Alhainen KH, pH:n heittely. Yritetään korjata asia.

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Alhainen KH, pH:n heittely. Yritetään korjata asia.

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Viime aikoina on ollut ketjuja joissa kerrotaan että KH laskee ja pH sen mukana tai vaihtoehtoisesti KH:ta on nostettu ja pH on noussut tarpeettoman korkealle.

Itselläni on menossa kokeilu oman altaani arvojen vakiinnuttamiseksi ja yritän jakaa täällä tätä kokeilua, mikäli siitä olisi apua muillekin.

Veden testaamiseen käytän Tetran tippatestejä kovuuksien osalta ja digitaalista pH-mittaria (kynämittari) pH:n osalta.


Taustaa:
Allas 440 litraa

Kalasto :
3 x Haarniskamonni
15 x Helmimonninen
4 x Salamanteripleko
Partamonni
LDA-01
L-104

Kasveja melko paljon. Lajikkeiden tarkoista nimistä ei varsinaista tietoa ole, mutta altaasta löytyy ainakin liikaa isohkoja miekkakasveja, vallisneriaa, vesiruttoa, vesitähdikkiä ja jonkun asteista ruohomaista pientä kasvia. Kasveja on altaassa paljon, vaikka viimeaikoina kasvu on ollut hieman huonohkoa ja kasvien peittymistä tupsulevään on alkanut tapahtua.

Valaistustehoa on 232 wattia
Lämpö altaassa aina vähintään 27 astetta.

Itselläni ei varsinaisesti mitään kamalan suuria ongelmia ole toistaiseksi aiheutunut hyppivistä arvoista. Tupsulevää on nyttemmin tullut altaaseen huomattavan paljon, mikä johtunee (lisääntyneestä valotehosta), kalaston takia olevasta kovasta virtauksesta ja siitä ettei ammeeseen ole uskaltanut lisätä hiilidioksidia.

Samalla kalastolla on menty nyt puolitoista vuotta siten, että kalat (helmimonniset usein ja haarniskamonnit harvoin) hinkkaavat itseään silloin tällöin pohjaan. Akvaario asui tuossa välissä puoli vuotta eri paikassa jolloin hinkkaamista ei esiintynyt. Hinkkaamiseen on etsitty syytä tälläkin foorumilla nyt toista vuotta kaikesta mahdollisesta kuun asennosta pohjahiekkaan ja yksi kala on myös tutkittu EELA:ssa ja se on todettu täysin terveeksi. Myös meiltä maailmalle lähteneet helmimonnisen poikaset ovat kaikkien minulle asti kantautuneiden tietojen mukaan pärjänneet hyvin ja olleet hinkkaamatta itseään uusissa kortteereissaan.

Asiaan.

Meillä hanaveden pH on 7.8 KH 1-1.5 ja GH 5-5.5
GH arvo on tämän kyseisen asian suhteen osoittautunut merkityksettömäksi. Se on altaassa ja hanavedessä ainakin meillä aivan sama aina, joten unohdan sen tästä eteenpäin.

Viikottaisen vedenvaihdon jälkeen (n. 40 %) altaan veden pH on 7-7.2. ja KH on 0.5-1.0

Viikon mittaan pH laskee ensin hieman välille 6.5-7.0 ja KH pysyy tuolla tarkkuudella samana. Viikon puolivälin jälkeen KH tippuu nollaan tai ainakin hyvin lähelle sitä välille 0-0.25 ja tämän jälkeen veden pH "romahtaa" 5 ja 5.5 välille, jossa se pysyy loppuviikon. (Kalojen hinkkaaminen ajoittuu tuohon aikaan kun pH laskee ja heti vedenvaihdon jälkeen)
Vedenvaihdolla palataan jälleen noihin yllämainittuihin arvoihin.

Nyt sitten ajattelin lopettaa tämän kierteen ja nostaa KH arvon vähintään kahteen, joka usein mainitaan riittävän korkeana puskuri arvona estämään pH:n ja KH:n romahdus.

KH:n nostamiseen käytän ruokasoodaa. (natriumbikarbonaattia)

Tein ämpärikokeiluja tuolla ruokasoodalla ja huomasin että pieni määrä ämpäriin lisättyä ruokasoodaa nostaa pH:ta todella nopeasti vaikka se ei vielä vaikuta KH arvoon lainkaan. Enemmän lisätessä pH arvon nousu tasaantuu.

Lähtövesi testiin akvaariosta:
pH 5.5 KH 0-0.25
+pieni määrä ruokasoodaa
pH 6.5 KH 0.25-0.5
+ruokasoodaa
pH 7.5 KH 0.5-1.0
+ruokasoodaa
pH 7.8 KH 1.5-2.0
+ruokasoodaa
pH 8.0 KH 2.0-2.5
+ruokasoodaa
pH 8.0 KH 2.5-3.0
+ruokasoodaa
pH 8.1 KH 5-6
+ruokasoodaa
pH 8.2 KH >10

Aloin vaihtamaan vettä ja laitoin samalla flipperimallisen hiilidioksidilevittimen jonka päässä kiljupullo kävi jo reippaasti ammeeseen oletuksena, että hiilidioksidi myötävaikuttaa veden pH:n jäämisessä vedenvaihdon yhteydessä seiskan pintaan estäen omalta osaltaan pH:n liiallisen nousun KH:n noston yhteydessä.

Veden vaihdon yhteydessä lisäilin 10 litran ämpäriin hanavettä, noin yhden teelusikallisen ruokasoodaa ja vaihtoveden valuessa altaaseen letkulla laskin vähän kerrassaan tuota ruokasoodavettä altaaseen ja mittailin samalla pH:ta joka nousi tuolla ekalla kippauksella ja hanasta tulevan veden vaikutuksesta 6.8:n. KH nousi välille 0.5-1.0 ja tässä vaiheessa ei ollut kuin alle puolet laitettu takaisin vaihdettavasta vedestä.

Seuraavaksi laitoin ämpäriin 2 teelusikallista ruokasoodaa ja altaan täyttyessä laskeskelin sitä hitaasti vähän kerrallaan altaaseen altaan samalla täyttyessä letkusta. Kun allas oli täynnä mittasin pH:n ja se oli 7.1 ja KH oli vasta n. 1.5

Laitoin vielä kolmannen kerran ämpäriin ruokasoodaa (nyt kaksi lusikallista) ja liruttelin sen altaaseen mittaillen samalla pH:ta. pH ei noussut 7.2 korkeammalle. KH oli lopulta altaassa 2.5-3.0.

Tavoite olisi saada veden pH vakaaksi välille 6.5-7.0 ja veden pH laskemiseksi on altaaseen tarkoitus nyt seuraavaksi tuupata toinen kiljuflipperilevitin. (Yksi on tarkoitettu valmistajan mukaan 180 litraiseen altaaseen, joten kaksi saattaa olla edes lähelle riittävän tehokkaita vaikuttamaan tuon 440 litraisen altaan veteen).

