Tekijänoikeuksista (copypastet)

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
nalatsu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 10:42, 25.08.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Tekijänoikeuksista (copypastet)

Viesti Kirjoittaja nalatsu »

Tuli tässä mieleen, että palstalla on joitain kertoja nähnyt tekstejä, joita on kopioitu Faunattaren sivuilta (kalojen kuvauksia lähinnä).

Tänään itsekin selailin ko. sivuja ja huomasin, että siellä lukee selkeästi, ettei tekstejä tai kuvia saa kopioida.

Kuinka ylläpito tähän suhtautuu, kun muutenkin tällä palstalla on ylitiukat säännöt?

Miksei näitä kopioijia rankaista varoituksilla tai huomautuksilla, sekä poisteta näitä ns. laittomia lainauksia?


nm. "ihmettelijä"
~¤Nalatsu¤~ akva 188L
Marijohanna
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 22:42, 05.04.2008

Re: Tekijänoikeuksista.. (copypastet)

Viesti Kirjoittaja Marijohanna »

Eiköhän tuo kopiointikielto koske lähinnä kaupallisia tarkoituksia. Jos keskustelussa viittaa kaupan ilmoittamiin vaikkapa tietoihin jostakin lajista ja vielä kertoo että tiedot ovat kyseisen kaupan sivulta, ei siinä pitäisi mielestäni mitään laitonta olla. Ilmaista mainosta kaupalle.
Deicide
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5126
Liittynyt: 15:59, 27.02.2008
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Tekijänoikeuksista.. (copypastet)

Viesti Kirjoittaja Deicide »

http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=28&t=8894

Muista ottaa huomioon tekijänoikeudelliset seikat lainatessasi tekstiä ja kuvia. Mainitse siis lähde aina kun se on tiedossasi. On myös hyvän tavan mukaista pyytää, mikäli mahdollista, alkuperäiseltä kirjoittajalta tai kuvaajalta suostumus lainaukseen/linkittämiseen.
Jos lainattu teksti on jostain muusta keskustelusta, on viestiketju hyvä laittaa linkkinä.
Miten voit syödä kalapuikkoja, sekä harrastaa puikkokaloja?
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tekijänoikeuksista.. (copypastet)

Viesti Kirjoittaja jumase »

nalatsu kirjoitti: Miksei näitä kopioijia rankaista varoituksilla tai huomautuksilla, sekä poisteta näitä ns. laittomia lainauksia?
Milläs perusteella moderaattoreiden pitäisi osata yhdistää foorumilta löytyvä lajikuvaus faunattaren sivuilta löytyvään kuvaukseen? Pitäisikö osata ulkoa koko Faunattaren sivusto ja saman tein tuhannet muut sivustot, jotka samalla tavalla varaavat oikeudet tuottamaansa sisältöön?

Kopiointi sitaattina tai lähdeviittauksen kera on täysin laillista. Jos kopioi ilman lähdeviittausta, jää alkuperäiselle tekijälle oikeus lähettää korvausvaatimus luvattomasta käytöstä. Jos alkuperäinen tekijä kokee, että hänen oikeuksiaan on poljettu, on hänellä myös mahdollisuus vaatia sivuston ylläpitoa poistamaan mahdolliset lähteettömät kopiot. Harvoin näin kuitenkaan tapahtuu, koska useimmiten alkuperäinen tekijä ei koe mitään haittaa tapahtuneen. Ainakaan Suomessa ei käsittääkseni ole yhtään ennakkotapausta kaupallisen tahon vaatimista korvauksista internetin keskustelupalstoille lainatusta tekstistä. Tästä voisi päätellä, että kaupallisilla tahoilla ei ole juurikaan halukkuutta puuttua yksityisten henkilöiden välisiin keskusteluihin, vaikka niissä joskus saattaakin vilahtaa tekijänoikeuksien alaista aineistoa ilman asiaankuuluvia viittauksia.

