Anubiaat oireilevat omituisesti

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Anubiaat oireilevat omituisesti

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Leikkelin rumat anubiaan lehdet pois ja otin kuvat niistä, toivoen että joku osaisi neuvoa mikä mättää. Kuva löytyy täältä:
anubiaan lehtiä ja kuvia altaasta

Ongelma on ilmennyt oikeastaan vasta viimeisen kuukauden aikana. Allas on hiemat vajaat 300-litrainen, pH 5,5-6. Hyvin pehmeää vettä. Turveuutetta. Suodatusta n. 1200 l/h.
Kalastona
4 x betta pugnax
2 x lehtikala
n. 20 x kiilakylki
2 x maatiaispartis
1 x ikivanha karvainen kääpiöitynyt pleko
10 x helmimonninen.

Kasveina on hieman vallisneriaa ja paljon kääpiöanubiasta ja anubiasta. Kääpiöanubias on kiinnitetty suureen juurakkoon. Anubiakset on kiinnitetty joko kiviin tai juurakkoon, mitään ei ole haudattu kokonaan juuriltaan hiekkaan.
Altaassa on välillä ollut hyvinkin rehevästi pintakasvillisuutta mutta nykyään lähes koko pinta on vapaana niistä ja valo yltää paremmin pohjaan asti.

Vedenvaihto noin 2 viikon välein 30-70%. Vedenvaihdon yhteydessä lisäilen turveuutetta ja pikkuisen pH-miinusta.

Nyt viimeisten viikkojen aikana on anubiaksen lehtiin muodostunut ensin vaaleahko pyöreä alue, joka sitten muuttuu ruskeaksi ja lopulta syöpyy pois. Samaan suureen lehteen voi tulla kaksikin tällaista pyöreää kohtaa. Saman kasvin muut lehden voivat olla aivan oireettomia ja hyvinvoivan näköisiä. Kääpiöanubiaksien sadoista lehdistä ehkä 3 oireili, mutta anubiaksista kuudesta kasvista ainakin kolmella oli tällaisia lehtiä joko yksi tai useampia. Yhdessä suuressa lehdessä näkyy selvä "kiekkokotilomainen" kuvio (olen ottanut siitä epätarkan lähikuvan ja laittanut sen kuvaan keskelle).

Veteen olen silloin tällöin lisäillyt vedenvaihdon yhteydessä kasvilannoitteita, esim. PlantaMin, Flora yms, siis nestemäisiä ravinteita.
Kerran kokeilin saviturvepalleroita sijoittaen niitä pohjaan lähelle kyseisiä kasveja, ja anubiaitten puumaiset juuret lähtivät mätänemään ja lehdet irtosivat koska niiden varret mätäni irti "puuvarresta". Kaivoin lopulta kaikki saviturvepallerot ylös ja onneksi anubiaat toipui.

Olen hoitanut allasta 2 vuotta täsmälleen samalla tavalla, ja tähän mennessä anubiaat on hienosti kasvatelleet uusia lehtiä ja rehevöityneet (vaikka saviturvepallerot aiheuttivatkin aikamoisen kadon välillä).

Mistähän tämä anubiaan lehtien ongelma voisi johtua? Kiitos kaikille jotka viitsivät pohtia asiaa.[/url]
Tuire
Junior Member
Junior Member
Viestit: 114
Liittynyt: 11:17, 29.10.2001
Paikkakunta: Helsinki / HAS

Anubiasten tauti?

Viesti Kirjoittaja Tuire »

Moi!

Itselläni kävi muutama vuosi sitten altaan vaihdon yhteydessä sama juttu. Lopulta kaikki Anubias barterit hävisivät samoin oirein kuin sinulla, nanaa ei minulla tuolloin tainnut olla. Selitystä en keksinyt olosuhteista altaan vaihtoa lukuunottamatta. Oireet kyllä sopisivat jonkinlaiseen kasvitautiin. On ilmaantunut nettikeskusteluissa myöhemmin esille, selitystä ei ole tainnut löytyä. Itse siis veikkaisin jonkinlaista kasvitautia.

