500-litraisen kasvialtaan perustaminen [kuvia]

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

500-litraisen kasvialtaan perustaminen [kuvia]

Viesti Kirjoittaja rain- »

Kuva

No, hankin sitten ison altaan ja olen sen kanssa paininut jo aprillipäivästä saakka (piti löytää lisää punasavea, metsästää silikonia, odotella lannoitteita ja kaikkea muuta). Vedet sain altaaseen vasta tiistain puolella yötä, 20.4.

Vähän statseja:
- 200x50x50, mustat kehykset, pohjalasi 12mm, muut 10mm, alumiinijalusta kahdeksalla jalalla.
- 3x70W monimetallivalaistus Zeiss Ikon -valaisimilla, Osram Powerstar ja Philips Mastercolour -polttimoilla. Jahka ne saan kiinni kattoon =)
- Nurkassa oleva 50x48cm -kokoinen hienojakoinen mattosuodatinmatto Eheim Compact 1000 -pumpulla.
- Omatekoinen hiilidioksidinlevitin, lämmitin, omenapuun oksia, Kokemäen laatuhiekan hienoa luonnonhiekkaa 80kg, valtavasti kasveja.
- Hiekan alla on 4,5 kiloa punasavea, kuusi kourallista turvetta, 500g Tetran Initial Sticksejä ja paketti Seran FlorePlus -tabletteja. Nälkäisimpien kasvien juurille laitoin myös Tetran Crypto -tabletteja.
- Kaloiksi parvet kuparitetroja, kääpiömonnisia ja nuolimonneja, purjesampimonneja, helmipurjepleko ja ehkä avainkirjoahvenpariskunta. Jokunen kourallinen kierteissarvikotiloita.

Altaaseen pulahti kotiloitten, veden ja kasvien lisäksi 20 litraa pohjasakkaa kypsistä altaista ja jokunen litra kukkamultavettä. Olen lisäillyt bakteeriymppejä tässä päivien mittaan vähän.

Keskiviikkona, 21.4, kolmen aikoihin päivällä lisäsin altaaseen 25ml 10% ammoniakkiliuosta. Altaassa oli sitten lisäyksen jälkeen 5mg/l ammoniumia. Yhdeksältä illalla altaassa oli nitraattia 0-5mg/l, nitriittiä 0 ja ammoniumia noin 5mg/l.

Torstaina yhden aikoihin päivällä nitraattia oli 5mg/l, nitriittiä 0, ammoniumia 1-5mg/l. Illalla yhdeksältä nitraattia oli 10mg/l, nitriittiä 0, ammoniumia 0,5-1mg/l.

Perjantaina aamuyhdeltätoista nitraattia oli 20-40mg/l, nitriittiä 0,5mg/l, ammoniumia 0,5mg/l. Viideltä nitraattia yli 40mg/l, nitriittiä 0,5-1mg/l ja ammoniumia 0,5mg/l.

Tuossa vaiheessa totesin konsultoituani henkilääkäriäni bakteerikannan nikottelevan korkean nitraattipitoisuuden vuoksi. Vaihdoin vettä 80%, jonka jälkeen nitraattia oli 5mg/l, nitriittiä 0, ammoniumtesti värähti hitusen. Lisäsin 20mg 10% ammoniakkiliuosta ja olettaisin että siellä on nyt taas noin 5mg/l ammoniumia. Jatkan mittailemista. Olen laittanut altaaseen myös katkarapulellettejä ja kotilot puuhailevat tyytyväisinä. Nestemäistä lannoitetta (Seachemin Flourish ja Flourish Trace) olen lisäillyt hitusen etteivät kasvit näänny liian ravinneköyhään veteen jossa on ylettömästi nitraatteja.

Muut vesiarvot:
pH 6,5, KH 3, GH 5, PO4 0,25mg/l (varmaankin katkarapupelleteistä), Fe 0,25mg/l, Cu 0.

