Nestemäinen hiilivalmiste

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Nestemäinen hiilivalmiste

Viesti Kirjoittaja sani »

Onko kukaan tutustunut mm. aquaristicshopissa myytäviin nestemäisiin hiilidioksidivalmisteisiin (Seachem Flourish Excel)? Tai siis nuo sisältävät jonkinlaista orgaanista hiiltä jota kasvit sitten käyttävät. Mitenhän mahtaa tehota?

Tilasin yhden 250 ml:n pullon kokeeksi... saa nähdä onko sillä mitään vaikutusta.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Pullo saapui ja sisältönä lukee olevan "polycycloglutaracetal" 8O Haisee pahalle ja näyttää epäilyttävältä vaikka pullon kylki kehuu ainetta maasta taivaisiin. Kippasin sitä satsin altaaseen ja seuraan kelluuko kalat kohta pinnalla tai jotain muuta kivaa.

Raportoin sitten miten kävi! Jos joku on kokeillut kyseistä ainetta niin olisi tosiaan kiva tietää kokemuksia.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Hyvällä onnella pääset eroon myös punalevistä, jostain syystä se nimittäin (no, kuulemma ainakin yliannosteltuna, mutta minulla tehosi kyllä yhteen yksinäiseen tupsuun normaalillakin annoksella) tappaa niitä. Muuttuvat ensin punaisiksi ja sitten hiljakseen häviävät. Tässä esimerkiksi keskustelua asiasta: Excel as a treatment for BBA?

Ei se mitään pahaakaan omissa altaissani ole tehnyt, mutta ei mitään ihan hirmuisen radikaalia muutosta myöskään, sillä lisään kyllä hiilidioksidiakin. Sen verran tyyristä tuo aine on että en käytä sitä kuin pienessä altaassa. Kukaan ei ole tykännyt kyttyrää. Yliannostella ei kannata, ilmeisesti niin voi saada kalojakin tapettua.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Nyt kun pullo on loppu, voin kertoa kokemuksia :mrgreen: Eli punaleviin en voinut vaikutusta testailla, koska niitä ei ollut. Mutta vilkaisu altaaseen kertoo että eipä kyllä ole muitakaan leviä. Kyllä siellä jonkinmoista viherlevää oli kivissä mutta kaikki on kadonnut 8O toivottavasti eivät ilmaannu takaisin aineen loppumisen myötä.

Hiilidioksidi oli kokoajan käytössä aineen rinnalla. Nestemäistä lannoitusta oli kai hieman niukemmin kuin ennen, koska vaihdoin PMDD:n FloraPrideen ja alkuun annostelin sitä vain 10ml/100l/viikko. Kasveista voin sen verran kertoa että molemmat tiikerilumpeet (punainen ja vihreä) alkoivat kasvattaa ensimmäisen kerran kelluslehtiä. Pensasojakaali otti kunnon kasvuspurtin, se näytti eniten hyötyvän. Muut kasvit kasvoivat ihan normaalin oloisesti paitsi sitten karttulehti joka sulatti hentoja lehtiään heti kun laitoin hiilivalmistetta täyden annoksen. Muutenkin sen vointi näytti huonontuneen. Saa nyt sitten nähdä piristyykö.

Kaikenkaikkiaan siis ihan ok. aine mutta jatkuvassa käytössä olisi liian tyyristä käyttää isossa altaassa. Jos joskus tulee leväongelmia, saatan tuon ottaa taas käyttöön. Joissain sivustolla valmistaja väitti että tämän aineen hiiltä levät eivät muka voi käyttää vaan se menee vain ja ainoastaan kasvien hyväksi ja siksi levät heikkenevät ainetta käyttäessä.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Tuolla linkissä jonka annoin aiemmin näkyy nyt viimeisinä viesteinä ennen ja jälkeen -kuvat tupsuleväongelman hoidosta yliannostamalla Exceliä. On aika vaikuttava näky. Syynä punalevien kuolemiseen ei voi olla vain se, että ne eivät voi käyttää hyväkseen tuota ainetta, vaan sen aineen täytyy jotenkin seata ja tuhota levän toiminta, koska ne tosiaan muuttavat nopeasti väriä ja kituvat pois.

Itse käytän vieläkin Exceliä annostusohjeen mukaisesti 144-litraisessa kasvialtaassa jossa asuu katkarapuja ja kotiloita ja olen tyytyväinen. Aina välillä olen päässyt testaamaan piskuisiin määriin punalevää ja aina ne ovat kuolleet pois.

Ja vielä muille lukijoille. Punalevään tuota tosiaan voi käyttää, mutta omalla vastuulla. Tuo aihe kannattaa lukea ajatuksella läpi ennen kuin rupeaa läträämään. Itse siirtäisin kalat ja ötökät toiseen altaaseen jos joutuisin punalevän tappoon. Joku varmaan tässä kohtaa miettii että onpas hankalaa, miksi ei ostaisi levämyrkkyä joka on Exceliä halvempaa. Mutta kun Excel tappaa levät ja innostaa kasvit kasvamaan, toisin kuin levämyrkyt jotka kaikki tuntuvat heikentävän kasvienkin kasvua jossakin määrin tai jopa tappavan herkimmät.
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

rain- kirjoitti:Punalevään tuota tosiaan voi käyttää, mutta omalla vastuulla. Tuo aihe kannattaa lukea ajatuksella läpi ennen kuin rupeaa läträämään. Itse siirtäisin kalat ja ötökät toiseen altaaseen jos joutuisin punalevän tappoon.
Lukematta linkkiäsi, saatikka että ajatuksella heräsi mieleeni voisikohan ainetta täsmäannostella leväpuskiin samaan tapaan kuin merivesialtaasta lasiruusua kalsiumhydroksidilla tapettaessa. Jos vaikka puolet suositellusta määrästä ruiskuttelisi pieninä erinä suoraan kohteeseen aamuin illoin...

Toisaalta, jos se tehoaa ihan ohjeen mukaan käytettynäkin niin miksi nähdä moista vaivaa. 8O
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Siihen tarvitsisi varmaankin sitten täysin paikoillaan pysyvän veden. Ongelmana tuossa olisi varmaan se, että tuon aineen pitää kuitenkin vaikuttaa tunteja. Jos on vain yksi kanto tai yksi keihäslehti jossa on punalevää, niin senhän toki voi tökätä saaviin ja hoitaa siellä. Uskoisin kuitenkin että tavallisellakin annostuksella (tai ilmankin jos systeemi on tasapainossa) punalevä pysyy kurissa, vain ongelmatapauksissa tarvitaan tuommoisia kuureja.

Ai niin, juttua Excelistä löytyy myös Aponogetonista.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”