Brasilian kuivuus aiheuttanut miljoonia kalakuolemia

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kheira
Member
Member
Viestit: 400
Liittynyt: 15:21, 04.10.2001
Paikkakunta: Kajaani

Brasilian kuivuus aiheuttanut miljoonia kalakuolemia

Viesti Kirjoittaja Kheira »

Ylen tekstitv:stä napattu uutinen kuuluu seuraavasti:

"Brasiliaa yli kaksi kuukautta koetellut ennätyksellinen kuivuus on tuhonnut Amazonin sademetsiä ja..... Pahin kuivuus yli 40 vuoteen on kuivattanut Amazonjoen sivuhaaroja ja aiheuttanut miljoonia kalakuolemia."

Huh huh. Maailman keuhkot ovat pulassa ja miten käy akvaariokalojen?

Linkki myös netissä
http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/vasen/id19062.html
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Paljon varmaan kuolee kaloja ja kasveja, mutta onhan tuommoisia ollut ennekin (40v sitten) "Keuhkojen" toipumista tuskin auttaa monikansallisien yhtiöiden hakkuuprojektit ym. raiskaus [}:)]
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
dth
Senior Member
Senior Member
Viestit: 821
Liittynyt: 21:49, 17.06.2002
Paikkakunta: Helsinki/HAS

Viesti Kirjoittaja dth »

Itse katsoin tuossa yhden Prisma-dokumentin aiheena maailman hämärtyminen, jossa tuo kaikki oli hyvinkin ennustettavissa. Se dokkari kyllä pisti miettimään.
Hämärtyminen, jossa auringonvaloa pääsee vähemmän maahan, johtuu ilmassa olevista saasteista joihin haihtuva vesi tarttuu noustessaan taivaalle odottelemaan sateeksipääsyä. Nyt kun saasteiden takia ilmassa on enempi hiukkasta mihin tarttua, niin se enempi vesi heijastaa auringonvaloa takaisin joten se ei pääse maahan.
Joka toisaalta on suojannut meitä kasvihuoneilmiöltä joka nostaa maapallon lämpötilaa, niin tuo heijastuminen estää lämpiämistä. Mutta ei ikuisesti.
Tässä odottaa aika tukalat ajat 20-25 vuoden kuluttua jos asialle ei mitään tehdä. Se ei auta että saasteita vähennetään, se taas auttaa siihen että auringonvaloa pääsee taas enemmän maahan ---> ilmasto lämpenee entistä nopeammin. Vaan kasvihuonekaasuja on myös vähennettävä.

Nojoo, en tässä nyt enempiä paasaa, mutta siis siinä dokkarissa oli juuri tuosta että kuivuus tulee lisääntymään ja kuumimmilla alueilla eläminen tulee mahdottomaksi ja metsäpalot lisääntyy ym.

Mielenkiintoinen dokkari, kannattee katsoa jos jostain sen löytää (tuli pari vkoa sitten töllöstä josta sen nauhoitin) 8-)
Life is just a big illusion, and we all believe in it...
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Kioton ilmasto sopimushan yrittää tätä kasvihuone ilmiötä, mutta minkäs teet kun pahin saastuttaja maa USA ei liity sopimukseen. (Pitäisi mennä sanomaan puska jussille USA suorat sanat. [;)] :twisted: )
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

dth kirjoitti: Se ei auta että saasteita vähennetään, se taas auttaa siihen että auringonvaloa pääsee taas enemmän maahan ---> ilmasto lämpenee entistä nopeammin. Vaan kasvihuonekaasuja on myös vähennettävä.
Enemmänkin koskee hiilidioksidin määrää, koska se voimistaa kasvihuoneilmiötä. Ongelmana kun on se, että pienhiukkasten määrää olla terveyssyistäkin vähennetty, mutta hiilidioksidia puolestaan ei ole vähentynyt, josta seuraa ilmaston lämpeneminen. Hiilidioksidia tulisi vähentää huomattavasti, jottei olla kohta tilanteessa, että pienhiukkasten määrä suhteessa hiilidioksidiin on sen verran pieni, että ilmasto jatkaa vain lämpenemistä.