Mattosuodatin jossa pumppu ei ole vielä kiinni. Heti hiekan, veden, oksien ja kasvien lisäämisen jälkeen kuva altaasta hätävaravalaistuksella. Hiekkaa ei ole pesty, vaan se oli riittävän puhdasta sellaisenaan. Vesi oli täysin kirkasta heti seuraavana päivänä. Kotiloita ja tikkuja, hiilidioksidinlevitin, jossa on Fun Light -pullo, ilmastinkivi (jonka toisessa päässä puolentoista litran kiljupullo), Eheim Compact 300, biopalloja ja pala suodatinmattoa ihan pohjalla. Kellussaniainen, sama alta. Kasveja ja tikkuja.

Kalat pääsevät altaaseen jahka nitriittiä ei näy. Teen koko touhusta gallerian jahka saan riittävästi kuvia, tuolla on myös kuva altaasta kuiviltaan, saven kanssa, hiekan kanssa, märän hiekan kanssa, puolillaan olevasta altaasta ja sitä rataa, ne olivat sen verran tylsiä etten viitsinyt laittaa linkkejä tänne =)
Fisustaja
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 17:15, 17.03.2004
Paikkakunta: Espoo, Otaniemi / AHH
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fisustaja »

Upea allas, täytyy myöntää! :D Toivottavasti laitat lisää kuvia tänne kun saat kalat altaaseen. [;)]
Jo yli puolet elämästä akvaarioiden parissa.
Antin & Annen kotisivut
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Toksia. Sitten se varmaankin näyttää aika kivalta kun tuon jalustan ympärille tulee musta kangas ja nuo hätävaravalaisimet häippäävät mustien monimetallien tieltä. Ensi viikolla tulee uusi kamerakin, niin sitten saa vähän parempia kuviakin.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Hei,joku on viskellyt jotakin risuja sinne altaaseen! 8O

Mutta, onnea isommasta altaasta [;)] Onko muuten altaan ainoa suodatin tuo hamppari?
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Juu, ainut on ja tuskin tulen tarvitsemaan muita. Tuossakin kun on 100% enemmän suodatusta kuin pikkuisessa kuuskymppisessäni joka pyöri normaalikokoisella kalastolla, 50% viikkovedenvaihdoilla ja altaan muotoisella kasvikasalla ilman suodatusta nitriitittömänä. Tässä isossa altaassa ei kasveja tokikaan tule olemaan pitkään aikaan yhtä reilusti kuin pikkualtaassa oli.

Kasveja kun karsii kerran viikossa ja pitää pohjalla riittävästi kierteissarvikotiloita jätteenkäsittelijöinä, niin en usko tuonne tulevan liikaa tauhkaakaan jota pitäisi sisäsuodattimella imeskellä pois.

Tunti sitten mittasin taas nitriitin, 0,3 mg/l, nitraatin, 20 mg/l, ja ammoniumin, 1-5 mg/l. Huomenna voisi lisäillä vielä yhden altaan sisäsuodattimen mössöt niin luulisi niitä bakteereja olevan jo riittävästi.
bettaboy85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 834
Liittynyt: 20:43, 11.09.2002
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja bettaboy85 »

Miten mä en ikinä löydä sopivan näkösiä risuja vaikka mä oikeen ettimällä etin niitä
venniA
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 14:54, 19.11.2003
Paikkakunta: Asikkala

Viesti Kirjoittaja venniA »

bettaboy85 kirjoitti:Miten mä en ikinä löydä sopivan näkösiä risuja vaikka mä oikeen ettimällä etin niitä
Onko nuo muuten männyn oksia?,vai katajan tai kuusen, ei oikein osaa tunnistaa :roll:
Mistäpä löysit ne, olivatko vedessä vai kuivalta maalta?
Niin ja onnittelut täältäkin uuden altaan johdosta :mrgreen:
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kiva juttu, hauska nähdä. Hyviä kuvia otat!

