Loisteputket

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

SatZu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 95
Liittynyt: 22:58, 16.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Loisteputket

Viesti Kirjoittaja SatZu »

Mitä konkreettista eroa on ns. akvaarioon tarkoitetuilla putkilla, verraten normaaleihin putkiin?
Mikä estää laittamasta normaalia putkea akvaarion valaisimeen?
380l akva, 2 kissaa ja 1 koira.
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Mikään ei estä. Ihan samanlaisia putkia ne kaikki. Valon spektrissä sitten ne erot. Jos omaan silmään toimii niin mikäs siinä.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
weemano
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1017
Liittynyt: 18:31, 27.01.2008
Paikkakunta: Kuopio

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja weemano »

Eikös noita loisteputkiakin oo kuivan ja kostean tilan?
En ekana tunkis ainakaa kuivantilan putkea altaan päälle.
~Sukarapuja ja kehittyvä kiekkola.
Elena_
Member
Member
Viestit: 432
Liittynyt: 18:39, 21.09.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Elena_ »

Loisteputkia ei tietääkseni ole erilaisia, valaisimia on sitten useaa eri suojausluokkaa. Ja tosiaa ihan "tavallisia" loisteputkia voi kyllä käyttää akvaariossa, kunhan ostaa putkia joiden värilämpötila on mahdollisimman kylmä, kauppanimillä esim. cool daylight ja skywhite putket. Tavallisimpia markettiputkia taitaa olla jotkut ns. warm white-nimellä kulkevat ja ne ei näytä akvaariossa mitenkään hyvältä.
Micke
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1899
Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pori

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Micke »

weemano kirjoitti:Eikös noita loisteputkiakin oo kuivan ja kostean tilan?
En ekana tunkis ainakaa kuivantilan putkea altaan päälle.
Ei ole mitään erottelua putkissa kosteuden suhteen. Valaisimissa on luokitus.

Tavallisissa- ja akvaarioloisteputkissa on suurin ero (hinta) se että ne ovat väärän "värisiä" siihen nähden mitä olemme tottuneet akvaarioissa näkemään. Värilämpötila vaikuttaa siihen millaiselta akvaario näyttää.
Samaan värilämpötilaan päästää hyvinkin erilaisilla "spektreillä". Spektri kertoo mistä valon allonpituuksista ko. putken valo koostuu.
Akvaariossa se näkyy siten että kasvit kasvaa ja tietyt "halutut" värit korostuu.
Värintoisti indeksi on tärkeä jos halutaan että kalat näyttää "teräviltä". Ra indeksi pitää olla yli 80 niin akvaario näyttää "terävältä/kirkkaalta"

Esimerkki: Jos laitat "akvaariokasvilampun" kylppärin peilivaloksi näytät peilistä katsottuna lähinnä Zombilta. (Harmaalta ja hailakalta joka tarvitsee kipeästi pääsyä aurinkoon.. [;)])
Tai jos laitat kylppärin peilivalon akvaarioon niin akvaario näyttää "pissivedeltä".(Keltaiselta)

Mutta kun valitse sopivan valon värin niin kyllä se kelpaa tavallinen loisteputkikin akvaariokäyttöön.
Esimerkiksi: putket joissa on värilämpötila 6500Kelviniä tai 8000K
Osram Biolux tai SkyWhite
Useimmiten putkissa on merkintä 865, 965 880 tms. joka kuvaa värilämpötilaa.
Rautakaupassa ei ehkä tiedetä värilämpötiloista mitään eikä kyllä monessa muussakaan tavallisessa kaupassa joissa putkia on myynnissä, ei edes monessa akvaarioliikkeessä.
Yksi yleinen yhteinen tekijä kaupoissa valitettavasti on! Se että hyllyssä oleva putki on juuri sopiva siihen käyttöön johon sen haluat!

Ps. kun vaihdat putken niin vaihda myös sytkäri!

Käy tutkimassa jonkun liikkeen hyllyt ja kerra täällä mitö löytyy niin "me" kerromme millaiset ovat sopivia.
Ota ylös putken merkki ja koko tyyppimerkintä.
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
Elena_
Member
Member
Viestit: 432
Liittynyt: 18:39, 21.09.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Elena_ »

Itse vaihdoin juuri omaa T5 valaisimeeni putket, Osram Lumilux 865 (cool daylight) oli sitten loppuviimein valinta. 880 tai 965 olisivat olleet vielä paremmat mut ei nuokaan pahan näköiset ole. Hintaa tuli paikallisesta sähkö/valaisinliikkeestä hommattuna 9e/putki, kun sitten taas nuo paremmat putket olisi mennyt melkein tuplasti kalliimmaks.
joppe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1358
Liittynyt: 00:33, 13.04.2002

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja joppe »

Loisteputkia on aika montaa eri sorttia... Nykyinen ohut putki on t5. Vanhempi edelleen yleinen on t8 Pituudet menee tehojen mukaan. T5 tehoja en muista mutta t8 yleisimmät koot on 15w,18w36w ja 54w joista 18w ja 36w on eniten käytetyt. Lisäksi on speciaalikokoja ja muotoja kuten ympyrän mallinen ja esim. 25w mitä käytetään joskus juwelin akvaarioissa.
Kannat on kaikissa muuten samat mutta t5 ja t8 ei sovi toisiinsa.
Putken numeroinnissa eka numero tarkoittaa sarjaa. Joita on kolme. Tavallinen,tehosarja ja täysväri. Numero indikoi ra-arvoa joka tarkoittaa miten hyvin putki toistaa auringon valoa. Mitä suurempi numero sitä paremmin jäljittelee aurinkoa. Kaksi seuraavaa numeroa kertoo värilämpötilan eli miltä putken väri vaikuttaa nähtynä ja mihin aikaa päivästä aurinko näyttää suurinpiirtein samalta.
Kaikki nimitykset coolwhite,warmwhite jne. mitälie on valmistajiensa omia nimityksiä jotka voi tarkoittaa mitä vaan. Akvaariokäytössä parhaita putkia on täysiväriputket eli 9-sarja. Varsinaiset akvaarioputket mitä myydään monella eri nimellä on joitakin tän 9-sarjan kehitysverioita tai jopa täysin samoja eri tavalla paketoituna ymmärrettävistä syistä. Mikä värilämpötila taas miellyttää harrastajan silmää näistä esim. ysisarjan putkista on aikalailla makuasia. 94,95 ja 96 nyt ainakin käy.
Jotkut on kuitenkin mieltyneet tehosarjan skywhiteihin (880) todennäköisesti hintansa vuoksi. Tehoputken eli kasisarjan valomäärä on suuri mutta ysisarjan laatu parempi akvaariokäyttöön. Tehosarja räjäyttää todennäköisemmin levät ongelmaksi koska levät on mukautuvaisempia valon laaduille. Lisäksi tehoputkista 840 tekee keltaista valoa mikä luo ns. kusiefektin ja 830 on liian punainen.
Ysiputkia ei yleensä saa marketeista vaan sähköliikkeistä ja niissäkin usein vain tilaamalla.
tp-roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 22:13, 17.01.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja tp-roi »

tumpelo alottelija kyselee että onko se sitt wattimäärällä väliä..lampusta ku ei enää nää mikä siihen kuulus :( .. ja vaikuttaako se altaan lämpötilaan..tuppaa jokku valot lämmittään suuresti [:I]
AnnaS
Senior Member
Senior Member
Viestit: 959
Liittynyt: 18:07, 26.04.2007
Paikkakunta: Tuusula

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja AnnaS »

Wattimäärä tulee putken pituudesta, eli tietyn mittaiset putket on tietyn tehoisia. Osta putket pituuden mukaan. :P
tp-roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 22:13, 17.01.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja tp-roi »

eli ei tuu ns.liian tehokasta jos pituus ok?tuntuu vaan että vois liian isolla wattimäärällä olla enempi haittaa ku hyötyä..mutt miehän en tiiä noist yhtään mittään.eli ilmeisesti vesi ei lämpene liikaa väärästä watti valinnasta 8O
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Sisso »

ööö... Sä et voi valita "vääriä" watteja, kun ostat oikean pituiset putket valaisimesi. Väärän pituisia et sinne saa, ainakaan suosiolla. Eikä ne silloin lämmitä liikaa, siis periaatteessa. Lamput nostaa akvan lämpöä ehkä 1-2 astetta, mutta esim. kansilasittomissa ei lämpenemistä tapahdu haihduttamisen takia. Sopivat wattimäärät akvaarioosi voit tarkistaa laskemalla 1,5 wattia per 1 litra. Tuon ohjeen löysin kuukkelilla, malawilassa on wattimäärät yksi hevon kukku, joten mulla ei oikeasti ole hajuakaan asiasta.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

Kirjoitanpa tähän ketjuun. Milläköhän loisteputkella/putkiyhdistelmällä saisi parhaan valon 175-litraiseen akvaarioon, johon on lisätty turveuutetta, eli vesi on ainakin tällä hetkellä ruskehtavaa. Valaisimena on itse tehty, jossa on metalli"kotelossa" kaksi runkovalaisinta ja niissä 2x30W putket (T8). Tällä hetkellä on käytössä Osramin Fluora 77 -putket mutta tarvittaisiin lisää tehoa (lumenia).

Kokeilin juuri Osramin 865-putkia (6500 kelviniä muistaakseni) mutta akvaariosta tuli täysin vihreä :?. Siis vedestä ja koko yleissävystä. Ja silloin en ollut vielä edes turveuutetta kipannut tankkiin. Kokeilin myös yhdistelmänä, että olisi yksi 865-putki ja yksi 77-putki, mutta oli siltikin liian vihertävä. Ajattelinpa nyt, että kannattaisiko kokeilla 880-putkea, jossa on 8000 kelviniä? Lumen-arvo olisi tässä vaihtoehdossa sama kuin 865:ssa, mikä olisi tärkeää. Yritän nyt optimoida tuon valon ensin valovirran ja värilämpötilan osalta kuntoon ja sitten voisi katsoa, tarviiko lisätä tuohon "koteloon" vielä kolmas runkovalaisin. Olen täältä ja googlettamalla lukenut kokemuksista, värien aallonpituuksista ja tutustunut myös tuohon Samu Sauraman valotestiin (http://saurama.aqua-web.org/pages/02_Philips965.htm) mutta edelleen olen aika pihalla kuin lumiukko :roll:. Joten, sanokaa heti menenkö metsään, jos kokeilen tuota 880:n putkea? Tai yhdistelmällä varmaan parhaan tuloksen saisi, mutta kun nyt löytäisi ensin valovirraltaan ja väriltään hyvän putken, niin sitten voisi siitä jatkaa kehittelyä.
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
joppe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1358
Liittynyt: 00:33, 13.04.2002

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja joppe »

Kyllä niistä valaisin asioista on pihalla aika moni muukin. Noita lumeneita ,luxeja ym. voimakkuuksia ei kannata paljoa opiskella kun ei kerro tästä maailmasta juuri mitään oleellista. Kasvit tarvii kasvaakseen jonkin verran valovoimakkuutta mutta tärkeämpi on valon laatu. Jos on kovin tehoa muttei laatua levät innostuu koska ovat kasveja sopeutuvaisempia. Yksi asiaan vaikuttava tärkeä tekijä on akvaristin esteettiseen silmään liittyvät kysymykset mitkä tahtoo olla hyvinkin yksilöllisiä ja ne ei suoranaisesti liity kasvien kasvamiseen. Tuolla sauraman valo testilla aihetta lähestytään juuri tästä näkökulmasta. Asiaa mutkistaa vielä lisää entisestään jos käytetään erivärisiä putkia kompensoimaan toistensa puutteita. niiden yhteisvaikutus voi olla ok. mutta jos käytetään vain toista kerrallaan alkaa taas uudet ongelmat. Liian monimutkaisuuden välttämiseksi kannattaisi pysyä vähissä putkityypeissä. Jos kuitenkin haluaa yhdistellä eri putkia ei oikein ole muuta tapaa kuin osteskella niitä ja koittaa mitkä miellyttää sävyiltään omaa silmää. Ja pitkällä aikavälillä vasta selviää miten ne vaikuttaa kasvien kasvamiseen ja akvaarion muuhun elämään.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Juutuupista löytyy yli 30 lamppua kuvattuna samaan tapaan kuin Sauraman salotestissä, mutta spektrit puuttuu. Osa on toki samoja kuin Sauramalla, mutta muitakin löytyy.

http://www.youtube.com/watch?v=MrK6fVfgaDA

Mitä tulee alkuperäiseen kysymykseen, löysin sivuston, jossa on kuvattuna muutama akva, mutta ainakin yksi niistä on "tavis"putkiyhdistelmä: Osram 880+840 ja näyttää ihan hyvältä. Spektrien mukaan pitäisi olla kasveille hyvä yhdistelmä. Mulla on tällä hetkellä T5ssa 840x2, koska en löytänyt Turusta mistään muuta T5-tavisputkea, joten aloitin noilla. Ensi viikoksi on tulossa tilattuna liikkeeseen 880. Hinta on jotain ihan muuta kuin akvaputkille, joille olisi tullut suomesta hommattuna hintaa n. 80e, saksasta 40-50e, mutta noi Osramit nyt sai yht. 23e. Maksan kyllä hyvästä valaistuksesta melkein (?) mitä vaan, mutta noiden pitäisi olla kasveille ihan yhtä ok kuin tuplaten maksavienkin, saa sitten nähdä mitä sanoo silmä. Kaksi 840-putkea on aika paha, mutta ne onkin tilapäisesti. Kun laittaa Googlen kuvahakuun Osram 880, saa näkyviin haut, joista yksi on tuo 840/880-yhdistelmä. Jos menee kyseiselle sivustolle, juuri tuo kuva on poistettu, muita putkia kyllä on.

Olin kuuntelemassa Varjon esitystä kasvibiotoopeista ja siellä kyllä silmät avautuivat miettimään kasvien tarpeita. Kasveille optimaalisin valo ei ole miellyttävin silmälle, mutta tämä toki riippuu katsojasta ja akvaariosta! Omalta kohdaltani valitsen toisessa akvassa etusijalle kasvien hyvinvoinnin, toisessa on silmälle mukavimmat valot, kun ei siellä kasva juuri mitään. Jos kasvattelee vähempään valoon tyytyviä kasveja, on valoissa enemmän valinnanvaraa oman mieltymyksensä mukaan, mutta vaativampien kasvien kohdalla niiden tarpeet menevät tietysti edelle. Oli miten oli, ei akvan tarvitse missään nimessä pahalta näyttää, mutta mikä sitten on se omiin tarpeisiin paras putki, on vain mietittävä omalta kohdaltaan ja kyseisen akvan tarpeista lähtien. Lohdullista on se, että silmä pitää kohtuullisessa määrin samoista väreistä kuin kasvitkin, joten on täysin mahdollista saada miellyttävä ja kasveille hyvä putki, ainakin jos on mahdollista yhdistellä kahta tai useampaa putkea. Sitten alkaakin ne hankaluudet....siis putkien valinnassa. Jos on värikkäitä kaloja tai kasveja, kannattaa valita toiseksi putki, joka korostaa juuri niiden värjä. Eli sininen sinistä, punainen punaista jne... Varjon mukaan tällä hetkellä ei ole myynnissä kasveille optimaalista (päivänvalo)lamppua, mutta JBL solar natur ja tropic ovat sitä lähinnä myynnissä olevat. Kasveille hyvä Kelvintaso on n. +-4000K, joka on silmälle melko kellertävä. Yleensä iso sininenpitoisuus/korkeat kelvinit (10 000) "raikastaa" ja "kirkastaa" vettä, mutta riippuu toki toisesta putkestakin.

Yksi tapa opiskella valojuttuja on tutustua eri putkien spektreihin ja vertailla niitä omiin kokemuksiin. Kuvahaulla löytyy putken kuin putken spektrit.

Tämä on ihan oma maailmansa, johon voisi perehtyä varmaan ihmisiän verran, mutta onneksi ei tarvitse. Kartoittaa vain (?) omat tarpeensa eli mitä kasveja haluaa kasvattaa ja haluaako korostaa kalojen värejä vai akvan yleistunnelmaa ja millä tavoin. Toinen putki toiseen tarkoitukseen ja toinen toiseen. Kahta samanlaista ei kannata ottaa, sillä tavalla saapi levät riesakseen!
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

joppe kirjoitti:Kyllä niistä valaisin asioista on pihalla aika moni muukin. Noita lumeneita ,luxeja ym. voimakkuuksia ei kannata paljoa opiskella kun ei kerro tästä maailmasta juuri mitään oleellista. Kasvit tarvii kasvaakseen jonkin verran valovoimakkuutta mutta tärkeämpi on valon laatu. Jos on kovin tehoa muttei laatua levät innostuu koska ovat kasveja sopeutuvaisempia. Yksi asiaan vaikuttava tärkeä tekijä on akvaristin esteettiseen silmään liittyvät kysymykset mitkä tahtoo olla hyvinkin yksilöllisiä ja ne ei suoranaisesti liity kasvien kasvamiseen. Tuolla sauraman valo testilla aihetta lähestytään juuri tästä näkökulmasta. Asiaa mutkistaa vielä lisää entisestään jos käytetään erivärisiä putkia kompensoimaan toistensa puutteita. niiden yhteisvaikutus voi olla ok. mutta jos käytetään vain toista kerrallaan alkaa taas uudet ongelmat. Liian monimutkaisuuden välttämiseksi kannattaisi pysyä vähissä putkityypeissä. Jos kuitenkin haluaa yhdistellä eri putkia ei oikein ole muuta tapaa kuin osteskella niitä ja koittaa mitkä miellyttää sävyiltään omaa silmää. Ja pitkällä aikavälillä vasta selviää miten ne vaikuttaa kasvien kasvamiseen ja akvaarion muuhun elämään.
Juu, tämän itsekin tiedostin että asiaan liittyy niin kasvien todellinen tarve, katsojan tarve :roll: sekä se, että levien kasvua ei parane suosia. Tuosta leväasiastakin tuli kyllä luettua tuolta Sauraman valotestiin liittyvästä keskusteluketjusta. Mutta eipä sekään asia taida olla ihan yksiselitteinen, vaikka moni olikin sitä mieltä, että keltainen valo aiheuttaa helposti leväongelmia.

Ja Sissolle: kiitos pitkästä ja kattavasta vastauksesta :), kävinkin jo katsomassa linkkiä.

Omaa silmääni miellyttäisi tuo siniseen päin oleva valo, koska se saa kaiken näyttämään suht neutraalin väriseltä ainakin minun silmääni. Ammattinikin puolesta joudun vahtaamaan (valokuvista) sävyjä ja säätämään niitä, nyt kai sitten olisi vuorossa akvaarion "sävyjen" säätö [;)]. Valkoinen/sinertävään päin oleva valo tuntuu minusta kaikkein luonnollisimmalta ja jolloin värisävyt näyttävät pääosin siltä miltä pitääkin. Mutta nyt sitten onkin hankalaa tämän akvaarion osalta tuo turveuute, joka tekee vedestä ruskehtavaa. Eli varmaan saisi olla aika lailla valkoinen/sinertävä valo, että ei ainakaan kellastaisi lisää tuota akvaariota. Kun kasvit haluaisin saada hyvin kasvamaan (tällä hetkellä kyllä kaikki on helpoimmasta päästä kasvatettavia) mutta toisaalta muut sisustusmateriaalit ja etenkin kalat saisivat näyttää siltä miltä pitäisikin, noin suunnilleen. Ja kun nyt ei ole varaa ostaa mitään hiilarijärjestelmää noille kasveille, eli valaistuksella ja lannoituksella pitäisi pyrkiä saamaan mahdollisimman hyvä lopputulos.
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Meillä on sama ongelma sekalan kanssa kun vesi on hiukan rusehtavaa. Kuitenkin ripaus sinistä terävöitää ja kirkastaa yleisilmettä (kokeilin eilen vanhalla Aquastar putkella), mutta voisin kuvitella, että suuri määrä sinistä saisi akvan näyttämään vähintään omituiselta. Mekin yritetään pärjätä ilman hiilareita. Olen taipuvainen uskomaan, että paras lopputulos saadaan putkiyhdistelmällä, joista toinen on kasvien ehdoilla ja toinen sisältää sinistä hiukan vielä enemmän. Voi olla tavanomainen ratkaisu, mutta jos molemmat lamput ovat kelvineiltään kovin alhaiset, lopputulos on tunkkainen ja kusimainen. Itse lähdin ratkomaan ongelmaa niin, että valitsin ensin kasviputken ja koitin rimmata siihen hyvän enemmän-sinistä-sisältävän putken. Ei helppoa ja lopputulos on edelleen epävarma. 880 jää saamatta, ehdottivat tilalle 958a, joka nyt sitten tulossa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
kala_friend
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 18:30, 21.05.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja kala_friend »

Onko mahdollista että altaassani (126l) on 8T/ T8 lamput? Älkää pitäkö minua tyhmänä, tuo kumminpäin ne on johtuu siitä että se kohta on suttuinen...(jossain käyttöohjeessa...) allas on ostettu "pakettina" ja siihen sisältyi: suodatin, lämmitin, haavi, akvaario ja kansi. Kannessa kiinni loisteputket ja niitä ei saa irti,, en ainakaan tiedä miten ne saisin irti. Mielestäni altaassa on huono valo.. Enpä tiedä.. Auttakaa viisaammat :mrgreen:
Elena_
Member
Member
Viestit: 432
Liittynyt: 18:39, 21.09.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Elena_ »

T8 putket lienee edelleen yleisimmät akvaarioissa. Ja tottakai ne lähtee irti sillä nehän on kuluva osa joka kuuluu vaihtaa aina välillä.
kala_friend
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 18:30, 21.05.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja kala_friend »

Joo okei. Niin minä ajattelinkin että täytyyhän niiden lähteä, muutenhan joudun hankkimaan uuden kannen! :mrgreen: Kuinka usein täytyy vaihtaa?
Dixie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 999
Liittynyt: 16:29, 17.04.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Rmk

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Dixie »

Mikä valaisin sulla on? Joissakin on ne valkoiset mötikät loisteputken kummassakin päässä. Ne kierretään irti. Ja sit kevyesti ylöspäin nostamalla pitäisi irrota. Ne vaihdetaan tarvittaessa. Jos koet että on huono valo niin kannattaa vaihtaa. Käy sekä kaupan perus että akvaariokaupan kalliimmat putket. Lisäksi kannattaa laittaa heijastimet.
"Olisinpa tikka! Saisin elantoni hakkaamalla päätä puuhun."
kala_friend
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 18:30, 21.05.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja kala_friend »

Minulla on T8 putket. Hmm... Nuita ilmeisesti saa norm akvaariokaupasta, ja ostetaanko ne siis pituuden mukaan?
Dixie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 999
Liittynyt: 16:29, 17.04.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Rmk

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Dixie »

T8 on normaali loisteputki. Näkyykö niissä muuta merkintää esim 18w tms? Se kertoo pituuden. Toki jos saat mitattua, niin sekin käy.
"Olisinpa tikka! Saisin elantoni hakkaamalla päätä puuhun."
kala_friend
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 18:30, 21.05.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja kala_friend »

En tiedä, en nähnyt äsken... :cry: en ymmärrä tekniikkaa vaikka väännetäisiin rautalangalla!
Dixie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 999
Liittynyt: 16:29, 17.04.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Rmk

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja Dixie »

Ei hätää, ei maailmasta rautalanka lopu :) Eli loisteputket on merkitty näin (kuva viestiketjussa) http://chilifoorumi.fi/index.php?action ... =showPosts . Onkos sulla mittanauhaa? Jos mittaat putken?
"Olisinpa tikka! Saisin elantoni hakkaamalla päätä puuhun."
kala_friend
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 18:30, 21.05.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Loisteputket

Viesti Kirjoittaja kala_friend »

Yhyyy! Ihanaa kun joku jaksaa auttaa! No niin *ottaa itseään niskasta kiinni ja ravistelee henkisesti* menen ja YRITÄN irroittaa tuon putken. Mutta ongelma: putket on harmaat! siis jossain töhnässä! No eihän noista tule edes valo läpi!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”