Kuusta ja muutosta

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pallokala
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1700
Liittynyt: 00:31, 02.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Kuusta ja muutosta

Viesti Kirjoittaja Pallokala »

Onko kuuvaloa tarkoitus pitää päällä koko yö vai vain joitakin tunteja? Pitäisikö kuuvalolla valaisua pitää aina yhtä pitkään vai vaihdella eri pituisia kausia?

Mitä pitäisi ainakin muistaa merivesiakvaariota muuttaessa?
Kivet voi kuljettaa ilman vettä styroxlaatikoissa, kala(t) ämpärissä mutta mitä teen vedelle, kannattaako sitä lähteä kuskaamaan vai onko parempi laittaa ihan uusi vesi allasta täytettäessä?
Pohja-ainesta minulla ei ole altaassa ollenkaan mutta ajattelin laittaa muuton yhteydessä.

Täpläsiilikalan lisäksi akvaariossa on elävää kiveä ja pehmeitä koralleja. Rapuja tai kotiloita ei liene enää elossa vaikka niitä olisi kiven mukana tullutkin.
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
Sam Salonen
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 2535
Liittynyt: 05:37, 17.06.2001
Akvaarioseurat: HAF, HAS, TAS, TAY
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sam Salonen »

saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuusta ja muutosta

Viesti Kirjoittaja saurama »

Pallokala kirjoitti:Onko kuuvaloa tarkoitus pitää päällä koko yö vai vain joitakin tunteja? Pitäisikö kuuvalolla valaisua pitää aina yhtä pitkään vai vaihdella eri pituisia kausia?
En tiedä, kuinka paljon luonnossa yöllä veteen lankeavan valon määrä vaikuttaa hämärä/pimeäaktiivisten olioiden elämään. Ainakin kaupungissa valoa on varmaan sen verran paljon ja epäsäännöllisesti yöaikaankin akvaarioon lankeamassa, että kuuvalon kanssa ei ole kamalan kriittistä. Oma kuuvaloni on päällä koko ajan, ympäri vuorokauden. Muutama ledi ei paljon tunnu siinä vaiheessa kun muut valot ovat päällä tai edes akvaarion kanssa samassa huoneessa on valoja päällä tai verhot auki ja ulkona valoisaa.
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
KatjaN
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:52, 04.12.2001
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja KatjaN »

Oma kokemus parin viikon takaa: (allas 800l, elävää kiveä, kolme vuokkoa ja paljon kivikorallia) muuttomatka oli tosi lyhyt ja tavarat vietiin vartavasten kakkos-kakkosesta tehdyllä kärryllä:
-edellisenä päivänä oli uudessa kämpässä tehty valmiiiksi uutta vettä n. 500l (tämä helpottaa huomattavasti jos on mahdollista)
-Korallit ja kivet joissa oli korallia pakattiin hyvin väljästi styroksaalikoihin joihin laitettiin vettä, että korallit juuri peittyivät (yksi oli niin iso, että vettä ei voinut olla niin paljoa, joten laitoin varovasti muovisäkin korallin yli, jottei se kuivuisi.
-Pelkät kivet saaveihin ja vettä melkein täyteen.
-Vettä alettiin valuttaa ensimmäisenä, jotta se olisi jokseenkin puhdasta, ja samalla nosteltiin tavaraa altaasta kun veden pinta laski.
-Kun allas oli jotakuinkin tyhjä (paitsi tietysti loput vedet jota eivät mahtuneet enää asioihin) haavittiin kalat saaveihin. (huom. tässä tärkeää ettei laita liikaa kalaa samaan ettei tule happikato)
-vuokot matkustivat omissa ämpäreissään.
-Loput vedet viemäriin
-hikat roskiin (Tämä on erittäin suositeltavaa, sillä vaikka hiekka näyttää puhtaalta ja meilläkään ei ollut kuin reilun vuoden ollut, niin se on kyllä aikamoinen pommi, eikä varmasti helpota muuton jälkeistä 'recoveryä')
-tavarat uuteen kämppään.
-kaloille saaveihin ilmapumppu porisemaan
-Saaveista ja laatikoista, joissa näytti olevan kohtuu puhdatsa vettä alettiin pumpata vanhaa vettä altaaseen ja nostella kiviä
-kun kivet oli altaissa alettiin nostella korelleja
-kun saaveista oli käytetty kaikki käyttökelpoisen näköinen vesi alettiin pumpata uutta (jota tuli ehkä 2/3)
-kun allas oli täynnä kalat aklimoitiin aika nopeasti että saataisiin ne pois saaveista
-vuokkojen totuttelu kesti vähän kauemmin
Ala-allasta ei saatu käyttöön heti ekana päivänä, joka ei haitannut. Yksi huomio kuitenkin tehtiin: Muuton seurauksena kivissä olevasta eliöstöstä kuolee kuitenkin osa, joten (mikäli seuraavana aamuna uhannut happikato tästä edes johtui) kunnollisesta ilmastuksesta pitää huolehtia. Pinta kunnolla lotisemaan pumpun avulla.

Kaikenkaikkiaan muutto sujui hyvin. Jälkimainingeissa muuttoa seuraavalla viikolla on muutamia koralleja kuollut. Syytä voi vain arvailla, olisiko ollut se yöllä iskenyt happikato... Kalat ja vuokot voivat loistavasti ja levästä ei tietoakaan.

