Anubiakseen tummaa levää valosta

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
PaulaP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 19:33, 23.09.2003
Paikkakunta: Ruovesi

Anubiakseen tummaa levää valosta

Viesti Kirjoittaja PaulaP »

Luinpa tuolta joltain kotisivuilta harrastajan huomion, että anubias viihtyy paremmin varjossa, valoisassa sen lehtiin kasvaa tummaa levää. Oikein hätkähdin, sillä tästä lienee kyse minunkin altaassani. Sain serkultani aivan upeaa anubiasta vaikka minkä verran, täysin levätöntä. Nyt pari kuukautta minulla olleina niissä on lehtisuonien kohdilla ja reunoissa enemmän tai vähemmän tiukasti kiinni olevaa levää, ei lähde edes kynnellä raaputtamalla. Serkullani anubiakset kasvoivat valtavien miekkakasvipuskien alla, todellakin varjossa.

Onko joku muu tehnyt samaa huomiota? Vai onko tämä ollut kaikille muille niin itsestään selvää ettei siitä ole ollut tarvetta ääneen puhua? 8O
Laurie
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 18:58, 30.09.2003
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Laurie »

En tiedä mistä anubiaasta on kyse, mutta kun kokosin tietoja omista kasveistani, silmään sattui teksti "kasvaa hitaasti, joten levättyy helposti". Eli kyse voi olla yksinkertaisesti tästäkin ilmiöstä. Itselläni on kääpiökeihäslehteä (Anubias barteri var. nana). Omassa altaassa levättyvät juuri anubias ja jättimiekkakasvi.
-Mitä minä tekisin ilman sinua, kysyi Asterix Obelixilta, kun he lähtivät ottamaan kiinni horisonttiin katoavaa laivaa.
-Tyhmyyksiä, Obelix vastasi.
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Sama ongelma, tummaa sileää levää kertyy lehdille (kääpiökeihäslehti) väistämättä. Partis kyllä tuntuu putsailevan ja lähtee myös sormella kevyesti hankaamalla mutta silti... Vähemmän valoa (tehoa/aikaa) vai mikä avuksi? Lisäksi joidenkin lehtien reunoilla kasvaa tupsumaista (lyhyitä tupsuja) tummaa levää tasaisena nauhana.
Anzku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 774
Liittynyt: 17:16, 29.07.2003
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Anzku »

Sama juttu täällä, pieniä leväpilkkuja oli pitkin lehtiä. OLI, sillä sittemmin koko kasvin juurakko ja se "maavarsiosa" lahosivat totaallisesti ja kaikki lehdet irtosivat. Että ei ole anubiasta enää :cry: Harmi, sillä kasvi oli todella kaunis eikä ihan halpakaan...
The difficult is done at once, the impossible takes a little longer.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Sama juttu täälläkin; kasvien lehdet peittyvät tumman ruskean levän peittoon.Leviä (mahd.piilevää?) olen hammasharjalla kasveistä hangannut; johan kaupassa ihmettelivät, kun sanoin mihin tarkoitukseen hammasharja tulee. :mrgreen:

Mutta; olisikohan todella tuota piilevää, meillä myöskin tupsulevää ilmenee.Nyt ei ole vähään aikaan leviä ollut; saa nähdä, alkaako pian allas taas levistä täyttymään.Lasit mukaan lukien. :roll:
HelaKammo
Member
Member
Viestit: 273
Liittynyt: 11:26, 18.12.2001
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HelaKammo »

Tänään juuri yritin meidän monileväongelmaista akvaariota putsata pahimmista rihmalevistä. Samalla koitin irrottaa tuota anubiaksen lehtiin tiukkaan kiinnittynyttä mustanvihreää kerrosta, mutta tuloksetta. Allas on aikas uusi ja valaistuskin on ollut mitä on, siksi anubias sinne hankittiinkin, koska pärjää vähemmällä valolla. Lisäksi laseissa on ilmeisesti piilevää, jotteivät levät loppuisi :roll:.