Seuraavaksi aion mittailla noiden arvojen kehitystä pitkin viikkoa ja hiilidioksidin määrän lisäämisen vaikutusta niihin. Muutama tunti vedenvaihdon ja valojen sammumisen jälkeen pH näytti 7.1 ja KH huolestuttavasti 2-2.5. Eli joko kyseessä on mittaustekninen virhe tai sitten KH alkaa vieläkin vaeltamaan alaspäin.

Ruokasoodan lisäys ei toki ole mikään kertaluontoinen veto vaan sitä on siis ehdottomasti tarkoitus lisätä, myös kaikkien tulevien vedenvaihtojen yhteydessä sen verran että tuo KH pysyy halutuissa arvoissa.

Toive olisi nyt, että tuo KH arvo pysyisi tuolla kahden päällä ja puskuroisi pH arvoa jottei se laske liikaa, mutta kuitenkin laskisi passeliksi kaloilleni hiilidioksidin lisäyksen lisäyksen myötä.

Arvojen kehittymiseen palaan huomenna (tai siis tänään, johan se kello on taas mennyt. Onneksi lomautettuna on aikaa harrastaa).
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

Kylläpä odotan innolla testiesi tulosta. Meillä on tuo sama ongelma. Espoostahan meidänkin hanavesi tulee. Kiekkoaltaassa asia ei ole niin vakava, sillä kiekot viihtyvät matalassa pH:ssa, mutta muissa altaissa tuo on jo vuosia kestänyt raivostuttava ongelma johon en ole löytänyt pysyvää ratkaisua (ruokasoodalla on pelattu täälläkin lukemattomia kertoja).
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

muissa altaissa tuo on jo vuosia kestänyt raivostuttava ongelma johon en ole löytänyt pysyvää ratkaisua (ruokasoodalla on pelattu täälläkin lukemattomia kertoja).
Mikä sinulla sitten on mättänyt, kun et ole pysyvää ratkaisua ongelmaan keksinyt. Eikö KH pysy tarpeeksi korkealla ruokasoodalla vai miten?


Nyt mittailin arvoja ja pH näyttää pysyvän tuossa 7.1 mutta KH on lähtenyt taas luisuun. Se on enää 1.5-2.0.

Olen aiemminkin huomannut, että nostamalla kahden päälle KH:n se on lähtenyt laskuun, mutta nytten tosiaankin se oli jo tuolla 2.5 päällä lähtötilanteessa.

Tästä voidaan päätellä ettei KH arvo 2 eikä edes 2.5 ole vielä riittäviä puskuroimaan tuota vettä. Ihme homma.

Nyt aion seuraavaksi tuossa illemmalla tuupata ammeeseen lisää ruokasoodaa, jotta saisin tuon KH:n nousemaan yli kolmen tai mieluummin lähemmäs neljää tottakai samalla tarkkaillen pH:ta.

Elikkä siis nostan niin paljon KH:ta ruokasoodalla kuin vaan pH arvon nousu antaa myöten ja yritä samalla viritellä tuon toisen kiljuhiilidioksidiflipperin porisemaan.
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

KH:n saa kyllä nousemaan ja samalla nousee sitten pH. Se, että saisin pH:n pysymään 6.5-6.8 arvolla, tipauttaa aina KH:n lähes olemattomiin. :roll:
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

KH:n saa kyllä nousemaan ja samalla nousee sitten pH. Se, että saisin pH:n pysymään 6.5-6.8 arvolla, tipauttaa aina KH:n lähes olemattomiin.
Aivan. Sehän tuossa on vähän ongelmana. Minulla on tarkoitus nyt saada tosiaan KH nostettua riittävästi, ettei se laske itsekseen ja pH sen mukana liikaa ja sitten hiilidioksidilla painaa pH alas. Sitä en sitten osaa sanoa onko tämä haaveilua, mutta tutkitaan-yritetään-tutkitaan.

Nyt illalla oli KH jo itsekseen taas laskenut tuonne 1-1.5 väliin. On se kumma, ettei tuo KH arvo lähtee noin nopeasti vaeltamaan alas. pH oli taasen pysynyt 7.1:ssä . Nyt lisäsin pari teelusikallista lisää taas ruokasoodaa ja arvo nousi 2 ja 2.5 välille ja pH muuttui 7.1>7.2.

Myöhemmin illalla lisään vielä pari teelusikallista soodaa tavoitteena niinkin huima arvo KH 3.5. Uskon vakaasti, ettei tuo pH nouse missään tapauksessa tuota 7.5 korkeammalle vaikka lisäänkin taas ruokasoodaa.

Tuota 7.5 pidän kalastolleni, joka on kuitenkin happaman veden lajeja, sellaisena raja-arvona etten sen yli lähde pelaamaan. Illalla pitäisi tuon toisen kiljuflipperin alkaa kuplimaan, mikäli vanhat merkit paikkaansa pitää. Toivon, että se laskee taas hieman pH:ta.

Jos loppujen lopuksi päädyn tilanteeseen, että KH pysyy vaikkapa 3.5 ja pH 7.2 on se mielestäni parempi tilanne, kuin se että pH sahaa viikon sisällä 7 ja 5 väliä.

Se onkin sitten toinen juttu mitä sitten teen mikäli KH arvoksi saan 3.5 tai vaikkapa 4 ja sekään ei vielä pysy altaassa vaan lähtee menemään alas. Tämä on sellainen asia, jota olen miettinyt ja siinä vaiheessa alkaa olla muutto lähellä eri alueelle, jossa vesi on ominaisuuksiltaan parempaa.

Kaloissa en ole huomannut ainakaan mitään negatiivista tämän kokeilun aikana. Päin vastoin. Helmimonniset ovat olleet sen näköisiä tänään, että valmistautuisivat kutupuuhiin.
Anna-Marjatta
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1232
Liittynyt: 16:43, 10.04.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Anna-Marjatta »

Minulla on nuo vesiarvot tosin päin. Gh 1,2 ja Kh 5, ongelma on vaikeaa pysymään ph 7 ilman CO2 lannoitusta. Ilman CO2 lannoitusta ph on varmasti 7,5-8,0

Itse tahtoisin ottaa käyttööni sellaista vettä jossa kh on 2-3
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

No nyt olen saanut varovasti ruokasoodaa lisäämällä pitkin päivää KH:n nousemaan välille 3-3.5. pH on nyt noussut kuitenkin vasta 7.4 mikä on sinänsä positiivista. Tuo 7.4 näyttäisi olevan vielä ihan ohjearvoissa kaikille kaloilleni ainakin planetcatfishin mukaan. Osaako tuolle asialle sitten mitään arvoa antaa, sitä en tiedä.

Nyt äskettäin alkoi toinenkin kiljupullo puskemaan kuplaa levittimeen. Virittelin tänään hieman noita hiilidioksidisysteemeitä ja nyt minulla on mahdollisuus laittaa jopa 4 kiljupulloa porisemaan siten että kahdesta menee hiilidioksidi toiseen levittimeen ja kahdesta toiseen. Teoriassa ainakin tämän pitäisi tuplata hiilidioksidin syöttömäärä altaaseen lisäämättä levittimiä enempää.

