Akvaario kerrostalossa

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Teho
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1164
Liittynyt: 19:21, 27.02.2005
Paikkakunta: Kotka

Akvaario kerrostalossa

Viesti Kirjoittaja Teho »

-Tuli tuossa mieleen, että onko kenellekään tullut eteen sellaista ongelmaa, ettei kerrostaloasuntoon saisi laittaa akvaariota?
Ajattelin että painaako tuommoinen 500-litrainen liikaa kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Isännöitsijältä ajattelin kysyä mielipidettä tästä asiasta.
- 88% testanneista naisista vakuuttui Tehosta.
matte78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 20:21, 09.03.2004
Paikkakunta: parainen

Viesti Kirjoittaja matte78 »

moikka! Minä asun kerrostalon 2 kerroksessa ja altaita on 250 ja 720L eikä ongelmia ole ollut. Talo on rakennettu 1988. Jos on kovin vanha talo niin kannatta varmaan selvittää et minkälaiset lattiat on.
E pur, si muove! Ei [sensuroitu], se on muovia!
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Minulla on 550 litrainen kerrostalon kuudennessa. :mrgreen: Samassa huoneessa on lisäksi noin 3 metriä pitkä kirjahylly lattiasta lähes kattoon ja täynnä kirjoja.

Enpä tiedä kumpi noista enemmän painaa. :mrgreen:

Talo on rakennettu joskus 1950-luvun vaiheilla.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
JanneH
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 19:45, 10.11.2004
Paikkakunta: Vantaa, Myyrmäki Rock City

Viesti Kirjoittaja JanneH »

Itselläni on kerrostalossa ylimmässä kerroksessa 930L makuuhuoneessa, 325L ja 200L olohuoneessa, 380L keittiössä. Sekä 250L kudetus kokonaisuus (tyhjänä / myynnissä). Eikä mitään ongelmia ole. Taitaa noissa allas hommissa suurin ongelma olle se että mistä saat kanto apua jos siirrät, muutat tms...? :)
JanneH
* Itseäni olen aina kiittänyt ja kiitosta on riittänyt *
Kuvia
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja paul »

JanneH kirjoitti:Itselläni on kerrostalossa ylimmässä kerroksessa 930L makuuhuoneessa, 325L ja 200L olohuoneessa, 380L keittiössä. Sekä 250L kudetus kokonaisuus (tyhjänä / myynnissä). Eikä mitään ongelmia ole. Taitaa noissa allas hommissa suurin ongelma olle se että mistä saat kanto apua jos siirrät, muutat tms...? :)
Kun hommasin 725 litrasen niin aika moni kaveri ilmoitti estyvänsä auttamaan muutossa kun sellainen joskus on, :roll:
Painaahan tuo tyhjillään yli 150kg

Minulla on allas rivitalon alakerrassa jossa on puulattia (puutalo). Taloon on luvattu 1000kg neliötä kohden.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Tämä aihe nousee aina aika-ajoin pintaan.
Ajattelin että painaako tuommoinen 500-litrainen liikaa kerrostalon ylimmässä kerroksessa.
Kuulostaa niin hassulta tuo ylimmässä kerroksessa. Mitäs luulet painaako se akvaario siellä ylimmissä kerroksessa enemmän, kuin vaikka toisessa kerroksessa? :D

Niin ja todella. Suomessa on kerrostalot rakennettu siten, että niiden lattiat kestävät akvaarion painon vaikka se olisi lattiasta kattoon, elikkä ei käy kuin gevalia mainoksessa kylpyammeelle.
Isännöitsijältä ajattelin kysyä mielipidettä tästä asiasta.
Miksi? Kannattaako sitä joka saralla kaivaa verta nenästään? Täälläkin on ollut näitä tarinoita, joissa asukkaita on suunnilleen häädetty asunnoistaan, kun eivät ole suostuneet akvaariosta luopumaan.

Suurimmat negatiiviset mielipiteet akvaarioista perustuu vierailla ihmisillä siihen harhaluuloon, että ne todennäköisesti hajoavat. Sitä vartenhan on vakuutukset olemassa ja aika harvoin nuo pöntöt itsekseen laakista laukeavat.

Todellisia ongelmia taas on aiheutunut isoista akvaarioista haihtuvan veden aiheuttamasta liiasta kosteudesta tiloissa, joissa ei tuuletus pelaa toivotulla tavalla.
Marimer
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 15:08, 23.08.2004

Viesti Kirjoittaja Marimer »

Alakerran naapurin kanssa oli tästä puhetta, hän kertoi, että hänen kaverillaan on n.600 litrainen allas. Saman huoltoliikkeen pomo kuin meilläkin on, oli sanonut tälle naiselle, että akvaario on liian suuri kerrostaloon ja että se pitää myydä. :?

