Hiilaria, onko sitä?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

seia
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 00:55, 04.06.2004
Paikkakunta: Jyväskylä

Hiilaria, onko sitä?

Viesti Kirjoittaja seia »

(Kaipa tää on alkeellinen kysymys)
Rakentelin siis tuon liivate-sokeri-hiiva-setin tavoitteenani pH:n alennus eikä se kasvien viihtyvyys huono tee. Nyt kun tuo hiiva tuolla pullossa näyttää pulputtavan niin mistäs tiedän että sitä oikeasti menee tuonne akvaarioon? Pullo on siis lattialla, ja akvassa on tuollainen ilmastuskivi, välillä takaiskuventtiili. Akvan päästä letku on kuitenkin täyttynyt vedellä pinnan korkeuteen saakka. Olin kuitenkin ymmärtänyt että sitä hiilidioksidia pitäisi tulla sen verran paljon ja paineella että se ihan kuplisi sieltä kivestä, vai ymmärsinkö väärin? Ja nyt siis se painelisi jonnekin vallan muualle - mikä on kyllä ihan mahdollista, tiivistykset eivät ole mitenkään äärimmäisen huolellisia. Toisaalta etäisesti vaikuttaisi siltä että pH on pikkuisen pudonnut. CO_2 testeriä en kuitenkaan jaksaisi hankkia kun tarkka määrä ei ole niin oleellinen informaatio.
Kaikkihan olisi hyvin helppoa, ellei jotkut asiat olisi niin vaikeita.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kyllä sieltä ihan näkyviä kuplia pitää tulla. Toivottavasti laitoit venttiilin oikein päin.

Saippuavedellä (tai syljellä :roll:) kastelemalla löydät vuodon, jos todella pullo käy. Kuuntele ensin pulloa korva kiinni siinä poreileeko.

Täällä tulee kymmenen sekunnin välein aina pari sekunttia kuplia. Johtuneeko silikoniletkusta.

Käytitkö kuivahiivaa? Se ei aina lähde kovin helposti käyntiin, vaan voi hetken päästä pysähtyäkin. Irrota vaikka korkki vielä ja laita koko pullo 42-45 asteiseen vesihauteeseen muutamaksi tunniksi, vaikka kattilaan. Vesi kattilassa jäähtyy aika pian, joten lämmintä pitää välillä lisätä. Tuorehiiva ei vaatisi tällaisia herätystoimia. Voit joutua laittamaan uuttakin hiivaa, jos tämä ei auta. Liikuttele kuitenkin varovasti pulloa varsinkin lämmitettynä, ettei liivate hajoa.

Ja kaikki tämä vaikka sanoit sen käyvän. :roll: Suhtaudun jotenkin epäluuloisesti tuohon liivatteeseen ja kuivahiivaan..
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

Itse olen myös tapellut tuon kuivahiivan kanssa tässä lähiaikoina. Tällä hetkellä systeeminä on muokattu nutrifinin systeemi. "Reaktorina" toimii tavallinen 1½l limupullo josta lähtee letku entiseen nutrafinin omaan reaktoriin johon on porattu kanteen ylimääräinen reikä josta letku menee pohjalle jossa on vettä ja sitten yksi letku lähtee kiinni levittimeen tästä välipullosta. Systeemi voisi olla ihan toimiva jos vaan saisin keitokset käymään [}:)]

Ensin kokeilin liivatesysteemiä, mutta se ei tuntunut lähtevän käyntiin ollenkaan. Veikkaan, että liivatesokerilitkusta tuli liian jäykkää koska sen pystyi huoneenlämmössäkin kääntämään ylösalaisin ja ravistamaan, ainoana seurauksena pienehkö "hyllyminen".
Eilen illalla sitten tuhosin tuon systeemin ja kokeilin laittaa tavallista kiljua mutta en saanut piru vie sitäkään käymään.
Voisiko tämä johtua mahdollisesti vuotavista liitoksista? Jos puristan limupulloa kuuluu selkeätä suhinaa (eli oletettavasti joku liitos vuotaa) ja levittimeen tulee kuplia, en sitten tiedä ovatko ne happea ja co2:sta.
Eli eli, lähteekö litku ollenkaan käymään jos systeemiin pääsee happea?
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Re: Hiilaria, onko sitä?

