Rapuja altaassa: hyvä vai huono?

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Lusse
Junior Member
Junior Member
Viestit: 181
Liittynyt: 23:56, 06.08.2003
Paikkakunta: Vantaa

Rapuja altaassa: hyvä vai huono?

Viesti Kirjoittaja Lusse »

Terve taas kaikki meriveden harrastajat ja muutkin! Minua kiinnostaisi tälläinen asia kuin onko mielestänne hyvä että merivesi altaassa on niin sanottuja taskurapuja? Omasta mielestäni ne ovat kivoja akvaariossa koska koko ajan puuhaavat jotakin ja syövät kivistä jotakin. Mutta olisi hyvä jos kaikki kertoisivat omia kokemuksia ravuistaan altaissaan sekä hyvistä että huonoista puolista! Esim : onko kaloja hävinnyt ja ovatko vaaraksi kaloille ja wurdermannin tyylisille hyödillisille ravuille?

Monesti kuulee muilta harrastajilta että heti kun olivat huomanneet rapuja kivissä, olivat hävittäneet ravut tavalla tai toisella, miksi näin? Sitten noita rapuja on vaikka mitä eri lajeja, olisi hyvä myös tietää esim mikä rapu olisi hyvä hävittää ja minkä voi ihan hyvin jättää altaaseen. Jos jollakin on kuvia noista taskuravuistaan niin voisivat laittaa kuvan kera kommenttinsa (kuva kertoo aina enemmän kuin 1000 sanaa). Jos tulee paljon kommenttia rapujen huonoista puolista niin pitää sitten panna pelkkä taskurapu allas pystyyn. Kiitos jo etukäteen kaikesta tulevasta infosta. :D

Terv. Lusse
Cai
Junior Member
Junior Member
Viestit: 154
Liittynyt: 19:18, 04.06.2003
Akvaarioseurat: FOMA #10, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kirkkonummi

Ravuista

Viesti Kirjoittaja Cai »

a taas omat 5 senttiä jakoon...

Siis, oman vaatimattoman kokemuseni mukaan löytyy suhteellisen vaarattomia,ja stten täyspeto-rapuja. Ulkomuoto ei aina kerro kaikkea, kuten ei lajikaan. Punasilmäiset ravut saavat kylläkin kyytiä meikäläisen purkkissa (yhtä metsästän yhä), koska olen yhyttänyt ne korallien kimpusta. Mutta akvaariossani on useita muita taskurapuja jotka näyttävät osaavan käyttäytyä (=menuulla ei korallipolyyppeja) ja seurailen niiden tekosia öisin. Ostin Kimiltä jokin aikaa siten Mithrax ravun, joka yleisen alan tiedon mukaan on hyödyllinen ja reef-safe levänsyöjä. Ensimmäiset yöt se roikkui Poriteksessa ja sinisessä Acrossa, joista jälkimäinen bleechasi. (Onneksi sain kärjen pelastettua). Nyt Mithrax oleilee sumpussa. :D Netistä löytyikin sitten viitteitä siitä, että yksilöitä löytyy jotka ovat persoja polyypeille.

Joten, ei ole muuta neuvoa, allekirjoittaneen suhteellisen nöyrän mielipiteen mukaan, kuin seurata tilannetta ja tarpeen vaatiessa poistaa tietyt yksilöt. Joten taskulamput eteen ja vilkasta yöelämää.

t. Cai
rambi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1149
Liittynyt: 12:11, 10.02.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja rambi »

Punasilmäistä rapua kyllä sanotaan huonoksi ja että se syö jopa kaloja, minulla asusteli aika isohko punasilmäinen rapu reilun vuoden, ja siitä tuli kaikkien lempirapu,se oli komea ja oli aina samassa kolossa,eikä saanut mitään tuhoa aikaiseksi,harmi kun se meni kiven mukana pois...tuokaa kaikki punasilmäravut minulle [;)]
mahven
Junior Member
Junior Member
Viestit: 203
Liittynyt: 14:24, 01.08.2002
Paikkakunta: Klaukkala

Viesti Kirjoittaja mahven »

Meidän purkissa saa kaikki elävä vaellella ihan rauhassa niin kauan kun todistettavasti ei ala häiriköidä, ainakaan toistaiseksi ei ole yhtään rapua tarvinnut poistaa. Yksi pikkuinen punasilmäinen rapu taitaa jossain kolossa luurata vaan harmiton on ainakin toistaiseksi ollut. Välillä vilahtelee joku jo ihan kohtalaisen kokoinen aivan mahdottoman karvaiset koivet omaava rapunen vaan sekin on tyytynyt metsästämään korkeintaan katkarapupellettejä.