Nyt toiveissa on se, että pH laskisi yön aikana toisen kiljupönikän myötävaikutuksesta lähemmäs tuota seiskaa KH:n kuitenkin pysyessä 3 päällä.

Hiilidioksidin yliannostusta ei myöskään tarvitse pelätä. Tuolla KH arvolla 3 veden pH:n pitäisi laskea jo 6.2 jotta hiilidioksidia olisi liikaa. Uskon vakaasti, ettei noilla passiivisilla levittimillä saa pH:ta tuolla KH arvolla millään noin alas, vaikka kuinka tuuppaisi kaikki neljä pönikkää kerralla käymään. Nyt käymässä on siis kaksi.

Tuossa tuo hiilidioksidin maksimi määrä vedessä taulukko.
http://satuj.aqua-web.org/CO2.php

Jotenkin minulla on vaan semmoinen kutina, että tämä on ollut liian helppoa, mikäli KH arvo päättäisi pysyä tuolla 3 päällä. Jotenkin jos vanhat merkit paikkaansa uskon, että KH lähtee taas laskemaan ammeessa. Jos vetoa pitäisi lyödä niin veikkaan aamun arvoiksi pH 7.2 ja kh 2-2.5.

Ihmeitä tässä kohta tuntuu tarvitsevan, jotta saisi nuo arvot vakiintumaan ja tuon KH:n pysymään tuolla riittävän korkealla. Usein mainittu KH 2 hyvänä puskuriarvona ei ainakaan meidän altaassa päde.

OT: Ihmeitäkin tosin tapahtuu. Blues pieksi tänään HIFK:n Helsingin vanhassa jäähallissa toisen kerran runkosarjassa kohta koko Espoon 14 vuotisen liigahistorian aikana. Tässä on jotenkin niin täpinöissään ettei tiedä miten päin olisi. Ei nukkumaankaan osaa mennä.
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

OT: Täpinät tarttui Bluesin voiton mukana tännekin :mrgreen: *tuulettelee hurjana kahden jääkiekkoilijan alun kanssa*
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Ja tänä aamuna näyttäisi KH olevan 2.5-3 eli laskenut taas. Hermostuttavaa touhua. pH on sen sijaan edelleen tuossa 7.4:ssä.

Niin ja helmimonniset kutevat. En kyllä nyt jaksa alkaa tätä poikuetta munien muodossa talteen keräämään, elikkä taas on tiedossa haarniskamonneille herkkuaamiaiset ja kymmenkunta aikuiseksi selviävää "vahinkoa".
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Helmimonniset kutivat tosiaan aamukymmenestä iltakymmeneen. Melko kestävää sakkia noissa lisääntymispuuhissa. Haarniskamonnit olivat hauskan näköisiä painaessaan kutuparin perässä lehtien alapintoja nuohoten. Luomuruokaa jea. Eiköhän noista osa taas tosiaan selviä aikuisiksi asti, vaikka ihan vättämättä ei edes tarvitsisi. Kuinka monta selvisi selviää taas ensi kerralla kun allasta muutetaan.

Sitten taas asiaan. Nytten päivän mittaan sain kolmannen kiljupönikän viriteltyä hiilidioksidia tuuppaamaan, mutta pH ei ole laskenut mihinkään vaan nököttää tasaisessa 7.4:ssä. Ilmeisesti nuo flipperilevittimet ovat sekä rumia, myös melko tehottomia.

Pää ongelmahan ei toisaalta ole tuo vaan se, että kuka hitto meillä syö tuon KH arvon. Nyt en enää kohta ymmärrä. KH on taas laskenut iltaan mennessä 2-2.5.

En kyllä mitenkään voi käsittää kaiken lukemani ja sisäistämäni perusteella miksi tuo KH arvo laskee vaikka se eilen nostettiin 3-3.5.

Osaisikohan joku tuohon vesikemiaan enemmän tutustunut yrittää selvittää minulle mistä tuo johtuu?

Niin ja jos tämä kyseinen vesikemiaan enemmän tutustunut ei vaivaudu lukemaan koko ketjua niin olkoon sitten vastaamatta. Mitä kysyn on mahdotonta ymmärtää ellei lue koko ketjua.
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Tuli mieleen, että mitä jos laitat altaaseen happamempaa vettä vedenvaihdoissa, jolloin pH:n muutos olisi pienempi. Laskeeko silloin pH altaassa vielä viiden allekin, vai onkohan pH 5 jokin sellainen arvo johon se asettuisi jos vettä ei vaihtaisi?

Tämä nyt siis ihan minun omaa pohdintaani vain enkä tiedä onko siinä päätä tai häntää varsinkin kun väsyttää juuri nyt pirusti. [;)]

Minun mielestäni pH 7,5 ei kuulosta happaman veden kalojen pH:lta oikeastaan. Omissa altaissani on siis pH-arvot 4-6,5 suunnilleen, hieman altaasta ja kalastosta riippuen. Yhdessä altaassa pH asettuu aina 4-5 tasolle, sillä muutanko vedenvaihtoveden happamammaksi ennen lisäämistä ei ole merkitystä siihen miksikä pH altaassa ajan kanssa asettuu. Niin tarkkoja mittauksia en toki ole tehnyt kuin sinä Teemu, vaan pikemminkin satunnaisempia.
Kunhan nyt mietiskelin.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Minun mielestäni pH 7,5 ei kuulosta happaman veden kalojen pH:lta oikeastaan.
Eihän tuo 7.4 hyvä happaman lajeille ole vaikka Sterbait siitä tuntuivat ainakin kovasti innostumaan. Niinkuin kirjoitin tuo 7.5 on se raja jonka ylitse en pH:ta päästä tämän kokeilunkaan aikana ja tämä saa nyt mennä tässä kokeilun aikana näin.

Hiilidioksidinsyöttölaitteissa ja tavoissa on minulla ainakin kapasiteettia vielä pirusti jäljellä, joten olen varma, että jos saisin tuon KH arvon pysymään esim. tuolla kolmen päällä saan tuota pH:ta ihan vaan hiilidioksidin lisäyksen lisäyksellä laskemaan paremmaksi.

Ikinä en voisi kuvitellakaan lisääväni altaaseen hiilidioksidia juuri millään, mutten ainakaan millään oikeasti tehokkailla laitteilla mikäli tuo KH arvo on tuolla 1-1.5 välillä seisomatta altaan reunalla pH-mittari kädessä.
Tuli mieleen, että mitä jos laitat altaaseen happamempaa vettä vedenvaihdoissa, jolloin pH:n muutos olisi pienempi. Laskeeko silloin pH altaassa vielä viiden allekin, vai onkohan pH 5 jokin sellainen arvo johon se asettuisi jos vettä ei vaihtaisi?
Kasvini taikka lähinnä tupsu-parta-puna-mitälie leväni kertoi minulle alunperin miksi tuota hiilidioksidia pitäisi altaaseen saada lisättyä.

