Hiivateliivatteesta
Valvoja: Moderaattorit
Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
- akvaarion tilavuus ja mitat
- Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
- Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
- Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
- Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
- Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
- Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
- Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
-
- Junior Member
- Viestit: 86
- Liittynyt: 19:03, 08.10.2005
- Paikkakunta: Vuorentausta/TAS
Hiivateliivatteesta
No niin, Ahvenaisella on taas vaihteeksi pulma, joten lyhyesti:
Meillä on Nutrafin Hiilidioksidilevitin ja siihenhän voi tehdä samalla tavalla hiivateliivatetta kuin mihin tahansa pönttöön, olen ymmärtänyt ja ohjeenkin tulostanut täältä A-W:stä.
Vaan ongelmana on:
ettei se ( perhanan) litku ota ja rupea käymään. Jo kaksi epäonnistunutta kokeilua takana, eikä hiivateliivate käy. Joten, mikä neuvoksi? Missä meni vikaan?
Mieskin on naureskellen todennut, että etkö sinä vaimo-rassu edes kiljua osaa keittää Ja totuus on, ettei onnistu.
Meillä on Nutrafin Hiilidioksidilevitin ja siihenhän voi tehdä samalla tavalla hiivateliivatetta kuin mihin tahansa pönttöön, olen ymmärtänyt ja ohjeenkin tulostanut täältä A-W:stä.
Vaan ongelmana on:
ettei se ( perhanan) litku ota ja rupea käymään. Jo kaksi epäonnistunutta kokeilua takana, eikä hiivateliivate käy. Joten, mikä neuvoksi? Missä meni vikaan?
Mieskin on naureskellen todennut, että etkö sinä vaimo-rassu edes kiljua osaa keittää Ja totuus on, ettei onnistu.
Mikä ei tapa se vahvistaa.
Itse ainakin lämmitän liivatepulloa ensin lämpimässä vedessä hetken (ellei ole ollut aikaa antaa sen lämmetä huoneilmassa), lisään haaleaan veteen liottamani tuorehiivan pulloon, ja puen kiljupullolle kaksi villasukkaa lämmikkeeksi. (Mieheni villasukat ovat hyvässä käytössä...). Tällä systeemillä on hiivalitku kuplinut tasaiseen tahtiin ja loppuu vasta kun liivate-sokeri sekoitus on kokonaan "sulanut".
-Nani-
-Nani-
-
- Junior Member
- Viestit: 86
- Liittynyt: 19:03, 08.10.2005
- Paikkakunta: Vuorentausta/TAS
Tälläinen on ohje:
1 dl sokeria
0,5 ml kuivahiivaa
4,5-5 ml liivatejauhetta
42 asteista vettä merkkiin asti
Tälläisen ohjeen täältä A-W:stä löysin ja tällä olen nyt kahdesti koittanut kiljua "pörisemään", tuloksetta.
Voisiko vika olla hiivan määrässä?
Kyseessä siis se Nutrafin-masiina, elikkäs se "pönttö" on aika pieni.
Meillä asuntoa lämmitetään puilla sekä takkaa että leivinuunia ja lämmintä on sisällä, mutta kokeilen silti vielä tuota villasukkaa.
Niin, se jauhe mikä tuli tuon "pöntön" mukana, kävi ihan moitteettomasti, mutta en sitä viitsisi ostaa, kun tuo hiivateliivate tulis halvemmaksi.
Nimimerkillä: En ole Laihialta, mutta nuuka kumminkin
1 dl sokeria
0,5 ml kuivahiivaa
4,5-5 ml liivatejauhetta
42 asteista vettä merkkiin asti
Tälläisen ohjeen täältä A-W:stä löysin ja tällä olen nyt kahdesti koittanut kiljua "pörisemään", tuloksetta.
Voisiko vika olla hiivan määrässä?
Kyseessä siis se Nutrafin-masiina, elikkäs se "pönttö" on aika pieni.
Meillä asuntoa lämmitetään puilla sekä takkaa että leivinuunia ja lämmintä on sisällä, mutta kokeilen silti vielä tuota villasukkaa.
Niin, se jauhe mikä tuli tuon "pöntön" mukana, kävi ihan moitteettomasti, mutta en sitä viitsisi ostaa, kun tuo hiivateliivate tulis halvemmaksi.
Nimimerkillä: En ole Laihialta, mutta nuuka kumminkin
Mikä ei tapa se vahvistaa.