Viesti Kirjoittaja memma »

seia kirjoitti:CO_2 testeriä en kuitenkaan jaksaisi hankkia kun tarkka määrä ei ole niin oleellinen informaatio.
No eipä minullakaan moista ole, mutta karbonaattikovuuden ja pH:n mittauksellakin tuo hiilidioksidimäärä selviää.

Itse käytän kuivahiivaa ja liivatetta jota en koveta (siis hyydytä) vaan vaihdan uudet mömmöt viikon välein. Kuivahiivan kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia, heti lähtee käyntiin ja toimii kuin kone. Säilytän jauheen pakastimessa sillä avattu pussihan menettää tehonsa muutamassa päivässä.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Miksi sinulla sitten on tuo hyytymätön liivate mukana? Jos antaisit hyytyä, käyminen olisi hitaampaa, ja pullon vaihtoväli pidempi.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
seia
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 00:55, 04.06.2004
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja seia »

seia kirjoitti:Nyt kun tuo hiiva tuolla pullossa näyttää pulputtavan niin...
liina kirjoitti:Ja kaikki tämä vaikka sanoit sen käyvän.
No tämähän se taitaa olla ongelman ydin, ei se mitään enää käy. Minä kun en ole kotitekoisten käymistuotejuomien ystävä ;) niin en tiedä miltä tämän homman pitäisi näyttää. Aluksi siellä pullossa siis muodostui vaahtoa ja jotain siis näytti tapahtuvan, joten olin tyytyväinen. Vaan nythän se möllöttää vaan. Ja kuivahiivasta oli kyse tässä. Liivatehommeli oli ehkä vielä liian viileää kun hiivalitkun lisäsin, en ehkä alunperinkään laittanut hiivaa tarpeeksi lämpimään... Uutta yritystä vaan kehiin.

Voiko lattialla olla muuten liian viileää? Meillä on yöpöydän korkeudella n. 20.5 astetta lämmintä, lattialla, varsinkin tuossa missä akvaario on, saattaa olla ehkä jopa pikkuisen alle 20 astetta. Onnistuuko käyminen ylipäätään tuossa lämpötilassa?
Kaikkihan olisi hyvin helppoa, ellei jotkut asiat olisi niin vaikeita.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

jarvij kirjoitti:Miksi sinulla sitten on tuo hyytymätön liivate mukana? Jos antaisit hyytyä, käyminen olisi hitaampaa, ja pullon vaihtoväli pidempi.
Koska tuli alunpitäen tuo purkki ostettua ja pitää saada se kulumaan loppuun. Meidän perheessä ei kukaan halua syödä sian luuta :mrgreen:

Hiivatepurkin täyttöön menee aikaa noin 3 minuuttia viikossa joten olen katsonut sen kätevämmäksi kuin alkaa hyydyttelemään jääkaapissa ym. -En oikein viihdy keittiössä :roll:
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

seia kirjoitti: Voiko lattialla olla muuten liian viileää? Meillä on yöpöydän korkeudella n. 20.5 astetta lämmintä, lattialla, varsinkin tuossa missä akvaario on, saattaa olla ehkä jopa pikkuisen alle 20 astetta. Onnistuuko käyminen ylipäätään tuossa lämpötilassa?
Liian viileässä käyminen lakkaa. Kokeileppa laittaa pullo vaikkapa villasukan sisään ;)
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

JustinSane kirjoitti:Eli eli, lähteekö litku ollenkaan käymään jos systeemiin pääsee happea?
Järvi tietänee varmasti paremmin, mutta mielestäni happea ehdottomasti tarvitaan hiivan lisääntymiseen käymisen alussa. Hapettomissa oloissa hiiva saa käymisreaktiossa aikaan sokerista alkoholia ja hiilidioksidia, hapellisissa oloissa taas sokerista syntyy vettä ja hiilidioksidia.

Jos tiivisteet eivät ole tiiviit, ongelmaksi ei mielestäni muodostu hapen pääsy keitokseen vaan syntyneen hiilidioksidin karkaaminen sieltä mistä se on kaikkein helpointa.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kuivahiiva todellakin pitää säilyttää pakastimessa, varsinkin avattu pussi. Sen herättely todellakin vaatii yli 42 asteista vettä - tai kuten pussissa lukee: 42-asteista.

