Bambut akvaariossa?

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Habermaier
Junior Member
Junior Member
Viestit: 119
Liittynyt: 22:25, 17.12.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Bambut akvaariossa?

Viesti Kirjoittaja Habermaier »

Tuli vaan tässä semmoinen mieleen, että voiko bambuja (niitä kierteisiä tikkuja kukkakaupoissa) kasvattaa akvaariossa? Bambun kannalta varmaankin voi, mutta liukeneekohan siitä veteen jotain haitallista kaloille? Kellään tietoa?
Kalapuikko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 23:50, 04.10.2002
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja Kalapuikko »

Jos tarkoitat niitä "lucky bamboo" leikko-oksia, niin ne eivät bambua ole laisinkaan vaan ruokotraakkipuuta. Arvelisin, ettei sovi akvaarioon kuten muutkaan huonekasvit. Istuta juuret kasvattanut oksa multaan.
Teppo75
Junior Member
Junior Member
Viestit: 64
Liittynyt: 14:48, 09.12.2003
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja Teppo75 »

Kannattaisi jutella Rainille, hänellä on tosi hyvän näkönen kasviakva. Kuvat löytyy netistä...

Itse ajattelin laittaa juorua ja kultaköynnöstä akvaarioon...

Niin koko kasvia ei laiteta akvaarioon, vaan pelkät juuret [;)]
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Meillä on kokeiltu joskus myös tuota kultaköynöstä kokonaan uposkasvina. Ihan pystyy kiinnittämään imukupin ja kumilenksun avulla akvan seinään. Sanottavaa kasvua ei veden alaisena tapahdu, vaan muutamien kuukausien kuluttua sen lehdet olivat niin täynnä tupsulevää, joten otimme sen altaasta pois.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
skye
Junior Member
Junior Member
Viestit: 241
Liittynyt: 14:10, 03.11.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja skye »

"Lucky bambouta" ei kannata istuttaa multaa. Tuppaavat kuolla. Maljakossa pärjäävät hyvin.
Habermaier
Junior Member
Junior Member
Viestit: 119
Liittynyt: 22:25, 17.12.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Habermaier »

Mie oon aina ollut siinä uskossa, että se on oikeaa bambua ne kikkurakäkkyrät, mutta niitähän pidetään muutenkin vedessä (!) maljakoissa sun muissa, niin eikö tuo akvaariossakin menisi. Mutta erittyyköhän niistä veteen mitään haitallista, en halua käyttää kaloja koe-eläiminä...

Ja sitten semmonen, että saakohan sitten oikeita bambun taimia mistään?
Tapio Martimo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1040
Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
Paikkakunta: Vaasa / OAS

Viesti Kirjoittaja Tapio Martimo »

Bambusta puheen ollen: oikean bambun löytäminen on ainakin minulle ollut jokseenkin mahdoton tehtävä. Sitä ei tunnu löytyvän oikein mistään. Saksan laajasta verkkokauppavalikoimasta bambua sentään löytyy:
http://www.reptilica.de/shop/product_in ... /index.htm
haxa87
Senior Member
Senior Member
Viestit: 610
Liittynyt: 14:05, 04.02.2004
Paikkakunta: vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haxa87 »

Voi olla että nuo bambut kasvavat liian suureksi akvaan :mrgreen: krhm.. oonkohan mä taas näsäviisaalla tuulella.. :roll:
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

ruokotraakki

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Ruokotraakkipuu [Dracaena sanderiana]

Ensinnäkin tämä "onnenbambu" ei ole bambukasvi, vaikka se näyttääkin bambunkorrelta vaan ruokotraakkipuu. Kasvi juurrutetaan vedessä, vesiviljelyllä katsokaaas, kun juuria on tarpeeksi, kun ne täyttävät maljakon, sen voi istuttaa multaan. Ainakin nämä tunnetut traakkipuut ovat kuivan maan kasveja, ja niitä kastellaan varovasti. Ruokotraakista en nyt pikaiseltaan löytänyt muuta tietoa, mutta voisi olettaa sen tarvitsevan samankaltaisen kasvuympäristön kun muutkin traakit, tosin "ruoko"-sana viittaa kyllä veden lähelle? Mene ja tiedä kun en tuota tietoa nyt siitä löytänyt enempää. Oletan että ruokotraakkipuu istutetaan multaan niin että vain juuret peitetään, varsi voinee kärsiä jos se tungetaan hyvin syvälle multaan, eikä saa kastella liikaa..