No, minulla on 413 litrainen ja samainen pomohenkilö on meilläkin käynyt, ei sanonut mitään. :roll:

Naapuri muuten nauroi olevansa vaan iloinen jos tuo mun lätäkköni posahtaa, saapi hänkin uuden ilmeen kämppään vakuutusyhtiön piikkiin. :mrgreen:

Mulla on muuten kahdeksanjalkainen puualusta, jalat ovat leveät, eli paino jakautuu niin usealle pisteelle, ettei tuo nyt lattiasta läpi mene millään tai sitten pitäisi jo kieltää isokokoista kaverianikin seisomasta yhdellä jalalla kun on meillä kylässä.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Onhan tästä aiheesta ennen käyty syvällistäkin keskustelua, haulla löytynee ontelolaattojen kantavuuslaskelmia sun muita :roll: Sen tiedän, että joissain taloissa on vesipatjakielto, eli lienee myös akvaariokielto (mutta yleensä ei ole kirjahyllykieltoa, vanhoissa keskusteluissa pohdittiin paperin painoa vs. veden painoa ja tehtiinpä empiiristä tutkimustakin. Voih kun jaksaisi kaivaa tuon keskustelun esille...).

Itse kysyn ainakin aina sitä vesipatjajuttua kun olen muuttamassa [;)]
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

-Alix- kirjoitti:vanhoissa keskusteluissa pohdittiin paperin painoa vs. veden painoa ja tehtiinpä empiiristä tutkimustakin
Ainankin minä joskus laskin, että 80cm leveä ja tipan päälle pari metriä korkea Lundia tankattuna lehtikansioilla painoi noin 250kg. Eikä se Lundia kamalan isolle alalle painoaan jaa. Vähän suuremmalle kuin alujalustan säätöjalat, mutta ei 4x5cm jalka paljon nitä suurempi ole. Se tietysti vaikuttaa, että kirjahylly on ei ole kovinkaan syvä (yleensä 30cm tms.) eli paino on siellä lattian tukevimmassa kohdassa seinustalla. Akvaario voi tulla yli toisen mokoman painopisteeltään ulommas. Eri asia sitten, kuinka kaukana riskirajasta edelleen ollaan...
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

No näissä keskusteluissa taidetaan sekottaa kaksi asiaa. Jalkojen alle kohdistuva paine, johon jalanpohjan pinta-ala vaikuttaa on pintapaine, joka vaikuttaa vaan lähinnä siihen, että uppoaako jalat parkettiin, muovimattoon tai betoniin.

Toinen asia on se tukipinta-ala, joka on jalkojen muodostaman alueen koko, joka ilmaisee kuinka laajalle alueelle rakenteisiin akvaarion paino jakaantuu, kuinka monen ontelolaatan, puupalkin tai muun tukirakenteen päälle. Tämä vaikuttaa siihen, että putoaako akvaario kerrosta alemmaksi.

Eli jos laitetaan painoa 5000 kg, ja tuetaan se 10 jalalla, niin kun jalat ovat kaukana toisistaan, akvaario pysyy halutussa kerroksessa. Mutta kun ne jalat laitetaan 30cmx30cm alueelle, keskelle huonetta niin on mahdollisuus, että rakenne ei kestäkään, ja tällöin alakerran naapuri muuttu iloiseksi.

Samaten jos jalkojen alle laitetaan 30cmx30cm vanerilevyt, niin pehmeäänkään materiaaliin ei tule jälkiä, mutta kun sinne jalkojen alle laitetaan tavalliset mutterit (halkaisija 1,5cm) niin on melko varmaa, että parketissa on mutterin kokoiset kolot.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Ja minä muistaakseni huomasin tuossa keskustelussa lukevani painavampaa tekstiä kuin saurama ja sain saman kokoiselle lehtikansiolle jonkin verran enemmän painoa.

Arvatkaapas muuten missä tämä mimmi säilyttää noita lehtikokoelmiaan...? Kyllä vain, 257-litraisen akvaarion alla. 8-)
JanneH
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 19:45, 10.11.2004
Paikkakunta: Vantaa, Myyrmäki Rock City

Viesti Kirjoittaja JanneH »

Menee jo ehkä pikkusen off topic, anteeksi siitä mutta laitan silti näkyviin tiedotteen sato.fi sivuilta.

