan viikon välein. Otat erilliseen astiaan akvaarion vettä ja puristelet sen suodatinvaahtomuovin siinä, ei koskaan sää käyttää mitään kemikaaleja, tai kuumaa vettä, se ei haittaa että se on vähän ruskehtava se vaahtomuovi, meinaa vaan sitä että siinä on hyödyllisiä bakteereja.
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Kunpaha kyselin niistä laitteista. Meinaan että päätös on minulla pidänkö tankin vai en. Sillä kyselin tulevaisuuden varalle. Miust se on iha hyvä suodatin tehokas ja vesi on aina kirkasta. Ebn ikinä pese kuumalla vedellä . Tiesin sen jo
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Jep, entäs nuo muut kysymykset? ne ovat varsin tärkeitä nuo veden vaihto kyselyt. suodatin ei poista nitraattia ja puhtaankin näköinen vesi voi sisältää liikaa kuona aineita..
AquaStar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 15:29, 29.05.2006

Viesti Kirjoittaja AquaStar »

Ainii. En äske voinu vastata ku menin saunaan. Ei ku miulla on jotai saksalaisia tippatestejä. (jos tarkotat niitä joissa on kaks pulloo ja mittakippo) ja sitte on nestemäinen ph testi ja on ollu liuskoja mut ei oo ollu pitkää aikaa. Akvaario on ollu 3kk. Vettä vaihtelen kerran kuussa tai parin viikon välein. Sitte miul on niitä ihme aineita jotka laskee niitte myrkkyjen määrää. Oon käyttäny sillo ku testi vesi on ollu punasta ja siinä lapussa sanottiin että se on vaarallista mutta se laski ku laitoin niitä aineita. Vesi on aina kirkasta. Ehkä johtuu Tetra Crystal waterista mut yhen kerra vaa on arvot ollu huonona.

------------------

Miun rihmakalaan on tullu joku tauti. En tunnista sitä tautia. Sillä on iso musta pahkura pyrstössä. Onkohan pilkkutautia, mutta kerääntyyks se isoks pahkuraks. On jääny plekoa ihmetellessä rihmakala huomaamatta. En kyllä voi ny myyä sitä. En ehi ny vastaamaan heti ku katon Siskoni on noitaa :D
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Jos joku niistä ihme aineista lupailee pitempiä vedenvaihtovälejä niin älä usko, se helpottaa kyllä akvaarion pitämistä tasapainossa, mutta ei oikeasti vähennä vedevaihtojen tarvetta. Se on hyvä juttu että sinulla tippatestit kannattaa etsiä paketista päiväys ja tarkastaa ettei ole mennyt siitä huolimatta.
Vettä vaihtdat liian harvoin, ainakin tuossa kerran kuussa tapauksessa.
Suosittelisin että vaihtaisit vettä viikon tai kahden välein puolet akvaarion tilavuudesta. Kannattaa ämpärien sijaan käyttää vaikka puutarhaletkua kun täyttää allasta vedellä.
Imuroitko pohjaa? siis semmoisella lappo putkella.
Testejä kun otat niin elä niin niistä väreistä vaan luvuista mitä se sanoo NO2 pitää olla nollassa ja NO3 alle 25. Testata kannattaa vaikka viikon välein.
mysli
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1308
Liittynyt: 15:15, 06.06.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja mysli »

Vettä voisit kyllä ihan huoletta vaihtaa joka viikko ja noin puolet kerrallaan. Se on se halvin ja kaloille helpoin tapa pitää vedenlaatu hyvänä ja uimaolot puhtaina. silloin ei niitä erillaisia kalliita ihmetököttejäkään välttämättä tarvitse lainkaan.

Vedenvaihtoon on hyvä apu niin pitkä letku, että se ylettyy akvaariolta vaikka suihkun lattiakaivolle asti. Letkulla saa lapottua altaasta vettä pois ja sopivalla liittimellä se sama letku tuo veden takaisin altaaseen suoraan hanasta. Noin toimien se vedenvaihto on sen verran helppoa ja nopeaa, että sen jaksaa myös viikoittain tehdä.
Dixi et animam levavi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”