Vähänkös ihmettelin illalla kun ensivilkaisulla katsoin tuota mattosuodatinta, että siinähän on tuo eilen mielessäni suunnittelema pintalaatikkomatto nyt toteutettuna. Siis sellainen mikä ei vie pohja-alaa ollenkaan. Mutta sehän olikin kuvattu ylhäältä alas eikä lasin läpi ollenkaan! :)

Nuo oksat ovat ehkä jostain hedelmäpuusta? Muistuttavat luumuja jotka kurottavat taivaalle, kun ovat unohtuneet leikata kymmeneen vuoteen.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Valkea Kuulas vähemmän herkullisessa muodossaanhan se siinä. Tuo puu kaadettiin vuosi sitten, nappasin siitä pari oksaa jotka silloin kuorin ja sitten jätin varastoon tähän asti. Kuivina tökkäsin altaaseen ja pysyvät muotonsa ansiosta paikoillaan vaikka eivät olekaan vielä kostuneet.

Aikamoisen bakteerikalvon ne ovat pinnalleen kasvattaneet. Kierteissarvikotilot kuitenkin herkuttelevat sillä kalvolla, joten ei se varmaan hirmuisen myrkyllistä ole. Ja onhan tässä aikaa odotella. Putsasin toki tikkuja vettä vaihtaessani, inhaa limaa ;)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Hyvin ne sinun lietteet sitten syövätkin ammoniumia ja nitriittiä. Vaikka kaikki on uutta altaassa, noin äkkiä tulee nitraatti. Biofilmi kestää kuitenkin muodostua kaikille pinnoille viikkoja, joten ei kannata pitkään aikaa lapota ollenkaan mitään muuta kuin puhtaan näköistä vettä. (Olettaen että tuot kalat ihan kohta jo. Tällainen opettajamainen huomio tähän, jos joku katsoo mallia.)

Edit: Alussahan lukee omenapuu! :D
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Vähän tuo kypsyminen nyt on nikotellut kun se nitraattiarvo nousi pilviin. Nitraatti nyt kuitenkin on niitten bakujen metaboliatuote ja niille myrkyllistä. Jos nyt näin maallikona olettaisin että vielä vähän heikoissa kantimissa olevat bakteerit pyörtyivät nitraattitason noustua ja eivät tainnoksissa ollessaan olla hapettamatta sitä nitriittiä nitraatiksi ihan niin tehokkaasti kuin pitäisi. Eiköhän tuo kuitenkin ensi viikolla jo toimintakunnossa ole.

Putsasin juuri toisten altaitten suodattimet tuossa isossa altaassa. Nyt on taas niin samea vesi että ihan pahaa tekee katsella :cry:
Mutta no, se on terveellistä ja pianpa tuo matto imee nuo mömmöt pois vedestä.

Niin, ja eivät ne kalat tuonne altaaseen mene vielä hetkeen. Sitten vasta kun ei ole nitriittiä. Kyllä sitä melkein viidentoista harrastusvuoden jälkeen on oppinut vähän malttia =)

Kieltämättä kyllä niitä tuonne tahtoisi, mutta kyllä minä nyt hetken aikaa voin tyhjää allasta katsoa kuin kiduttaa kaloja omaksi huvikseni myrkkyvedessä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

rain- kirjoitti:Kieltämättä kyllä niitä tuonne tahtoisi, mutta kyllä minä nyt hetken aikaa voin tyhjää allasta katsoa kuin kiduttaa kaloja omaksi huvikseni myrkkyvedessä.
Tästä voi ihmetellä, kuinka vähän yksi kala tuo kuormitusta:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 47#3442647

Laita, laita jo! :mrgreen:

Tietysti voisit saada tilanteen, jossa akvaario toimii kiikun kaakun ehkä monia viikkoja. Kukin tyylillään. Joku katsoo että kiikkukoon, kunhan ei kaadu, toinen haluaa varmuutta.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Kuormitti sintti vähän tai paljon, niin nitriittiä tuolla kuitenkin on. Voisinhan toki vaihtaa vettä usein ja olla lisäämättä ammoniakkia enää. Silloin vain altaassa olisi nitraattia hyvin vähän (lähempänä nollaa jos en altaassa haluaisi olevan nitriittiäkään kaloille haitallista määrää) ja kasvini eivät pitäisi siitä (voisin toki lisätä kaliumnitraattia, mutta se nyt olisi ihan turhaa säätöä).