(OT: vuokkokaloilla on jo kolmas kutu menossa sitten joulukuun alun... :roll: )
HillyBilly
Senior Member
Senior Member
Viestit: 593
Liittynyt: 18:58, 21.03.2002
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Re: Ravuista

Viesti Kirjoittaja HillyBilly »

Cai kirjoitti:
Ostin Kimiltä jokin aikaa siten Mithrax ravun, joka yleisen alan tiedon mukaan on hyödyllinen ja reef-safe levänsyöjä. Ensimmäiset yöt se roikkui Poriteksessa ja sinisessä Acrossa, joista jälkimäinen bleechasi. (Onneksi sain kärjen pelastettua). Nyt Mithrax oleilee sumpussa. :D Netistä löytyikin sitten viitteitä siitä, että yksilöitä löytyy jotka ovat persoja polyypeille.

t. Cai
Mithraxin ostin minäkin eikä mitään katumusta ostolle ole vielä esiintynyt.
Yöt se nukkuu joko seriatoporassa tai hystrixissä, molemmat tosin bleechasi mutta jo ennen kun rapu rupesi niissä nukkumaan. Sitä ennen nukkui itsensä kokoisessa acroporan fragissa joka ei ollut moksiskaan yövieraasta.

Meidän mithraxille riittää ruokaa joten sen ei tarvitse polyyppeihin koskea, näin olin lukevinani että nälkä saattaa ajaa polyyppien kimppuun.

Muutoin samanlainen rapu, karvainen kilpi ja saksien varret, tuli kivien mukana mutta hiukka ilkeämpi. Tuntuu paiskovan kaikki ei liimatut fragit alas kiviltä ja omistaa useamman luolan joiden lähistölle on turha mitään laittaa liimaamatta.

Molemmat ravut syövät kalkkilevää ja jotain mitä kivienkoloissa sattuu olemaan, mithrax on todistettavasti nähty syämässä makrolevää.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Kaksi rapua olen poistanut altaasta.
Ensimmäinen oli harmiton veitikka joka asusti korallikiven alla jota se kuljetti pitkin altaan pohjaa. Kaiketi myös söi jotakin kivestä tai itse kiveä koska se pieneni koko ajan. Siinä vaiheessa aloin reagoida kun kaveri parkkeerasi kivensä toisen aika ison kiven viereen ja kävi sitä nostelemassa ja hiukan siirtelemässä (kivessä oli iso fragi kiinni). Aina palasi vanhaa kiveää raahaamaan mutta kun kolmannen kerran kävi yrittämässä taasen isompaa kiveä niin sitten nostin 'kotikivensä' kanssa kuiville. Kivestä löytyi hämmästyttävän pieni rapu - ei olisi uskonut, että se raahasi sitä kiveä. 8O

Toinen kuiville nostettu rapu alkoi syödä yhtä korallia. Seurasin sitä pari päivää ja kun koralli selvästi kärsi siitä, nostin ravun korallin kanssa kuiville. Rapu pääsi lumihankeen ja koralli takaisin altaaseen.

Altaasta löytyy kymmeniä erilaisia rapuja. Nyt niitä näkyy hiukan vähemmän kuin aikaisemmin (mistä lie sitten johtuu). Laskeskelin vanhan altaan aikana nähneeni erään kerran yli 50 eri rapua. Pienimpiä on saattanut verottaa Calloplesis altivelis.
Toisia on aika vaikea huomata. Eräskin on kokonaan oikein pitkän karvan peittämä - vähän kuin karvainen lapanen. :)
Lusse
Junior Member
Junior Member
Viestit: 181
Liittynyt: 23:56, 06.08.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lusse »

Lisää kommentteja noista ravuista altaassa ?
arska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 23:30, 21.01.2003
Paikkakunta: pori
Viesti:

Viesti Kirjoittaja arska »

Mulla oli jokin tyhmä musta taskurapu joskus joka oli mennyt kivessä olevaan onkaloon ja ilmeisesti sillä oli riittänyt ruokaa siellä nimittäin se oli viihtynyt kolossa niin hyvin että se oli 3kertaa vaihtanut kuorensa sinne ja kasvanut niin isoksi ettei päässyt sieltä enää pois mutta meteliä se kyllä osasi pitää.
Halkaisin tämän kiven ja otin ravun pois sen jalat ja sakset olivat kasvaneet jotenkin kieroon eikä se pystynyt liikkumaan kunnolla pidin sitä viikon verran tekniikka-altaassa mutta se näytti niin kärsivältä että linttasin sen pajavasaralla,pääsipähän kärsimyksistään. :roll:
L.A.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 16:46, 20.11.2003
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja L.A. »