Ehkä hiivaa on todellakin liian vähän. Tässä yksi viestiketju josta löytyy oma reseptini myös
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... highlight=
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... highlight=
-
- Junior Member
- Viestit: 86
- Liittynyt: 19:03, 08.10.2005
- Paikkakunta: Vuorentausta/TAS
-
- Junior Member
- Viestit: 227
- Liittynyt: 00:29, 24.07.2004
- Paikkakunta: Perniö
Tuosta äkkiseltään "kotiolut"- termillä googlettamalla löytyi mainintoja myös siitä, että hiiva tarvitsee happea alkuvaiheessa.
Ainakin vierrettä pitää ilmastaa aluksi, että käyminen lähtee reippaasti alkuun.
Pitää tuotakin kokeilla. Ilman liivatetta tehtäessä on varmaan helpointa pistää valmiin pullon suulle korkki ja ravistaa reippaasti. Sitten kun on vaahto laskenut, niin letkukorkki kiinni.
Ainakin vierrettä pitää ilmastaa aluksi, että käyminen lähtee reippaasti alkuun.
Pitää tuotakin kokeilla. Ilman liivatetta tehtäessä on varmaan helpointa pistää valmiin pullon suulle korkki ja ravistaa reippaasti. Sitten kun on vaahto laskenut, niin letkukorkki kiinni.
Älä hätäile.
-Linnunradan käsikirja liftareille-
(T-day may 25th)
-Linnunradan käsikirja liftareille-
(T-day may 25th)
Ai, mikä vaahto Tuo 2 milliä?Uimarakko kirjoitti: Sitten kun on vaahto laskenut, niin letkukorkki kiinni.
Ei onnistu mullakaan tämä litkun käyntiin saaminen. Olen kokeillut jo paria eri ohjetta ja toiseen pulloon lisännyt vielä päälle vesi-sokeri-hiiva-seosta. Kokeillut kuiva- ja tuorehiivalla, mutta ei. Tämä tuorein litku on nyt noin 2 tuntia vanhaa, ei käy, ei. Tein sen ohjeella: 6 dl vettä, 3,75 dl sokeria ja 1/10 tl hiivaa(laitoin enemmän). Vesi on ollut reippaasti lämmintä ja kyllä tuolla lämmöllä pulla taikina ainakin on noussut
Pulloja pidän valaisimen päällä, ja muutenkin meillä on lämmintä, pauttiarallaa 25 astetta sisällä
Tiuhti: "Tein sen ohjeella: 6 dl vettä, 3,75 dl sokeria ja 1/10 tl hiivaa(laitoin enemmän). Vesi on ollut reippaasti lämmintä
Tossa vaikuttais olevan tosi vähän hiivaa. Mulla on toiminu 1,5 litran pullossa tällanen resepti: 1 litra reilusti lämmintä vettä, 1 dl sokeria ja 1 tl kuivahiivaa. Ei siis liivatetta ollenkaan. Kaikki vaan pulloon sekaisin ja lämpöiseen paikkaan. Lähtee käymään nopeasti ja kestää mulla noin pari viikkoa.
Eli kokeilepa lisätä kunnolla hiivan määrää (ja ehkä vähentää sokeria, ettei kuohu liikaa)! Onneksi on suht halpoja nämä ainekset niin on varaa kokeilla useammankin kerran...
Tossa vaikuttais olevan tosi vähän hiivaa. Mulla on toiminu 1,5 litran pullossa tällanen resepti: 1 litra reilusti lämmintä vettä, 1 dl sokeria ja 1 tl kuivahiivaa. Ei siis liivatetta ollenkaan. Kaikki vaan pulloon sekaisin ja lämpöiseen paikkaan. Lähtee käymään nopeasti ja kestää mulla noin pari viikkoa.
Eli kokeilepa lisätä kunnolla hiivan määrää (ja ehkä vähentää sokeria, ettei kuohu liikaa)! Onneksi on suht halpoja nämä ainekset niin on varaa kokeilla useammankin kerran...
-
- Senior Member
- Viestit: 608
- Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
- Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit
Hyvä keino pitää hivateliivate käynnissä myös näin talvipakkasilla on laittaa pieni valaisin pullon viereen. Lämmittää sopivasti ja kilju käy .
Käytän Jukka Järven sivuilla olevaa reseptiä, mutta tein "käynnistyslitkuun" pienen muutoksen: 1dl kädenlämpöistä vettä, 1/2 teelusikallista kuivahiivaa ja lopuksi vielä 3/4 teelusikallista sokeria. Käynnistyy hyvin.
Käytän Jukka Järven sivuilla olevaa reseptiä, mutta tein "käynnistyslitkuun" pienen muutoksen: 1dl kädenlämpöistä vettä, 1/2 teelusikallista kuivahiivaa ja lopuksi vielä 3/4 teelusikallista sokeria. Käynnistyy hyvin.
