Sähkön säännöstely

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Sähkön säännöstely

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

En tiedä kuinka moni muu sattui eilen näkemään uutiset joissa puhuttiin mahdollisesta sähkön säännöstelystä nyt, kun ennätyspakkaset ovat aiheuttaneet energian kulutuksessa piikin.

Siis lähinnä siinä mietittiin sitä mahdollisuutta, että jokainen kaupunginosa on vuorollaan ilman sähköä. Ministeriö ei edes tyrmännyt ajatusta mahdottomana.

Lähinnä jäin miettimään, että sehän on akvaarion/akvaarioiden kanssa hirveä rumba jos pari kertaa tai vain kerrankin sähköt on päivässä pari tuntia katki. Sen jälkeen saa avata suodatinta ja putsata. Vaihtaa vettä ym.
Ja taas huomenna sama juttu...

Miten siinä biologinen suodatus edes toimii, kun suodatin ei saa olla päivääkään rauhassa?

Voisivat aloittaa tuon sähkön säästämisen, vaikka kauppojen mainosvaloista ynnä muista tehosyöpöistä jotka palavat yötä päivää, vaikka kukaan ei niitä juuri ole katselemassa.
lagi
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 22:33, 30.10.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja lagi »

Samaa säästölinjaa sais kokea katuvalotkin, bussipysäkit... Lista on loputon.
"Jos et lähde tänään, et lähde huomennakaan..."
(Vanha arabialainen sananlasku)
Hemmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 65
Liittynyt: 14:01, 29.11.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja Hemmo »

Niin ei tyrmännyt ajatusta ei, mutta eikös siinä haastateltu "jannu" maininnut, että tarvittaisiin jokin pienehkö katastrofi (jonkun voimalaitoksen vajaatoiminta tms.) ennen säännöstelyjä.
Ja sitten kun aletaan säännöstelemään niin aloitettaisiin teollisuudesta.
bettaboy85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 834
Liittynyt: 20:43, 11.09.2002
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja bettaboy85 »

Joo olen miettinyt samaa asiaa..En usko että ne oikeesti alkaa katkomaan sähköjä.Totuus on se että sähköjen katkaiseminen rikkoisi ihmisoikeuksia ja valtio tuskin haluaa maksaa korvaruksia 5 (vai onko se nyt jo 6) miljoonalle ihmiselle rahan säästön takia. :mrgreen:

Oma ehdotus olisi että ne voisivat nimenomaan kauppojen valaistuksia vähentää. tai jos ei vähentää niin ainakin himmentää. Itselläni tulee ainakin aika monissa tavarataloissa pää kipeäksi kun ne valot häikäsee.
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Joo teollisuudestahan siinä puhuttiin, mutta tosiaan jos haluttaisiin säästää niin voisihan sitä nuo mainosvalot yöksi sammuttaa. Mutta aina puhutaan, että kotitalouksien pitäisi säästää, niinkuin siinäkin uutisessa viitsi vielä sanoa, että alkää laittako lämpöpuhaltimia päälle.
Setä on tervetullut istumaan minun kanssani tänne päiväksi ja sanomaan sitten onko lämpöpuhaltimen käyttö liioiteltua vai ei? :roll:

Tässä vaan ollut nimenomaan energia- ja vesipulasta juttua pitkin syksyä. Pula asioista mitkä ovat tämän harrastuksen kannalta aika oleellisia.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Tota noin... Mites jääkaappi ja pakastin? Entäs vesi ja valaistus? Istutaan kynttilän ääressä ja käsipumpulla veivataan vettä?
Ministeriö ei edes tyrmännyt ajatusta mahdottomana.
Arvaapas millainen haloo olisi noussut, jos olisivat tyrmänneet tai hyväksyneet ajatuksen? Tuo vaihtoehto "mahdottomana" on tyypillistä kieltä, joka ei kiellä eikä myönnä - eikä oikeastaan tee yhtään mitään muutakaan.

