Putkiremontti - osa kaloista toiseen altaaseen?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
pepepoksu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 124
Liittynyt: 08:45, 03.11.2005
Paikkakunta: Espoo

Putkiremontti - osa kaloista toiseen altaaseen?

Viesti Kirjoittaja pepepoksu »

Tilanne on siis se, että putkiremontti on alkamassa syksyn tai talven aikana ja kestää kämppämme osalta 3 - 4 kuukautta. Akvaario on 270-litrainen ja siinä on aika raskas kalasto: 13 tiikeribarbia, 3 avainkirjoahventa, 6 touhunuoliaista, 6 piikkisilmää, partisukko ja nuori (= vielä alle 10-senttinen) tapajosintulipleko. Vettä tuohon tulisi vaihtaa reilu sata litraa vähintään viikon välein, jottei nitraatti nouse liikaa.

Putkiremontissa kalat tietysti olisivat jonkinasteisella paastolla, mutta olisiko vedenvaihtorutiiniin helpotusta siitä, että ostaisin pienemmän altaan, esim. vähän vaille 100-litraisen, ja siirtäisin osan kaloista sinne? Tämä pienempi akvaario olisi siis siellä, mihin menemme evakkoon. Toiseen akvaarioon jäisi ulkosuodatin ja sisäsuodattimen laittaisin pienempään. Samoin ottaisin sopivasti hiekkaa ja kasveja ym. isommasta pienempään, jolloin saisin sekä bakteerikannan että suojaa kaloille valmiina pakettina.

Tässä pitäisi tietysti miettiä asiaa sekä kalojen tilantarpeen, sopeutumisen että lämpötilan suhteen. Vesiarvot kenties säilyvät suht ennallaan, kun vesi tulee samasta vesilaitoksesta kumpaankin paikkaan. Jos otan esim. tikrut (jotka tuntuvat olevan mun kaloista herkimpiä 8O ) pieneen altaaseen, niin mitä niiden kanssa? Piikkikset lienee aika vaikea pyydystää...

Vai kuulostaako tämä lainkaan toteuttamiskelpoiselta idealta?
Fisustaja
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 17:15, 17.03.2004
Paikkakunta: Espoo, Otaniemi / AHH
Viesti:

Re: Putkiremontti - osa kaloista toiseen altaaseen?

Viesti Kirjoittaja Fisustaja »

pepepoksu kirjoitti:Tilanne on siis se, että putkiremontti on alkamassa syksyn tai talven aikana ja kestää kämppämme osalta 3 - 4 kuukautta.
Aika pitkä aika :| Itse koin putkiremontin tuossa talvella. Olimme evakossa kaksi kuukautta, tosin samassa talossa pari rappua tuonnempana. Kävinkin siksi aina iltaisin ruokkimassa kalat ja kerran viikossa vaihdoin vettä sikäli kun se oli mahdollista. Tosin jossain vaiheessa tuli vesi - ja viemärikatko jolloin vedenvaihtoväli venyi 5 viikkoon, mutta onneksi selvisin ilman sen suurempia menetyksiä. Gabonrapu tosin kuoli remontin aikana. Sekä harvinaisempia kasveja. Sen sijaan Salamanteriplekot, joidenka puolesta pelkäsin kaikista eniten säilyivät elossa molemmat. Meillä putkiremonttiin osa peruskorjausta, johon kuului myös sähkötöitä, joten välillä oli sähkötkin poikki, joten suodattimet pysähtyivät ja valot sammuivat :roll:
pepepoksu kirjoitti:Putkiremontissa kalat tietysti olisivat jonkinasteisella paastolla, mutta olisiko vedenvaihtorutiiniin helpotusta siitä, että ostaisin pienemmän altaan, esim. vähän vaille 100-litraisen, ja siirtäisin osan kaloista sinne? Tämä pienempi akvaario olisi siis siellä, mihin menemme evakkoon. Toiseen akvaarioon jäisi ulkosuodatin ja sisäsuodattimen laittaisin pienempään. Samoin ottaisin sopivasti hiekkaa ja kasveja ym. isommasta pienempään, jolloin saisin sekä bakteerikannan että suojaa kaloille valmiina pakettina.
Voisihan siitä apua olla. Tosin paastolla ollessa sitä jätettäkin syntyy vähemmän. TIedätkö yhtään että kuinka usein pääsisit allasta huoltamaan?
pepepoksu kirjoitti:Tässä pitäisi tietysti miettiä asiaa sekä kalojen tilantarpeen, sopeutumisen että lämpötilan suhteen. Vesiarvot kenties säilyvät suht ennallaan, kun vesi tulee samasta vesilaitoksesta kumpaankin paikkaan. Jos otan esim. tikrut (jotka tuntuvat olevan mun kaloista herkimpiä 8O ) pieneen altaaseen, niin mitä niiden kanssa? Piikkikset lienee aika vaikea pyydystää...
Jokin järkevä jako tässä kannattaa nyt tehdä. Arvokkaimmat ja herkimmät otat kai kaiketi mukaan. Loput pitää kai sitten jättää. Koko altaan siirto tuskin tulee kysymykseen, vaikka aika on pitkä. :?
Jo yli puolet elämästä akvaarioiden parissa.
Antin & Annen kotisivut
pepepoksu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 124
Liittynyt: 08:45, 03.11.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pepepoksu »

Ai niin, tosiaan, kyseessä ei ole pelkästään putkiremppa, vaan sähköjen nousut ja muuta pientä uusitaan myös, eli niitä sähkökatkojakin tulee olemaan. Se, kuinka usein ja kuinka pitkiä, en osaa vielä sanoa :| Huoh! Olisikohan sittenkin parempi muuttaa koko allas. Tietysti pääsen huoltamaan allasta vaikka monta kertaa viikossa, mutta se vedenvaihdon hankaluus tässä arveluttaa. Ja nyt kun tajusin, niin tietysti sähkökatkot myös.
Psykedelia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 14:56, 17.12.2005
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Psykedelia »

Et pystyisi sitä koko allasta siirtämään?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”