Apua aloittelijalle

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
makkara.....kala
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 09:08, 14.06.2005
Paikkakunta: Helsinki

Apua aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja makkara.....kala »

Olen aivan sekaisin näistä kaikista kypsytyksistä ym, olisi tosi ihanaa jos joku voisi vastata kysymyksiini niin että tyhmäkin ymmärtää.

1. Eli siis tämä kypsytys olen lukenut kaikki mahdolliset tiedot ja keskustelut kypsyttämisestä, mutta olen aivan sekaisin erillaisista termeistä ym, eli voisiko joku selittää minulle koko kypsytyksen mahdollisimman tarkkaan ja yksinkertaisesti. ( esim laita multaa akvaarioon. Minne ihmeeseen sitä multaa työnnetään suodattimeen vai, vaiko pohjalle.)

2. On ph, dh ja ties mitkä voisiko joku selventää mitä nämä lyhenteet merkkaavat.

3. Mikä on otto?

4. Sitten vielä kalastosta. Minulle on tulossa 100l akvaario ja haluaisin sinne ainakin monnisia ja partamonnin, kuinka monta monnista mahtuisi vipeltämään ettei pohja ylikansoittuisi? Sitten muista kaloista olisiko hyvä järjestelmä jokin tetra parvi ja affen pari/ rihmakaloja, erityisesti kiinnostaisivat kääpiöakarat, mutta ovatko ne liian isoja, voiko niitä pitää monnistan kanssa vai olisiko joku muu affen parempi. Tetroiltaa tai miksei barbeilta ja rasboroiltakin toivoisin edes jonkin moista värikkyyttä. Niin ja purkin vesiolot määräytyvät tulevien kalojen mukaan.

Kiitos tuhannesti kaikille jotka vaivautuvat vastata! ps Pahoittelen kirjoitus virheitä.
kaurapuuroa ja änkyrimatoja ja vielä sekaisin NAM NAM
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Mullan lisäämisestä:
Ympistä, eli onnistuuko niin, että heittää sukkauhousuun pari kuorallista multaa ja huljauttelee sitä sielä vedessä?
Kauanko sitä pitää sielä pitää?
Miksi ei onnistuisi, aikaa en osaa sanoa. Siksi tuolla aiempana ehdotin sitä sekoittamista: kun sekoituksen jälkeen kiinteä aines on laskeutunut astian pohjalle, veteen on vapautunut typpibakteereita ja veden voi kaataa akvaarioon.
"Tätä voisi vähän tarkentaa. Kai sitä voisi tuollaisessa myrskyssä vesilasissa typpibakteereita irrotakin veteen, mutta teorian mukaan nuo bakteerit ovat sessiilejä eli pinnoille kiinnittyneitä. Siksi mitä sameampaa on vesi, sitä enemmän siinä voi olla typpibakteerejakin, koska sameus muodostuu mullan hiukkasista.

Sukkahousuissa tai vastaavassa mielestäni riittää kunhan sitä huljuttelee aikansa akvaariossa, jotta hienoa lietettä tulee siitä läpi riittäväksi katsomallaan tavalla.

Tätä voisi sanoa samean veden taktiikaksi, kun akvaario on käsittelystä jonkin aikaa samea ja silloin on mullasta varmasti irronnut tehokkaalla tavalla kaikki toivottu. Lisäksi se leviää heti kaikkialle, kuten hyvä on."


( Lainaus http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 2&start=60 )
MKM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 541
Liittynyt: 09:30, 23.08.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja MKM »

GH=kokonaiskovuus
KH=karbonaattikovuus
pH=veden happamuutta/emäksisyyttä kuvaava arvo
NO2=nitriitti
NO3=nitraatti


Lainaanpa seuraavaan omaa viestiäni toisessa ketjussa (http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=50075). Suosittelen kyllä lukemaan nuo jarvij:n sivut ajatuksen kanssa. Voit myöps vilkaista tuon topicin johon linkki yllä.

