Oma allas ompuille?

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Voda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:42, 07.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Oma allas ompuille?

Viesti Kirjoittaja Voda »

Myyntipalstaa selaillessani ihastuin aivan valtavasti sieltä löytämiini omenakotiloihin ja aloitin heti suunnittelut sellaisten hankkimisesta. Koska entinen omppumme ei oikein tullut toimeen partamonnimme kanssa, ajattelin pistää omppusille pystyyn ihan oman altaan.

Varastossa on tyhjillään vajaa 40 litran allas ja Renan sisäsuodatin. Valaisinkin on mahdollista hankkia. Saisiko tästä sisustettua ompuille oman asunnon? Montako kotiloa tähän saa majoitettua, parhaat mahdolliset vesiarvot, sisustus..?

Onko suodatin täysin välttämätön, tuo kun vie aika paljon tilaa tuosta tankistani? Vai marssinko vain kauppaan ostamaan pienemmän? Entäs tuo valaistus sitten. Pitävätkö enemmän hämärästä vai kärsivätkö altaan kasvit tästä? Riittääkö pelkkä auringon valo, jos allas sijoitetaan ikkunan läheisyyteen?

Kuten huomaatte, kysymyksiä satelee. Kertokaa siis kaikki tietämänne ja vaikka vähän enemmänkin.

(..ja Rain, kotilotilaus ilmestyy luoksesi pikemmin kuin arvaatkaan :mrgreen: )
57L & 155L
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Hienoa että tykästyit. Omenakotilot ovat vallan kiintoisia seurattavia ja niin kauniita. Itse hihkuin onnesta kun yksi omenakotiloni käveli kädelläni ja maistoi kämmeneni ihoa. Eli varoituksen sana, kotiloihmiset ovat vähän omituisia, mutta niin taitavat akvaristit muutenkin olla.

Oma allas omenakotiloille on kyllä ihan hyvä, pääsee hyvin seuraamaan niitten touhuja ilman että kukaan häiritsee veikkosia. 40-litraiseen laittaisin itse 3-4 kotiloa ja kyllä minä suosittelisin ihan hyvää suodatusta, ovat semmoisia kakkikoneita että voittavat melkein varmaan kultakalatkin. Loisteputkivalaisin olisi ideaalisin valaistus, että kasvitkin sitten kasvaisivat. Yksi putki riittää ihan hyvin jos et mitään vaativia kasveja hommaa. Auringonvalo taas innostaa leviä enemmän kuin kasveja, joten se ei ole kovin hyvä vaihtoehto.

Jos tuo allas olisi minun, niin laittaisin pohjalle vaikka Optirocin hiekkapuhallushiekkaa, kasveiksi ainakin kääpiömiekkakasvia ja sitten kovassa vedessä viihtyvää kierteisvallisneriaa. Molemmat noista hyötyvät kovasti pohjalannoituksesta, mutta nestemäinen lannoituskin tekee hyvää. 3 omenakotiloa ja jokunen katkarapu. Veden lämpötila noin 24 astetta, pH 7-7,5 ja kokonaiskovuus 8-10, noilla arvoilla pärjäävät ihan hyvin. pH:n saa tuohon nostettua ruokasoodalla ja kokonaiskovuutta voisi hilata ylöspäin kipsillä. Jos veden kovettaminen ja pH:n nostaminen on vielä tuntematonta aluetta, niin kokeile vähän lueskella vanhoja aiheita täältä.

Ja tokikin tiivis kansilasi, sillä omenakotilonaaraat tuppaavat kiipeilemään altaasta ulos etsiessään munimispaikkaa. Ja jos niitten haluaa munivan rauhassa, niin ilmatilaa olisi hyvä olla ainakin seitsemisen senttiä kansilasin ja veden pinnan välissä. Koska sinulla on vain noin vähän tilaa, niin ilmestyvät munaryhmät kannattaa antaa eteenpäin tai sitten kerätä roskiin, sillä kasvavat poikaset tarvitsevat aika reippaasti tilaa. Säännölliset vedenvaihdot viikottain, ruoaksi kelpaa tosiaan kaikki sama kuin kaloillekin, mutta myös vihannekset, lempiruokaa omillani näyttää olevan tällä hetkellä tölkitetyt vihreät pavut (ovat suolavedessä, joten ne on hyvä huuhdella kunnolla ennen tarjoamista) ja ylimääräiset voi pakastaa.