Kodin vakuutusturva
JanneH
* Itseäni olen aina kiittänyt ja kiitosta on riittänyt *
Kuvia
Korva
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1053
Liittynyt: 07:18, 22.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Korva »

Itse asun myös kerrostalossa (7. kerros :roll: ), isukki on taloyhtiön puheenjohtaja ja hän joskus muisteli että 1000kg/m2 olisi maksimi mitä saisi lattia kuormittaa. Tosin toi on ohjearvo, eli se kestää ainakin tuplata ton.
" Peurat ovat huomattavasti kookkaampia kuin myyrät.
Silti molemmat mahtuvat samaan metsään ja vielä samaan aikaan.
- Onkohan niillä ikinä kiistoja? "
aco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 242
Liittynyt: 11:53, 23.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja aco »

Eli tuon vakuutussivun mukaan olisi syytä kertoa alakerran naapurille, että "hanki vakuutus, jollei sinulla jo ole, koska minulla on akvaario". Omalla tavalla epäoikeudenmukaista, että naapuri joutuu maksamaan koska yläkerrassa on harrastus. Mutta tämä ei tosin kuulunut painokeskusteluun.
Teho
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1164
Liittynyt: 19:21, 27.02.2005
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Teho »

Teemu7117:

En tiedä kerrostalojen rakentamisesta mitään. Paria omakotitaloa olen ollut rakentamassa. Mutta talo jossa asun, on rakennettu 50-luvulla. Kivikerrostalo, tottakai. Eiköhän lattiakin ole kiveä. Meinasin vaan, että koska talo on rakennettu "ankeina" aikoina, kun vielä piti sodan jäläkeen säästellä, olisi ylimpien kerrosten osalla säästelty.

Ajattelin kysyä isännöitsijältä asiasta, koska nykyinen kippo on kantavan seinän vieressä, mutta suurempi allas tulisi olemaan pelkän väliseinän vieressä.
Mutta taidan jättää kysymättä, jos negatiivisia ennakkotapauksia on. Ainakaan taloyhtiön säännöissä ei puhuta muuta kuin että eläinten jätökset on korjattava piha-alueelta :mrgreen:
- 88% testanneista naisista vakuuttui Tehosta.
Aquastus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 18:15, 20.04.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Aquastus »

Asustelen kerrostalossa yhdessä 500-litraisen kanssa. Hankintaprosessin yhteydessä piti myös pyytää virallinen lupa isännöitsijältä. Hän jaaritteli puhelimessa aikansa pintapaineista ja betonielementeistä eikä osannut sanoa, että kestääkö vai ei. Päädyimme siihen, että hän ottaa paineet ja kantokyvyt selville ja tulee sitten käymään. Talon tavat jo tietäessäni osasinkin varautua ja laskin edellisenä iltana muutaman hienon fysikaalisen painelaskun (eläköön lukion fysiikka!!!). Kun isännöitsijä sitten seuraavana päivänä tuli mukanaan taloyhtiön kutsumattomat pikkuhitlerit kannoillaan (tässä asuu PALJON vanhuksia), sain yrmeän näköisen porukan ymmälleen näyttäessäni edellisen illan laskelmat. Poistuivat hyvin hiljaisina miehinä pois ja sain luvan ottaa akvaarion, kuulemma 1000 litraakin olisi mennyt!

Kandee lukea fysiikkaa! :mrgreen:
Teho
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1164
Liittynyt: 19:21, 27.02.2005
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Teho »

Tässäkin talossa asuu paljon vanhuksia. Mutta kun tuo fysiikka ei ole koskaan ollut se vahvin lajini... :mrgreen:
- 88% testanneista naisista vakuuttui Tehosta.
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Eipä kyselty keltään(tahi ilmoiteltu) saako huoneistoon akvaarioita tuoda. :mrgreen:
1955- rakennettu kerrostalo, 5 kerros. 317- ja 560-litraa.
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja dsl »

jarvij kirjoitti:Minulla on 550 litrainen kerrostalon kuudennessa. :mrgreen: Samassa huoneessa on lisäksi noin 3 metriä pitkä kirjahylly lattiasta lähes kattoon ja täynnä kirjoja.
Hmm. Onko välipohjat puuta vai jotain muuta?
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

maspe kirjoitti:No näissä keskusteluissa taidetaan sekottaa kaksi asiaa. Jalkojen alle kohdistuva paine, johon jalanpohjan pinta-ala vaikuttaa on pintapaine, joka vaikuttaa vaan lähinnä siihen, että uppoaako jalat parkettiin, muovimattoon tai betoniin.
Veikkaan että taloyhtiötä kiinnostaa lähinnä se Gevalia -efekti eli tuleeko allas yllätysvisiitille alanaapurille. Sisustuksesta viis, se on asukkaan oma moka, jos allas uppoaa parkettiin :roll:
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Oskareita!
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 10:46, 24.02.2004
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Oskareita! »

Mä tarkistin asian ennen 500-litraisen hankkimista (tai vähän sen jälkeen...), joku Espoon kaupungin korkeasti kunnioitettu virkamies sanoi että kerrostalon lattia kestää maksimissaan 125 kiloa/neliö. Piste. Sitten soitin huoltoyhtiöön, jossa rakennusmestari kertoi että laskennallinen kantavuus on 250 kiloa per neliö mutta että kestää se enemmänkin, vaikka 500 kiloa.

