Kaksi erilaista mattosuodatinta altaaseen?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Tilkka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 22:30, 03.01.2003
Paikkakunta: Lappeenranta

Kaksi erilaista mattosuodatinta altaaseen?

Viesti Kirjoittaja Tilkka »

On ollut puhetta että mattosuodattimen lisänä pidetään sisäsuodatinta roskan kerääjänä. Mutta entäs jos sen tilalle laittaisikin mattosuodattimen joka kerää roskat, eli siinä imu "nurinpäin" kuten täällä joskus neuvotaan. Silloinhan liete jää akvaarion puolelle. Mutta jos niitä suodattimia olisi kaksi niin toinen jemmaisi lietteen ja toinen roskat [;)] Onko kukaan kokeillut tällaista? Voikohan ylipäätään onnistua. Vai onko kenties ollut jo aiheena...

Toivottavasti selitys ei ole liian sekava 8O
Kultsi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 21:48, 08.01.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Kultsi »

Joo..hyvä pointti!! Muakin kiinnostaisi tällainen ratkaisu, eli onko kokemuksia?

Olen itse hankkimassa 700-800l altaan ja mattosuodatin tuntuisi hyvältä ratkaisulta sinne..mutta olen myös pohdinnut sitä sama asia, että mikä olisi kakkossuodattimeksi..joku tehokas sisäsuodatin vai esim. vaikkapa 2 mattosuodatinta molempiin päihin kun altaan pituus tulee olemaan 2m..

Lähinnä kiinnostaa sisäsuodattimen rooli tässä tapauksessa..meinaan että vedenvaihdot se ei kuitenkaan vähentää, joten mattosuodatin sisäsuodattimen tilalle tuntuisi järkevämmältä ratkaisulta...

Toivottavasti mäkin sain ajatukset suhtkoht ymmärtävästi kirjoitettu 8O
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

matto siellä matto täällä

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Toisesta päästä suljettu mattosuodatinpatruuna toimii käänteisellä virtauksella ihan hyvin. Käytin pienempää sylinteriä käänteisenä mattosuodattimena akvaarion toisessa päässä ison sylinterin ohella jonkin aikaa, mutta luovuin siitä, koska se vaati enemmän työtä. Vesi oli kirkkaampaa, mutta ei niin paljon, että olisi lopulta vienyt voiton mukavuudesta. Kaksi mattosuodinta on hyvä (=paras tietämäni) ratkaisu isoon akvaarioon.
Kultsi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 21:48, 08.01.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: matto siellä matto täällä

Viesti Kirjoittaja Kultsi »

Tiitu kirjoitti:Käytin pienempää sylinteriä käänteisenä mattosuodattimena akvaarion toisessa päässä ison sylinterin ohella jonkin aikaa, mutta luovuin siitä, koska se vaati enemmän työtä. Vesi oli kirkkaampaa, mutta ei niin paljon, että olisi lopulta vienyt voiton mukavuudesta.
Siis onko sen käänteisen mattosuodattimen tilalla nyt jotain? Eli onko altaassa ison sylinterin lisäksi muuta suodatusta? Minkä kokoinen allas on kyseessä?
Tilkka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 22:30, 03.01.2003
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: matto siellä matto täällä

Viesti Kirjoittaja Tilkka »

Tiitu kirjoitti: mutta luovuin siitä, koska se vaati enemmän työtä. Vesi oli kirkkaampaa, mutta ei niin paljon, että olisi lopulta vienyt voiton mukavuudesta. Kaksi mattosuodinta on hyvä (=paras tietämäni) ratkaisu isoon akvaarioon.
Mitä työtä? Tarvitsiko sitä jotenkin putsata?
Tiitu kirjoitti:Toisesta päästä suljettu mattosuodatinpatruuna toimii käänteisellä virtauksella ihan hyvin
Itse ajattelin kulmaan sijoitettavaa suodatinta. Teen pleksistä kulmauksen johon väliin mattosuodatin (eli lopputulos kolmion muotoinen) Näin saan sen jo toimivaan akvaan helposti. Ja ajattelin että toiseen kulmaan normaali ja toiseen käänteinen. Allas 300 litrainen.

Jos nyt tuohon käänteiseen päädyn, kannattaakohan se imuputki laittaa lähelle pohjaa (niin kauas kuitenkin ettei hiekatkin imeydy sinne), jotta se imisi irtoroskaa parhaiten, vai onko sillä edes väliä?
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

Idea

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Mielestäni käänteisen suodattimen idea on siinä, että se kerää mahdollisimman paljon roskia sisäänsä, jotka on sitten poistettava ennenkuin jätteet alkavat hajota. Puhdistusvälin on siten oltava tiheän, esim. kerran viikossa. Toki roskien imaisu lapolla käy käden käänteessä, mutta omassa tapauksessani en riittävän usein viitsinyt siirtää 160-senttistä, neliputkista valaisinta kansilasin saamiseksi pois. Laiskalle miehelle on tavallinen virtaussuunta paras ratkaisu. Mattoja voi kyllä olla kaksi, ellei se häiritse esteettisesti. Silloin toisen uusiminen onnistuu ilman muita toimia suodatusbakteerikantaa romahduttamatta.