Enkä kyllä usko, että säännöstelyyn nyt ihan suoranaista tarvettakaan on. Asiana keino vain saada jälleen kerran nostettua sähkönhintaa. Miksikäs sitä viidettä ydin voimalaakaan enää tarvitaan - nostetaan vain energian hintaan korkeammaksi...
bettaboy85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 834
Liittynyt: 20:43, 11.09.2002
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja bettaboy85 »

No sähköhän ei tule siis loppuman mutta tossa yritetään estää sähkön hinnan nousua..jos siis oikein ymmärsin

Toi vesi pula taas on ihan totta. pohjavedet ei viime vuonna päässyt täyttymään sopivasti ja talvella ne eivät luontaisestikkaan täyty joten nytten kun me niitä kulutetaan niin ne saattavat oikeasti loppua kokonaan
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Täältä voin kyllä kaikki valot & telkut sammuttaa ja olla laittamatta ruokaa hellalla, mikrossa, mutta tietokonetta en sulje jos on jotain pakko valita ;) Myös akvaarioiden sähkölaitteiden tulee saada hyrrätä rauhassa.

Kynttilänvalossa on ihan kiva istua kyllä :)
rambi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1149
Liittynyt: 12:11, 10.02.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja rambi »

On tää ihmeellistä, ihan kuin talvi tuli yllättäen, pohjoisessa on aina ollut talvet ja pakkaset ja paljon pahempia kuin tämä, hyvä tekosyy nostaa sähkön hintaa mutta jos ensi talvena on tähään aikaan +7 niin siitä ei ole puhettakaan että laskisivat hintaa entiselle tasolle.
bettaboy85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 834
Liittynyt: 20:43, 11.09.2002
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja bettaboy85 »

Niinhän se on. Lämmitys kuluttaa myös sähköä ja sioksi onkin sanottu että jos ihmiset laskisivat lkämmitystä pienemmälle niin sekin jo autttaisi mutta jos laskisin lämmityksen 25 asteeseen niin ei patteri lämmittäisi..siinä on siis vikaa. 26 asteeseen kun sen säätää se lämmittää huoneen kotoisaksi trooppiseksi helteeksi(+ ku akvaariot nostaa ilmankosteutta ni mun huone on kun sademetsä)
makiaho
Junior Member
Junior Member
Viestit: 75
Liittynyt: 12:36, 10.05.2002
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja makiaho »

Hmm, pitäisköhän kuitenkin hankkia se UPSi, jota parin sähkökatkon jälkeen tuli mietittyä.

Sähkön hinta on muuten noussut kuivuuden ei kylmyyden takia. Patoaltaissa on vedenpinta alhaalla, joten sähköä joudutaan tuottamaan "kalliilla" tavoilla ja hieman jopa lisäämään tuontia.

Taloudellista ja erittäin ympäristöystävällistäkin olisi lämmittää asuntojen lisäksi akvaariot kaukolämmöllä. Eikun maalaamaan vanhaa patteria vihreäksi ja upottamaan altaaseen.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Täytyy todeta tähän väliin, että asunnon pattereista muistaakseni vain makuuhuoneen patterit ovat lämpimät - kaikki muut kylmiä. "Kaukolämpöä " voisi siis todellakin kesällä hyödyntää viilentämään akvaarioita :)
Holstedt
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2422
Liittynyt: 13:35, 14.11.2001
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Salo

Re: Sähkön säännöstely

Viesti Kirjoittaja Holstedt »

Taika-Jim kirjoitti:Uutiset joissa puhuttiin mahdollisesta sähkön säännöstelystä nyt, kun ennätyspakkaset ovat aiheuttaneet energian kulutuksessa piikin.
Siis lähinnä siinä mietittiin sitä mahdollisuutta, että jokainen kaupunginosa on vuorollaan ilman sähköä.
Siis mitä ihmeen ääliöitä taas päässyt televisioon esittämään anarkia-ajatelmiaan. Vai olisiko niin, että tulkitsit väärin ja puhuttiin katuvaloista tai muusta vastaavasta?
Aloitin jo silloin kun sinä vielä leikit poneilla
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Re: Sähkön säännöstely

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Holzig kirjoitti:Siis mitä ihmeen ääliöitä taas päässyt televisioon esittämään anarkia-ajatelmiaan. Vai olisiko niin, että tulkitsit väärin ja puhuttiin katuvaloista tai muusta vastaavasta?
Sepä sepä, kun en kyllä vetäisi hernettä nenään jos katuvalot sammutettaisiin. Mutta kun siinä juuri puhuttiin kotitalouksista ja verrattiin tämän hetkistä tilannetta 70-lukuun jolloin puhuttiin samasta asiasta.