Myöskään pH 5 ei ole kyllä lähellekään se mitä kalani kaipaavat. Voi olla, että kuvittelen, mutta nyt kun olen tänään katsellut helmimonnisten kutupuuhia ja pari päivää koko 15 pyrstöisen parven touhotusta pitkin laseja milloin parin-kolmen, milloin kymmenen pyrstön joukoissa, kalojen värejä, aktiivisuutta ja sitä, ettei kalat hinkkaa lainkaan itseään pohjaan olen melko varma, että lähempänä tässä nyt ollaan sitä optimia kuin tuolla viiden ja seitsemän ja viiden ja seitsemän jne... välissä.

Tuo minkä olen jo aiemmin huomannut ja ensimmäisessä viestissä kirjoittanut niin meillä vesi käyttäytyy siis näin.

Akvaario ennen kokeilun aloittamista ja ennen vedenvaihtoa:
pH 5.5 KH 0
Hanavesi:
pH 7.8 KH 1-1.5
Akvaario vesi 40%(normaali) vedenvaihdon jälkeen.
pH 7.0 KH 0.5-1.0

Pari päivää menee hyvin kunnes KH painuu nollaan ja pH samaa kyytiä tuonne vitoseen.

Kun vesi on tuossa happamimmillaan saadaan pienellä ruokasoodan lisäyksellä KH tuohon 0.5-1.0, joka myös on sama kuin normaali vedenvaihdon jälkeen ja tällöin pH kipuaa tuonne 7 korville.

Elikkä siis ongelman ydin ei mielestäni ole varsinaisesti tuo pH vaan tuo KH arvo. Vaikka muuttaisin tuon vaihtoveden pH:n jollain kikalla tuonne 5, mutta KH pysyisi taas samana (eli hanavedessä siis 1-1.5) uskon että pH siinä tapauksessa nousisi ensin jonnekin 7 lähelle ja sitten taas ehkäpä hieman nykyistä kiertoa nopeammin tuonne viiteen.

Vakaus on se mitä tässä tahdon altaaseeni saada ensi sijaisesti ja nyt yritän sitä tällä tavalla kokeilla josko onnistuisi.

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... sc&start=0

Tuossa on tuo linkki vanhaan ketjuun, jossa samasta asiasta puhuttiin vuosi sitten. Tuolloin veden KH:n nosto operaatio jäi puoli tiehen, kun allas muutti puoleksi vuodeksi muihin maisemiin ja vakaammille vesialueille ja ongelmaa ei ollut.

Nyt olen katsellut vaisuhkoja hinkkaavia kaloja ja levääntyvää allasta muutaman kuukauden, kun töissä oli niin pirun kiire ja pitkä päivä ja tyydyin vain toteamaan että pH heittää, mutta nyt oli aika tehdä asialle jotain.

Mielestäni tämä on ärsyttävä ongelma ja tahtoisin yrittää kokeilujeni ja tämän viestiketjun avulla selvittää sitä. Ongelma koskee varmasti monia muitakin kuin itseäni. Aquasol tuossa valitteli samaa ja melko moni muukin varmasti asuu alueella jossa hanaveden KH on kahden alla.

Olisikohan esimerkiksi järvij:llä jatkettavaa tuohon vanhaan aiheeseen.

Kaikki mitä teen perustuu siis seuraavaan olettamukseen:

Veden KH:n ollessa riittävän korkea se ei tipu vaan pysyy vakaana ja tällöin hiilidioksidin avulla on mahdollista painaa pH sopivan alas siten, ettei tämä operaatio laske taas KH arvoa .


- Usein mainittu KH > 2 ei ainakaan pidä hommaa vakaana. Tai itse
asiassa KH 2 pitää sinänsä pH:n vakaana, mutta vain niin kauan kuin
KH arvo itsessään pysyy tuolla riittävän korkealla

- Suurin kysymys alkaakin seuraavaksi olemaan se, miksei KH arvo
pysy tuolla kolmen päällä, mihin se on ruokasoodalla nostettu, vaan
lähtee hiipimään alas noin 1 aste vuorokaudessa???, kunnes menee
riittävän lähelle nollaa ja tällöin pH pääsee romahtamaan.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

teemu7117 kirjoitti:Olisikohan esimerkiksi järvij:llä jatkettavaa tuohon vanhaan aiheeseen.

Kaikki mitä teen perustuu siis seuraavaan olettamukseen:

Veden KH:n ollessa riittävän korkea se ei tipu vaan pysyy vakaana ja tällöin hiilidioksidin avulla on mahdollista painaa pH sopivan alas siten, ettei tämä operaatio laske taas KH arvoa .
En ole ihan varma, mutta käsitykseni on hieman toisenlainen.
Voi olla tosiaan, että tässä on paljon paranneltavaa esityksessä:

Ensinnäkin 'hiilensyöjiä' on akvaariossa kuin akvaariossa: kasvit, bakteerit. Nitrifikaatioprosessi happamoittaa. Hiilen lähteitä ovat karbonaatit ja hiilihappo. Hiilidioksidin lisäsyöttö vaikuttaa ikäänkuin suoraan pH arvoon, joten KH ei laske sen vaikutuksesta. Kun syötetään tarpeeksi hiilidioksidia, KH säilyy paremmin vakaana. Tämä perustuu siihen että hiilihappo on ikäänkuin ensisijainen hiilenlähde ja karbonaatit "varalähde".


Miksi taistelet luonnonvoimia vastaan? Ratkaisuja olisivat fosforiin tai kalkkiin perustuvat puskurit tai hiilidioksidin kontrolloitu syöttö pH:n mukaan.
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

111na kirjoitti:
Miksi taistelet luonnonvoimia vastaan? Ratkaisuja olisivat fosforiin tai kalkkiin perustuvat puskurit tai hiilidioksidin kontrolloitu syöttö pH:n mukaan.
Vaikka kysymys ei olekaan minulle osoitettu, vastaan silti :roll:
KH:n roikkuessa arvossa <2, ei todellakaan uskalla lisäillä enää hiilidioksidia vaikka kasvit sitä kasvaakseen tarvitsisivatkin. Lisäksi kaikki altaideni asukkaat, vaikka pehmeän veden asukkeja ovatkin, eivät arvosta pH arvoa 5,5. Saatikka sitten heittelehtiviä arvoja, joita vettä vaihtaessa väistämättä näillä arvoilla syntyy. Kuten aikaisemmin jo sanoinkin, nämä vesiarvot "palvelevat" ainoastaan kiekkolassa (eikä heittelevät arvot niissäkään), muissa altaissa ongelman kanssa olen saanut painiskella jo vuosia. Pitääkseni arvot suhtkoht tasaisena, vettä saisi olla vaihtamassa liki päivittäin. Pistää jo miettimään, luopuako yrittämästä ja pistää 5 allasta myyntiin.