Vanhan veden roudaamisessa en näe järkeä sen enempää kui makean veden muutossakaan. Lähinnä, kun matka oli noin lyhyt ja suola kallista käytettiin kaikki PUHDAS vesi mitä saatiin siirrettyä. Pidemmälle muuttoreissulle kivet kannattaa pakata kosteisiin (merivedellä kostuttettuihin) sanomalehtiin käärittynä. Seisovassa vedessä loppuu happi äkkiä, aivan kuten makean veden suodatin muutetaan kosteana ja ilmavana.

Toivottavasti tästä on hyötyä jollekin muuttoa harkitsevalle.
Cano
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 16:18, 15.03.2002
Paikkakunta: Raisio

Muutto

Viesti Kirjoittaja Cano »

Kuunvalosta sellaista, että ainakin minulla on IKS kautta kuunvalo (1W loisteputki) ja tämän valaistusaika muuttuu kuukauden kuluessa. Kuunvalo on mitoitettu IKS:n valmiiden ohjelmien mukaan Punaisen meren valaistuksen mukaiseksi.

Happikato...kyllä monet kuljetukset yli vrk-mittaisinakin on onnistunut ihan moitteetta.

Miksi vanha hiekka (korallihiekka?) roskiin, eikä voisi kunnolla pestä ja olisi sitten uutta?

-Cano-
Pallokala
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1700
Liittynyt: 00:31, 02.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Pallokala »

Mulla on 30w kuuvalo, onkohan se sitten liikaa kun se kyllä valaisee aika tehokkaasti koko huonetta. Mulla onkin tämänhetkisessä ja tulevassa olinpaikassa se autuus, että yöllä on pimeää ja päivällä valoisaa, eli katulamput ei loista merenkään rannalla 8-)

Ounastelen hermoromahdusta kuukauden kuluttua kun akvaarioiden pitäisi siirtyä 180 km kesähelteillä... No, ehkä niitä helteitä ei silloin enää ole.
Kiitos KatjaN tuosta listasta, anakin minä sain siitä vähän ideoita muuttojärjestykseen.

Pitää kai ruveta toista allastaa sitten ostamaan. *huokaus*
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
KatjaN
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:52, 04.12.2001
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Re: Muutto

Viesti Kirjoittaja KatjaN »

Cano kirjoitti: Happikato...kyllä monet kuljetukset yli vrk-mittaisinakin on onnistunut ihan moitteetta.
Kyllä, siis tässä happi loppui vasta kun kaikki oli jo onnellisesti altaassa, yön aikana, eli siinäkin vaiheessa, kun pahin on ohi pitää olla tarkkana. Varsinkin kun ala-allas ja tehokkaasti ilmastava vaahdotin ovat poissa pelistä. Ja mitä kalojen saavien ilmastamiseen tulee, niin on kuitenkin aivan eri asia pakata yksi kala pussiin, kuin saaviin melko 'tiheästi', eli veden pinnan ala on liian pieni kaikkien kaasujen vaihtoon, jos saavissa on paljon kaloja. Eikä vara venettä kaada tässäkään tapauksessa :D
Miksi vanha hiekka (korallihiekka?) roskiin, eikä voisi kunnolla pestä ja olisi sitten uutta?


Pesemisessä on tajuton homma, ja jos haluaa säästää pieneliöt on pestävä suolavedellä (=kallista + vaivalloista), ja vaikka kuinka huljuttaa, niin huokoisiin (koralli) hiekanmuruihin jää kuitenkin fosfaatteja yms. kuonaa mitä ei saa eder raivokkaalla huljuttelulla pois. Erityisesti jos hiekka on ollut käytössä useampia vuosia, tai jos sitä on ollut paksulti 'muhimassa' en henkilökohtaisesti ikinä laittaisi sellaista pilaamaan herkkää systeemiä (kantapään kautta tullut tämäkin opittua). Ei se hiekka nyt NIIN kallista ole.
Cano
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 16:18, 15.03.2002
Paikkakunta: Raisio

Muutto

Viesti Kirjoittaja Cano »

Ei se korallihiekka juu niin kallista olekaan, että se konkurssi siitä aiheutuisi, mutta on se kuitenkin arvokasta ja erityisesti, kun usein juuri sopivaa raekokoa ei ole saatavilla. Makeavedellä sitä hiekkaa ajattelinkin pestä ja sitten menettääkin se eliöstökanta hiekasta...
kasper
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 14:03, 03.01.2005
Paikkakunta: Turku

Hiekan pesusta...

Viesti Kirjoittaja kasper »

Ihan vaan jälkikommenttina keskusteluun pieni "niksi-pirkka-vinkki" hiekanpesusta:
Hiekan voi kauhoa tyhjennetyn altaan pohjalta suoraan sukkahousuihin ja sitten vaan kylppäriin huljuttelemaan. On helppo ja nopea tapa :D Ensin yritin siivilän kanssa, mutta hermothan siinä meni kun osa hiekasta on niin hienorakeista että sitä oli joka paikassa ja viemärit tukossa.

Meillä altaan muutto Helsingistä Turkuun viime vappuna sujui hyvin, pesin pohjahiekat kylmällä makealla vedellä, huljuttelin niin kauan että läpivaluva vesi muuttui kirkkaaksi. Ei tullut mitään suurempia ongelmia muuton jälkeen, levät lisääntyi kyllä hetkellisesti. Muutto sujui suurin piirtein samalla kaavalla minkä KatjaN oli tuohon listannut.

Onnea muuttoon!
elpuri
Member
Member
Viestit: 427
Liittynyt: 01:42, 09.09.2003
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja elpuri »

Heh, hyvä vinkki. Pitää muistaa tuo kun muuttaa / perustaa uuden altaan. Itse kun pesin sen 40kg korallihiekkaa, niin meni kyllä hermot aika totaalisesti hommassa.
Liirum laarum
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”