Tosin teollisuus on se ensimmäinen josta vedetään töpselit irti, mutta sen jälkeen olisi kotitalouksien vuoro. Eli tämä siis jos sähkönkulutus nousee koko ajan näiden pakkasten takia.

Eilen oli taas ilmeisesti Fortumin edustaja joka sanoi, että hyvin pian muuntamoista palaa sulakkeet, kun niitä ei ole suunniteltu tälläiselle sähkönkulutukselle. Sen jälkeen sitten ollaan ilman sähköä, haluttiinpa tai ei.

Eilen meinaan saavutettiin taas uusi sähkönkulutuksen ennätys. Muistaakseni 14 050 megawattia?

Pyysivät ihmisiä olemaan lämmittämättä saunaa...

Ja minun lämpöpuhallinta :roll:
Otto S.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 22:10, 25.01.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Otto S. »

Minä ainakin olen korteni kantanut kekoon tässä energiansäästökampanjassa. Jo kaksi päivää on pakastimen sisältö ollut parvekkeella, kun olen yrittänyt liki umpeenjäätynyttä pakastinta sulatella. Eli pakastin on ollut virtaa vailla, ja energiaa on säästynyt viljalti.

Tosiaan, eilisissä uutisissa kerrottiin mielenkiintoinen asia. Sen mukaan huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella alentaa sähkölaskun loppusummaa 5%:lla. Olenkin tässä miettinyt, voisiko asuntomme huonelämpötilaa laskea 20 asteella, sehän tietäisi 100%:n laskua sähkölaskussa.

Nooh, leikki leikkinä. Kaikkea sitä mieleen juolahtaakin, varsinkin kun eilen juuri tipahti postiluukusta sähkölasku, jossa viivan alla oli lukemana 135 euroa. Ja kyse sentään on vain kolmen (vai lieneekö sentään neljän) kuukauden laskusta.

Otto S.
Entäpä jos kaikki baaritiskeillä pilkkivät siirtyisivät järviemme jäille?
NiiLi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 22:15, 27.10.2002

Viesti Kirjoittaja NiiLi »

Meillä ei ole sähkönkulutus kasvanut pakkasten myötä.

Varaavaa takkaa tosin lämmitetään 3 kertaa vuorokaudessa (norm 1-2 kertaa) ja saunakin lämpiää nyt joka päivä puilla. Patterit ja lattialämitys eivät ota virtaa sen useammin kuin muulloinkaan.
Kynttilän valosta olen aina pitänyt joten useinmiten ne palavat muutenkin iltaisin keinovalojen sijaan ja laiska kun olen laitan ruuankin usein takan arinalla hauduttaen [:I]
Luojan kiitos siitä että silloin kun muutama vuosi takaperin aloimme rakentamaan päätimme että talosta tehdään energia pihi. Nyt siitä on todella hyötyä.
Pulassa silti täälläkin oltaisiin jos sähköt menisivät poikki.. vesi kun ei 120 metriä syvästä kaivosta käsin nouse ja ilman puhdasta vettä käy elo todella hankalaksi niin ihmisillä kuin kaloillakin
*****************
Vain kuolleet kalat uivat virran mukana.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

OttoS kirjoitti:yhdellä asteella alentaa sähkölaskun loppusummaa 5%:lla. Olenkin tässä miettinyt, voisiko asuntomme huonelämpötilaa laskea 20 asteella, sehän tietäisi 100%:n laskua sähkölaskussa
Ai jai jai... Huonoa matematiikkaa tuollainen :mrgreen: Jos saat tuotteesta ensin 60% alennusta, sen jälkeen 40%, vaaditko sen ilmaiseksi? :roll:

Laskekaa te vaan lämpöä, minä nostaisin, jos voisin... Taloyhtiö pitää kyllä huolen, että lämmityksessä säästetään.

Ja mitä sitä sähköä mihinkään säästämään, kun ei se ylimäärä sähköstä kuitenkaan mihinkään varastoidu.