Onkos jotain vielä mielessä? :)
Ventti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 20:50, 14.05.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Ventti »

rain- kirjoitti: Ja tokikin tiivis kansilasi
Minä painottaisin vielä tuota tiivistä kansilasia. Meiltä kerkes pari kotiloa kiivetä yli laidan.

Ja lisäksi tarpeeksi kalkkipitoista vettä. Liian happamassa kotiloiden kuori haurastaa ja menee lopulta puhki -> kotilo kuolee. Näin kävi meillä. :(

Joten vahingosta viisastuneena sanoisin, että tuo omppujen oma allas niille sopivine vesiarvoineen on hyvä idea. Omppuja on mukava seurata ja ne kuteekin ahkerasti suotuisissa olosuhteissa.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Minäkin liputan omaa allasta, omppuja on mukavampi seurata kun puuhastelevat kaikessa rauhassa omiaan sen sijaan että kyhjöttäisivät kyyryssä kaloilta piilossa. Kerran nypitty omppo kasvattaa kyllä sarvet takaisin mutta pysyy arkana, vasta kun saivat seurakseen rain-in käsikesyjä lajitovereita alkoivat rohkaistua.

Sopivaa seuraa ompoille voisivat olla vaikka harja- ja katkaravut.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Voda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:42, 07.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Voda »

Nyt lähtikin sitten tilaus Rainille ja altaan rakentaminen voi alkaa. Kiitos kaikille vastanneille!
57L & 155L
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

Voi ei.. Pohdiskelin äsken ääneen, että mitäs jos laittaisi pienehkön altaan omppukotiloille ja katkaravuille. Mies kysäisi, että mitäs ne omput ovat. Näytin parit kuvat ja tämä toteamaan, että kylläpäs ne on kivan näköisiä (ilmankos kun näyttelin rain-:n hienoja kuvia).

Sen olisi pitänyt sanoa, että ei tuommoisia ja ei enää yhtään akvaariota. Ei saisi innostaa hullua.

Nyt on 'onneksi' toinen allaprojekti meneillään, mutta kenties jossain vaiheessa jotain pientä purkkia hankkimaan ja sinne omppuja. Hulluudelle ei näy loppua. :D
herttis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 201
Liittynyt: 11:03, 26.03.2003

Viesti Kirjoittaja herttis »

Niin on käynyt monelle täällä a-w:ssä :mrgreen: . Kun harrastuksesta löytyy uusia puolia niitä pitää kokeilla. Itselläni on viisi allasta, yksi vain omenapallokotiloille, lopuissa kaloja erilaisia ja erikokoisia. Jopa kuudes siintää horisontissa, karanteeni-/kutuallas, vihdoinkin saisin pidettyä sen tyhjänä enkä laittaisi sinne mitään... *Itseni tuntien tuskin sitä pölyttymässä kauaa katsoisin :mrgreen: *.


Heli
H.E.R.T.T.I.S
Huomaamaton Etukuponkienkerääjä Rautainen Torikauppias ja Tahattoman Intohimoinen Salapoliisi
Voda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:42, 07.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Voda »