Muuten käymiseen pätee ikiaikaiset käymisen teoriat ja käytännöt. Ilmiö on ollut käytössä tuhansia vuosia ja tunnettu tarkemminkin 'aika kauan'. :)

Pullo kannattaa laittaa vedolta suojaan ja eristää, koska käyminen tuottaa lämpöä, mutta tällainen pikku pullo on hyvin herkkä vedolle ja pienille lämpötilanmuutoksille. Heikko käyminen alussa tai lopussa saattaa tyssätä ennen aikojaan ihan vain tuulettamalla huonetta. Korpikuusen kyyneltä ja mitä niitä olikaan, tehtiin myös talvella metsässä. Niin paljon käyminen tuottaa lämpöä että isompi saavi käy lämpimästi jopa kovalla pakkasella, kunhan on hyvin eristetty.

Ihan perusasioita on riittävä lämpö ja happi alussa. Aerobisessa käymisessä hiiva lisääntyy (jakautuu) enemmän, anaerobisessa enimmäkseen 'vain käy' eli tuottaa hyvin hiilidioksidia ja alkoholia. Tämän muistaen saadaa pienelläkin hiivan alulla, periaatteessa uhdellä solulla, käyminen aikaan. Käytännössä laitetaan tietysti enemmän hiivaa alkuun, jopa niin paljon että voidaan sulkea pullo heti.

Laitoin ensin liivatetta, mutta sen tarkoitus on estää käymistä, hidastaa. On luonnollista jos käyminen ei ole tuttua, että ongelmia tulee alkuunsaattamiseksi.

Käyttäkää tuorehiivaa, jos kuivahiivan herättely ei ole tuttua. Se on elossa valmiiksi. (Sitäkin voi pakastaa.)

Hiiva on elävää ja se vaatii tietyt olosuhteet. Viinintekijät tietävät ettei kerralla lisätä liikaa sokeria, sekin on säilytysaine suurissa pitoisuuksissa, aivan kuin hiivan tuottama alkoholikin. Jos reseptissä on 3kg/10 litraa, se jaetaan aina kahteen osaan. (Tämä siis viininteossa ja muistaa voi ettei hiiva tässä ole erilaista. Hiivate on siis kriittinen saada käymään.)

Minulla on käynyt litran pullossa kolme viikkoa ilman liivatetta. Ja jo kahteen otteeseen. Koko ajan kaasukellossa riitti hiilidioksidia. Resepti oli desilitra sokeria, ripaushiivaravintosuolaa. Tällä hetkellä on hieman vauhdikkaampaa tuo käyminen enkä usko sen siten kestävän kauaa. Voisin siis ottaa villasukan pois hidastaakseni ja laittaa sen takaisin taas loppuajaksi.
Viimeksi muokannut 111na, 13:07, 04.10.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Happeahan on ilman muuta mukana vajaaksi täytetyssä pullossa. Samoin haaleassa vedessä, johon hiiva liuotetaan. Happi (ja ilma) sitten poistuu, kun ilmaa hieman raskaampi hiilidioksidi työntää sen pois. Siksi kaasukelloon kertyy aluksi ilmaa. [;)]
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

jarvij kirjoitti:Happeahan on ilman muuta mukana vajaaksi täytetyssä pullossa. Samoin haaleassa vedessä, johon hiiva liuotetaan. Happi (ja ilma) sitten poistuu, kun ilmaa hieman raskaampi hiilidioksidi työntää sen pois. Siksi kaasukelloon kertyy aluksi ilmaa. [;)]
Juu näin muistelenkin ja tarkoitinkin lähinnä, että anaerobinen käyminen ei ilmeisesti lähde käyntiin ollenkaan jos systeemiin pääsee happea vielä alun jälkeenkin?
Aluksi epäilin, että käymisen alkaminen kestää koska systeemissä on niin paljon happea aluksi ("paljon" letkua, ½l välipurkki). Mutta eipä tuo nyt tosiaan tuntuisi lähtevän ollenkaan :?
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

seia kirjoitti:Voiko lattialla olla muuten liian viileää? Meillä on yöpöydän korkeudella n. 20.5 astetta lämmintä, lattialla, varsinkin tuossa missä akvaario on, saattaa olla ehkä jopa pikkuisen alle 20 astetta. Onnistuuko käyminen ylipäätään tuossa lämpötilassa?
Kyllä se pullon käymiselle on aika viileää. Varsinkin alkuun saattamiselle.