Toisaalta mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että pienhiukkasia tullaan jatkossa vähentämään vielä entisestäänkin, koska ovat luultua vaarallisimpia terveydelle. Saatetaan jopa uloittaa koskemaan myös yksityishenkilöitä (mm. autoilun suhteen).

Pitäisi laittaa boikottiin kaikki usa:set tuotteet, tuottajat ja välikädet.

Ja en kyllä ymmärrä suomalaisten viranomaistenkaan kantaa biodiiseleiden ym. biopolttoaineiden käytöstä. Raskas verotus, niin ei varmasti kiinnosta vaihtaa fossiilisia muuhun. Pitäisi kääntää toisin päin, että fossiilisia pitäisi verottaa enemmän ja suosio bio-alkuisia tuotteita. Mutkun... Lieneekö suomalaiset päättäjät yhtä tyhmiä kuin tuo yksi apinakin?
Teho
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1164
Liittynyt: 19:21, 27.02.2005
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Teho »

lehtis kirjoitti:Kioton ilmasto sopimushan yrittää tätä kasvihuone ilmiötä, mutta minkäs teet kun pahin saastuttaja maa USA ei liity sopimukseen. (Pitäisi mennä sanomaan puska jussille USA suorat sanat. [;)] :twisted: )
Kyllä nekin sen jo pikkuhiljaa sisäistävät, kun kahlaavat kasseja myöten kuravedessä.
- 88% testanneista naisista vakuuttui Tehosta.
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

Teho kirjoitti:
lehtis kirjoitti:Kioton ilmasto sopimushan yrittää tätä kasvihuone ilmiötä, mutta minkäs teet kun pahin saastuttaja maa USA ei liity sopimukseen. (Pitäisi mennä sanomaan puska jussille USA suorat sanat. [;)] :twisted: )
Kyllä nekin sen jo pikkuhiljaa sisäistävät, kun kahlaavat kasseja myöten kuravedessä.
Köyhin kansanosa se sielläkin sen ensiksi sisäistää, mutta valitettavasti köyhät äänestävät jenkeissä melko huonosti. Taitaa siellä olla äänestys lähinnä rikkaiden valkoisten miesten harrastus.

Sademetsien hakkaaminen ja maanviljelys varmaan muokkaavat sen verran paljon tuota Amazonia, että ääri-ilmiöt näkyvät voimakkaammin kuin vielä sata vuotta sitten. Silloin kun on kuivaa, niin on todella kuivaa, ja silloin kun sataa, niin joet tulvivat kunnolla.

Onneksi ne nyt ovat alkaneet kasvattamaan tietyillä alueilla nopeakasvuisia puita, joten ei tarvitse enää hakata sademetsiä, vaan voidaan viljellä tarvittava puumassa.
Kheira
Member
Member
Viestit: 400
Liittynyt: 15:21, 04.10.2001
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja Kheira »

Muistaakseni luin jostain, että vaikka kasvihuonekaasupäästöjä saataisiin vähenemään, menisi vielä vuosi kymmeniä ennenkuin niiden jo olemassa olevat määrät alkavat laskea.

Jartzu, mitkä olivat seuraukset 40 vuotta sitten ja miten kauan kuivuus silloin kesti. Ei ole vielä sanottua, onko kuivuus jo ohi Amazonilla vai jatkuuko se edelleen ja jos niin miten kauan.
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

Suomen ja Brasilian kahdenvälinen kauppa on kasvanut ja monipuolistunut viime vuosina. Esimerkiksi Stora Enso rakentaa parhaillaan Brasiliaan maailman suurinta Veracel-sellutehdasta ja Finnair on päättänyt ostaa Brasiliasta 12 uutta matkustajakonetta.

Lähde: http://global.finland.fi/uutiset/teksti ... hp?id=3687

Jos suomalaisten tehtaiden kannattaa rahdata sellu ja puutakin Etelä-Amerikasta, niin mitä parannettavaa suomalaisissa tehtaissa enää on. Koneet ovat jo parhaimmasta päästä, tehtaat on trimmattu minimi mietihyksellä ajettavaksi ja osaaminen on varmaan parhaimmasta päästä. Maailmalla on huomattavasti halvempaa valmistaa paperi ja sellu halvemmilla raaka-aineilla ja henkilökuluilla niin Etelä-Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Näillä pelaajilla on mahdollisuus saada parempi marginaali kulujen jälkeen. Toki siitä hyötyvät myös UPM ja STE siltä osin kuin ovat noilla alueilla.

