Millä vihersamennuksen saa pois??

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
merililja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 42
Liittynyt: 19:58, 28.06.2005

Millä vihersamennuksen saa pois??

Viesti Kirjoittaja merililja »

Siis vihersamennus vaivaa nyt oikeen kunnolla. Allas 180l, 2kk pystyssä ollut. Vihersamennus iski n.2vko sitten ja heti hain ohjeita täältä. Siis pimensin akvan, lopetin ruokinnan, lisäsin pintavirtausta, nostin romahtaneen pH:n noin 7:ään. Viikko vierähti ja laitettuani valot päälle seuraavan vuorokauden kuluttua vesi taas vihreää mössöä! Toistin hoidon heti perään ja nyt jo toinen viikko samoilla ohjeilla, mutta tänä aamuna kun valot pantiin päälle niin kaikki näytti hyvälle, mutta odotas kun ilta ehti niin taas on vihreää.

Siis onko olemassa mitään oikeaa "lääkettä" tähän samennukseen? Ei tuota viitti katella! Se uv-valojuttu ei oikein kiinnostais, onko se ainoa mahdollisuus vai saako jostain ostaa jotain ainetta?

Toivonsa menettänyt...
Merililja
sakosa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 690
Liittynyt: 11:42, 07.02.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sakosa »

Sinun pitää löytää syy, miksi levä viihtyy niin hyvin altaassasi. Varmaan kannattaisi tähän heti ladella vesiarvot, hoitorutiinit ja muut perustiedot altaasta. Omassa altaassa ajoittainen lievä vihersamennus johtuu todennäköisesti nitraatin puutteesta (pieni kalasto). Valaistuksen vähentäminen on auttanut tähän.
merililja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 42
Liittynyt: 19:58, 28.06.2005

Viesti Kirjoittaja merililja »

Tässäpäs nämä sitten: Eli allas 180l, suodattimina sacem gemini 800 ja fluval2, valaistuksena 2x30W putket (Sylvania Aquastar ja Lumilux Skywhite) perustettu n. 2kk sitten.Vihersamennuksen ilmaannuttua nitraatti n. 10-15, nitriitti 0, GH 5, KH 0-2, ph 5,5. Pimennysten aikana lisätty pariin otteeseen ruokasoodaa jolla KH nousee lukemaan 5-7 ja pH 6,5-7. Hoitorutiinit on vedenvaihto 1x viikossa noin 40-50% sekä sisäsuodattimen puhdistus (vain toisen). Valot olivat päällä ennen samennusta 9-21. Aurinko pääsee myös paistamaan toiseen päätyyn allasta, mutta ei suoraan altaaseen. Kalastona tällä hetkellä 5 albiinomonnista, 1 partiksen poikanen n.4cm ja 11 kardinaalitetraa. Tulossa ovat vielä 10 timanttitetraa, töyhtökääpiokirjoahven parisko, sekä lisää kardinaalitetroja, jahka uskallan tuonne mitään ottaa...
Merililja
Kala_
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 14:38, 03.02.2004
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Kala_ »

Käytätkö jotain lannoitteita?
Ittelläni on nyt kaksi vihersamennus nujerrettu sitten heinäkuun jälkeen, mutta enpä jaksa uskoa että olisi vieläkään lopullisesti nujerrettu. Kasvit kyllä on nujerrettu :D

Ekan kerran arvelin johtuvan siitä, että aurinko pääsi paistamaan päädystä. Reilun viikon pimennyksen jälkeen oli vesi kirkasta. Laitoin jätesäkistä siivun päätyyn, ettei pääse enää paistamaan. Valaistuksen määrääkin (2 putkea)vähensin 6:n ja 8:n tuntiin, vaihteli vähän päivittäin kun on tuollainen viikonpäiväajastin. Samalla lopetin tuon PMDD:n lisäyksen. Nitraatti oli koko ajan alhainen, alle 10 jo ennen vedenvaihtoa.

Meni varmaankin vajaa viikko, niin taas alkoi vihertää. En pimentänyt, vaan vaihtelin normaalisti vettä (150L:aa 450L:sta/1x vko).
Kun takalasia ei näkynyt, ei auttanut muu kuin pimentää.
Nyt on vielä vihersamennus pois. Koitanpa nytten taktiikan vaihtoa, eli valot päällä 8-10h/pvä ja kolme putkea. Lisäilen tuota PMDD:tä n. ½ ohjeen ilmoittamasta määrästä.

Muutama syy, joita veikkaan ainakin osatekijöiksi tuohon samennukseen:
Muutto toiselle paikkakunnalle -> eri vesi.
"Nuori" allas, eli ollut toiminnassa vasta maaliskuusta.
Kyhmytonkijoiden pohjanmyllerrys -> ehkä jonkinverran pohjalannoitetta päässyt veteen.

Ans kattoo koska taas vihertää... Sitten taitaakin jo mennä UVC-suodattimen hommaamiseksi, kun olisi ihan kiva katsellakin joskus tuota akvaariota :roll:
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Kannattaa myös tutustua keinoihin joilla minä pääsin lopullisesti eroon vihersamennuskierteestä ;) kiitos kaliumnitraatin.


http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... &highlight
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... &highlight
Kala_
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 14:38, 03.02.2004
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Kala_ »

^ Pitääpä tuotakin vielä kokeilla ennen uvc-suodattimen hankintaa, mikäli tuo vihersamennus uusiutuu.
marru
Junior Member
Junior Member
Viestit: 115
Liittynyt: 12:43, 08.11.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: lapin lääni

samennusta yhä

Viesti Kirjoittaja marru »