****
Lähetetty: 07:48, 11.07.2005

Oletan, että sinulla ei ole toista akvaariota josta ottaa ymppi. Siispä joudut käyttämään ymppinä jotain muuta. Tässä vähän rautalankamallia:

-laita akvaarioon pohjahiekka, suodatin ja vesi.
-mene apteekkiin ja pyydä pullo ammoniakkiliuosta sekä muoviruisku. (Tässä vaiheessa saat pitkiä katseita, sano ettet tahdo neulaa...pelkkä 2ml tai 5ml ruisku riittää). Ruisku maksaa alle 0,5e, ammoniakki n. 7e (250ml). Jos kysyvät miksi niitä tarvit, kerro että aiot käynnistää typen kierron akvaariossasi.
-hanki kalanruokaa, aivan sama mitä, ehkä sellaista jota voit syöttää tuleville kaloillesi (kypsytyksessä ei kulu tätä kovin paljon). Hanki samalla ainakin no2, no3 ja pH-testit.
-ellei ole äitiä tai tyttöystävää joilta pihistää, mene kauppaan ja osta sukkahousut, sellaiset naisten ohuet... (ja taas pitkiä katseita...)
-ota jostakin huonekasvin ruukusta multaa 2-3 kourallista ja tunge se sukkahousuihin. Sido sukkahousut kiinni ja plumpsauta paketti altaaseen. Nyt siellä on ymppi.
-valmistaudu henkisesti pahaan hajuun. ota ruisku ja ammoniakki esille, häivytä pikkulapset ja lemmikkieläimet lähettyviltä.
-laita altaaseen 5ml 10% ammoniakkia per 100l vettä (eli 1 ml kymmenenprosenttista ammoniakkia per 20 litraa), ruiskun avulla saat mitattua oikean määrän näpsäkästi
-ripota perään hitusen kalanruokaa

Kypsyminen käynnistyy tämän jälkeen. Nopeudesta ei voi sanoa, riippuu ympistä. Minulla koko prosessi vei noin 3 viikkoa.

Jotkut lisäävät ammoniakkia niin kauan (=joka päivä) kunnes nitriittiä alkaa muodostua, toiset vain yhden kerran. Itse lisäsin sitä 3 ensimmäisenä päivänä, nitriittiä ilmaantui n.5-6 pv:n kuluttua kypsytyksen aloittamisesta. Ruokin koko ajan allasta kalanruualla (joka päivä ihan vähän hituja). Mittasin vesiarvot aluksi päivittäin, ensin vain nitriitin, mutta sitten kun sitä oli alkanut muodostua, ryhdyin mittaamaan myös nitraattia.

Kun nitriitti on kokonaan hävinnyt ja nitraattia muodostunut, allas on kypsä. Sen voit vielä varmistaa pienellä ammoniakkimäärällä (muuttuuko n. vuorokaudessa nitraatiksi).

Kun kypsyys on varmistettu, mitataan nitraatti ja vaihdetaan vettä jotta saadaan nitraattitaso sopivaksi. Eli altaasta vettä viemäriin ja hanasta uutta tilalle. Tavallaan siis laimennetaan sitä akvaariovettä, tai sen nitraattipitoisuutta. Tavoitteena voi olla vaikkapa nitraattiarvo 10-15 mg/l. Kun se on kohdillaan, allas on valmis vastaanottamaan uusia asukkeja.

Ennen kalojen kotiuttamista on kuitenkin hyvä sisustaa allas, ts. laittaa sinne kaikki kasvit, juurakot yms (mitä nyt aikoo laittaa). Kasvit voi laittaa altaaseen jo kypsytyksen aikana, mutta ei ehkä niitä ihan herkimpiä kasveja. Uuteen (vasta perustettuun) altaaseen on hyvä laittaa ainakin jonkin verran nopeakasvuisia kasveja. Niitä on monenlaisia, valitset vain mieleiset. Vinkkejä löydät täältä aw:sta ja tuolta linkit-listan kautta harrastajien sivuilta.