Lähde: kauppalehden foorumilta..

Maan ystävien vuonna 1997 alkanut kampanja kritisoi suomalaisperäisen metsäjätti UPM:n ja kaakkoisaasialaisen APRIL:in yhteistyösopimusta.

UPM/APRIL - kampanjan tavoitteena on saada UPM vetäytymään yhteistyöstä sademetsähakkuisiin ja paikallisten asukkaiden oikeuksien loukkauksiin syyllistyvän APRIL-yhtiön kanssa, mikäli APRIL ei muuta tapojaan.

Lähde: http://www.maanystavat.fi/upm/

Tiedotusvälineille
Kirjelmämme Ritarikuntien kanslialle oli harkittu täsmäprotesti. Kun luimme uutisen, jossa kerrottiin, että presidentti Ahtisaari oli myöntänyt Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkin indonesialaiselle ministerille, päätimme luovuttaa pois omat, saman ritarikunnan mitalimme. Vastasimme symboliseen eleeseen toisella symbolisella eleellä
..jatkuu...
Esim. Indonesian ensimmäiset sellutehtaat ovat Sumatralla. Ne ovat alueen pahimpia saastuttajia, ja suomalaiset ovat olleet mukana rakentamassa kaikkia niitä. Indorayon-tehdas on toistuvasti laskenut jätevetensä puhdistamattomina jokeen. Sinne ovat laitteita tuottaneet mm. Pöyry, Rauma, Outokumpu, Ahström ja Vapo. Metsäyhtiöt, mukana myös April, jonka kanssa UPM-Kymmene on jo allekirjoittanut yhteistyösopimuksen, ovat osaltaan syypäitä metsäpaloihin, joita pidetään planetaarisena onnettomuutena. Mutta ei ole kysymys vain onnettomuudesta: metsäpalot ovat yhtiöiden ahneuden ja tahallisten tekojen, avohakkuiden ja kulotuksen, suoraa seurausta.

Ihmisoikeusloukkaukset ovat Suharton hallituksen erityisalaa. Se on syyllistynyt yli miljoonan ihmisen murhaan. Itä-Timorin miehitys jatkuu. Viime vuodenkin Amnestyn tilastot osoittavat, että ihmisoikeusloukkaukset eivät ole historiaa eivätkä ne kohdistu vain Itä-Timoriin vaan niitä tapahtuu jatkuvasti ja kaikkialla Indonesiassa.

Ilmoitus mitaleista luopumisesta oli paitsi täsmäprotesti - mitali mitalista - myös mielenosoitus Suomen hallituksen harjoittamaa politiikkaa vastaan, joka yhä uudestaan asettaa taloudelliset edut ihmisoikeuksien ja ekologisten arvojen edelle.

Lähde: http://www.kaapeli.fi/krohn/profinlandia/tiedote2.html


Ehdotan boikottia suomalaisia tuotteita vastaan!

Antti
etiiti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 159
Liittynyt: 16:48, 21.08.2005
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja etiiti »

Vai että boikottia...

joopajoo. Tosiaan, suuret paperiyhtiöt rakentavat innolla nyt etelä-amerikkaan ja miksi? Koska puuraaka-aineen hinta on nousussa ja Koska esimerkiksi Uruguayhyn n. vuoden päästä avattavan tehtaan (en nyt muista minkä firman) läheisyyteen on 80-luvun "energiaherätyksen" aikaan istutettu nopeakasvuista eukalyptuspuuta ihan pelkästään polttoainekäyttöön. No, kun puumassa biopolttoaineena on vielä lapsenkengissään ja puut senkun kasvavat, ja niiden istutuksesta huolehtineet firmat (mm. Shell) halusivat rahoilleen vastinetta, päätettiin tehdä lähistölle uudenaikainen sellutehdas.

