Pohjakaloja hakusessa

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
eepuli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 15:01, 08.08.2008

Pohjakaloja hakusessa

Viesti Kirjoittaja eepuli »

Meillä on 350-l. kulma-akvaario. Pohjalla on soraa. Raekoko on joku keskimääräinen - ei siis hienoa hiekkaa, muttei jättikiviäkään. Se on pyöreää - ei naarmuta ollenkaan kaloja, vaikka kiitäisivätkin vatsa kiinni pohjassa. Vanhassa akvaariossa meillä on pohjakaloina 2 leopardimonnista, 2 mustaselkämoninsta ja perhosimunuoliaisia (vaikka nämä nyt eivät kai varsinaisia pohjakaloja ole, kiitelevät pitkin laseja ja köllöttelevät kasvien lehdillä). Niitä oli ennen enemmänkin, muttemme ole ostaneet menetettyjen tilalle uusia enää piiiiiitkään aikaan, kun tämä isompi on ollut suunnitteilla (ja tilauksessa, toimitusaika oli aikas pitkä).

Nyt mietimme tuohon kulma-akvaarioon pohjakalastoa. Kavereiksi menisi leväbarbeja, kirsikkabarbeja ja kardinaalitetroja. Perhosimunuoliaiset haluan myös pitää, kun ovat ihanan vilkkaita menijöitä. Eli vesi olisi pehmeää ja lämpötila jotain 25-26. Olen ajatellut yhdeksi kalaksi partista, mutta ketä te suosittelisitte kaveriksi? Jos partiksia harkitsee otettavaksi kaksi, niin kuinka kauas niiden juurakot pitäisi laittaa toisistaan, ettei tappelua syntyisi, jos molemmat sattuisivatkin olemaan poikia? Voiko kahta poikaa edes ottaa? Minkälaisia kokemuksia on kahdesta tytöstä? Altaan pisimmällä sivulla on pituutta n. 120 cm. Vesiarvojen puolesta leopardi- ja mustaselkämonnisten pitäisi käydä myös, mutta mietin ovatko ne huuli lerpallaan sellaisessa isorakeisessa sorassa. Kaloilla voisi olla kokoa mieluiten 5-10 cm.
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Pohjakaloja hakusessa

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Ensinnäkin leväbarbit ovat vilkkaita uimareita, niillä saisi olla uintipituutta enempi kuin 120 cm. Sellaiset isot nakit kun täysiä viuhtovat pitkin allasta, tulee nopeasti nuo päädyt vastaan. Samoin noille juovaperhosnuoliaisille saisi olla rutkasti virtausta ja mieluiten paljon viileämpi vesi. Mikäli ei ole mitään pakottavaa tarvetta 2 partikselle, laittaisin mieluiten vain yhden. Ne on enempi sellaisia erakkomaisia kaloja.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
eepuli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 15:01, 08.08.2008

Re: Pohjakaloja hakusessa

Viesti Kirjoittaja eepuli »

nepis76 kirjoitti:Ensinnäkin leväbarbit ovat vilkkaita uimareita, niillä saisi olla uintipituutta enempi kuin 120 cm.
Olisiko ehdottaa toista levänsyöjää leviksien tilalle? Siis partiksen lisäksi?
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Re: Pohjakaloja hakusessa

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Kyllä 350 litraan kaksi partista menee, kunhan niiden kolot ei ole ihan vierekkäin. Altaassa siis juurakkoja "kaikkialla" eikä vain yhdessä kohdassa ja pari jotain ruukkua/luolaa niin, että kummallekin partikselle on oma luolansa.

Siinä olen ihan samaa mieltä, että leväbarbit eivät ole sopivia kulmamallin altaaseen. Vaikka litroja on nimellisesti riittävästi, ei kulma-altaassa ole riittävästi pituutta. Levikset kun eivät tuppaa hyörimään ns. ympyrää (kuten esim. lehtikalat, joille kulmamallin allas on oikein mainio) vaan ottavat pitkiä ja nopeita spurtteja. Altaan minimimitta leviksille on ehdottomasti tuo 120cm, mutta mieluusti 150cm tai yli. Mitä pidempi, sen parempi. Itse olen nähnyt aikuisia jopa 15cm mittaisia leväbarbeja silmämääräisesti arvioituna 3-metrisessä altaassa. Olivat upea näky, kun poukkoilivat silakkaparvena allasta päästä päähän.

Ota leväbarbien tilalle nuolimonneja eli ottoja, jotka ovat äkkivilkaisulla hyvin paljon saman näköisiä kuin pienet leväbarbit. Ottoja tuohon altaaseesi menee helposti vaikka 20kpl parvi, vaikkeivät varsinaisesti parvikaloja olekaan. Jos ottoja on paljon eikä altaassa ole isoja pelottavia kaloja, uivat ne myös enemmän välivedessä lajilleen tyypillisellä haimaisella uintityylillään. Ja pitävät levät kurissa!

Monnisia ottaisin lisää. Sekä leopardi- että mustaselkämonnisia saisi kumpiakin olla vähintään 6kpl parvessa. Varmaan mahtuu altaaseesi, vaikka molempia olisi 10. Monnisten ja parin partiksen lisäksi pohjalle ei muuta kaivattaisikaan. Niitä ottoja sitten vaan, ja kirsikkabarbit sekä kardinaalitetrat.
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Re: Pohjakaloja hakusessa

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Leviksien tilalle voisi harkita vaikka nuolimonneja (ottoja), katinkultamonneja ja leväsukarapuja. Ovat kaikki pieniä ja sopuisia otuksia, tulevat toimeen käytännöss kaikkien kanssa. Tarkempia vesiarvoja yms. vaatimuksia kannattaa vielä googlailla, myös palstan haulla löytyy kivasti kokemuksia eri lajeista.

Monniset tykkäisivät hyvää kunnon parvista. Koska altaassa on kuitenkin lääniä missä liikkua, eivätkä monniset kärsi isosta porukasta, sanoisin että minimänä voisit pitää vaikka kuutta kappaletta per laji. Kahdeksan-kymmenenkään ei ole ihan hullu idea. Isossa porukassa ovat superreippaita ja saattavat kiitokseksi vaikka kutea [;)] . Miltäs kuulostaisi?

Edit: Affenainenhan oli rivakka :mrgreen:
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Re: Pohjakaloja hakusessa

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Adrianna kirjoitti: Edit: Affenainenhan oli rivakka :mrgreen:
Nopeat syövät hitaat..............eivät. ;)
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
Kilu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 647
Liittynyt: 19:43, 01.09.2005
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Pohjakaloja hakusessa

Viesti Kirjoittaja Kilu »

Laita pari haarniskamonnia. Omasta mielestäni melko loistavia fisuja eikä varmasti jää yhtään ylimääräistä ruokaa pohjalle pilaantumaan. Eivät hätyyttele toisia kaloja ja ovat kestäviä.
720l + 450l
Eikait sole mikhän!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”