Kerrotko 111na lähemmin tuosta kalkkiin tai fosforiin perustuvasta puskuroinnista?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

aquasol kirjoitti:KH:n roikkuessa arvossa <2, ei todellakaan uskalla lisäillä enää hiilidioksidia vaikka kasvit sitä kasvaakseen tarvitsisivatkin.
Kyllä tämä toimii nimenomaan niin että KH:n voi laittaa sopivaksi ja hiilidioksidilla asetettua pH:n haluttuun lievään happamuuteen.

Kerrotko 111na lähemmin tuosta kalkkiin tai fosforiin perustuvasta puskuroinnista?
Kalkkipitoi* lienee hyvä haku. Samoin fosfori* tai fosf* and puskur* tms. On kovin vähissä keinot stabiloida vesi lievään happamuuteen.
teemu7117 kirjoitti:Kaloissa en ole huomannut ainakaan mitään negatiivista tämän kokeilun aikana. Päin vastoin.
Ja ongelman tason näkee tässä. Vesikemia on kyllä mielenkiintoinen harrastus, mutta siitä keskustelu on vaikeaa ilman perusteiden hallintaa. Tämä koskee erinomaisesti myös itseäni. Vain muutaman kerran olen kuitenkin saanut narutettua Järven mukaan pohdintoihini. Jotta niin kuin perusteiden hallinnan tasoja ja leipääntymisen tasoja on koko jatkumo.

Koko juttuni tässä taitaa olla aika lailla aiheen vieressä, koska en ole lukenut näitä tarinoita edellä. Anteeksi. Ihmettelen silti vain aina näissä, miksi pH:n laskua happamaksi pelätään niin kovin ja mitkä happaman veden kalat sitä eivät halua? Neutraalin veden kaloille asia on erinomaisen helppo, sen kuin pitää pH:n seiskan paremmalla puolella. Eikö 6,6-7,4 olekaan neutraalia vettä? Yhtä helppo se on happaman lajeille. Antaa veden tulla mielellään kaloille sopivaksi, jos se vedenvaihdossa toiseksi muuttuu, jos ei sitä voi jo hapolla alkuun muuttaa.

(Ja vielä lisäys.) Kertokaa nyt tietämättömälle, minkä KH arvon eri kalalajit tarvitsevat, kun minä en ole ikinä kuullutkaan? Missä näitä on esitetty?
aquasol kirjoitti:Lisäksi kaikki altaideni asukkaat, vaikka pehmeän veden asukkeja ovatkin, eivät arvosta pH arvoa 5,5.
Mitkä lajit ovat kyseessä ja miten tuo arvostus näkyy kaloissa? Miten olet pH-arvon mitannut eli onko siihen luottamista?


lisäyksen lisäyksen lisäys. Anteeksi vielä hölmöyteni, kun taisin yhdessä kohtaa vihjaista, että olisin mahdollisesti asioista enemmän perillä. Siitä en osaa sanoa todella, eikä sillä pitäisi olla mitään merkitystäkään. Mutta ehkä päästään keskustelussa eteenpäin, toivon.
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

111na kirjoitti:
(Ja vielä lisäys.) Kertokaa nyt tietämättömälle, minkä KH arvon eri kalalajit tarvitsevat, kun minä en ole ikinä kuullutkaan? Missä näitä on esitetty?
Kalalajit eivät tarvitse KH-arvoja, mutta kuten hyvin tiedät KH-arvo vaikuttaa ph-arvoon ja sen stabiilina pitämiseen. Lukiessasi koko ketjun saattaa aihe avautua paremmin.

111na kirjoitti: Mitkä lajit ovat kyseessä ja miten tuo arvostus näkyy kaloissa? Miten olet pH-arvon mitannut eli onko siihen luottamista?
Esim. lehtikaloja, rubiiniseeproja, monnisia, joiden aktiivisuus laskee pH:n myötä. Ei, tästä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta ihan seurantahavaintoja. Ja kyllä, pidän pH-testiäni luotettavana.

Oli, miten oli, tämä on meillä ainakin ihan oikea ongelma ja siinä pähkäiltävää riittävästi. Jään odottamaan Teemun testituloksia.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »


teemu7117 kirjoitti:
Olisikohan esimerkiksi järvij:llä jatkettavaa tuohon vanhaan aiheeseen.

Kaikki mitä teen perustuu siis seuraavaan olettamukseen:

Veden KH:n ollessa riittävän korkea se ei tipu vaan pysyy vakaana ja tällöin hiilidioksidin avulla on mahdollista painaa pH sopivan alas siten, ettei tämä operaatio laske taas KH arvoa .

111na kirjoitti:
En ole ihan varma, mutta käsitykseni on hieman toisenlainen.
Voi olla tosiaan, että tässä on paljon paranneltavaa esityksessä:

Ensinnäkin 'hiilensyöjiä' on akvaariossa kuin akvaariossa: kasvit, bakteerit. Nitrifikaatioprosessi happamoittaa. Hiilen lähteitä ovat karbonaatit ja hiilihappo. Hiilidioksidin lisäsyöttö vaikuttaa ikäänkuin suoraan pH arvoon, joten KH ei laske sen vaikutuksesta. Kun syötetään tarpeeksi hiilidioksidia, KH säilyy paremmin vakaana. Tämä perustuu siihen että hiilihappo on ikäänkuin ensisijainen hiilenlähde ja karbonaatit "varalähde".
Eli mitä helvettiä. Ensin ekassa viestissä sanot että käsityksesi on toisenlainen. Sitten puhut hiilisyöpäistä etc. ja lopulta toiseen viestiin kirjoitat saman asian.
111na kirjoitti
Kyllä tämä toimii nimenomaan niin että KH:n voi laittaa sopivaksi ja hiilidioksidilla asetettua pH:n haluttuun lievään happamuuteen.


Tämä aina alkaa kyrpimään kun jollain on tapana vastailla pitkiä pätkiä viestiketjuihin, joita ei ensin lue. Todella ärsyttävää. Tämä ajaa aina koko ketjun pois raiteiltaan. Olen lukenut helvetisti noita vanhoja ketjuja ja siellä tämä aihe on kääntyy aina lopulta johonkin aivaan muuhun.
111na kirjoitti
Kyllä tämä toimii nimenomaan niin että KH:n voi laittaa sopivaksi ja hiilidioksidilla asetettua pH:n haluttuun lievään happamuuteen.
Nimenomaan, nimenomaan, nimenomaan tähän ajatukseen perustaen olen yrittänyt tässä nyt touhuta ja tämä käy ilmi varmaankin kaikista edellisistä viesteistäni.

111na kirjoitti:

Miksi taistelet luonnonvoimia vastaan? Ratkaisuja olisivat fosforiin tai kalkkiin perustuvat puskurit tai hiilidioksidin kontrolloitu syöttö pH:n mukaan.
Mitä luonnonvoimia vastaan minä taistelen kun yritän pitää pehmeän veden akvaariokaloja alueella jossa hanasta tulee pehmeää vettä ?
Kieltämättä olen saattanut itse johtaa joitkin harhaan käyttämällä termiä "happaman veden kaloja" termin "pehmeän veden kaloja sijaan".