Ja tosiaan, paperi- ja sellutehtaat ei noin niinkun keskimäärin ole niitä suurimpia saastuttajia (toisin kun ehkä joskus 60 luvulla Suomessakin...), vaan tehdassuunnittelijat ja ympäristöinsinöörit on kehittäneet koko ajan parempia ja ympäristöystävällisempiä tehtaita. Nykyajan paperitehtaassa jo pelkästään käytettävien vesien käsittely on huppuluokkaa, vettä puhdistetaan ja käytetään uudestaan, ei päästetä jokiin ja järviin. Lisäksi sellunkeiton sivutuotteena syntyvää mustalipeää käytetään tehtaan energiantuotantoon etc...

että tosiaan taitaa paperiboikotin ainut puolustus olla se, että puut pitää jättää kasvamaan, eikä niitä saa kaataa.... ;)
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Kheira kirjoitti:Jartzu, mitkä olivat seuraukset 40 vuotta sitten ja miten kauan kuivuus silloin kesti. Ei ole vielä sanottua, onko kuivuus jo ohi Amazonilla vai jatkuuko se edelleen ja jos niin miten kauan.
http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/vasen/id19062.html

Jos tuossa uutisessa mainitaan "pahin kuivuus 40 vuoteen" niin oletettavaa
on että viimeksi vastaavanlainen kuivuus on ollut 40v sitten ja kaloja/kasvia kuoli varmasti silloinkin? Pointti oli
se että mullistuksia tapahtuu ja on tapahtunut ennenkin, mutta yleensäkin luonnon toipumista ei varmaankaan edistä ihmisten suorittamat jättihakkuut ym.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

VilleJ kirjoitti:Pitäisi laittaa boikottiin kaikki usa:set tuotteet, tuottajat ja välikädet.
Mutta kun Magneplanarit kuulostavat niin hyviltä...
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
Jani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1196
Liittynyt: 09:07, 26.09.2001
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Suosi suomalaista

Viesti Kirjoittaja Jani »

Saurama: suosi suomalaista, vaihda Amphioniin hehehe ;) Sori...meinaa mennä OTksi :P
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Toisaalta mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että pienhiukkasia tullaan jatkossa vähentämään vielä entisestäänkin, koska ovat luultua vaarallisimpia terveydelle. Saatetaan jopa uloittaa koskemaan myös yksityishenkilöitä (mm. autoilun suhteen).

Pitäisi laittaa boikottiin kaikki usa:set tuotteet, tuottajat ja välikädet.
Ei pelkästään saateta, vaan niin myös tehdään.Vuonna 2008 tulee katalysaattori pakollisiksi kaikkiin uusiin diesel-autoihin ja lisäksi tavoitteena on joko verokohtelulla tai muulla tavoilla ohjata katalysaattori myös vanhoihin dieseleihin.


On arvioitu, että euroopan unionin alueella pienhiukkasiin kuolee vuodessa 350000 ihmistä, joten ehkä kasvihuoneilmiön torjumiseen pitäisi löytyä parempiakin keinoja. Lisäksi esimerkiksi liikenteen pienhiukkasten vaikutus on hyvin paikallista, joten tuskin ne kasvihuoneilmiötä torjuvat.

Usalaisten tuotteiden boikottiin laittaminen ei passaa, wardleyn ja spctrumin ruuat kun valmistetaan siellä :twisted:

Pessimistin näkemys:

Surullinen tosiasia on, että kaikki helposti hyödynnettävissä olevat öljyvarat tullaan joka tapauksessa polttamaan loppuun. Maapallon kannalta on aivan yhdentekevää, kestävätkö ne vielä 30 tai 35 vuotta. Eli kokonaisuuden kannalta on yhdentekevää, kuluttaako oma autosi 5 vai 7 litraa bensiiniä /100km. Säästämäsi bensiini tulleen joka tapauksessa polttamaan.