Tuire
Irene
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 16:02, 14.12.2002
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Irene »

Tämä on kyllä varmasti aika kinkkinen juttu. Jotenkin kanssa hieman menisin jonkun taudin puolelle. Saattaa olla jokin virus, bakteerijuttu. Tauti on voinut tulla akvaasi jonkun kasvin, kalan mukana, aina niitäkään ei voi jäljittää.
Kuvista näky selvästi tuo lehtivihreän häbiäminen ja sitten ruskeat alueet ja tuo erikoisempi rengasmainen kuvio. Jos kasvien juuret näyttävät päällisin puolin olevan kunnossa en tosiaankaan uskoisi että ne voisivat huonosti kun kerroit että ne on kiinnitettynä somisteisiin.
Tuskin myös se valon ylettyminen nyt akvaarion pohjalle on niin voimakasta että nuo oireilisivat sen tähden liiasta valosta.

Esiintyykö tuota oireilua myös uusissa lehdissä vai ovatko ne vain vanhempien lehtien riesana?
Harmi kun vesikasvien taudeista ei ole kyllä oikeastaan minullakaan mitään tietoa saatikka kokemusta. omilla Anubiaksillani on ollut nyt kyllä kanssa jonkinverran lehtien irtoamista mutta niissä ei ole ollut oikeastaan juurikaan mitään tuonkaltasia merkkejä.
Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito jos sekään nyt niin kovin tärkeää..
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Entäs nuo plekot? Voisiko joku niistä saada tuollaista jälkeä aikaan?
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Minusta tuo näyttää ihan tyypilliseltä jäljeltä joka syntyy kun Anubiasta on mikä tahansa vahingoittanut tai lehti on vanha ja siirtyy ajasta ikuisuuteen. Anubias on niin vahvalehtinen ettei se heti mene niin rikki että akvaristi välttämättä huomaisi rikkoutumaa mutta pienestäkin vauriosta lähtee tuon näköinen mädäntyminen liikkeelle. Etteivät olisi päässeet kuivumaan noiden 70% vedenvaihtojen aikana?
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Kiitos kommenteista ja hyviä kysymyksiäkin esititte. Kasviksia monneille syötän viikottain ja ikinä ne ei ole näkyvästi järsineet tai edes oleskelleet anubiaksien päällä tai alla. Sama kokoonpano altaassa ollut alusta asti, imumonnien suhteen.

Allas sijaitsee huoneessa jossa teen päivät töitä ja nukun yöt, joten kaikista altaistani juuri tämä on silmän alla eniten, joten jos joku alvariinsa nakertelisi kasveja, luulisin kyllä huomaavani.
Lehtikalat on otsakyhmyistä päätelleen molemmat koiraita ja ne eivät nypi/"puhdista" lehtiä.

En ole kiinnittänyt huomiota onko tuhoutuneet lehdet uusia vaiko ikivanhoja. Aivan uutukaisen vaaleanvihreitä ne eivät kuitenkaan ole olleet.
Valo ei vieläkään yllä voimakkaasti pohjaan vaan allas antaa yhä hämyisän vaikutelman joten liiasta valosta ei voi olla kyse.

Tämä on todella outoa, sillä anubiaat ovat olleet juuri ne kasvit jtoka ovat tässä altaassa hyvin kasvaneet (vallsinerian lisäksi) - miekkakasvit eivät ole lainkaan viihtyneet, liekö liian hapanta ja liian vähän valoa niille. Sama tuntuu olevan köynnöstävien kasvien kanssa, jos kiinnitän ne pohjaan. Pinnan tuntumassa kyllä kasvit viihtyvät.

Maisun pointti kuivumisesta vedenvaihtojen aikana on hyvä. En ole ikinä ajatellut että anubiaat olisivat herkkiä, koska mielestäni ne ovat kestäneet todella hyvin esim. kuljetuksia ja siirtoja, yleisesti ottaen.
Kääpiöanubiaat ovat vedenvaihdon aikana eniten "kuivilla" ja ne ovat melkein kokonaan vapaita tästä vitsauksesta. Vain kolme "oirehtivaa" kääpiöanubiaan lehteä poistin tänään. Lisäksi anubiaksen lehdistä oli oireellisia myös sellaiset, jotka kasvoivat hyvin lähellä pohjaa ja eivät varmasti ole kuivahtaneet vedenvaihdon aikana.

Ihan kuin joku pöpö iskisi lehteen ja alkaisi nakertaa sitä yhä laajemmalta alueelta. Mutta ei kai se ole mahdollista. Lisäksi tuo etenevä rengaskuvio on todella mystinen, minusta.

Olisikohan fiksuinta poistaa lehdet heti kun ne alkaa oireilemaan?
Noita vedenvaihtoja alan nyt kyllä kyttäämään vielä tarkemmin - että isot anubiaat säilyisivät kosteina koko ajan.