500 kuulostaa paremmalta, uskon siis siihen.
hx
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1294
Liittynyt: 10:55, 26.11.2004
Paikkakunta: espoo

Viesti Kirjoittaja hx »

Virallinen standardi, eli laskennallinen kantavuus asuinrakennuksen välipohjille Suomessa on käsittääkseni 150 kg/m2.

Tietysti ja tottakai, kaikkeen laitetaan päälle varmuudeksi noin tuplattu toleranssi. Mutta tuolla ylempänä mainittu tonni per neliö on jo jonkin aivan muun kuin asuinkäyttöön suunnitellun rakenteen kantavuus.

Akateemisemman keskustelun saakin sitten aikaan siitä, miten mikäkin välipohjarakenne jakaa kantoa kuorman rasittaman alueen ulkopuolelle.
Eli siis vielä vaikeammin sanottuna: kun olohuone on pinta-alaltaan 20 m2, niin saako keskelle olohuonetta laittaa koko tuon olohuoneen pinta-alan kantavuuden verran painoa (20 x 150 = 3000 kg) ja kuinka suppealle alueelle kuorma saa kohdistua?

Joka tapauksessa yleisesti ottaen kantavien vertikaalisten rakenteiden välittömään läheisyyteen on yleensä hyvinkin turvallista heittää tonni tai toinenkin.

P.S. Vesisänkyhän hyvin yleisesti ylittää tuon 150 kg/m2. Ainakin oma entiseni oli king size ja likimäärin 4 m2 alalla. Painoa oli 800 kg eli siis 200 kg/m2.
-Gone fishing-
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Kyllä minä ainakin jättäisin kysymättä isännöitsijältä. Tyypillisesti isännöitsijä katsoo jonkun ohjearvon 150kg/m^2, laskee akvaarion pinta-alan ja kieltää akvaarion roudaamisen. Tämä siksi, että saa jonkun syyn kieltäytyä ja samalla ei tule ottaneeksi vastuuta. Joskus laskeskelin joutessani sallittuja jännityksiä noille ontelolaatoille ja olen melkoisen varma, ettet jaksa niin isoa allasta sinne ylimpään kerrokseen roudata, että siitä jotain ongelmia aiheutuisi.

Joskushan tänne kirjoitti joku rakennusalan ammattilainen, jonka mukaan akvaario olisi ontelolaatan keskelle sijoitettuna jopa turvallisempi kuin kantavan seinän vieressä. Tämä siksi, että leikkauskuorma jakautuu silloin kahdelle seinälle...

Lisäksi kannattaa huomata, että vaikka kuormitus olisikin huomattavasti yli sallitun, ei se lattia sieltä mihinkään yht'äkkiä romahda. Kyllä se lattia ensin muuttaa muotoaa huomattavasti altaan alla tai alakerran naapuri tulee valittamaan, että rappaukset halkeavat katossa.

Yksi hyvä vaihtoehto akvaarioista johtuvien ongelmien välttämiseen on hankkiutua taloyhtiön hallitukseen. Meidän yhtiössä pj:llä litroja 500, mulla eli toisella hallituksen jäsenellä vähän toista tuhatta.... eli ihan helposti eivät eläkeläiset mitään koalitioita akvaariota vastaan perusta :mrgreen:
/jari
m.n
Junior Member
Junior Member
Viestit: 136
Liittynyt: 22:30, 23.07.2003
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja m.n »

asutaan 1927 rakennetun kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Päätettiin kysyä isännöitsijältä lattian kantavuudesta ennen kuin raahattiin 530 l ja 450 l akvaariot vierekkäin seisomaan. Isäinnöitsijä vastasi että tuokaa vaan, kyllä lattiat kestää jos ei koko huoneistoa vedellä täytä. Toivotti vielä onnea harrastukseen. Tosin tässä vanhassa talossa on lattiatkin paljon suoremmassa kuin edellisessä 70-luvun talossa. Ei tarvinnut jalustan kanssa säätää.
Jos muuten lattia kestäisi 150 kg/m2 niin eihän ison kokoinen ihminen voisi turvallilsesti kävellä kerrostalossa.
Anzku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 774
Liittynyt: 17:16, 29.07.2003
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Anzku »

m.n kirjoitti:Jos muuten lattia kestäisi 150 kg/m2 niin eihän ison kokoinen ihminen voisi turvallilsesti kävellä kerrostalossa.
Niinpä, ja entä isokokoinen ihminen istumassa painavalla sohvalla? Kaksi isokokoista ihmistä sohvalla? Minun logiikkani mukaan kantavuus ei millään voi olla oikeasti niin heikko, arvio on kaiketi vedetty aika reilusti alakanttiin. Vaiko?
The difficult is done at once, the impossible takes a little longer.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”