Viivytystaistelun ainut mahdollinen hyöty on siinä, että korvaavat polttoaineet voisivat mahdollisesti tulla oikeasti kilpailukykyisiksi ennenkuin maaöljy loppuu. USA vilkuilee jo sillä silmällä vaikeammin hyödynnettäviä öljyvarantoja, kuten Kanadan polttoliusketta.
/jari
Kheira
Member
Member
Viestit: 400
Liittynyt: 15:21, 04.10.2001
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja Kheira »

Etsin lisää tietoa netistä tuosta kuivuudesta ja esim. tällaista kommenttia antoi paikallinen kalastaja Donisvaldo Mendonca da Silva : "On hirveätä, että kaikki nämä kalat ovat kuolleet ja kun vesi joskus palaa uomiin, ei meillä enää ole juuri kalaa jäljellä."

Lyhennettynä ja suomennettuna juttu jatkuu

Alueen piraija parvet yrittävät sinnitellä 2 tuuman korkuisessa vedessä - kaikki mitä on jäljellä virtaavasta Parana de Manaquiri joesta. Tuhansia mätäneviä kaloja makaa vieri vieressä joen kuivilla penkoilla. Arvioidaan, että kestää vielä kaksi kuukautta ennen kuin joet alkavat taas täyttyä kun sadekausi alkaa.

Kuivuus on jatkunut jo kaksi kuukautta. Tutkijat uskovat kaiken johtuvan kasvihuoneilmiöstä johtuvan merien lämpenemisen ja USAssa ja keski-Amerikassa esiintyneiden hurrikaanien olevan osasyyllisiä.

En laita tähän juttua miten ihmiset kärsivät tai metsät, siitä voi kukin itse mielenkiintonsa mukaan lukea täältä

http://xtramsn.co.nz/technology/0,,7005-4878960,00.html

Alueelta on videopätkäkin, mutta en itse ainakaan jostain syystä saa sitä auki. Saattaa johtua asetuksista. Jos joku tietää miten saan sen auki, olisin kiitollinen avusta.

http://xtramsn.co.nz/musicandvideo/0,,6 ... 00,00.html
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Mitä minä tuosta ymmärsin niin,tiedemiehet epäilivät syyksi auringon pilkkujen vähäistä esiintymistä,normaalia lämpimämpää tyynen valtameren pintalämpötilaa,kukaan ei syyttänyt usa:ta kuivuudesta.
Oikeammin on varmaan kyse vain normaalia kuivemmasta kaudesta kyseisellä alueella.Eteläisessä Brasiliassa kumminkin satelee jo normaaliin tyyliin ja amazoniaan olisi tulossa sateita ihan normaaliin tyyliin jo lähiaikoina.
Mitkäköhän muut valtiot on jättäneet allekirjoittamatta tuon ilmasto sopimuksen?
In numbers of ten the power is in one.
Höpötys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1008
Liittynyt: 15:47, 23.07.2005
Paikkakunta: vsa

Viesti Kirjoittaja Höpötys »

Huh huh, mihin suuntaan maailma on menossa, eipä parane jatkaa sukua, kun ei sillä ole paikkaa missä elää 8O

Olettekos muuten huomanneet uutisen, jonka mukaan meren pinta nousee 8 metriä napajäätiköiden sulettua? Voi voi, eipä sitten enää ole munkaan kotitaloa, kun meren rannalla asustelen. Ja kuinkahan paljon tämä vaikuttaa meriveden fysikaaliskemiallisiin olosuhteisiin? Tuskimpa kalat sielläkään selviää :cry:

Mun mielestä on turhaa lähettää hätä apua Suomesta (tai muistakaan maista) muualle maailmaan luonnonkatastrofien takia. Senkin miljardin, minkä valtio lähetti just jonnekin hornantuuttiin, olisi voinut käyttää huomattavasti paremmin maapallomme pelastamiseksi. Itseasiassa nämä hätä avutkin pilaavat jo erittäin huonosti voivaa palloamme. Mitä järkeä pelastaa ihmisiä, jotta ne voisivat tuhota lisää luontoa? Siinähän tehdään hallaa vain itselle.

(Anteeksi, jos jonkun läheinen oli tsunamin uhri, apua voidaan toki antaa suomalaisille, muttei muille. Enkä ole mikään rasisti, mutta jokainen valtio auttakoon kansalaisiaan ja tehköön kaikkensa maapallomme pelastamiseksi. Mitäpä muutamasta miljoonasta ihmisestä, kun uhkana on koko eliökunta?)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”