Lisävinkkejä otetaan yhä vastaan! :)
Tpip
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 13:16, 16.01.2004
Paikkakunta: lappeen Ranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tpip »

Lisa kirjoitti:Entäs nuo plekot? Voisiko joku niistä saada tuollaista jälkeä aikaan?
Minulla ainakin tavis partis imeskeli juuri kuvatunlaisia "reikiä" A. barteriin. Aloitti syömingit, kun siirsin miekkakasvit pois altaasta (partis tuhosi lahjakkaasti näitäkin). Tämä mussuttaminen on siis ihan silmin todistettu, partis välillä suorastaan asui lehtien alapinnalla, sai aikaan vaalen laikun ja siirtyi toiseen kohtaan/ lehteen. Tämän jälkeen laikku pikkuhiljaa kellastui, muuttui reijäksi ja lopulta koko lehti kuoli. Nyt kasvi on lahjoitettu eteenpäin pois "hirmu"partiksen valtakunnasta :).
Mustamolli
Member
Member
Viestit: 252
Liittynyt: 19:08, 28.03.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Mäntsälä

Viesti Kirjoittaja Mustamolli »

Minun anubiaksiani vaivaa aivan sama tauti/ongelma. :roll:

Minä en omalla kohdallani ainakaan usko partamonnin tuota tekevän, sillä meidän partis oleilee kannoilla ja muualla akvaariossa.
Eikä meilläkään lehdet pääse kuivumaan vedenvaihdon yhteydessä, kun kasvavat niin lähellä pohjaa..
Itselläni pari anubiasta on pohjassa ja pari kiinnitettynä kantoon ja kaikilla näillä on samanlaisia oireita.
jossuliini
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Paimio

Viesti Kirjoittaja jossuliini »

Voisiko se valo olla nyt sitten se aiheuttaja?

En akvaariokasveista vielä tiedä enkä anubiaita niin tunne, mutta huonekasvithan "palavat" valosta juuri noin, eli menevät vaaleaksi siitä kohdasta johon (liika) valo osuu, ja laikku suurenee ja ruskettuu ellei tajua korjata valon/kasvin asentoa.

Arvailua...?
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

jossuliini kirjoitti:Voisiko se valo olla nyt sitten se aiheuttaja?
En akvaariokasveista vielä tiedä enkä anubiaita niin tunne, mutta huonekasvithan "palavat" valosta juuri noin, eli menevät vaaleaksi siitä kohdasta johon (liika) valo osuu, ja laikku suurenee ja ruskettuu ellei tajua korjata valon/kasvin asentoa.
:D Liiasta valosta ei ainakaan voi olla kyse. Ja ongelmaa ei ole esiintynyt erityisesti lähellä pintaa olevissa lehdissä, vaan aivan siellä-täällä, missä vain, eri paikoissa ja eri valaistuksessa sijaitsevissa lehdissä.
Kiitos asian pohtimisesta kuitenkin!
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Nyt ryhdyn viimeiseen, epätoivoiseen yritykseen. Isoista anubiaista on vajaa kolmannes enää jäljellä, ja kääpiöanubiaista on niistäkin jo reilu kolmannes kärsinyt.

Poistan altaasta kaikki pohjakalat monnisia lukuunottamatta. Tätä ennen täytyy minun poistaa altaasta puolet vedestä ja kaikki sisustuselementit - juurakot, kasvit, kaikki. Muuten en niitä haluamiani kaloja sieltä pois saa.
Olin ajatellut säästää tämän urakan kesäksi kun altaan tyhjennys voi tulla ajankohtaiseksi silloin muista syistä. Mutta en kestä katsoa kun hienot kasvit on enää varjo vain entisestä.

Altaasta lähtee nyt pois 2 partista, 1 pieni tunnistamaton ikivanha kääpiöitynyt karvainen pleko, 3 leväbarbia ja harmovampyyripleko. Leväbarbit on olleet altaassa evakossa kaverilta jonkin aikaa, ja harmovampyyripleko hankittu vasta sen jälkeen kun anubiaista kyselin täällä ensimmäisen kerran, joten se ei kai ainakaan ole syypää?

Mitään muuta en enää keksi kuin yrittää nyt näin. Karsin samalla kasveista huonot lehdet pois ja kiinnitän sen mitä jää jäljelle kunnolla juurakoihin.