Huomasin juuri super bowlia katsellessani että eräs vaalean värinen ja pitkäjalkainen rapu kävi turbon kimppuun, mutta millä nuo oikein saisi kiinni ja poistettua ?
Ne kun on niin nopeita ja liikkuvat yöllä ja jos nostaa kiven osaavat kadota hetkessä kivien sisälle.
Peto se joka tapauksessa on eikä ainakaan mikään levänsyöjä.
[}:)]
Lentsu
Member
Member
Viestit: 263
Liittynyt: 16:54, 06.06.2002
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lentsu »

Ansallahan ne yleensä saa pois, tai sitten seuraamalla ötökkää ja poistamalla kiven altaasta missä se sillä hetkellä on.

Tavallinen suorareunainen juomalasi hyvon puhdistettuna akvaarioon kiviä vasten niin että sisään pääsee mutta pois ei ja pohjalle yöksi jotain nannaa, esim. katkarapua ...
Beati pauperes spiritu
L.A.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 16:46, 20.11.2003
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja L.A. »

No niin ansa ei ole toiminut.
Mutta sain juuri yhden lähes tulitikkuaskin kokoisella ruumiilla olevan punertavan taskuravun kiinni.
Se oli raahannut yhden turbon kolonsa suulle vaikka luulin kotilon menneen sinne itse.
Mutta satuin huomaamaan kun se oli kääntänyt kotilon kuoren ylösalaisin ja oli juuri työntämässä sitä pois.
Ovela rapu sillä se oli kivenpalalla aina sulkenut kolon joten sitä ei ollut tullut huomattua !!
Ja vahva panssari kuin terästä.
Jos joku haluaa sen kotiinsa niin voi tulla hakemaan niin kauan kuin se on vielä hengissä (astiassa).
Pienempi versio tuosta oli se jota olen muuten yrittänyt metsästää tuloksetta , joten pedoista en näemmä tahdo päästä millään eroon. :cry:
arska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 23:30, 21.01.2003
Paikkakunta: pori
Viesti:

Viesti Kirjoittaja arska »

Itse heittäisin sen vaikka sumppuun ja kasvattaisin sitä siellä.
Ei ainakaan pääsis tekee pahaa ja sitä vois seurailla vois olla aika mielenkiintonen ottiäinen.
L.A.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 16:46, 20.11.2003
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja L.A. »

Ei oo nanossa sumppua.
arska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 23:30, 21.01.2003
Paikkakunta: pori
Viesti:

Viesti Kirjoittaja arska »

ÄÄH ei sitten mitään kun että toivottavasti se löytää uuden kodin.
TommiS
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 20:13, 19.05.2003
Akvaarioseurat: SAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Viesti Kirjoittaja TommiS »

Mullakin oli edellisessä altaassa rapu. Alussa huomasin sen kun se pudotteli yhtä pientä kiveä joka yö pois paikoiltaan vaikka päivällä laitoin sen aina takas [}:)] . Tässä vaiheessa ei ollu mitään ongelmia. No rapu kasvo ja se otti suojakseen sen kiven jota oli tiputellu ja alko hilata sitä perässään niinku suojana. Tässä vaiheessa katos yksi kala. No aattelin et se kuoli muuten vaan ja ostin myöhemmin pari uutta kalaa. Viikon sisällä hävis uusista kaloista toinen. Sit kerran ku olin Siniriutassa ostamassa uutta kalaa ni kysäisin Kimiltä kalojen katoamisesta ja hän oli sitä mieltä et pyytäisin ravun pois ja kokeilisin sittten josko kalat pysyis hengissä. Kotona virittelin litran pakasterasian ansaks jonka kanteen tein reiän ja laitoin syötiksi katkarapua ja sit pyydys kivien väliin pikkasen kenolleen. Eka yönä ei tullu mitään mut seuraavana yönä oli rapu kamunnu ansaan ja sain sen pois. Leveyttä ravulle oli kertynyt tollaset 4-5 cm. Lasipurkissa se kaveri eleli vielä tollaset vajaa pari viikkoa ilman ruokaa. Kalojen kuolemat loppuivat siihen ravun poistoon :D .
L.A.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 16:46, 20.11.2003
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja L.A. »

