Bilteman 0,1-0,7mm hiekka

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
skare
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1784
Liittynyt: 13:26, 08.10.2001
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkkala / TAS

Bilteman 0,1-0,7mm hiekka

Viesti Kirjoittaja skare »

Minkälaisia kokemuksia tästä hiekasta on akvaariokäytössä? Pesu ainakin on helpompaa kuin muilla hiekkalaaduilla. Se tuli todistettua kun ostimme tätä TAS:n akvaarioon ja hiekkaa ei tarvinnut pestä ollenkaan ennen akvaarioon laittamista.

Minua kuitenkin arveluttaa hiekan hyvin vaalea väri, näkyykö sen pinnalla jatkuvasti roskaa, joka hukkuisi tummempaan pohjamateriaaliin?

Olen myös kuullut, että tämä todella hienojakoinen hiekka voi mennä tukkoon, onko muilla vastaavia kokemuksia?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Minulla on tuota pikkuakvaariossa ja töhnät todella näkyy hyvin.
Aiemmin olen useasti tuonut esiin näkemystä että hienossa hiekassa ei ole niin hyvä biofilmin paikka, koska se on hapekasta vain muutaman millin syvyydeltä. Se on siis eräällä tavalla tukossa luonnostaan. En tiedä onko tuosta suurempaa haittaa jos kuitenkin biologia altaassa toimii riittävästi. Alustavat kokemukset viittaavat samaan, allas kiikkuu tasapainossa, mutta runsas ruokinta ja hanaveden (0,1) nitriitti jo vievät nitriitin koholle ja joudun ylimääräisiin vedenvaihtoihin. Tosin nyt se alkaa, kuukauden kuluttua perustamisesta, jo parantua, joten sen biologinen kyky saattaa olla kuitenkin juuri riittävä.

Tukkoon menneitä pohjia tuntuu olevan kaikissa pohjatyypeissä. Itse kuitenkin laitan isompaan akvaarioon tuota hienoa aluksi ja ajattelin siihen soraa lisätä päälle. Näin saan muutamia etuja yhdistettyä. Hapeton pohja kasveille ja pohjalannoitteille. Hyvä hapekas 'pohjasuodatin'. Mahdollisille pohjakaloillekin johonkin kohtaan voi aina vetää karkeampaa syrjään. Karkeampihan pysyy pinnalla.
Aphrodite
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:12, 22.02.2003
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja Aphrodite »

Helppo ottaa käyttöön juu, kun ei tarvitse erikseen pestä.
Hyvännäköistäkin on varsinkin isommissa altaissa.

Totta on sekin, että kaikki kököt jäävät ikävästi näkösälle, mutta toisaalta kertyvät yleensä "kasoiksi" ja ne on taas helppo lapolla imaista pois.

Tukossa se varmasti paikoin minullakin on. olenkin yrittänyt (muistaessani) välillä pöyhiä sitä sieltä täältä. En kuitenkaan ole havainnut tukkoisuudesta sen sanottavampaa haittaa. Kasveillehan tuo tuntuu olevan hyödyllisempi vaihtoehto kuin "juurien huuhtelu" isommassa hiekassa.

Kasvit viihtyvät kyllä ihan erilailla kun karkeammassa hiekassa. Jos on jotain kasvia pitänyt siirtää on tullut huomattua, että juuristo kasvaa paljon suuremmaksi hienossa hiekassa.

Kalojen viihtyvyydesta on vissiin turha edes mainita. Niin onnellisia ovat kaikki pohjalla vähänkin viihtyvät otukset tuosta hiekasta. :D

Itselläni käytössä kahdessa altaassa. Toisessa on seassa hieman eri hiekkalaatuja ja lopputulos on hyvinkin luonnonmukaisen näköinen.

Suosittelen.
Männäänkö moottortietä, rantatietä vae tyrkkeenkö keskustan läpi?
Angeline
Junior Member
Junior Member
Viestit: 151
Liittynyt: 20:13, 06.11.2003
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Angeline »

Onko tuo Bilteman hiekka vaaleampaa kuin optiroc:in 0,1 - 0,6?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Angeline kirjoitti:Onko tuo Bilteman hiekka vaaleampaa kuin optiroc:in 0,1 - 0,6?
Optirocista en tiedä, mutta tämä on hyvin vaaleanruskeaa tai suorastaan kermanväristä. Tai ehkä kuitenkin kermakahvia.
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Angeline kirjoitti:Onko tuo Bilteman hiekka vaaleampaa kuin optiroc:in 0,1 - 0,6?
Bilteman 0,1-0,7mm hiekka on hieman vaaleampaa ja myös vähän enemmän kellertävään suuntaan sävyltään verrattuna Optirocin 0,1-0,6 milliseen. Ei se silti niin vaaleaa ole, että ainakaan kiekkoaltaan asukkaista kukaan olisi siitä pahastunut vaikka valoa on kohtuullisesti (4x58W heijastimilla 600 litraisessa).
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Välikommentti takavasemmalta: biltema todennäköisesti ei seulo kaikkia myymiään hiekkoja samalta montulta, eli hankintaerissä on melko varmasti suuriakin värieroja. Riippuu mikä putiikki hiekat biltemalle sattuu halvimmalla myymään.

