Mikä pleko?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pia
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 09:45, 28.02.2002
Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Äetsä, TAS

Mikä pleko?

Viesti Kirjoittaja Pia »

Täällä taas yksi plekohin hurahtanut. Jokin aika sitten ostin eräältä harrastajalta linnunrataplekoja pari kappaletta (todella ihania yksilöitä!), mutta nälkä kasvaa syödessä... Muutama päivä sitten ostin liikkeestä Panaque L-204 imitator nimikkeellä pari plekoa, mutta netistä tutkiessani en oikein päässyt jyvälle että mikä pleko tämä nyt sitten onkaan? Voisikohan joku viisaampi vähän kurkata josko tuolle plekolle löytyisi oikea lajimääritys, ohessa jonkilainen kuva veijarista.
http://www.kopteri.net/koti/piia.lehtimaki/pleko2.jpg
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

Pieni puupleko Panaque sp. L-206 on mitä ilmeisemminkin taas kyseessä.. Suomenkielisestä nimestä ei ole ainakaan minulla hajua, muuta kuin sen verran, että Rassin entisten nettisivujen antama nimi on väärä.

Suomen akvaariotukku tuo näitä maahan juuri tuolla oikean mustaplekon L-204 numerolla.. Aikani kiistelin heidän kanssaan asiasta, mutta turhaan. [;)]

Tässä jotain juttua samaisesta aiheesta:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... d1cf44ddbe
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

pleko_88 kirjoitti:Pieni puupleko Panaque sp. L-206 on mitä ilmeisemminkin taas kyseessä.. Suomenkielisestä nimestä ei ole ainakaan minulla hajua, muuta kuin sen verran, että Rassin entisten nettisivujen antama nimi on väärä.
Jep, näyttää todellakin olevan L 206 (LDA 26 on sama laji). Kun numero aikoinaan ilmestyi DATZissa 1996 sitä pidettiin todennäköisenä koruplekona (Peckoltia). Siitä juontaa edesmenneellä sivullani oleva nimi tummakorupleko. Kyseessä on kuitenkin uusimpien luotettavien tietojen perusteella puupleko eli koruplekoja erehdyttävästi muistuttava sukuun Panaque (lausutaan muuten panakve!) kuuluva laji. Uusi kotimainen nimi sille saadaan kunhan Akvaristin nimijuttu ehtii tähän koodiin. Mahdollisesti se tapahtuu jo seuraavassa numerossa.

Puuplekot ovat yhtenäinen ryhmä ja suuresti muista Panaque-lajeista poikkeava. Yhteistä niille ovat oikeastaan kourumaiset kaksihaaraiset hampaat. DATZin erikoisnumerossa (Harnischwelse 2) Isbrücker ja kumppanit kuvasivat puuplekoille oman uuden suvun Panaqolus (panakvolus). Se ei kuitenkaan rapakontakaisten imumonnitutkijoiden keskuudessa saavuttanut kovinkaan suurta kannatusta ja on esim. CLOFFSCAssa synonymisoitu takaisin sukuun Panaque. Saksankielisessä kirjallisuudessa, kuten mm. tuoreessa Monniatlas kakkosessa, sitä kyllä käytetään. Jos lähtisi veikkaamaan, niin arvelen DNA-tutkimusten osoittavan saman kuin yleinen morfologiakin. Puupelkot eroavat selvästi muista Panaque-suvun lajeista.

Puuplekoja on äärimmäisen vaikea erottaa koruplekoista muusta kuin hampaiden rakenteesta. Pleko_88:lla on ilmeisesti jokin uusi keino käytössään, kun hän tuossa toisessa jutussaan toteaa L 206:n olevan ilmiselvä puupleko. Voisitko valistaa meitä tietämättömiä, miten tuo erottaminen tapahtuu?
Pia
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 09:45, 28.02.2002
Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Äetsä, TAS

Viesti Kirjoittaja Pia »

Löytyisiköhän tälle plekolle (L-206) minkäänlaisia "hoito-ohjeita", minkälainen vesi, mitä syö, luonne, kuinka suureksi kasvaa..? Minulla ne ovat tällä hetkellä 300l akvaariossa jossa vesi on hyvin pehmeää, pH n.7 ja lämpötila 25-26astetta.
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

prboy kirjoitti:Pleko_88:lla on ilmeisesti jokin uusi keino käytössään, kun hän tuossa toisessa jutussaan toteaa L 206:n olevan ilmiselvä puupleko. Voisitko valistaa meitä tietämättömiä, miten tuo erottaminen tapahtuu?
Ilmiselvä on ollut ehkä huono sanaratkaisuna, mikäänhän ei ilmeisesti ole koskaan tässä maailmassa selvää..

No juu minulla ei todellakaan ole mitään erityistä tunnistustapaa: Käytössä oli kaksi suht. tarkkaa silmää, suurennuslasi, taskulamppu, haavi, Aqualogin uusin L-numbers sekä internet..

Ruumis ja hampaat olivat hyvin tyypilliset Panaqolusmaiset kyseiselle fisulle. Lajikohtaisessa tunnistuksessa merkittävin tekijä oli pienet pyrstörihmat sekä pallomainen kuviointi pyrstössä.

Tiedän olevani ainakin vielä amatööri näissä plekoasioissakin, josta saan syyttää erittäin huonoa kielitaitoani.. Valitettavasti et jaksa auttaa meitä webbiläisiä täällä Aqua-webissä näissä monniasioissa. :cry: Se olisi todella tarvittavaa, koska varsinkin imumonnit ovat nyt suuren buumin alla suomessa, niinkuin muuallakin maailmassa. :)

BTW: Saako "pikkupanaqueita" kutsua edelleen tuolla nimellä Panaqolus, vaikka se ei kait ole enään virallinen. Vai onko? Muistelen tässä aikaisemmin kirjoittamaasi artikkeli Akvaristiin jossa oli nämä uudet paikoitellen aika hassun kuuloisetkin sukujen yhdistämiset.. Miten on Esim. Scobinancistrus- suvun laita, artikkelin mukaan ne olisi siirretty Panaque-sukuun.. Mutta tätä ei taidettu koskaan edes ottaa käytäntöön.. Eipä niillä kyllä paljon yhteistä taida ollakkaan.
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”