Tuosta vesiviljelystä vielä; Pitkänaikaa seisonut, pieni määrä vettä pilaantuu nopeasti, joten sitä on vaihdettava, mikä jo osoittaa ettei sitä kannata akvaarioonsa tunkea. Sillä on taipumus märäntyä vedenalaisesta kohdastaan, mutta tämä voidaan estää katkaisemalla märännös pois aina terveeseen kohtaan ja juurruttaa uusiksi, luulisi tuon ainakin keväällä ja kesällä onnistuvat, talvesta en sitten tiedä.

Odotellaan rainin kommentteja. :D
Kalapuikko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 23:50, 04.10.2002
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja Kalapuikko »

Tuo ruokotraakkipuu kaipaa muista Dracaena-suvun kasveista poiketen reippaampaa kastelua. Minulla kasvanut mullassa yksi yksilö nyt reilun vuoden.
bettaboy85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 834
Liittynyt: 20:43, 11.09.2002
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja bettaboy85 »

2 tuli ohjelma vetisen puutarhan suunnittelusta(englantiin). Siinä istutettiin myös erilaisia bambuja ja sanottiin yhdestä niistä lajeista että sen pitäisi jäädä vaan metrinmittaseksi. En muistanut ottaa lajikkeen nimeä ylös
monniainen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 15:16, 13.03.2003

tietua..

Viesti Kirjoittaja monniainen »

Jep eli tässä sivut joilla kerrotaan ko.kasvista yleisesti...:

http://kotisivu.mtv3.fi/ofeliashomepage ... nbambu.htm
Varokaa! Akvaariohulluus on tartuvaa!
Nica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 182
Liittynyt: 20:41, 28.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Nica »

Itselläni on tuollainen "wanna-be-bamboo" vedessä kasvanut jo yli vuoden, ja hyvin pärjää. Huuhtelin tyhjän värjäämätöntä lasia olevan oliiviöljypullon (sellainen korkeanmallinen, olisiko ollut Rainbow:n oliiviöljyä?), laitoin bambun sinne ja pohjalle 6 cm englanninsoraa. Lopuksi täytin vedellä kivien korkeudelle. Vedet vaihdan viikon-kahden välein (tietysti akvaariosta otettuun ravinteikkaaseen veteen).
On hienon näköinen :mrgreen: vaikka nyt itse sanonkin, kivet ovat kauniin värikkäitä kun ovat veden alla.

Oman bambu-kokemukseni perusteella en ehkä laittaisi bambua akvaarioon, mutta terraariossa se voisi menestyä.
Nica

Pallokaloihin täysin hurahtanut.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

kun juuria on tarpeeksi, kun ne täyttävät maljakon, sen voi istuttaa multaan.
Minä istuttaisin multaan jo paljon aiemmin. Silloin kun juuria on pari- kolme senttiä. Multaan sopeutuminen käy silloin paljon helpommin.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Kumikala
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 16:33, 14.11.2003

Viesti Kirjoittaja Kumikala »

Ruokotraakki kaipaa samaa hoitoa kuin Reunus tuoksu ym traakit. Kanariantraakki taasen on kuivemmalta alueelta. Ruokotraakki saa nimensä nopeasta kasvustaan. Eläviä bambua oikeaa sellaista harvoin tuodaan suomeen. Saksa ja Tanska joskus etelä Ruotsi ovat pohjoisimpia maita. Kun oltiin Puutarhurikoulusta Tanskassa, sieltä toinkin yhden mutta kuoli talvella, vaikka sisällä olikin. Tanskassa oli eri kokoisia bambuja N:50cm, 1m, 3-4m joitain minimuotoja kasvunsäätelyaineella. Ruokotraakista ei liukene itsestään mitään myrkkyä. Ainoa jos siihen on puutarhalla ruiskutettu jotain. Myrkyt puoliintuu 2-3 viikossa vaarattomiksi. Ruokotraakin sukulaista myydäänkin joskus uposkasvina mutta kuolee nopeasti. Terrassa vesiviljely periaatteella mennestyy hyvin.
-Kumikala kiittää ja kumartaa.-
tarumarika
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 18:35, 31.01.2009
Sukupuoli: Nainen