Mulla on vielä se pitkäjalkainen pienempi peto saamatta kiinni.
Se ei ole käynyt syöttiin mutta tyhmä emeraldi on jatkuvasti.
Täytynee toivoa että hoksaisin mihin koloon se menee kun väkeä on kotona paikalla katsomassa ettei se livahda pois kun otan kiven ylös.
Se muuten on todella nopea aivain kuin se lentäisi kun se vilahtaa kivestä toiseen.
Tuolla jonka sain kiinni niin itse ruumiin koko on about tulitikkuaskin koko
ja siihen sakset ja jalat päälle (huh).
janhalo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 219
Liittynyt: 19:58, 03.11.2003
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja janhalo »

rambi kirjoitti:Punasilmäistä rapua kyllä sanotaan huonoksi ja että se syö jopa kaloja, minulla asusteli aika isohko punasilmäinen rapu reilun vuoden, ja siitä tuli kaikkien lempirapu,se oli komea ja oli aina samassa kolossa,eikä saanut mitään tuhoa aikaiseksi,harmi kun se meni kiven mukana pois...tuokaa kaikki punasilmäravut minulle [;)]
Oletkos illlalla kotosalla? Täältä olisi yksi tulossa... [;)]
Lentsu
Member
Member
Viestit: 263
Liittynyt: 16:54, 06.06.2002
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lentsu »

Kunhan saan altaiden uudelleenjärjestelyn kuntoon niin tarkoitus on pistää yksi vajaa sata litrainen pelkästään rapuja varten ... että saatan lähiaikoina ilmoittautua vapaaehtoiseksi vastaanottajaksi [;)]
Beati pauperes spiritu
Peteuusi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 20:48, 20.07.2003
Akvaarioseurat: Nordiska Diskus Sällskapet Ja MeLa = Meri-Lapin Akvaristit
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Viesti Kirjoittaja Peteuusi »

Kävipä sellainen homma että , kullervo krapu meni ja kuoli :(
Oli sellainen 5 cm halkaisian kokoinen taskurapu.
Kaksi viikkoa kului ja yhtä äkkiä oli ilmestynyt saman kokoinen taskurapu:)
Tappoiko tuo toinen kullervon? Ovatko he kovia tappelemaan?
"Iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn ja tuhma mieli virkistää koko kehoa"
Hynde
Junior Member
Junior Member
Viestit: 77
Liittynyt: 12:56, 13.09.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hynde »

Peteuusi kirjoitti:Kaksi viikkoa kului ja yhtä äkkiä oli ilmestynyt saman kokoinen taskurapu:)
Tappoiko tuo toinen kullervon? Ovatko he kovia tappelemaan?
Ettei nyt Kullervo vaan ottanut ja vaihtanut talvitakin kesäisempään.... eli vaihtoi vain kuorta, jota ravut tekevät , joillain useammin joillain harvemmin.
Peteuusi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 20:48, 20.07.2003
Akvaarioseurat: Nordiska Diskus Sällskapet Ja MeLa = Meri-Lapin Akvaristit
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Viesti Kirjoittaja Peteuusi »

Onko muka kuori täyttä lihaa?
"Iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn ja tuhma mieli virkistää koko kehoa"
Tico
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 02:57, 15.02.2003
Sukupuoli: Mies

Viesti Kirjoittaja Tico »

Pete:
Kyllä se ravun talvitakki on. Usko pois! :mrgreen:
suomijäbä
Senior Member
Senior Member
Viestit: 595
Liittynyt: 22:33, 15.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja suomijäbä »

Jatketaan nyt tähän kun ei viitsi ihan uutta threadia tästä, mutta tänään löytyi pari taskurapua, ja toinen joka oli kunnolla näkösällä, oli tietysti punasilmäinen :|
Toivottavasti kilttejä semmosia.... :P
Aika jässiköitä, eli ruokaa on riittänyt.


Tomppa.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Kahden ja puolen vuoden aikana olen nostanut kuiville vain kaksi rapua.

En ole todennut rapujen silmien värillä olevan tekemistä niiden 'vaarallisuuden' kanssa.
Viimeksi muokannut Mikael, 09:23, 06.09.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
suomijäbä
Senior Member
Senior Member
Viestit: 595
Liittynyt: 22:33, 15.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja suomijäbä »

Niitähän on siunaantunut :P
Melko erilaisia näköjään ihan yksilönäkin.
En minäkään rupea noita tonkimaan ennenkun on pakko, mutta nyt selvisi ainakin miksi vieläkin allas naksuu ja poksuu 8-)
Ilmeisesti yksi kivistä on ollut melko huokoinen, koska siinä asustava taskurapu on (mitä ilmeisemmin, koska siellä on sen pesäkolo) isontanut koloa 3-4 kertaiseksi, vielä 4 kk sitten siinä ei ollut kun pieni kuoppa.
Tomppa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”