Kaikille on siis hyödyksi odottaa.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

No enhän minä nitriittiveteen niitä... :roll:

Ajatus oli vain odottaa ilman useampia ammoniumlisäyksiä, kunnes nitriitti on nolla ja silloinhan nitraattiakin olisi. Nimittäin hyvinhän se syö tuota ammoniumia. Ratkaisevaa on kuitenkin ne loput pienten nitriittimäärien poistumiset, jotta kalojen tuonti voisi tapahtua ilman murhetta ja vedenvaihtoshowta. Nimittäin minäkin kokemuksesta jo voin sanoa, että kun nitriitti liikkuu kalojen kanssa jossain 0,2-0,5 mg/l, testejä kuluu ja ajatukset pyörivät koko ajan siinä - ja ihan turhaan, kun viikon lisäkypsytyksellä kaikki olisi paremmin.

Mielenkiintoista vain, että liete pystyy noin hyvään nitrifikaatioon heti. Hiekka ja mattokin ovat sentään uusia.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Maltti on valttia ;)

Ja mikäpäs siinä bakuilla ollessa kun niitä kuitenkin alusta saakka oli, kas, korjaan, kolme sangollista eikä kaksi ja sitten vielä jokunen litra kukkamultavettä. Joka päivä olen toisista altaista lypsänyt lisää sitä ihteensä ja nyt vielä hölskytin noitten suodattimien sisällöt mukaan. Itse olisin enemmän ihmeissäni siitä että tuolla määrällä ei tuon paremmin asiat jo toimisi.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

rain- kirjoitti: Itse olisin enemmän ihmeissäni siitä että tuolla määrällä ei tuon paremmin asiat jo toimisi.
Niinhän se on, kun ajattelee monia tännekin kerrottuja kokemuksia akvaarion perustamista toisten altaitten bakuilla. Ihmettelisin myös sitä, jos nitriitti kohoaisi, vaikket enää ammoniumia lisäisi, vaan seuraavassa vaiheessa toisit kalat.

Hmm.. olikohan tässä jo tarpeeksi monta viestiä samaa asiaa..
Sinulle on turha sanoa että tee hyvin, kun teet kumminkin vielä paremmin!

Ja nyt tämä lähti aurinkoon. [;)]

****
ps. toivotaan ettei se kangas kastu.. :P
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Juu, vähän jästipäinen taidan olla, mutta minulle allas on kypsä kun tuo määrä ammoniakkia muuttuu nitraatiksi vuorokaudessa ja nitriittiä ei ole =)
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Noin. Eilen oli nitriittiä 5mg/l, tänään 0. Ehkäpä tämä nyt alkaa kypsyä. Taitaapi bakuja olla nyt riittävästi hoitelemaan tuon 5mg/l ammoniumia. Testailen vielä tietenkin, mutta ehkäpä viikon lopulla voisi jo ajatella kalojen lisäämistä jos tuota nitriittiä ei enää tule.

Kasvit ovat alkaneet kasvaa melkoista vauhtia. Tässä pari kuvaa:

Limnophila aromatica
Kuva

Ludwigia spec. Cuba nukkumassa kavereitten kanssa
Kuva
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Nitriittiä ei nyt ole ollut tuon 26.4 jälkeen. Kaloina polskuttelee iloisesti kuparitetra-, kääpiömonnis- ja hunajarihmakalaparvet, taistelukaloja ja Santeri, helmipurjepleko. Kaikki kalat ovat olleet iloisia, kuparitetrat, kääpiömonniset ja hunajarihmakalat ovat kuteneet altaassa. Taistelukalat ovat rakennelleet pesiä ja Santeri on lutkutellut tikkuja.