Yleensähän hiivatteen on kuulemma saanut käymään kuivahiivalla herättelemällä hiiva tilkkasessa sokerivettä (muistetaan kriittinen lämpötila) ja kun tilkka on hyvin käynyt kuohuten, kaadettu se hyytelön päälle pulloon. Tämän lisäksi varmasti kannattaa lämmittää pulloa ennen hiivan laittamista ja vieläpä eristää se. Johan lähtee alkuuun. :mrgreen: Juuri tässä kohtaa tarvitaan runsaasti kuohumisvaraa ja erillinen pesupullo välissä helpottaa myös suuresti.


JustinSane: alkuhappi on hyödyksi eikä pullon avaaminenkaan välillä käymistä tyrehdytä. Päinvastoin.
Viimeksi muokannut 111na, 12:51, 04.10.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
seia
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 00:55, 04.06.2004
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja seia »

Noniin, tässähän oli jo osoitettu monta epäkohtaa omassa yrityksessäni. Harmi että päääsen yrittämään uudemman kerran vasta iltamyöhällä :mrgreen: Näin se kokemus karttuu, kiitokset avusta, jälleen!
Kaikkihan olisi hyvin helppoa, ellei jotkut asiat olisi niin vaikeita.
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

seia kirjoitti:Noniin, tässähän oli jo osoitettu monta epäkohtaa omassa yrityksessäni. Harmi että päääsen yrittämään uudemman kerran vasta iltamyöhällä :mrgreen: Näin se kokemus karttuu, kiitokset avusta, jälleen!
Taidetaanpa meilläkin illalla taas puuhastella kiljunkeiton merkeissä :mrgreen:
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Koska tiettyjä alkoholijuomia on tehty avonaisessakin astiassa, voidaan huomata ettei aerobisen ja anaerobisen käymisen välillä ole suurta eroa. Vain aste ero: avonaisessa käydessään hiivaa kertyy pohjasakkaan isommin kuin suljetussa tilassa vesilukon takana. Viininteossa hiiva herätellään avonaisessa sekoitellen, monin ohjein jopa viikon ennen sulkemista vesilukon taakse. Silloin käyminen on varmempaa loppuun asti, hiiva on lisääntynyt alussa hyvin.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

memma kirjoitti: Koska tuli alunpitäen tuo purkki ostettua ja pitää saada se kulumaan loppuun. Meidän perheessä ei kukaan halua syödä sian luuta :mrgreen:

Hiivatepurkin täyttöön menee aikaa noin 3 minuuttia viikossa joten olen katsonut sen kätevämmäksi kuin alkaa hyydyttelemään jääkaapissa ym. -En oikein viihdy keittiössä :roll:
Saankos kysyä että mitä reseptiä käytät? Sitä, missä litraan laitetaan monta desiä sokeria ja liivatetta? Tällöin teet periaatteessa kuukauden satsin jonka heität viikon päästä roskiin, eli kuukaudessa menee sokeria neljän kuukauden verran. Aika kalliiksi siinä tapauksessa tulisi käymistä vähän jopa hidastavan liivatteen käyttö tuolleen "vääräoppisesti". Ja eipä siitä löysästä liivatelitkusta hyötyä ole vaikka laittaisitkin vain desin sokeria.

Heitä se liivatepurkki mieluummin suoraan roskiin tai anna naapurille.

Täältä löytyvät molemmat reseptit ja kaikkea muuta:
Satun vedenalainen viidakko - Hiilidioksidi
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

rain- kirjoitti:Saankos kysyä että mitä reseptiä käytät?
Pannu on Nutrafinin ja laittelen aineksia samaan malliin kuin alkuperäisissä pusseissa oli tavaraa. -Alkuperäinen mömmö tosin porisi koko kuukauden, ilman hyydyttelyjä, mutta koska näiden ihmeaineiden täyttöpussit maksavat kaupassa jotain 10 €/laaki, ovat jo vähän turhan hinnakkaita kätevyyteensäkin nähden.