Kiitos ja anteeksi 111na, mutta olen noita vanhoja ketjuja lukenut ja uskon, että sinulla voisi olla paljonkin annettavaa tähän keskusteluun, kun näytät noiden vanhojen viestien mukaan kuitenkin melko paljon asioista ymmärtävän.

Uskon, että nämä epäkohdat joita kyselet selviäisi noista aiemmista viesteistä tai sitten ei. Kuten olen jo kohta puolitoista vuotta sitten joskus todennut jossain kloramiinikeskustelussa: me emme tunnu toisiamme ymmärtävän.

Pikainen kertaus, mitä yritän tehdä

Tavoite arvo joita kaloilleni haluaisin voisi olla esimerkiksi:
KH 3-3.5 pH 6.5-7.0

Ja tämä siten, että arvot pysyvät edes kohtuullisen vakaina koko vedenvaihtovälin. Kaiken järjen mukaan tämän pitäisi onnistua. Nostamalla KH ruokasoodalla 3 päälle ja sitten pH hiilidioksidilla alas.

Monien mielestä ongelma on se että:
KH:n noston myötä esimerkiksi arvoon 3.5 pH nousee arvoon 7.5, joka taas voisi olla liikaa joillekin kaloille.

Meidän kaloille optimi olisi hieman 7 alla oleva pH, mutta hieman 7 päälläkin on vielä oikein hyvä. Voin syyttää itseäni siitä, että olen väittänyt kalojemme olevan happaman veden lajeja, vaikka tuo 111na:n termi neutraalin veden laji on siis paljon osuvampi.

Hiilidioksidia lisäämällä tätä pH arvoa pitäisi pystyä kaiken järjen mukaan laskemaan tuonne seiskaan siten, ettei KH arvo muutu.

Minulla on ollut tässä koko kokeilun ajan tavoitteena siis nostaa KH arvo kolmen päälle ja tällöin tiedostan sen, että pH todella nousee tuonne 7.5:een. (meillä 7.4)

Tämä ei ole nyt siis mikään ongelma. 7.4 on vielä lähteiden mukaan kaikille kaloilleni hyvin siedetty pH-arvo. Eilen esim. sterbait kutivat kun veden pH oli 7.4.

Nytten olen lisäillyt hiilidioksidin lisäyksen määrää pitkin viikkoa tavoitteena laskea tuota pH:ta lähemmäs seiskaa. Itselläni on käytössä passiiviset levittimet ja kiljupullot, joita minulla on nykyisiin systeemeihin vielä resursseja lisätä. Käyttämättä ovat vielä aktiiviset levittimet ja oikeasti tehokkaat systeemit hiilidioksidin lisäämiseen.

Sitten asiaan
Jostain syystä nyt näyttää jatkuvasti tuo KH arvo laskevan. Mistä ihmeestä tämä johtuu. Nyt se oli aamulla enää 1.5-2.0.

Eli osaako kukaan vastata kysymykseen miksi tuo KH arvo laskee altaassa. Ruokasoodalla siis olen nyt pitkin viikkoa nostanut KH arvon aina 3 päälle. Tämän jälkeen KH arvo on laskenut noin yhden pykälän per vuorokausi???

111na: kirjoitti:
Kyllä tämä toimii nimenomaan niin että KH:n voi laittaa sopivaksi ja hiilidioksidilla asetettua pH:n haluttuun lievään happamuuteen.
Tuo edelle mainittu lause kiteyttää loistavasti tämän kokeiluni ja touhuiluni tavoitteen.

Tämä ei nyt jostain syystä toimi täällä. Eli siis KH:ta en ole pystynyt laittamaan sopivaksi vaikka sitä juuri yritän tehdä. KH lähtee laskuun.

Ensimmäinen tavoitteeni on siis nostaa KH arvo vähintään kolmeen ja pitää se siellä. Menee pH arvo sitten mihin tahansa. (Sillä ehdolla, ettei se ylitä 7.5 kokeilunkaan aikana kertaakaan)

Kun tämä onnistuu on toisen tavoitteen aika eli lisätä hiilidioksidin lisäystä ja tällä tavoin keskittyä pH:n saattamiseen takaisin tuonne 7 korville tai alle.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ei riitä hiilidioksidin syöttösi on luuloni. Kontrolleri ja painepullosta syöttö on se mitä ajoin takaa. Kallis systeemi. Kiljupullot ovat yhtä kuin heittelevät vesiarvot ja/tai paljon vaivaa. Halpa ja helppo taas kalkkipitoinen aines joka toimii teoriassa aktiivisen puskurin tavoin happamoitumista vastaan , sillä mitä happamampaa, sitä paremmin kalkkia liukenee. Vanha konsti.

Voi olla vaikeimpia asioita pitää pH hieman alle seitsemässä pehmeässä vedessä. Siksi kannattaa aina ensiksi kyseenalaistaa koko pyrkimys. Itselläni on hanavedessä KH ja GH hyvin lähellä nollaa ja nostan niitä hieman. pH pysyy seitsemän pinnassa erinomaisesti vaikka usean viikkoakin. Jotenkin tuntuu että kipsi sitä stabiloittaa. 8O

(Ei pitäisi koskaan paljastaa, ettei ole kunnolla lukenut osallistumaansa juttuun. =)
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Ei riitä hiilidioksidin syöttösi on luuloni. Kontrolleri ja painepullosta syöttö on se mitä ajoin takaa. Kallis systeemi. Kiljupullot ovat yhtä kuin heittelevät vesiarvot ja/tai paljon vaivaa. Halpa ja helppo taas kalkkipitoinen aines joka toimii teoriassa aktiivisen puskurin tavoin happamoitumista vastaan , sillä mitä happamampaa, sitä paremmin kalkkia liukenee. Vanha konsti.
Juu itsekin olen melko varma ettei hiilidioksidin syöttö tule riittämään.
Passiivisella syötöllä olen itseasiassa ihan varma, etten pH:ta saa laskettua tarpeeksi alas, mutta noissa etuna on se ettei niillä myöskään pysty tekemään mitään kamalia eli ainakaan mitään hiilidioksidi myrkytystä saamaan aikaiseksi.

Kohtuu tasaisella kiljupullojen sisällön vaihdolla ja neljällä pullolla (eli paljon vaivaa :) ) uskon pystyväni saamaan aikaan melko tasaisen syötön ja jos ne vähän edes laskevat tuosta 7.4:stä pH:ta alas niin kaikki on sen osalta plussaa.

Itse väkerretyt aktiivilevittimet voisivat olla toinen vaihtoehto, mutta niiden kanssa saa sitten olla pirun tarkkana. Voi olla ettei teho riittäisi kuitenkaan tai sitten ääripäänä joku kaunis yö voisi sitä hiilidioksidia liueta jo liikaa.