Vesiarvot ovat pysyneet tasaisina, 25C, pH 6,5, KH 3, GH 5. Tänään PO4 0,25mg/l, NO3 5mg/l, Fe 0,5mg/l.

Kasvit kasvavat kiitettävästi hätävaravalaistuksella. Parin viikon päästä pitäisi saada ne monimetallit vihdoinkin kattoon, nyt valoa on vain 0,18 W/l ja sekin vain toisella puolella allasta. Glossostigma ei tykkää. Innokkain kasvaja suoraan lamppujen alla on Ludwigia jne. spec. Cuba, hyvinä perässähiihtäjinä tuoksuvedensuosikki, vihreä ärviä ja tammenlehväruoho. Echinodorus tenellus ja quadricostatus kasvattelevat jo innokkaasti lapsosia. Muut Glossostigmaa lukuunottamatta pysyvät hengissä ja kasvavatkin.

Kuva Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva Kuva

(edit: kuvalinkkikorjailuja)
Viimeksi muokannut rain-, 16:32, 30.07.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
alfa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 16:38, 25.01.2004
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja alfa »

Jessus miten hyvän näköisiä kuvia! :o Isona minullakin on tollanen...
Vacca Foeda!
Solum potestis prohibere ignes silvarum!
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

Hieno allas ja varmaan komistuu.
Heräsipä kuitenkin ihmetys, että riittääkö tosiaan tuo DIY-CO2-levitin 500litraseen kiljupullolla?
Onko hiilidioksidia mitattu?

T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Riittää toki. Ilman levitystä pH on 7, hiilidioksidinlevittimen kera 6,5. Kaikki pulputtava hiilidioksidi imeytyy veteen. Teen litkusta kyllä aika tujua ja vaihdan sen hitusen alle viikon välein.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Mainittakoon vielä että tällä valaistuksella riittää, mutta sitten kun monimetallit räpsähtävät päälle niin pitää lisätä hiilidioksidipömpeleitä.

Tänään:
Kuva
venniA
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 14:54, 19.11.2003
Paikkakunta: Asikkala

Viesti Kirjoittaja venniA »

Voi...hyvä ihme mikä akvaario 8O
Pystyykö tuommoisen tekemään kotiin? [;)]
Toivottavasti mitään odottamatonta ei tapahdu, se olisi sääli.
Montakos eri kasvilajia altaasta muuten löytyy?, sen haluaisin tietää :mrgreen:
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Hyvä kysymys. Yritetäänpäs laskea. 51.

Osa noista lajeista toki vaihtaa allasta jahka saan monimetallit kattoon ja näen että mitkä kasvit viihtyvät parhaiten ja mitkä eivät tykkää ollenkaan. Sitte karsitaan heikommin kasvavia lajeja pois. Nyt tuo vielä näyttää aika sekaiselta, mutta ajan kanssa samannäköiset lajit siirtyvät vierekkäin. Esimerkiksi sekalajipuskasta, jossa on tuoksuvedensuosikkia, tuota "Cubaa", Eusteralista ja vaikkapa hentorotalaa ihan edessä, saa aika hienon näköisen. Kun kaikki puskan kasvit eivät ole samanlaisia muodoltaan tai korkeudeltaan, niin se näyttää mielestäni vähän luonnollisemmalta ja pirteämmältä kuin isot kasat yhtä ja samaa lajia. Tokikaan tilkkutäkkilook ei myöskään ole suositeltavaa.

Minä en yksinkertaisesti pysty pitämään näppejäni erossa herkullisista kasveista. Ne vain jotenkin hassusti päätyvät altaisiini.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”