1 dl sokeria, johon 1 ml kuivahiivaa ja 4 ml liivatejauhetta (koska alkuperäisessäkin paketissa oli 4 ml "jotain"). Nestettä tuohon pannuun mahtuu ehkä jotain puolisen litraa. Sokeri riittäisi ehkä reiluksi viikoksi mutta vaihdan sen tasan viikon välein, ennenkuin käyminen alkaa hidastua. Enpä tiedä alkaisiko hidastuttajana olla jo liian korkea alkoholipitoisuus, sokeria kun yleensä on reilun teelusikallisen verran vielä jäljellä. Tätäkään ei heitetä pois vaan uudet sokrut vaan päälle [;)]

Liivatteella ei tosiaan ole tässä mitään funktiota mutta pianhan purkki onkin jo tyhjä. (Ai niin, ja liivate taidetaan nykyisin tehdä sian nahasta eikä luusta..).

EDIT: Sokerin määrä tarkistettu
Viimeksi muokannut memma, 18:05, 04.10.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Kyllä sillä liivatteella funktio edelleen on; se toimii hiivan ravintona. Ei hiiva pelkällä sokerilla kasva, vaan siinä pitää lisäksi olla typpeä ja muita ravinteita.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Tee se helposti:

1 dl sokeria laitetaan pulloon jossa kädenlämpöistä vettä. Huljutellaan pulloa hetki kunnes sokeri on sulanut.

Nokare hiivaa lisätään ja huljutellaan vielä. Laitetaan pullo lämpimään paikkaan ilman korkkia odottamaan käymisen alkamista tai vaikkapa villasukkaan ja akvaarion letkuihin samantien.

Siinä kaikki! Hiivaa saa maitohyllystä ja se on vieläpä paljon edullisempaa kuin kuivahiiva. :mrgreen:


Advanced: :D
Viinintekijällä lienee keittiössä hiivaravintosuolaa. Sitä voi lisätä nuppineulan pään kokoisen määrän. Vähän enemmänkään ei ole pahaksi, koska juomaa ei tulla juomaan. Eli noita muita ravinteita hiiva tarvitsee, mutta todella vähän. Ripaus vaikkapa ruisjauhoa myös parantaa hiivan olosuhteita ja tuo sekä kiinneainetta hiivan tarttua että lisäravinnetta.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

liina kirjoitti:Viinintekijällä lienee keittiössä hiivaravintosuolaa. Sitä voi lisätä nuppineulan pään kokoisen määrän.
Täytyypä etsiskellä :D

Kiinnostaisi kyllä tietää, mitä nuo valmistajan alkuperäiset ihmeaineet ovat oikein olleet..? "Basic reagent" näytti ja maistui hämäävän paljon sokerille, "activator" on kaiken järjen mukaan sitten sitä hiivaa, mutta "stabilisator" on voinut olla liivatteen sijasta yhtä hyvin tai jopa todennäköisemmin jokin muu käymistä jotenkin hidastava aine (sillä sitä ei todellakaan tarvinnut hyydyttää ja ainakin käymisen lakattua koko hoito oli täysin nestemäisessä muodossa). Harmillista! :roll:
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

memma kirjoitti:
liina kirjoitti:Viinintekijällä lienee keittiössä hiivaravintosuolaa. Sitä voi lisätä nuppineulan pään kokoisen määrän.
Täytyypä etsiskellä :D
Vinkkinä: Kotiviinin valmispakkauksissa, (joita en harrasta! :)) on järkyttävän isot pussit mukana tuota lisäravinnetta. Sitä kutsutaan päänsäryksi eikä sitä kuuluu laittaa viiniin kuin niin vähän että hiiva käyttää sen kaiken. Teelusikallisessa 30 litraan on jo runsaasti.

Siinäkin on kyllä ongelmana ettei niissä lue mitä yhdistettä ja sekoitusta se jauhe on. (Niin yleistä kaupallisissa jutuissa, kuten tässä aktivator-stabilator ongelmassasi.) Itselläni on apteekista joskus 80-luvulla ostettua erään kotiviinikirjan reseptin mukaista sekoitusta. Siinä kirjassakin oli useita vaihtoehtoja yhdisteiksi suolasekoitukseen valita.