Viime hetken vinkkejä, anyone??
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

En tiedä lukeeko tätä kukaan, mutta kerronpa nyt kuinka kävi lehtien karsimisen jälkeen - ei jäänyt kuin kaksi vartta joissa pari lehteä, kaikista isoista anubiaista jäljelle. Kääpiöanubiaat harventuivat nekin noin puolella.

En tosiaan ymmärrä, mikä tuhosi kaikki lehdet. :(

Lisäksi jotkut varret joissa lehdet oli kiinni, olivat lahonneet/mädäntyneet. Leikkasin kaikki mädäntyneet osat myös irti. En ymmärrä miksi ne mätäni, kun eivät olleet edes osittain hiekan alle haudattuina.

No, jotain positiivistakin sentään. Vallisneriapöheiköstä löytyi parisenkymmentä kalanpoikasta, se on aika hyvin altaassa jossa on ahneet lehtikalat ja betta pugnaxit isoine suineen. Veikkaisin että ovat pugnaxin poikasia, toinen vaihtoehto on kiilakyljet. Pugnaxit kutivat 2-3 päivää viime viikolla ja tälläkin viikolla toissapäivänä ja eilen, ja näköjään nytkin taas, joten eiköhän ne niitä ole.
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Täällä kuvia altaasta nykyään. Aika kaljuksi meni kun vertaa aiempaan. :(

huonot anubiaat karsittuna
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

http://personal.inet.fi/koti/borgakers/ ... lehtis.jpg
Tässä kuvassa näkee selvästi, että olet upottanut anubiaittesi maavarret hiekan alle.. Tietääkseni näin ei saisi koskaan, tehdä, varsinkaan noin hienon hiekan kanssa.. Eli se paksu maavarsi pinnalle, mutta juuret hiekkaan... :|
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Juu, samassa yhteydessä missä tuo kuva oli, mainittiin että se on jo muutama vuosi sitten otettu. Anubiaat on jo pari vuotta olleet hiekan yläpuolella, joko juurakkoon tai saviruukkuihin tms kiinnitettyinä. [;)]

Päivitetään muuten että altaassa edustaa imumonneja enää se ikivanha karvainen pieni pleko sekä harmovampyyripleko.

Olen myös laittanut nestemäistä lannoitetta säännöllisesti. Näillä toimin nyt kokeillaan että josko alkaisi kasvien tuhoutuminen pysähtyä.
Törökala
Member
Member
Viestit: 391
Liittynyt: 22:08, 01.06.2003
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Törökala »

Minulla anubiaat ovat lähinnä kärsineet plekojen ainaisesta lehtien raapimisesta. Sitten kun saavat lehten reiän niin se kuolee jonkun ajan päästä. Yleensä leikkaan karmeimmat lehdet pois ja toivon parasta, että uusia lehtiä syntyy. Aina on virkistynyt vaikka ahnaat partamonnit jo katselevat sillä silmällä.

Tuollainen mätäneminen tapahtui kerran kun siirsimme tuttuni kanssa keihäslehtiä altaasta toiseen. Kasvi vain kuoli ja mätäni lehtien kera, mutta virkosi sitten lopulta kun uutta lehteä alkoi syntymään. Vastaavaan en ole koskaan törmännyt kääpiökeihäslehden kanssa. Toisaalta ne eivät myöskään plekoja kiinnosta pätkän vertaa.

Raa´at olosuhteiden vaihdokset minun yksittäisen kokemukseni perusteella voisivat aiheuttaa mokoman, mutta kasvitautiakaan ei voi pois lukea.
Järjetöntä elää niin järkevästi että kaduttaa.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Veikkaisin kasvien pahoinvoinnin syyksi pH:n romahtamista yön aikana. Vesi kun on aika hapanta, pehmeää ja sinne vielä lisätään turveuutetta ja pH-miinusta. Puskurikykyä ei varmaankaan paljoa ole.
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Täytyykin kokeilla testata pH heti aamulla, ennen valojen syttymistä - hyvä idea sani, kiitos siitä.

Anubiaat kyllä tekevät sitkeästi uutta lehteä, mutta tosiaan kun karsin huonot lehdet pois, jäi kasvistosta vain murto-osa jäljelle.
Karsittuani kasvit olen lisännyt veteen nestemäistä kasvilannoitetta aina vedenvaihtojen yhteydessä ja olen käyttänyt entistä vähemmän turveuutetta. Partikset on poistettu altaasta.

Mitähän vielä voisinkaan yrittää...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”