Nyt lamppu vaihtui halogeeneista (olivat akvaarion mukana) elohopeaan, mutta siihenkin pitäisi vaihtaa jokin vähän nykyaikaisempi polttimo. Toivottavasti muutos auttaa.
hohto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 113
Liittynyt: 12:20, 07.03.2004
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja hohto »

Anubias bartein voi ainakin ottaa vaan pois altaasta ja jynssätä tiskiharjalla puhtaaksi. Ei kärsi ja levät lähtee :mrgreen:
Tinski
Member
Member
Viestit: 431
Liittynyt: 14:36, 19.09.2002
Akvaarioseurat: Jyväskylän Akvaarioseura
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Anubiakseen tummaa levää valosta?

Viesti Kirjoittaja Tinski »

PaulaP kirjoitti: Onko joku muu tehnyt samaa huomiota? Vai onko tämä ollut kaikille muille niin itsestään selvää ettei siitä ole ollut tarvetta ääneen puhua? 8O
Olen tehnyt samantapaisen huomion siinä mielessä, että anubiakset eivät ole tällä hetkellä varjossa ja levä tuppaa tulemaan lehdille (päällimmäisille).
~Tinski~
Kalapuikko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 23:50, 04.10.2002
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja Kalapuikko »

Meillä on erikoista "mustaa anubiasta", pirun tumma täplälevä kun ei irtoa millään [}:)] . Mekaanisesti kun yrittää poistaa, viottuu lehdetkin siitä voimasta millä levä hiukan suostuu lähtemään. On vain kasvaneet niin komean kokoisiksi, etten raaski (vielä) pois heittää. Kasvavat parin kannon päällä muodostaen mahtavan juurten "mangroveviidakon". Anubiakset ovat myös (laiskuri)leväbarbien kerrostalo.

Eli jos joku tietää millä tumman täplälevän saa pois, olisin kiitollinen. Nyt anubiakset kasvavat aika valoisassa, mutta kokonsa takia, korkeus 35cm, ei niitä enään minkään juurelle kunnolla saa.
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Niin jos aletaan kilpasille niin meiltä löytyy lehdiltä myös tummanvihreitä levätäpliä tasaisesti :mrgreen: Mä en tajua... pitääkö niille rehuille rakentaa aurinkokatokset vai mitä?? :roll:
Fisustaja
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 17:15, 17.03.2004
Paikkakunta: Espoo, Otaniemi / AHH
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fisustaja »

Mulla on tota anubias barteri var. nana nimistä anubiasta, eli sitä kääpiö versiota. Mulla lehdet on pysyneet suurimmaksi osaksi puhtaina vaan vanhimpiin lehtiin kasvaa levää, ja niihinkin vain reunoille. 8-) Olen nähnyt kun joillakin on kaikki lehdet tosiaan ihan vihreitä. :? En tiedä millä noi sais pysyy täysin puhtaina, osa niistä kasvaa kyllä miekkakasvien alla varjossa. :roll:
Jo yli puolet elämästä akvaarioiden parissa.
Antin & Annen kotisivut
hohto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 113
Liittynyt: 12:20, 07.03.2004
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja hohto »

Barteri levääntyy kyllä helpommin kuin nana. Molemmat pitävät erityisesti keltaasta valosta jolloin minulla ainakin kasvattivat kaikki yhden uuden lehden. "Valkoisessa" valossa levääntyy tosi helposti ja kasvu on kituliasta.
suomijäbä
Senior Member
Senior Member
Viestit: 595
Liittynyt: 22:33, 15.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja suomijäbä »

Kääpiökeihäslehti eli "anubias barteri var.nana" eli toisin sanoen luulisin että "barteri" levääntyy yhtä paljon kuin "nana" :roll:
http://koti.mbnet.fi/aquala/kasvit.htm
Tuija
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 15:10, 20.10.2003
Paikkakunta: Espoo / HAS

Viesti Kirjoittaja Tuija »

suomijäbä kirjoitti:Kääpiökeihäslehti eli "anubias barteri var.nana" eli toisin sanoen luulisin että "barteri" levääntyy yhtä paljon kuin "nana"
Kääpiökeihäslehti = Anubias barteri var. nana
Keihäslehti = Anubias barteri var. barteri

Tavallinen korkeampana kasvina on varmaankin lähempänä valonlähdettä, ja siksi levättyy nopeammin. Meillä näyttävät kierteissarvet syövän tuota levää, mutta tekevät kyllä pieniä reikiäkin lehtiin ajan kanssa.

Tuija
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”