Normaalilla virtaussuunnalla pinnalle kertyneet ruoan tms. jätteet tarjoavat pohjakaloille ravintoa!

Tein käänteisestä suodattimesta puolta pienemmän kuin tavallisesti, jotta se olisi helppo puhdistaa, mutta jotenkin ei ollut esteettistä että sellainen keikkui akvaarion toisessa päädyssä. Niinpä päädyin takaisin yhteen pisaramalliseen 50x50x3cm mattosylinteriin (uusin on aiempien kokemusten perusteella tehty karkeasta matosta, jottei tukkeutuisi yhdessä vuodessa käyttökelvottomaksi), joka sijaitsee 400-litraisen akvaarion takakulmassa. Sattuneesta syystä sitä ajaa kaksi Eheimin ulkopönttöä noin 1000 l/h teholla (nimellistehoa löytyy lähemmäs 2000, mutta pidän toisen alle puolella teholla). Niiden puhdistusväli on minulla ollut puolisen vuotta, mutta valkoisen esisuodatusmaton saisi vaihtaa parin-kolmen kuukauden välein. Uskon että koko ulkosuodattimen puhdistusvälin voi pidentää yhtä pitkäksi kuin mattosuodattimen vaihtoväli, sillä mattosuodattimen ansiosta mutaa kertyy suodattimen pohjalle paljon tavallista vähemmän.

Sisäpumppu on vesivahinkojen välttämiseksi paras, ja tulen tn. siirtymään siihen, kunhan kalasto ajan myötä vähenee. Suodatustilavuuden lisäksi ulkosuodattimen etuna luulen olevan sen, että hurinat välittyvät akvaarioveteen ulkosuodattimesta heikommin kuin akvaariossa olevasta suodattimesta. Kalathan aistivat herkästi veden värähtelyt, joten siitä saattaa olla etua niille.

Sylinteriä varten ei tarvita pleksiä, eikä listoja! Se on tosi helppo tehdä silikonin, ohuiden ruuvien tai kuminauhojen tuella. Kaupan 50cm x 50cm-pala on juuri sopiva pumppaustehoille 600-1200 l/h, mutta luvut voi puolittaa tai kertoa kahdellakin, ellei muu auta. Eli sopiva pinta-ala neliösentteinä on 2-4 kertaa pumpun teho litroina tunnissa. Sopiva pumppu puolestaan pumppaa vähintään kaksi kertaa akvaarion tilavuuden tunnissa. Siinä olikin mattosuodatinsuunnittelijan peukalosäännöt.

Pisaramallisen maton teko-ohjeet löytyvät seuraavasta osoitteesta:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... &start=180
Kuminauhojen avulla liimattava pyöreä sylinteri on todennäköisesti pisaraa hieman pitkäikäisempi, koska pisara painunee helpommin kasaan tukkeuduttuaan riittävästi (vuoden kuluttua). Pidän pisarasta, koska se menee nätisti nurkkaan. Kaloille kannattaa jokatapauksessa jättää uintitilaa ympärille, etteivät jää jumiin.

Tai siiten voit tehdä vaikka näin: Kuva, mutta sylinterissä on vain yksi sauma.

Hakusana: pisaram*
MiSt
Senior Member
Senior Member
Viestit: 539
Liittynyt: 13:29, 08.11.2001
Paikkakunta: Kotka/Karkkila - Ciklidistit - KLAS

Viesti Kirjoittaja MiSt »

Yksi vaihtoehto mattokonstruktiolle on tuo "sitruuna"/tasku.

Kuva

Tämän tyyppisen maton rakentamiseen ei tarvitse edes välttämättä silikoonia, ruuveja tms. - pelkkä leipäveitsi ja vakaa käsi ovat tarvittavat välineet. Toiminnassa tällaisia malleja on nyt jo kuusi ja kaikki pelittävät hyvin. Etuina on myös se, että mattoa ei tarvitse taivuttaa niin paljoa, kuin pisaroissa tms., jolloin matto ei mene niin herkästi tukkoon sisäkehän puristuessa vähemmän kasaan. Lisäksi tämä matto vielä verrattain varsin vähän tilaa altaasta ollessaan kaksipuolinen. Matto ei myöskään hieman tukkiuduttuaan pääse niin helposti romahtamaan sisäänpäin, kun se on hieman taivutettuna ulospäin. Tähän mattoon tosin tarvitset 5cm maton, jotta sen voisi halkaista pituussuunnassa.

Lisää aiheesta tässä ketjussa: Sitruunamatto
><{{{(*> ><Mikko(*> ><{{{(*>
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

Palkkimattosuodatin

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Sitten on vielä "palkki", jonka voi leikata 10-senttisestä matosta. Ensin leikataan siis sopiva palkki, joka halkaistaan vastaavalla tavalla. Leikkausviivat ylhäältä: X.
V:n muotoiset sisäkulmat leikataan pois saksilla ja palkki on valmis.

Pisara- ja varsinkin ympyräsylinterimalli pysyvät tn. tuplamattoa paremmin kasassa, kun matto tukkeentumisen ja paine-eron vaikutuksesta vähitellen romahtaa kasaan.

PS. Minulla on muuten juuri myynnissä *** ISO PALA PAKSUA, KARKEAA MATTOA ***: 100cm x 50cm x 10cm. Hinta on 20 eukkoa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”