:roll: mullakin kauan( 9kk)ollut tuota viherrystä altaassa, nyt aika vähänä,mutta jos tuota kaliumnitraattia kokeilis, niin mistä sitä saa, ja miten annostelu. tuo englanti vähän tökkii, oisko suomeksi ohjeita..?kiitos
suo siellä vetelä täällä
Kala_
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 14:38, 03.02.2004
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Kala_ »

^ Täältä löytyy vastaus molempiin kysymyksiin [;)]
Kala_
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 14:38, 03.02.2004
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Kala_ »

Eipä vaikuttanut meikäläisellä tuo nitraarin lisäys tai pimennykset, mutta kiitos erään palstalaisen jonka kanssa tuli vihersammennus jutuksi matto häneltä hakiessani, ja häneltä sain toimivan reseptin [;)]

Eli homma eteni näin:

Valot päällä 9h/vrk putkeen, ei taukoja. Muu aika täysin pimeänä, eli vaikkapa jätesäkin suikaleet laseihin.
Pintakasveja paljon. Itselläni pelkästään pistiaa.
Aktiivihiilisuodatus. Itse laitoin sukkuhousuihin & pumpun puhalluksen eteen painojen avulla roikkumaan.
Likoeläimiä voi myös laittaa. Oon lisäillyt pari kertaa viikossa vettä (n. 1L), jossa on ensin pari päivää ollut tuppo heinää.
Ei mitään lannoitteita vetään tuona aikana.

Ekalla viikolla ei tapahtunut huomattavaa eroa. Seuraavan vedenvaihdon (vaihdoin 150L 450:stä) yhteydessä vesi kirkastui huomattavasti. Seuraavana päivänä vedenvaihdosta vesi oli vain kirkastunut entistä enemmän, ja voisi jo sanoa, että vihersamennus on kokonaan pois.
Edes viikon pimennyksen jälkeen ei vesi ollut noin kirkasta 8O
Ja etunahan tuossa tietenkin on, ettei tarvitsi kasveja tappaa eikä kaloja pitää paastolla.

Kun yritin pimennyksellä hoitaa, niin uusiutui aina parin päivän päästä.
Danny
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1106
Liittynyt: 22:03, 07.11.2003
Paikkakunta: Parainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Danny »

Kala_ laittoikin esille antamani ohjeen. Hyvä niin, kun itse en ole saanut aikaiseksi. Jotta kunnia kuitenkin menisi oikeaan osoitteeseen, niin ohje on pääsääntöisesti Diana Walstadilta - muokkaamanani.

Walstad korostaa pintakasvien merkitystä. Ne kuluttavat vedestä ravinteet nopeammin kuin levä ehtii käyttää ne hyväkseen, koska yhteyttävät/kasvavat nopeammin ollessaan kosketuksissa suoraan ilmaan. Ilmasta ne puolestaan ammentavat hiilidioksidia. Niin ja saavathan ne eniten valoakin. Saman asian voi hoitaa ainakin osittain antamalla osan vesikasveista kasvaa pinnan ylle (siis veden alta).

En ole täysin varma mihin tuo aktiivihiilisuodatus perustuu, mutta ehkä siitä on apua. Itse sitä käytin, ja minulla vihersamennus helpotti kolmen viikon jälkeen. Joku voisi kokeilla ilman sitä ja kertoa tuloksen tänne, niin tietäisimme sitten onko välttämätön. Hiilen vaihto viikottain, jos heti ei ala helpottamaan. Veden vaihdot normaalisti viikottain ehkä vähän enemmän kerralla kuin se noin 25%. Juu, ja nestemäinen lannoitus pois. Jos on kova ruokkimaan, niin ehkä kalojen ruokintaa voisi hieman vähentää.

Valaistuksesta Walstad - suoran auringonvalon altaan valaisijana suosittelija! (itsekin olen sitä alkanut käyttää hyväkseni :)) - sanoo, että suoraa paistetta pitäisi vihersamennuksen aikana hieman vähentää esim. vaalealla kankaalla tai muovilla (mielikuvani oli valkoinen muovipussi). Ei siis kokonaan peittoon. Sovelsin hänen oppejaan: Tiputin valaistusajan 9 h/vrk ja peitin altaan jätesäkkiin loppuajaksi. Miksi? Perustelin tätä hänen kerallaan itselleni sillä, että levät näyttäisivät pystyvän käyttämään hämärää hyväkseen paremmin kuin kasvit. Ja Suomessa kun tunnetusti on valoisaa aikaa kesäisin, varsinkin sitä hämärähyssyn puolelle kääntyvää...

Neljäs kohta eli likoeläimet on bongattu täältä Aqua-Webistä (tässä haulla löytyneet muutamat linkit: mm. 1, 2, 3). Sitä en itse käyttänyt mutta voisin toki kokeilla jatkossa jos ongelmia ilmenee. Varsinkin tuolla heinä/kauranolki-systeemillä!
Ja ainakin itse pela(i)sin varman päälle ja lisä(i)sin valaistusta vähitellen ongelman poistuttua. Akvaario tykkää hitaista muutoksista! :)
akirpap
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 16:33, 26.01.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tornio

Viesti Kirjoittaja akirpap »

Minun ääneni menee kaupallisille valmisteille, vuonna nappi taistelin vihersamennusta vastaan kuukausikaupalla. Pimennykset, vesiarvojen tarkkailu, ruokinnan vähentäminen/lopettaminen ei auttanut, kasvit vain kuolivat pikkuhiljaa pitkien pimennysten seurauksena. Vasta oikealla myrkyllä (ja aineen nimeähän en tietenkään enää muista..) levä lähti kerralla eikä uusiutunut enää kertaakaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”