Kaloja ei ehkä kannata tuoda kaikkia kerrallaan uuteen altaaseen. Hankit niitä pikku hiljaa, aloita kalastosuunnitelmasi kestävimmistä lajeista.

Auttoiko yhtään?
***

Otto= nuolimonni http://www.saunalahti.fi/pistia/nuolimonni.html
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

MKM kirjoitti:Jotkut lisäävät ammoniakkia niin kauan (=joka päivä) kunnes nitriittiä alkaa muodostua, toiset vain yhden kerran.
Hyvä on alussa lisätä kerran ja sitten vasta säännöllisemmin, kun nitriittiä (tai nitraattia) on alkanut muodostua, koska niin kauan kuin ammoniumia/ammoniakkia ei ole nitriitiksi (ja siitä nitraatiksi) muuntunut, sitä vielä vedessä on.
MKM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 541
Liittynyt: 09:30, 23.08.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja MKM »

liina: vihdoin joku selvensi minullekin tuon asian! Kiitos.
Luin itse ensimmäistä allasta pystytellessäni pääni puhki kaikkia ohjeita. Joissakin neuvottiin lisäämään ammoniakkia niin kauan kunnes nitriittiä alkaa muodostua, toisissa vain yhden kerran "alkustartiksi".

Sain tosin edellisessä viestissäni kuvaamallani tavalla altaan kypsäksi, mutta ehkä se olisi sujunut sutjakammin jos olisin tehnyt niin kuin ed. viestissäsi kirjoitit.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kaikki ovat saaneet altaansa kypsiksi! Alussa ei ole kuitenkaan kovin viisasta nostaa hirmuisesti ammoniumin pitoisuutta yli 5mg/l eli sen alkulisäyksen. Varsinkin jos on jo laittanut kasveja altaaseen ja lisäksi siinä kerääntyy vähemmän tarkoituksenmukainen "alkupaukku", joka sitten myöhemmin muuntuu nitriitiksi ja nitraatiksi, mikä yleensä taas johtaa ylimääräisiin vedenvaihtotarpeisiin kypsytyksessä... =)

Ammoniumtestillä en näe virkaa kypsytyksessä. Nitriitti- ja nitraattitestit on hyvä olla, hyvin mielellään tippatestit, jotka ovat vieläpä paljon edullisempia käytössä kuin epävarmat ja -tarkat liuskat. Nitraattitestistä on sitten myöhemminkin paljon iloa kypsän asutetetun akvaarion kanssa. Seuraavassa erinomainen vinkki vesitestien riittoisuuteen: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=48130 Ja tuolla: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=46571 Ja tuolla: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=44275 :)
makkara.....kala
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 09:08, 14.06.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja makkara.....kala »

Vihdoin älysin! Ja vain yhdellä lukukeralla! jes! :D
kaurapuuroa ja änkyrimatoja ja vielä sekaisin NAM NAM
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Tähän ei voi sanoa kuin nam nam. :) Hyvää viikonloppua.
Agironda
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 09:04, 20.07.2005
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Agironda »

Minäkin heittäisin tähän väliin kysymyksen...

Kun nitriittiä on alkanut muodostua (tänään jo mitta-asteikon kaikkein tummanpunaisin väri), niin mitä nyt teen? Alkaako nitriitti hävitä itsekseen? Pitääkö vettä vaihtaa? Ammoniakkia lisäsin vain kahtena päivänä, pitoisuus on koko ajan ollut tuo 5mg/l. Nitraattiakin vedessä on melko reippaasti.
~Agironda~
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Agironda kirjoitti:Ammoniakkia lisäsin vain kahtena päivänä, pitoisuus on koko ajan ollut tuo 5mg/l.
Miten se on mahdollista?