Spammaan edelleen luonnosta haetun hiekan puolesta, jolla siihen vain on mahdollisuus: saa raitista ilmaa, löytää samalla reissulla komeita juurakoita ja pohjalannoitteita (jänön/hirven papanoita), ja saa liitettyä harrastukseen kuuluvan jännitysmomentin, kun ei kysy keltään lupaa :mrgreen:

Ei vaiskaan, kyllä lupa pitää kysyä, ja sen kyllä varmasti saa kun kertoo että hiekkamäärä voi lähennellä jopa sataa litraa [;)]
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
maximoves
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 07:52, 20.01.2004
Paikkakunta: Pukkila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maximoves »

Miten tuo hienompi hiekka toimii mattosuodattimen kanssa? Hiukka kiinnostaa kun mahdollisena vaihtoehtona olen miettinyt sitä tuohon tulevaan isompaan akvaan suodattimeksi?

Eikös ne postitorvikotilot jollain lailla pöllytä sitä hiekkaa, joten niitä lienee oltava saavuttaakseen jonkinlaisen tasapainon hiekan kanssa. Korjatkaa jos olen väärässä.
Ratsastan auringonlaskuun....

http://community.webshots.com/user/maximove
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Toinen niistä Bilteman puhallusaineista on hiekkaa ja toinen on jotain "ainetta". Näin ainakin viimeksi sieltä kerrottiin kun kyselin, miksi säkin kyljessä lukee "puhallusaine" eikä hiekka. Että katsokaa sitten kumpaa ostatte!
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

maximoves kirjoitti:Miten tuo hienompi hiekka toimii mattosuodattimen kanssa?
Just fine, no broblemos.
Ne kotilot mylläävät ja möyrivät hiekkaa kuohkeaksi, jos ei niitä altaassa ole, niin kannattaa vedenvaihtojen yhteydessä jollakin kepillä itse möyhiä.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hiutale
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 12:04, 07.07.2002
Paikkakunta: Susiraja, SAS ry
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hiutale »

maximoves kirjoitti:Miten tuo hienompi hiekka toimii mattosuodattimen kanssa?
Hienon maton kanssa hyvin, karkean kanssa huonosti = imeytyy tötteröön. Tilasin Saksasta keskikarkeaa mattoa, sain hienoa ja karkeaa :roll: . Nyt tuli uudessa paketissa mediumia, ja aion vaihtaa pikaisesti tuon karkean tötterön pois, ennen kuin hiekka rikkoo pumpun. Toivon mukaan keskikarkea ei ole liian huokoista, muuten joudun tilaamaan vielä lisää hienoa mattoa...
jorge13
Junior Member
Junior Member
Viestit: 214
Liittynyt: 21:38, 27.07.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pirkkala

Viesti Kirjoittaja jorge13 »

itsellä on Bilteman karkeampaa hiekkapuhallushiekkaa. Ei tarvinnut pestä, muuta kuin muutaman kerran vaihtaa akvaarioon vettä.
Toisessa päädyssä mattosuodatin medium 5 cm. Mömmöt kulkeutuu virran mukana mattoa kohti, joista osan imee ulkosuodatin, osa imeytyy mattoon ja osan hoitelee kierteissarvikotilot. Mömmöjä näkyy ainoastaan maton ja ulkosuodattimen imun lähettyvillä.
Ja kiekkoja ei näytä haittaavan vaalea pohja.
taijak
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 16:17, 05.09.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja taijak »

olen kans vaihtamassa hiekkaan muuton yhteydessä ja haluaisin hiekkapuhallushiekkaa kokoa 0,5-1,2mm. Onko toi koko nyt jotenkin "pannassa" kun lueskelin tossa jostain keskusteluista et sitä ei todellakaan kantsis ostaa...? tietääks kukaan saako tota kokoa biltemasta?

mulle tää hiekkatouhu on nii uutta ku on aina ollu soraa, mutta kyllä toi hiekka ainaki nätimpää on.
ainiin, sit pitiki viel kysyy et meneekö toi hiekka suodattimeen ja rikkoo sen? :D

minkä kokoinen suodatin pitäs olla 200 litrasessa purnukassa? ostin ton 200 litrasen ja nyt musta tuntuu et vanha suodatin on liian pieni...
kiits!
irkku82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 847
Liittynyt: 00:42, 10.01.2004
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja irkku82 »

Muistelisin että mainitsemassasi ketjussa puhe ei ollut bilteman hiekasta. Itselläni molempia kokoja ja hyvin on mennyt. Eli löytyy tuota 0,1-0,7mm sekä 0,2-1,0mm.
460l. Seurana tiibetinspanieli Kaaos. Myydään: Ulkosuodatin
Tindra
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1482
Liittynyt: 19:04, 03.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tindra »