Kontrolleri ja painepullo systeemi on minua kiehtonut jo pitkään, mutta hinta tulee kyllä juuri tällä hetkellä vastaan. Tulevaisuudessa uskon kyllä näkeväni omassa pääaltaassa tuollaisen systeemin sillä jonkun asteinen kasvien kasvattamiseen panostus on alkanut kiehtoa viime aikoina enemmän.
Voi olla vaikeimpia asioita pitää pH hieman alle seitsemässä pehmeässä vedessä. Siksi kannattaa aina ensiksi kyseenalaistaa koko pyrkimys. Itselläni on hanavedessä KH ja GH hyvin lähellä nollaa ja nostan niitä hieman. pH pysyy seitsemän pinnassa erinomaisesti vaikka usean viikkoakin. Jotenkin tuntuu että kipsi sitä stabiloittaa.
Se on hyvin mahdollista ettei tuo ihan helppoa ole ainakaan ilman noita kunnon hiilidioksidi laitteita. Olen tuolla aiemmin kirjoittanut, että olisin hemmetin tyytyväinen tilanteeseen, jossa pH olisi vaikka tasainen 7 tai vähän päälle sen sijaan, että se vaeltaa kokoajan.

Suurin ongelma nytten on meillä tuo, ettei tuo ruokasoodalla nostettu KH-arvo jostain syystä pysy tuolla altaassa. pH pysyy nyt kohtuu vakaana välillä 7.2-7.4 mutta KH arvon kun nostan kolmen päälle niin se jostain syystä laskee tuon puoli astetta/12 tuntia. Tuo on se outo homma, jota en millään osaa ymmärtää. Löytyisiköhän tähän mitään syy arvailua keneltäkään?

Vaikka kuinka hommaisin tuollaisen kunnon painepullo ja kontrolleri systeemin, niin se ei paljoa auta mikäli KH painuu kolmessa päivässä kolmesta nollaan ja pH laskee alle vaikka kuvitellun kontrollin säätämän pH:n 6.8 alle vaikka kontrolleri ei syöttäisi ammeeseen lainkaan hiilidioksidia.
(Ei pitäisi koskaan paljastaa, ettei ole kunnolla lukenut osallistumaansa juttuun. =)
Niin tai vielä parempi olisi jos lukisi kunnolla jutut johon osallistuu.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

No niin. Nyt näyttää hetkellisesti positiiviselta elikkä KH arvo näyttäisi nyt tämän päivän pysyneen 2.5-3.0 välillä. pH on edelleen 7.4, mutta nyt ajattelin seuraavaksi alkaa väkertämään neljättä kiljupulloa käyttöön.

Helmimonniset kutivat myös tänään. Sama koiras. Eri naaras. Kolmas aikuinen naaras on myös melko paksussa vireessä eli lähiaikoina lienee taas tapahtumaa tiedossa. En ole nyt jaksanut munia keräillä talteen, mutta kunhan tuo taas kerran uudelleen perustettu 100 litrainen kypsyy niin yritän kudettaa noita monnisia siinä. Saisipahan ainakin kaikki munat talteen.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

teemu7117 kirjoitti: Eli mitä helvettiä. Ensin ekassa viestissä sanot että käsityksesi on toisenlainen.
Hieman toisenlainen. Ajatukseni ei tullut tosiaan kunnolla esille. Ajattelin nimittäin ettei hiilidioksidin syöttäminen missään tapauksessa laske KH:ta. Eli vaikka KH olisi alhainen. Itse asiassa et niin väittänytkään. Anteeksi. edit. Mutta on se silti hieman toisenlainen. Kirjoitithan ja tällöin on mahdollista.. Tai sitten ei. Siihen voi sisältyä tuo ajatus tai ei. Eli et siitä asiasta kirjoittanutkaan. :roll:

Tulisi nyt joku ja kertoisi kuinka olen väärässä. En nimittäin vanno tätä kuitenkaan. Varoitus: Ei oppimateriaaliksi! :)
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

111na kirjoitti:
Ensinnäkin 'hiilensyöjiä' on akvaariossa kuin akvaariossa: kasvit, bakteerit. Nitrifikaatioprosessi happamoittaa. Hiilen lähteitä ovat karbonaatit ja hiilihappo. Hiilidioksidin lisäsyöttö vaikuttaa ikäänkuin suoraan pH arvoon, joten KH ei laske sen vaikutuksesta. Kun syötetään tarpeeksi hiilidioksidia, KH säilyy paremmin vakaana. Tämä perustuu siihen että hiilihappo on ikäänkuin ensisijainen hiilenlähde ja karbonaatit "varalähde".
Muistankin lukeneeni noista vanhoista keskusteluista, joskus aiemminkin jotain vastaavaa. Varsinkin tuo lihavoimani lause saattaa liittyä tähän suurimpaan ihmetyksen aiheeseeni asian tiimoilta eli siihen, että olen tässä kokeilun aikana yrittänyt siis nostaa KH arvoa tuonne 2.5-3.5 ja se ei jostain syystä kuitenkin ole halunnut siellä pysyä (paitsi tänään).
Olen sitä päivittäisellä ruokasoodan lisäyksellä sitten aina nostanut taas tuonne 3 hujakoille.

Altaassa olosuhteet ovat kuitenkin sellaiset, että kasvimassaa on melko paljon, kalastoa hiilidioksidia tuottamassa melko vähän ja virtausta hiilidioksidia poistamassa runsaasti. Ennen kokeilun aloittamista altaaseen ei siis johdettu hiilidioksidia lainkaan.

Pakko lainata sama uudestaan:
Tämä perustuu siihen että hiilihappo on ikäänkuin ensisijainen hiilenlähde ja karbonaatit "varalähde".
Mieleeni tuli sellainen ajatus, että kun hiilidioksidia altaassa arvatenkin ei paljoa ole ollut niin olisikohan kasvit ynnämuut hiilisyöpöt mahtaneet alkaa ottamaan hiiltä karbonaatteina vedestä käyttöönsä ja tämä johtanut siihen että tuo KH arvo on laskenut aivan nollan tuntumaan.

Ja nyt kun olen ruokasoodaa lisännyt veteen ja KH:ta nostanut niin olisikohan nämä hiilisyöpöt täydentäneet hiilen vajaustilaansa edelleen tuosta vedestä ja näin laskeneet tuota KH arvoa päivittäin.

Nyt kun KH arvo ei tänään ole laskenut niin voisin mahdollisesti olettaa, että kasvit etc. ovat saaneet tässä vajaassa viikossa täytettyä noita varastojaan ja hiilidioksidin lisäyksen myötä saaneet hiiltä käyttöönsä hiilihapostakin ja KH arvo olisi lakannut nyt tippumasta tämän takia.

Hiilen mahdollisesta vajaustilasta ennen kokeilun aloitusta voisi myös viestiä alkupään viesteissä mainittu kasvien huono kasvu ja tupsu/parta/puna levän kasvuinnostus. Myös nitraatti arvo on ollut poikkeuksellisen korkea (>25 mg/l) nyt ennen kokeilua vedenvaihdosta huolimatta, mikä saattaisi viitata siihen, ettei normaalitilanteessa nitraattia hävittävä reilu kasvimassa ole oikein sitä hyväkseen pystynyt käyttämään. Muistaakseni vuosi sitten saman ongelman kanssa painiessani nitraatit olivat myös poikkeuksellisen korkealla.