Juolahtikin jotenkin mieleen, jos laittaisikin omenaviiniä tuohon akvaarion alle parikymmentä litraa, niin voisi hiilidioksidiakin riittää kuukaudeksi. Pitäisi vain löytää hapokkaita villiomenoita, mutta pihlajanmarjoja puoli kiloa kymmentä litraa kohden tekee kyllä hyvää puutarhaomenoistakin. Omenoitahan viipaloidaan niin paljon kuin pyttyyn mahtuu, että kauha seisoo siinä. Viitisen päivää sekoitellaan omenaviipaleita ja murskattuja pihjalanmarjoja avonaisessa (pyyhe vain kantena) ja sitten siiviloidään, lisätään loppusokeri ja vesi ja suljetaan vesilukon taakse. Ennen siivilöintiä on hyvä antaa sokerin loppua (sitä laitetaan tarpeen mukaan tuossa mehustusvaiheessa aina vähän kerrallaan). Kuumaa vettä ei käytetä ja villihiivat tukehtuvat hyvään käymiseen ja alkoholin nousuun. Kuuma vesi tuhoaa monia juttuja, mitä nyt en ala luettelemaan. En muistakaan enää.

Ohhoh. Että resepti tuli ihan vahingossa. :D Viimeksi tein kymmenisen vuotta sitten. Pihlajanmarjatkin alkanevat pikkuhiljaa kypsyä. Raaoista aineksista viini helposti hyytelöityy, eikä makukaan ole kehuttava. Hyytelön voi rikkoa amylaasientsyymillä - sitäkin löytyy keittiöstä ja kerran sitä on tarvittu.

Aronian marjoista tulee myös erinomaista, punaviinin tyyppistä viiniä. Sitä kasvaa aitoina nykyään aika yleisesti.

Vielä lisään yhden jutun: Järkyttävää on myös noissa kotiviineiksi kutsutuissa valmispakkauksissa käymisenpysäyttäjä. Voiko turhempaa ainetta olla ja sekin on sitä päänsärkyä! Käyminen loppuu aivan luonnollisesti ja alkoholi säilyttää.
Viimeksi muokannut 111na, 15:02, 04.10.2004. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

liina kirjoitti:Siinäkin on kyllä ongelmana ettei niissä lue mitä yhdistettä ja sekoitusta se jauhe on.
Juu, tähän on tottunut myös labra-alalla: kaikki reagenssit ym. on patentoitua ja R-merkittyä. Ja valmistajat eivät suostu paljastamaan mitään. Kilpailu kun on kovaa ja raadollista.

Tämäpä tässä aikansa kuluksi liuotti tuota mystistä ainetta tislattuun veteen ja lakmus-paperi antoi pH:ksi noin 9. Olisiko siis ruokasoodaa..? Siltä se kyllä ulkonäöltäänkin mieluummin näytti, ainakin verrattuna esim. liivatteeseen.

Valmistaja painotti käyttöohjeissaan että kaikki ainesosat ovat luonnollisia, turvallisia jne. joten jotain keittiötavaraa sen on pakko olla *pohtii*. Mutta tottahan on, että pussien sisällöt eivät välttämättä ole puhdasta tavaraa, vaan niihin on jo sekoitettu jotain muutakin.

Täytyy jatkaa selvittelyä ja kokeilua.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
Kaizu
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 2881
Liittynyt: 16:42, 21.10.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaizu »

memma kirjoitti:Tämäpä tässä aikansa kuluksi liuotti tuota mystistä ainetta tislattuun veteen ja lakmus-paperi antoi pH:ksi noin 9. Olisiko siis ruokasoodaa..? Siltä se kyllä ulkonäöltäänkin mieluummin näytti, ainakin verrattuna esim. liivatteeseen.
Ruokasoodaa tuo tosiaan voisikin olla. Sillähän on se tarkoitus että hiiva pysyy pidempään hengissä kun liuoksen pH ei pääse putoamaan liian alhaiseksi, eli stabiloi pH:n :)
There are no facts, only interpretations. -- Friedrich Nietzsche
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

Kaizu kirjoitti:Ruokasoodaa tuo tosiaan voisikin olla. Sillähän on se tarkoitus että hiiva pysyy pidempään hengissä kun liuoksen pH ei pääse putoamaan liian alhaiseksi, eli stabiloi pH:n :)
Täällä lähti empiirinen tutkimus käyntiin :D
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”