Muuten olen hieman kehitellyt vaihtoehtoisia ohjeita joista voit lukea vaikka tuolta: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=36582
Siinä lisätään ammoniumia sen perusteella paljonko nitriitin pitoisuus on. Kun se on alhainen, lisätään ja kun se on korkealla, odotetaan. Raja-arvoiksi sopivat esimerkiksi 5-10mg/l, mutta se ei ole kovin tarkkaa. Jatkuvasti ruokitaan kalanruualla.

Kypsytystä jatketaan kunnes tarpeelliseksi katsomansa ammoniummäärä muuntuu kokonaan nitraatiksi tarpeelliseksi katsomassaan ajassa. Mallia voi ottaa vaikka Järven esittelemistä ohjeista, (1-2mg/l vuorokaudessa ja tarkkaan ottaen alkuperäisten ohjeitten mukaan kaksi kertaa puolitettu 5 eli 1,25mg/l) vaikka toisaalta useimmille riittäisi vähempikin: tarve riippuu tuotavan kalaston koosta, tarkalleen sen tulevasta ruokinnasta.

Vesinäytettä joutuu laimentamaan, jotta saa tietää todellisen nitriitin pitoisuuden, koska testit on suunniteltu toimivaan akvaarioon, ei ammoniumkypsytykseen. Hanavesi käy laimennokseen: esimerkiksi 4 osaa hanavettä ja yksi akvaariovettä luetaan kertomalla saatu tulos viidellä ja 9+1 kerrotaan kymmenellä.

Seuraavasta löytyy lisää keskustelua ja sieltä taas lisää=) http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 42#3608642

Ai niin. Vettä voi vaihtaa, jos epäilee kokonaistypen määrän olevan jo haitallinen nitrifikaatiolle. Nitraatti yli sadan tai nitriitti useissa kymmenissä ainakin vaihtaisin. Siitä ei ole tippaakaan haittaa, vaikka aiemminkin.

Variaatioita voi kehittää vaikka kuinka. Yksi olisi lisätä joka päivä ts. kerran päivässä 0,5 mg/l ammoniumia, jonka jälkeen vaikkapa (halutessaan, tarpeen mukaan) kun nitriitti on hävinnyt, vielä 1mg/l joka päivä.

Annostelu menee siis pääpiirteittäin toisinpäin kuin joittenkin mikrobiologien (?) kehittämissä yleisemmin jaetuissa ohjeissa eli kasvaa loppua kohti. Silloin ammoniumin annostelu seuraa typpibakteerien kehitystä. Kokemukset ovat erinomaisia sujuvuudessa ja prosessin nopeudessa.
Agironda
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 09:04, 20.07.2005
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Agironda »

Kiitoksia! Luin nuo linkittämäsi ketjut. Aika sekavaa oli kuitenkin.

En ole lisännyt akvaariooni multaa ollenkaan. Olisiko pitänyt?

Vaihdanko siis osan vedestä vai odotanko vain nitriitin laskemista?

Akvan vedessä alkoi muodostua nitraattia aikaisemmin kuin nitriittiä. Onko se normaalia?

PH on n. 7. Pitäisikö sitä saada alemmas?

Lisäsin sitä hirvensarvisuolaa ohjeen mukaan kun akvaario oli ollut hieman vajaan viikon toiminnassa. Pitääkö minun taas lisätä sitä, vaikka ammonium-pitoisuus on mitta-asteikon mukaan maksimissa? Vai pitäisikö arvoa saada alemmas?

Bactozymiä lisäsin ihan kypsytyksen alkuvaiheessa. Teinkö väärin?

Akvaario on laitettu toimintaan 10.7.

Olen päivä päivältä vain enemmän pihalla näistä asioista... Luen ja luen ohjeita ja kemiaa ym. mutta ei vain mene jakeluun. Joka paikassa on erilaisia ohjeita. Mistä tiedän, mitä minun kannattaa noudattaa..?