Biotooppiharrastaja
-
- Member
- Viestit: 447
- Liittynyt: 09:57, 11.10.2002
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: HELSINKI
Ajattelin vielä varmistaa, että olet tehnyt erikseen sen sokeri, liivate&vesi seoksen, antanut hyytyä jääkaapissa ja sen jälkeen vielä temperoitua huoneenlämmössä ennekuin olet kaatanut pinnalle kuivahiiva&vesi seoksen (yli 42 astetta)?Ahvenainen kirjoitti:Tälläinen on ohje:
1 dl sokeria
0,5 ml kuivahiivaa
4,5-5 ml liivatejauhetta
42 asteista vettä merkkiin asti
Itse laitan noin 9 desiin lämmintä vettä 4 dl sokeria ja sekoitan kunnolla kunnes sokeri on liuennut. Liivatetta laitan n. 4-5 ruokalusikallista pieneen määrään kuumaa vettä. Ja kun sekin on liuennut sekoitan liemet keskenään. Olen jakanut kyseisen satsin kahteen puolentoista litran pulloon, jotta kuohumisvaraa on ruhtinaallisesti. Jääkaappiin yön yli ja sitten muutamaksi tunniksi lämpiämään pöydälle. Sen jälkeen kuivahiivaa n. pari teelusikallista kupilliseen melkoisen lämmintä vettä (42 asteinen vesi on yllättävän lämmintä, joten kannattaa tarkistaa mittarilla). Ja sen hiivaliemen olen sitten jakanut näihin kahteen pulloon. Aina alkanut käymään hyvin - tosin meillä on kyllä kotona hyvinkin lämmintä muutenkin.
Näin iloisesti kuplii!
In all venues there are two types of people, those who "do" and those who complain about those who do.
-
- Advanced Member
- Viestit: 2151
- Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
- Akvaarioseurat: HAS
- Paikkakunta: Helsinki
Siinä valmispaketissa ollut jauhe on ruokasoodaa, ei liivatetta. Jos liivatetta ei hyydytä, siitä saatava hyöty jää pienemmäksi. Ruokasoodalla käy meillä kuukauden päivät helposti.Ahvenainen kirjoitti:Tälläinen on ohje:
1 dl sokeria
0,5 ml kuivahiivaa
4,5-5 ml liivatejauhetta
42 asteista vettä merkkiin asti
Niin, se jauhe mikä tuli tuon "pöntön" mukana, kävi ihan moitteettomasti, mutta en sitä viitsisi ostaa, kun tuo hiivateliivate tulis halvemmaksi.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
Tuolla ohjeella ja Nutrafinin pulloilla olen laittanut suoraan sokerin pohjalle, päälle kuivahiivan + liivatejauheen ja sitten samantien lämmin vesi päälle ilman seosten hyydyttämistä.
Kunnon sekoitus esim puisella grillaukseen tarkoitetulla varrastikulla niin että ainekset ovat taatusti sekoittuneet (vaahtoa nousee kunnolla pintaan) ja eikun kansi kiinni ja pörisemään
Kunnon sekoitus esim puisella grillaukseen tarkoitetulla varrastikulla niin että ainekset ovat taatusti sekoittuneet (vaahtoa nousee kunnolla pintaan) ja eikun kansi kiinni ja pörisemään
Ongelmaa käyttämisessä täälläkin.
Resepti : n.6-7dl lämmintä (n. 40-43 asteista) vettä, 2dl sokeria, 2tl kuivahiivaa ja 1tl liivatejauhetta.
Kesällä tuo kävi hyvin, mutta nyt sisälämpö tippui 22:teen ja tuo käy vain muutaman päivän ja se on sitten siinä. Lämmitys ei auta. Startissa vaahtoaa n. sentin pari ja kaasua muodostuu reilusti. Joten mitä reseptissä voisi korjata, jotta kävisi pitempään?
Resepti : n.6-7dl lämmintä (n. 40-43 asteista) vettä, 2dl sokeria, 2tl kuivahiivaa ja 1tl liivatejauhetta.
Kesällä tuo kävi hyvin, mutta nyt sisälämpö tippui 22:teen ja tuo käy vain muutaman päivän ja se on sitten siinä. Lämmitys ei auta. Startissa vaahtoaa n. sentin pari ja kaasua muodostuu reilusti. Joten mitä reseptissä voisi korjata, jotta kävisi pitempään?
-
- Senior Member
- Viestit: 608
- Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
- Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit