Kuinka päästä kotiloista eroon?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
vilema
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 18:27, 31.08.2003
Paikkakunta: hml

Kuinka päästä kotiloista eroon?

Viesti Kirjoittaja vilema »

Miten kotiloista pääsee eroon? Kun ne vaan lisääntyy ja lisääntyy.
a0200303
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 19:22, 28.12.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja a0200303 »

Meillä oli valtaisa kotilo ongelma. Yritin nyppiä niitä pois mutta niitä vaan tuli ja tuli. Ostin Limnacid nimistä tuotetta Faunattaresta. Tehosi heti. Kaupassa kuiteskin kehoittivat toistamaan hoidon viikon kuluttua. Kotilot hävisivät eivätkä ole palaneet. Ja ne hävisivät nopeasti. :D
Hammaskarppi tyttö
vilema
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 18:27, 31.08.2003
Paikkakunta: hml

kotilot

Viesti Kirjoittaja vilema »

Kiitos.Täytyy kokeilla tuota keinoa. :D
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Ensin kannattaa aina miettiä kotilo-ongelman syytä. Niitä voivat olla vaikkapa nämä:

- kalojen liikaruokinta
- liikaa huonokuntoisia kasveja
- liikaa levää
- ufot

Jälkimmäinen on aika usein se, mihin päädytään. Sillä kellä nyt olisi altaassaan liikaa ruokaa kotiloille ;)

Ruokajutut pitää eliminoida, eli kaloja ruokitaan vain juuri sen verran kuin syövät, kasveista karsitaan heikkokuntoiset osat ja levät putsataan laseista ja kasveista mahdollisimman hyvin. Ja tietenkin ennaltaehkäistään kasvien hyvällä hoidolla kasvien huonoon kuntoon meno ja levien innostunut kasvu. Isojuurisille kasveille jotain lannoitetta pohjahiekkaan (jos se on siis hiekkaa, pohjasorassa olevat lannoitetabletit saattavat päästää ravinteita veteen) ja kaikille kasveille nestemäistä lannoitetta sopiva määrä, ehkä turveuutetta, valoa riittävästi, mutta valaistusaika ei liian pitkä ja sitten ehkä se hiilidioksidinlisäys.

No, kasvit kunnossa ja ne kasvavat reippaasti. Tällöin niitä kannattaa karsiakin usein ja osa mahdollisista kotiloitten munaryppäistä lähtee karsittujen kasvien mukana pois. Ja koska kotilot pitävät huonokuntoisista kasveista, niille ei niitä ole. Ja levääkään ei ole, varsinkin jos allas on tarpeeksi iso levänsyöjäkaloille.

Nämä olivat nyt semmoisia perustoimia ja ennaltaehkäisyä.

Nuo kaikki jutut kannattaa tarkistaa ja hoitaa kuntoon. Jos sitten tuntuu siltä, että ufot ovat asialla ja kotiloita on siltikin ihan uskomattomat määrät altaassa, on suorempien toimien aika.

Kotiloita kannattaa tietenkin kerätä altaasta niin paljon kuin voi, liiskata niitä laseihin, jos kalat tykkäävät kotiloruoasta ja sitten kerätä ne hyytelömäiset munaryppäät kasvien alalehdiltä ja laseista (jos kyseessä on suipposarvikotilo) ja heittää roskiin. Jos altaassa ei ole kovin ahneita kaloja, niin valojen sammuttua se perinteinen teelautanen akvaarion pohjalle ylösalaisin (niin kotiloitten on helpompi kiivetä sinne) ja keskelle lautasta pari pohjatablettia, puolen tunnin-tunnin päästä valot päälle ja lautaselle on kerääntynyt paljon kotiloita. Nostaa lautasen varovasti altaasta pois ja toistaa se muutaman kerran.

Sitten on levänsyöjäkalat. Niitä en osaa suositella, sillä en tiedä altaasi kokoa, vesiarvoja ja kalastoa. Kertoisitko ne?

Lopulta taas kannattaa tunnistaa se kotilolaji, jos ne kotilot ovat kierteissarvikotiloita, jotka asuvat päivisin pohjahiekassa ja joilla on sydämenmuotoinen suu, niin niistä ei kannata edes hankkiutua eroon täydellisesti. Jos taas muita kotiloita, niin sitten iso kanta kyllä mussuttaa kasveja innokkaasti. Täällä on yleisimmät kotilot.

Vasta viimeiseksi kannattaa kokeilla kotilontappoaineita ja niitäkin täydellisesti ohjetta noudattaen. Ne voivat olla haitallisia eräille kaloille ja kasveille, kuolleet kotilot voivat mädäntyessään pilata altaan veden ja kotiloita saattaa siltikin jäädä altaaseen.

Jos kotilot eivät syö kasveja rangoiksi, niin silloin ei todellakaan kannata alkaa turvautua kemiallisiin torjuntakeinoihin. Liika lääkitseminen on aina pahasta.

Alunakylpy altaaseen saapuville kasveille ei ole kyllä pahasta. Siitä löytää ohjeita aluna-sanalla tuolta ylhäällä olevasta hausta.
vilema
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 18:27, 31.08.2003
Paikkakunta: hml

kotilot

Viesti Kirjoittaja vilema »

Altaani on 200-litranen. Kaloja tällä hetkellä on neontetroja, kiilakylkiä ja partamonneja. Ph seitsemän paikkeilla, lämpötila 23-24. Ja kotilot ovat postitorvikotiloita ja niitä on ihan älyttömästi.
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Pienempien botia-nuoliaisten sopivuudesta ja tehokkuudesta en osaa sanoa mutta mikäli pallot kiinnostavat, niin muutama kimalaispallokala olisi pikainen täystuho postitorvikotiloille. Tosin ovat sitten pitkäikäisiä, toisten mielestä ihastuttavia ja toisten mielestä vihastuttavia kaloja jotka kaipaavat vähän erilaista huolenpitoa kuin tähänastiset asukkisi, joten ei niitä voi miksikään pelkäksi kotilokuuriksi ottaa.

Mika
Korva
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1053
Liittynyt: 07:18, 22.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Korva »

Pieni suolan lisäys, ainakin milikset kestivät.... :roll:
" Peurat ovat huomattavasti kookkaampia kuin myyrät.
Silti molemmat mahtuvat samaan metsään ja vielä samaan aikaan.
- Onkohan niillä ikinä kiistoja? "
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”