Tuntuu, etten uskalla ikinä ottaa kaloja altaaseeni. :( Olen jo nähnyt painajaisiakin siitä, kuinka kaikki kalani kuolevat. :(
~Agironda~
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Agironda kirjoitti:Joka paikassa on erilaisia ohjeita. Mistä tiedän, mitä minun kannattaa noudattaa..?
Valitset vain yhden. Se on ihan sama, kaikki ovat saaneet akvaarionsa kypsiksi. Ongelmien tullessa sitten kysyt. Mikset noudata tätä?: http://www.aquahoito.info/suomi/aloitte ... psytys.php Ja mikä tuossa sinulle vastaamassani oli sekavaa, miksei se kelpaa toimintaohjeeksi? Akvaariosi on pitkällä kehityksessä, jos nitriittiä ja varsinkin nitraattia muodostuu hyvin. Toisaalta se että ammonium pysyy 5 mg/l ei kuulosta toimivalta typenkierrolta.

Älä siitä pH:sta välitä. Multaa voit laittaa vieläkin, ei todellakaan ole pahitteeksi.

Anteeksi etten vastannut suurimpaan osaan uusia kysymyksiäsi. Uskon nimittäin että osaat tehdä tässä hyvät ratkaisut jo ensimmäisen vastauksen pohjalta! ;) Tästä on turha tehdä hankalaa tai jopa raskasta, bakteerit tekevät työn puolestasi. Olosuhteet vain järjestetään niille sopiviksi ja suurin osa niistä onkin hyvällä mallilla jo pohjahiekallisen altaan täytyttyä vedellä. Lisäksi vedenkiertoa (happea), toivottuja bakteereita (ymppi) sekä niille sapuskaa (kalanruoka, ammonium). Jos homma tuntuu tyssäävän hyvän alun jälkeen, on usein kysymys liiasta sapuskasta tai ylensyönnin jälkiseuraamuksista: bakteeritkin pissaavat ja kakkaavat! No tähän hyvin paljon lainausmerkkejä, mutta mielenkiintoista saattaa löytää palstan haulla metabolia* (Tähti on tähdellinen=)
JukkaV
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3249
Liittynyt: 13:24, 06.11.2003
Akvaarioseurat: Turun akvaarioystävät
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula ja Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Ja sitten vielä muutama ehdotelma kalastoksi:

Etelä-Amerikka-geotooppi:

8 pikkukirsikkatetraa
2 kääpiöakaraa
6 kaarimonnista
1 partamonni

tai

12 neontetraa
2 keltakääpiöahventa
6 täplämonnista
1 partamonni

Aasiageotooppi:

1 paratiisikala
8 odessabarbia
4 imunuoliaista
6 ruskoharaa

tai

3 hunajarihmakalaa
12 kiilakylkeä
6 piikkisilmää

Globatooppi:

6 platya
10 kuparitetraa
2 timanttikirjoahventa (kääpiöakarakin käy!)
1 partamonni

tai

3 murisijarihmakalaa
8 ruusutetraa/kerritetraa
6 kirsikkabarbia
1 partamonni
Erityiskiinnostuksen kohteena harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit (tällä hetkellä kääpiö-, metalli- ja sirppihammaskarppeja ja seepralimioita) ja monniset (tällä hetkellä mustaselkä-, panda-, pikku-, sihti- ja somamonnisia).
Agironda
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 09:04, 20.07.2005
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Agironda »

Kiitoksia kalastoehdotuksista! :)

En tiennytkään, että platyjen kanssa voi laittaa tetroja...

Mutta hyviä ehdotuksia. Selailen kirjoja ja mietin, mitä valitsen. Mielenkiintoista hommaa! [;)]
~Agironda~
JukkaV
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3249
Liittynyt: 13:24, 06.11.2003
Akvaarioseurat: Turun akvaarioystävät
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula ja Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Tietenkin voi, jos niillä on yhteisiä kovuus- ja happamuusarvoja.
Erityiskiinnostuksen kohteena harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit (tällä hetkellä kääpiö-, metalli- ja sirppihammaskarppeja ja seepralimioita) ja monniset (tällä hetkellä mustaselkä-, panda-, pikku-, sihti- ja somamonnisia).
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Tottahan toki voi, jos ne ovat kotisin samoista vesistä ja samantapaisista biotoopeista ajatelleen akvaarion vähäistä tilavuutta. Luonossahan olisi kyse samasta puron, joen pätkästä tai pienestä alueesta järven rantaa.