Tuli muuten itsellekin mieleen, että pitäisi tosiaan tuo pakastin sulattaa, kertynyt jäätä seiniin jonkun verran ja nythän olisi hyvä tilaisuus sen sulattamiselle.
Deirdre
Member
Member
Viestit: 338
Liittynyt: 14:40, 03.05.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Deirdre »

Juu, täytyy sanoa, että omakotitalossa huokaisee kerrankin helpotuksesta. Sauna lämpiää puilla ja lämmitys öljyllä. Takkaan vaan valkea eikä tartte sunttia isontaa. Saapa lämmittää saunankin ihan huoletta. Silti jää sähköä säästettäväksi, kun sammuttaa tarpeettomat valot ja tietokoneen silloin, kun ei sitä tarvitse. Akvaariota tässä talossa ei ole...ikävä kyllä.
Haaveissa akvaarioharrastuksen uudelleenaloittaminen.
Otto S.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 22:10, 25.01.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Otto S. »

No niin aqua2002, enhän minä nyt ihan vakavissani ollutkaan tuon laskelmani kanssa.

Tulihan muuten mieleeni se toinen vinkki, joka lämpötilan laskemisen lisäksi esitettiin energialaskun pienentämiseksi. Eli ihmisten tulisi sammuttaa sähkövalot kaikista (suora lainaus) tyhjistä huoneista. En tiedä, kuinka on muiden laita, mutta ainakaan meidän kolmiossa ei ole ainuttakaan tyhjää huonetta, sensijaan kaikki ovat täynnä jonkunsortin rojua.

Otto S.
Entäpä jos kaikki baaritiskeillä pilkkivät siirtyisivät järviemme jäille?
Chalumnae
Starting Member
Starting Member
Viestit: 42
Liittynyt: 00:03, 18.12.2001
Paikkakunta: Finland

Re: Sähkön säännöstely

Viesti Kirjoittaja Chalumnae »

Taika-Jim kirjoitti:Tosin teollisuus on se ensimmäinen josta vedetään töpselit irti,
Noinko arvelisit asian olevan , pitää muistaa että suomen paperi ja muu teollisuus pääosin omistaa sähköä tuottavat yksiköt , joten eiköhän se säästö koske viimeisempinä heitä .
Citius Altius Fortius
Pallokala
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1700
Liittynyt: 00:31, 02.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Pallokala »

bettaboy85 kirjoitti:No sähköhän ei tule siis loppuman mutta tossa yritetään estää sähkön hinnan nousua..jos siis oikein ymmärsin
Sähkön hinnan nousua tolla ei säästetä, sehän jo ilmoitettiin että se nousee varmasti, koska sen pörssihintakin nousi, mutta oman sähkölaskunsa voi yritää pitää pienempänä huoneenlämpöä laskemalla yms.

Meillä on 100v vanha vetoisa kartano jossa vesi lämmitetään puilla pannuhuoneessa, ja huoneenlämpö alle 15 astetta pienemmilläkin pakkasilla, joten pakko käyttää lämpöpuhaltimia ja sähköpattereita makuuhuoneissa ja muissa huoneissa missä eniten oleillaan, ja vaikka ne olis täysillä ei silti ole edes 22 astetta lämmintä näillä pakkasilla :cry:

Mutta kesällä on ihanan viileätä.

Joten älä sinä bettaboy valita siellä sademetsässäsi... [;)]
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
Irene
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 16:02, 14.12.2002
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Irene »

Sähköä olen kanssa säästänyt omalta osaltani laittamalla jokaisena päivänä viime lokakuusta lähtien takkoihimme (2kpl varaavia) tulet. Kun muuten olisi nuo sähköllä lämpiävät patterit menneet päälle. Sähkölasku on silti aika huikea vaikka vuosittain meneekin noin kymmenen kuutiota klapeja mutta kun on kaikkea vempainta ja vehjettä ja tilojakin omakotitalossa jota täytyy pitää lämpimänä ja joihin ei nuo takan lämmöt riitä.
Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito jos sekään nyt niin kovin tärkeää..
Holstedt
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2422
Liittynyt: 13:35, 14.11.2001
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja Holstedt »

Jeh, sitten kun nämä anarkistit laittavat lapun sähkölle kortteleittain joksikin aikaa niin varmaan ottavat huomioon, että se kannattaa ensisijaisesti tehdä alueilla joissa sähkölämmitys. Tulee huomattavan edulliseksi ensin kylmettää kämppä ja sitten perään saattaa se uudelleen ihmisarvoiseksi.

Hmm...tulevaisuuden varalle jos kerran se saunominen niin nyppii sähköntuottajia...Ei kun ajamaan lakia jossa sähkökiukaiden valmistus kriminalisoidaan...
Aloitin jo silloin kun sinä vielä leikit poneilla
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”