Eiköhän olisi järkevämpää jättää tällaiset kehotukset varoituksista Faunattaren itsensä vastuulle, koska heille se lainkin mukaan kuuluu. Epäilen kuitenkin, että heillä ei ole mitään halua estää akvaariotietouden leviämistä Suomessa. Etenkin, kun on hyvin vaikea löytää mitään taloudellista tai muutakaan haittaa siitä, että heidän tekstejään lainataan harrastajien välisissä keskusteluissa. Eiköhän tuokin tekijänoikeus-disclaimer ole tuolla puhtaasti siitä syystä, että jos esimerkiksi kilpailija räikeästi käyttää materiaalia omiin tarkoituksiinsa, jää Faunatterelle mahdollisuus hakea korvauksia.

p.s. Olisi mielenkiintoista nähdä esimerkki tällaisesta kopioinnista. Onko siellä toisessa päässä joku 10-vuotias Faunattaresta miljoonakaloja ensimmäiseen akvaarioonsa ostanut harrastaja, joka innostuksissaan on halunnut levittää uutta akvaariotietouttaan muillekin. Näitäkö täällä nyt sitten pitäisi ryhtyä bannailemaan, kun eivät ole huimasta elämänkokemuksestaan huolimatta sisäistäneet tekijänoikeuspykälien viidakkoa?
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Tekijänoikeuksista.. (copypastet)

Viesti Kirjoittaja R_R »

Tekstin lainauksesta, ajattelin vain jotta, jos mun pitäis kertoa, että sun akvaarioon pitää laittaa suodatin.
Jotta en rikkois tekijän oikeutta, mun pitäis laittaa perään ehkä sata saman ohjeen antajan nimet lainauksesta.
Kaikki vastaajat täällä lainaavat tietonsa jostain, harva meistä on tutkija, joka on itse ensimmäisenä päätynyt akvaarioharrastuksessaan johonkin ainutlaatuiseen ja vois väittää sitä vain omaksi ideaksi.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Re: Tekijänoikeuksista.. (copypastet)

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

OT:
R_R kirjoitti:Jotta en rikkois tekijän oikeutta, mun pitäis laittaa perään ehkä sata saman ohjeen antajan nimet lainauksesta.
Kaikki vastaajat täällä lainaavat tietonsa jostain, harva meistä on tutkija, joka on itse ensimmäisenä päätynyt akvaarioharrastuksessaan johonkin ainutlaatuiseen ja vois väittää sitä vain omaksi ideaksi.
Hmm. Jos vaikka totean lehmän olevan nisäkäs, ei minun tarvitse kaivaa tekijänoikeudellisista syistä mitään materiaalia esiin nisäkkäistä eikä lehmistä, sillä en lainaa kenenkään tekstiä vaan tuotan ihan omaa tietojeni perusteella. Sen sijaan väitteeni lähdetiedoksi ja tietojeni pohjaksi voin viitata esim. hyvään teokseen nisäkkäistä ja/tai lehmistä. Jos taas totean että "nisäkkäät (Mammalia) ovat kaikista maapallon eliöistä kaikkein kehittyneimpiä ja toiminta-kykyisimpiä", on minun kohteliasta laittaa suora lainaukseni heittomerkkeihin (kuten näppärästi tein) ja mainita, että lainasin Nisäkkäät ry:n tekstiä osoitteesta http://www.nisakkaat.fi/artikkelit/tiede.php

Ylläkirjoitetun tekstin lähdetietona saa toimia vaikkapa KyAMK:n Opinnäytetyön dokumentointiohjeen (Ahtola-Mutikainen, Nuuttila, Sohlman & Taubert, 2009) luku 2.3. Hyvä teos, joka maanisen plaraamisen jälkeen lainaukset ja lähdetiedot eivät enää koskaan näytä samalta kuin ennen ;).
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Feliza
Member
Member
Viestit: 396
Liittynyt: 20:34, 01.06.2009
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Tekijänoikeuksista (copypastet)

Viesti Kirjoittaja Feliza »

Jeps, ei yleistietoon tarvita lainauksia mistään. Ehkä nyrkkisääntönä olisi, että kun esitetään väitteitä jotka eivät edusta yleistä käsitystä asioiden oikeasta laidasta, olisi hyvä olla lähteet matkassa materiaaliin (ns. todisteisiin). Ja tietysti olisi hyvä, että jos jotain sanoo omana mielipiteenään, ilmaisee sen mielipiteenä, ei universaalina ainoana totuutena.

Kaunis ajatushan olisi, että kun tälläkin foorumilla esitetään ideoita, niin mainittaisiin aina niiden keksijä myös. Mutta harvoimpa idean heittäjä jää mieleen, mutta hyvät vinkit muistaa aina :D.
40l, Aphyosemion australe
80l, Pterophyllum scalare perhe
650l, Ancistrus sp., Apistogramma borellii, Corydoras paleatus, Corydoras pygmaeus, Pterophyllum scalare, Pterygoplichthys gibbiceps
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”