Tämä sama vaatimis koskee kaikkia eri lajisia kaloja.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Agironda
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 09:04, 20.07.2005
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Agironda »

Kiitoksia neuvoista!

Nitriittiä ja nitraattia on edelleen mitta-asteikon mukaan maksimimäärä. Vaihdoin eilen n. 1/4 altaan vedestä. Ei mitään vaikutusta. Ilmeisesti nyt vain odottelen..?

Kierteisiä sain tänään akvaariooni. Ryntäsivät heti syömään kasvien kuolleita osia.

Lämpötila juuri nyt 27-28 astetta.
~Agironda~
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Agironda kirjoitti:Nitriittiä ja nitraattia on edelleen mitta-asteikon mukaan maksimimäärä.
Tähän kerroin keinon edellisellä sivulla, kuinka saat tietää todellisen tilanteen.
Agironda kirjoitti: Lämpötila juuri nyt 27-28 astetta.
25-30 astetta pitäisi olla ihan optimi.
Agironda
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 09:04, 20.07.2005
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Agironda »

Ai niin, sitä vettä piti laimentaa... Unohdin [:I]
~Agironda~
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Niin tuota, vaikkei ymmärtääkseni kaikkien kypsytysmetodien mukaan ole tarpeellista tietää missä arvot pamppaavat, vaan aina laitetaan vain lisää ammoniumia, on se kuitenkin mielestäni hyvin fiksua. Reilu laimennos antaa tarkimman tuloksen, koska hyvin punaiseksi mennessään testiä on todella vaikea lukea ja ylin värikartan arvo on usein myös hyvin laaja, (esim. 3-30mg/l, ihan hatusta, en muista todellista esimerkkiä). Kun saa tuloksen hyvin alas testin skaalassa, missä väri vaihtuu (mahdollisesti) oranssiin, on testi tarkimmillaan ja parhaiten luettavissa.

Yleistäen kypsyttelijät ovat malttamattomia ja testaavat ja murehtivat onko kaikki hyvin aivan liikaa. Testejä ei tarvitse tehdä kaiken aikaa joka päivä. Bakteerit ovat silti töissä kaiken aikaa!
Agironda
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 09:04, 20.07.2005
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Agironda »

Minä täällä vain hermoilen ja pähkäilen josko olen tehnyt jotain väärin. Mutta siis testaan nitriitin kerran päivässä, muita arvoja ehkä joka toinen päivä.

Yritän olla kärsivällinen tästä eteenpäin [;)]
~Agironda~
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Jos arvot ovat korkealla, kannattaa muistaa että 50% vedenvaihto vasta puolittaa ne. Muuten kannattaa lukaista ensimmäiseltä sivulta vielä uudestaankin, sillä siellä niitä toimintaohjeita ja -ehdotuksia on erilaisiin tilanteisiin. Kalanruokaa aina säännöllisesti, vaikka päivittäin.
Agironda
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 09:04, 20.07.2005
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Agironda »

Taidan tehdä vedenvaihdon tässä lähipäivinä. NH4/NH3 oli tänään nollassa. Nitriitti ja nitraatti huipussaan edelleen.

Kasvit tuntuvat kasvavan hyvin ja kotilot lisääntyvät.
~Agironda~
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Apua aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Lisa »

makkara.....kala kirjoitti:Minulle on tulossa 100l akvaario ja haluaisin sinne ainakin monnisia ja partamonnin
Tuohon kun lisäät vielä haaremin hunajarihmakaloja sekä parven kardinaalitetroja, niin sehän on siinä :)
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”