Nyt sainkin tuon altaan valmiiksi, tosin vettä täytynee vielä hieman kovettaa. Etsiskellessäni sopivaa paikkaa tälle tankille tulin ajatelleeksi, voiko omppujen akvan sijoittaa lattiatasoon? Vai häiriintyvätkö ne pahastikin, kun lattia tärisee ohi kuljettaessa?
57L & 155L
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

herttis kirjoitti:Jopa kuudes siintää horisontissa, karanteeni-/kutuallas, vihdoinkin saisin pidettyä sen tyhjänä enkä laittaisi sinne mitään..
Arvaa vain olenko minä pohtinut tuota karanteenikippoani.. Sinnehän voisin muutaman ompun ja katkan hankkia sitten kun nuo isommat altaat on suunnilleen asutettu. Ja varalle jos hankkisi jonkun muovisen altaan ja tekniikat.. *yrittää olla innostumatta*

Edit: Sopiikos ompuille englannin jokisora pohjalle vai onko hieno hiekka ehdottomasti paras?
Minni
Junior Member
Junior Member
Viestit: 229
Liittynyt: 19:47, 21.10.2004

Viesti Kirjoittaja Minni »

kylpyankka kirjoitti: Arvaa vain olenko minä pohtinut tuota karanteenikippoani.. Sinnehän voisin muutaman ompun ja katkan hankkia sitten kun nuo isommat altaat on suunnilleen asutettu. Ja varalle jos hankkisi jonkun muovisen altaan ja tekniikat.. *yrittää olla innostumatta*
Mulle on käynyt juuri noin, 40 litrainenkin on tässä saamassa asutusta ja karanteeni-/kutualtaaksi ostin muovisen pikkualtaan ja tekniikat siihen. Mikähän kumma siinä on, että allasta ei _voi_ pitää tyhjillään.
Voda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:42, 07.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Voda »

Nyt parin päivän kypsyttelyn jälkeen on veden pH 7.0 ja kokonaiskovuus 6. Onko liian pehmeää vai pärjäävätkö omput tuossa?

Onkohan altaassa muuten jotain vikana, kun vesi on hieman kellertävän puoleista? Häviääkö keltaisuus aikanaan vai onko jotain pielessä? Akvaario haisee ainakin ihan normaalilta. Vai johtuuko keltaisuus kenties suuresta oksasta, jonka tuohon tankkiin sijoitin? Monta kertaa tuota oksaa olen kyllä liottanut ja harjannut, eikä siitä pitäisi enää irrota mitään.
57L & 155L
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

Voda kirjoitti:Vai johtuuko keltaisuus kenties suuresta oksasta, jonka tuohon tankkiin sijoitin? Monta kertaa tuota oksaa olen kyllä liottanut ja harjannut, eikä siitä pitäisi enää irrota mitään.
Varmaankin se oksa värjäilee. Alkuun vesi voi olla hiekankin takia sameaa, mutta kyllä sen siitä pitäisi kirkastua ajan kanssa.

Minä nyt sitten päädyin pyhittämään 54 litraisen karanteenikipon ompuille ja katkoille. :D Täytyy karanteeniksi joku loota kehitellä ja hankkia tuohon 54 litraiseen ilmastinta ja muuta kivaa. Enpä olis puoli vuotta sitten uskonut, että intoilen 'etanoista' ja muista öteistä.
Ventti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 20:50, 14.05.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Ventti »

Voda kirjoitti: Onkohan altaassa muuten jotain vikana, kun vesi on hieman kellertävän puoleista? Häviääkö keltaisuus aikanaan vai onko jotain pielessä? Akvaario haisee ainakin ihan normaalilta. Vai johtuuko keltaisuus kenties suuresta oksasta, jonka tuohon tankkiin sijoitin? Monta kertaa tuota oksaa olen kyllä liottanut ja harjannut, eikä siitä pitäisi enää irrota mitään.
Mitä puuta oksa on? Omissa akvaarioissamme omanapuu on ainakin värjännyt vettä pitkään, liotuksesta huolimatta.
Voda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:42, 07.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Voda »

Omenapuuta tuokin on. Vesi on nyt jo hieman kirkastunut, kun pienen vedenvaihdon suoritin. Toivottavasti ei nyt enää uudestaan pääse tuo vesi niin paljoa kellastumaan, kivempihän sitä on kirkkaan veden läpi omppujakin katsella.
57L & 155L
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”