Tämä kaikki kirjoittamanihan on siis täyttä mutua, mutta tälläinen hajatelma tuossa tuli mieleen, kun hirveästi on ihmetyttänyt tämä KH arvon päivittäinen lasku.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Hyvä ajatelmus. Kuitenkaan en sanoisi että kasvilla olisi "nälänhätä" tai että se voisi "lihavaan vatsaansa" varastoon ottaa tarvitsemiaan aineita. Kasvupyrähdys olisi mieluummin se syy, miksi hiiltä olisi kulunut enemmän nyt kuin aiemmin. Pyrähdys loppuisi koska muut kasvutekijät tulevat vastaan - esim. vedestä väheni jo mikroravinteet tai muuta.

Kasvit ovat vain yksi tekijä.

Myös paljain silmin näkymättömään tapahtuu muutoksia olosuhteiden muuttuessa ja myös aineitten vaihdantaa vedestä. Monenlainen yksisoluinen elämä on runsasta akvaariossa. Lisäksi sitten erilainen pieneliöstö. Näitten kaikkien massa kasveihinkin verraten saattaisi hämmästyttää, jos sen edessään näkisi.

Siksiköhän vesi on täälläpäin vakaata, että altaissa on runsaasti lietettä. Eilen asensin mattosuodattimen takaisin 250-litraiseenkin, jotta voin siivota vähitellen sen pohjaa. Syyskuun muutosta asti on kertynyt aika kivat lietteet, kun akvaario on toiminut vain vesipumpulla siitä saakka.
Kaiku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 795
Liittynyt: 13:45, 04.10.2004
Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Kaiku »

Lueskelin ketjua ja jäin pohdiskelemaan asiaa... Jukka Järven sivuilta (http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/tasapain.php) löytyi mm. tällainen pätkä (en osaa sitä virallista lainausta [:I] ):

"Kalsium- ja magnesiumbikarbonaatteja (tai -vetykarbonaatteja) voi esiintyä vain veteen liuenneina, jotta ne myös pysyisivät liuenneina, tarvitaan tietty määrä veteen liuennutta ylimääräistä hiilidioksidia. Jos tämän hiilidioksidin määrä laskee, osa vetykarbonaateista saostuu kalsium- tai magnesiumkarbonaatiksi. Tällöin veden karbonaattikovuus laskee. Mikäli hiilidioksidin määrä vedessä nousee, liukenevat nuo karbonaatit vetykarbonaatteina veteen ja karbonaattikovuus nousee, kunnes uusitasapainotila saavutetaan. Tämä hiilihapon ja emäksisten vetykarbonaattien suhde kulloinkin määrää myös veden happamuuden (tai emäksisyyden). "

Josko tässä piilisi selitys ongelmaan...?
Höpötys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1008
Liittynyt: 15:47, 23.07.2005
Paikkakunta: vsa

Viesti Kirjoittaja Höpötys »

Kaiku, hyvin todennäköisesti piileekin.

Nimittäin mulla 240 litraisessa on vakioina (ilman mitään poppaskonsteja) pH 7.4-7.6 ja KH 1.8-2.2, ja CO2 (ihan CO2 testillä tehtynä) 4-7 mg/l. Hiilaripullon (1 litran satsi liivatteella) ja arvot vakautuivat seuraaviksi: pH 6.6-6.7, KH 2.4 ja CO2 16-17 mg/l. (Huom, arvojen epätarkkuus johtuu aamu ja ilta arvoista, jotak hiukan heittelevät). Eli hiilari pullo laski pH:ta ja samalla hiukan nosti ja puskuroi KH arvon.

Teemu7117: mielestäni olet lähtenyt purkamaan ongelmaasi väärästä päästä, tuolla ruokasoodalla et ikinä saa karbonaattikovuutta pysymään tarpeeksi korkealla niin, että pH pysyy tasaisesti hiukan happaman puolella. Ruokasoodalla saat pH:n vakautumaan vain ja ainoastaan 8.2-8.4 paikkeille. Ja nyt puhun omasta kokoemuksesta.

Vuosi sitten meillä oli 60 litraisessa sama ongelma, eli pH laski 5-5.5 ja KH nollaan, ja vesijohtoveden arvot olivat noin pH 7.6 ja KH 2. Yritimme muutaman kuukauden ajan saada pH pysymään 7 paikkeilla ruokasoodan avulla. Juu toimihan se, kun lisäsi ruokasoodaa joka päivä pienen hyppysellisen! Eli eipä kovin käytännöllinen, piti siis keksiä jotain muuta.

Kun oikein ruopeat miettimään luonnon lakeja, tulet todennäköisesti samaan tulokseen kuin minä. Tässä omia pohdintojani:
1) pH, KH ja CO2 ovat riippuvaisia toisistaan, eli jonkun muuttuessa muutkin muuttuvat.
2) kasvit käyttävät hiilidioksidia valoisaan aikaan yhteyttäessään ja tuottavat sitä pimeällä
->Kasvien määrä ja kasvuvauhti vaikuttavat siis hiilidioksidi määrään ja samalla pH:n ja KH:n, joten hiilidioksidiin vaikuttaminen vakauttaa pH:n ja KH:n halutulle tasolle
3) voimakas pintavedenkierto ja ilmastus haihduttavat hiilidioksidia vedestä, jota altaan avonaisuus edesauttaa

Eli ratkaisu, kun hiilidioksidia on liikaa (alhainen ph ja KH), hiilidioksidia pitää saada pois vedestä tehokkaammin. => valaistus ajan pidentäminen, nopeasti kasvavien kasvien lisääminen (kasvit kuluttavat enemmän CO2:ta) sekä ilmastus ja voimakas pintaveden kierto.

Tuolloin vuosi sitten lisäsimme kasveja sekä ilmastusta ja johan alkoi pH pysymään neutraalin paikkeilla.

Nyt loppukesästä ilmeni sama ongelma samassa altaassa (tosin uudella kokoon panolla), pH oli taas laskenut aivan liian alas ja KH 0. Koska kasveja oli jo niin paljon, ettei sekaan enään kaloja meinannut mahtua, muutin valaistus aikaa 10h:sta 13,5 tuntiin ja laitoin ilmastuksen päälle (altaassa on tiivis kansilasi, eikä ilman ilmastusta ilma vaihdu kunnolla). Lisäksi lisäsin kourallisen korallimursketta sukkahousuissa nostamaan altaan KH arvoa. Ongelma poistui muutamassa päivässä, eikä ole palannut.

Tuota korallimursketta kannataa kokeilla, sillä sen pitäisi liueta vain happamassa vedessä ja siitä liukenee nimenomaan karbonatteja (GH ei ainakaan minulla noussut ollenkaan), eli pH:n ei pitäisi nousta kovinkaan emäksiseksi, toisin kuin ruokasoodalla.

Toivottasti oli apua omista kokemuksistani ja ratkaisuistani.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”