Re:

Viesti Kirjoittaja tarumarika »

skye kirjoitti:"Lucky bambouta" ei kannata istuttaa multaa. Tuppaavat kuolla. Maljakossa pärjäävät hyvin.
Ostin kukkakaupasta kyseisen kasvin, kyseltiin vähän että miten hoidetaan, sanoi vaan että maljakossa pitää ja vaihtaa aina välillä vettä, ja joku oli laittanut multaan kasvamaan kun oli oikein isot juuret tehny, ja kuullemma oli asiakas kehunu että hyvin on tykänny olla siinä.. että ettei kaikki vaan oo varmaa osannu hoitaa? :) Ite aattelin, että jos ei akva kasvit kasvais, laittaisin varmaan koko akvan täyteen kultaköynnöstä. Ja ehkä jotain muutakin kasvia, tai ainakin juuret.
Kissa, Hamsterin terra
JPuranen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 218
Liittynyt: 12:06, 24.10.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Bambut akvaariossa?

Viesti Kirjoittaja JPuranen »

Minulla on ollut vesiastiassa kokeilumielessä jo 8 vuotta 3 kpl kierteisiä onnenbambuja, eli traakipuuta. Hyvin ovat kasvaneet ja voineet. Alunperin niitä oli 4, mutta yksi ei kestänyt montaa kuukautta ja heitin roskiin.

Tästä testistä päättelin, ettei nuo kovin äkkiä välttämättä kuole, vaikka niillä akvaarion sisustaa. Joten marraskuussa istutin karppiakvan pohjaan 20 kpl suoria Ikeasta ostettuja onnenbambuja. Nyt eletään maaliskuuta ja yksikään ei ole alkanut hajota. Sen sijaan jokainen on kasvattanut komeat lehdet ja varret kasvaa pinnan yläpuolella noin 15 cm korkeudessa. Pohjaan laitoin karkeaa kiveä keon ja sekaan hienompaa, jonne yksitellen traakipuut asetin. Yläosassa on "verkko", jossa silmäkoko 20 mm, joten jokainen on omassa kolossaan ja yksittäin poistettavissa. Asensin puille oman kasvivalon, että pärjäävät paremmin, en tiedä tarvitseeko, mutta eipä tuo ainakaan ole mitään haitannut.

Kalat tykkää uida varsien seassa ja on ainoa kasvi, joka karppien temmellystä ja retuuttamista kestää. Kuinka ovat juurtuneet en tiedä, kun juuriin en ole kajonnut, ilmeisesti ihan hyvin.

Tuosta saa siis päätellä oliko tyhmää vai ei, minusta tuo toimii, mutta mahdollisia kestämättömiä yksilöitä voi olla joukossa ja akvaariota on seurattava säännöllisesti. No onhan sitä muutenkin seurattava :)
tarumarika
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 18:35, 31.01.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Bambut akvaariossa?

Viesti Kirjoittaja tarumarika »

Niin ja tässä on tällainen, ihan netistä löysin, ilmeisesti pärjää hyvin. http://puutarha.net/suorakanava/kasviki ... 3273&ver=1" onclick="window.open(this.href);return false;

-------------------------
Teppo75 kirjoitti:Kannattaisi jutella Rainille, hänellä on tosi hyvän näkönen kasviakva. Kuvat löytyy netistä...

Itse ajattelin laittaa juorua ja kultaköynnöstä akvaarioon...

Niin koko kasvia ei laiteta akvaarioon, vaan pelkät juuret [;)]
Saisko tietää, mistä ne kuvat löytyy tarkalleen? :)
Kissa, Hamsterin terra
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”