Muista hiekkaan liittyvistä ketjuista luin, että tuota Bilteman hiekkaa myydään 25 kg säkeissä. Osaisiko kukaan sanoa paljonko tuo 25 kg tekee litroissa? Pähkäilin juuri että jos vaihtaisin molempiin altaisiin sinisen pikkukivipohja-aineksen tilalle hienoa hiekkaa, alkaa mennä hermot lappoamiseen kun kaikki möhnät painuvat pikkukivien läpi. Tuo että riittäisi pelkän hiekan pinnan imurointi p*skasta kuulostaa erittäin houkuttelevalta, ja olis toki kasveille parempi pohja ja muutenkin kivan näköinen varmaan. Mutta minkähän verran tuota hiekkaa menisi sitten kiloina... altaiden pohjien mitat ovat 75 x 30 cm ja 40 x 20 cm ja jos hiekkakerroksien paksuus olisi vaikkapa n. 5 cm. Niin laskin että isompaan menisi n. 11 litraa ja pienempään 4 litraa.
Akvarismia 1992-2014
justiina8
Senior Member
Senior Member
Viestit: 656
Liittynyt: 19:33, 13.08.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Uurainen

Viesti Kirjoittaja justiina8 »

Muistaakseni hiekkaa tulee kaksi ämpärillistä. Yksi säkki riittää noihin sinun altaisiin.
Akvaariokärpänen puraisi vuosien tauon jälkeen...
HomerXVI
Senior Member
Senior Member
Viestit: 597
Liittynyt: 20:19, 04.01.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Viesti Kirjoittaja HomerXVI »

Ostin juuri tummaa 0.4-0.8mm hiekkaa,liikkeessä oli tosin vaaleampaaki sävyä tarjolla.Aluksi ostin 2-3mm soraa ja tuossa allasta kypsytellessä alkaa tuo sora näyttään aikalaisilta lohkareilta!Elikkä jälleen saa tyhmästä päästä kärsiä ja miettiä nyt kuumeisesti miten tuon hiekan sais vaihettua tuonne altaaseen ,kun allas ei edes ole kypsä vielä. [:I] Siinä vain on sellanen huono puoli jos tinttaan kalat ja kasvit altaaseen niin sitten se vasta homma onki vaihtaa!
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Ihan vaan kauhomalla sora pois ja mitä hiukan jää niin tulee kyllä lappoamalla ämpäriin se sora sieltä pois. Eipä se kypsytykseen oikein muuten vaikuta kuin että lopputulos hiukan viivästyy. Tietysti jos saat pidettyä vedet akvassa vaihdon ajan niin eipä kai se ymppi sieltä vedestä ihan tyystin katoakaan. Kuitenkin laittaisin hiukan reilummin ymppiä ja "ruokaa" altaaseen pohjamateriaalin vaihdon jälkeen.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Duurimolli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 11:55, 07.08.2007
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Duurimolli »

Myydäänkö tätä Bilteman hiekkaa ihan varmasti kaikissa liikkeissä? En ole itse ainakaan löytänyt sitä Kempeleen Biltemasta.
HomerXVI
Senior Member
Senior Member
Viestit: 597
Liittynyt: 20:19, 04.01.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Viesti Kirjoittaja HomerXVI »

Kannattaa sanoa sille myyjälle,niin se varmaan tilaa sitä hiekkaa,jos ei satu hyllystä löytymään. [;)]
-ozkuz-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 507
Liittynyt: 17:39, 22.01.2006
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja -ozkuz- »

Duurimolli kirjoitti:Myydäänkö tätä Bilteman hiekkaa ihan varmasti kaikissa liikkeissä? En ole itse ainakaan löytänyt sitä Kempeleen Biltemasta.
Pienimmissä Bilteman liikeissä ei ainakaan täällä Turussa ole ollut. Kuulemma vievä tilaa varastosta ja kesällä menekki on jostain syystä suurempaa (mahtavatkohan hiekkapuhaltajat olla kesäkansaa :mrgreen: )

Tilaavat jos ei juuri silloin löydy...
niba-
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 12:57, 18.10.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Laukaa

Re: Bilteman 0,1-0,7mm hiekka

Viesti Kirjoittaja niba- »

Just lauantaina vaihdoin puolet 150litrasen pohjasta tuoksi bilteman 0,1-0,7mm hiekaks.. onhan se aika vaaleeta ja kaikki sonnat näkyy suht helposti.. mut kyllä toi akvaan kivan valosan ilmeen. Huuhtelin hiekan muutamaan kertaan.. ei kauheen pölystä ollu. Kalat on tykänny, varsinkin monniset ja piikkisilmät.. hiekka on pöllynny useempaan otteeseen.. kasvit välillä hiekan peitossa :D parin viikon päästä toinen puoli saa uuden ilmeen kanssa :)
250l, 84l, 100l kiinankellosammakkola, 2 koiraa ja 2 apina lasta + mies
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”